14 Ιουνίου 2015

Κεράσι: ένα από τα πιο ισχυρά, φυσικά αντιφλεγμονώδη



Αυτό το δροσερό και νόστιμο ανοιξιάτικο φρούτο, προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας, καθώς διαθέτει ποικιλία θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του, αλλά και στην πρόληψη και θεραπεία πολλών νοσημάτων.


Use←→keys to navigate
Τα κεράσια δεν είναι μόνο νόστιμα, είναι επίσης και ωφέλιμα. Είναι από τα πιο ισχυρά, φυσικά αντιφλεγμονώδη, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν ευεργετική δράση σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις.
Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει τη σημαντική θρεπτική αξία αυτού του φρούτου, η οποία οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, αλλά και σε άλλα ωφέλιμα για την υγεία μας συστατικά.
Το κόκκινο χρώμα του κερασιού, οφείλεται στην χρωστική ουσία ανθοκυάνη, ένα διατροφικό αντιοξειδωτικό που παίζει προληπτικό και θεραπευτικό ρόλο σε πλήθος ασθενειών, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία οφείλεται στην παρουσία των φυτοχημικών και τη βήτα καροτίνη.
Πολλές βιταμίνες της οικογένειας Β και η βιταμίνη C, αποτελούν δομικά στοιχεία των κερασιών, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης φολικό οξύ, νιασίνη και ριβοφλαβίνη. Τέλος, τα κεράσια περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου, μαγνησίου, καλίου και πρωτεϊνών.
Τα διατροφικά τους οφέλη
Εκτός από νόστιμα και δροσιστικά, τα κεράσια έχουν και πολλά οφέλη για την υγεία μας. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι άνθρωποι δεν είχαν καν επίγνωση των ευεργετικών τους ιδιοτήτων. Ωστόσο, χάρη στην ιατρική έρευνα, μάθαμε περισσότερα σχετικά με αυτό το φρούτο, αλλά και το και πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως φυσικό «φάρμακο».
• Βοηθούν την πέψη
Όταν τρώμε κεράσια, γίνεται μεγαλύτερη παραγωγή και έκκριση πεπτικών ουσιών, οι οποίες είναι ευεργετικές για τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.
• Αντιοξειδωτικά οφέλη
Τα κεράσια περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και όλοι γνωρίζουμε ότι τα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας, κυρίως για την καρδιά μας και το καρδιαγγειακό σύστημα.
• Αποτοξίνωση
Τα κεράσια περιέχουν θρεπτικές ουσίες που έχουν ιδιότητες καθαρισμού και οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει ότι βοηθούν το συκώτι και τα νεφρά μας να απαλλαγούν από την τοξικότητα και τα βοηθά να λειτουργούν καλύτερα.• Αντιφλεγμονώδης δράση
Μια μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Michigan, αποκάλυψε ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει κεράσια, μείωσε τους δείκτες φλεγμονής σε ζώα, έως και 50%. Μια άλλη μελέτη απέδειξε ότι η κατανάλωση χυμού από κεράσι, μείωσε σημαντικά τους δείκτες φλεγμονής σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες.
Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει επίσης τη σχέση μεταξύ αρθρίτιδας, ουρικής αρθρίτιδας και των κερασιών. Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι οι ασθενείς, οι οποίοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κερασιών τακτικά, ανέφεραν μείωση του πόνου της αρθρίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας. Τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται γενικά λόγω υπερβολικής παραγωγής ουρικού οξέος. Έτσι, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες και τακτικά, τα κεράσια μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της υπερβολικής παραγωγή ουρικού οξέος στο αίμα.
• Βελτιώνουν το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα
Τα κεράσια περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται μελατονίνη, η οποία είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς ύπνου, αλλά και υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος.
• Επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης
Η μελατονίνη που βρίσκεται στα κεράσια, επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Δώστε λάμψη και φρεσκάδα στο πρόσωπό σας τρώγοντας κεράσια!
• Αντικαρκινικές ιδιότητες
Τα κεράσια είναι πλούσια σε Βήτα Καροτίνη (βιταμίνη Α), η οποία βοηθά στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων στα όργανα και τους αδένες.• Απώλεια βάρους
Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, που αποτελούν φυσικά συστατικά των φυτών και δεν αποδίδουν ενέργεια, άρα δεν συνεισφέρουν στη θερμιδική πρόσληψη του οργανισμού.
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά κεράσια, δεν έχουν περιττά κιλά και έχουν μειώσει τους κινδύνους που σχετίζονται με ασθένειες της καρδιάς. Σε μια σχετική μελέτη, τα άτομα που έτρωγαν περισσότερα κεράσια, παρουσίασαν χαμηλότερο συνολικό βάρος σώματος, μειωμένο κοιλιακό λίπος και μειωμένη χοληστερόλη.
• Ανακούφιση του πόνου
Τα κεράσια βοηθούν στη μείωση του πόνου των μυών και των αρθρώσεων, μετά την άσκηση, συμβάλλοντας στην ταχεία αποκατάσταση των μυών. Μια μελέτη απέδειξε επίσης ότι η τακτική κατανάλωση χυμού κερασιών, μειώνει την αϋπνία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Πηγή:Διατροφή 

Πανούσης κατά ΣΥΡΙΖΑ: Τι πάει να πει αριστερή αστυνομία; Που ζουν αυτοί; Στη Βόρεια Κορέα;



Βολές κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από τον αναπληρωτή υπουργό που δηλώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν κινδυνεύει να χάσει τη δεδηλωμένη, αλλά ακόμη και αν συμβεί κάτι τέτοιο κατά πάσα πιθανότητα θα κέρδιζε και πάλι ενδεχόμενες εκλογές

ADVERTISEMENT
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του πολίτη συνεχίζει να δείχνει τη δυσαρέσκεια του προς μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ και μιλάει για τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας αφού έρθει η συμφωνία και μετά. "Νομίζω ότι εφόσον κλείσει η συμφωνία πρέπει να αρχίσει η διακυβέρνηση. Και έχει τριάμισι χρόνια να κυβερνήσεις και να δείξεις πως κυβερνάς αριστερά" σημειώνει για το βασικό πολιτικό στοίχημα της κυβέρνησης Τσίπρα και συνεχίζει: "Να συνεννοηθούμε όμως πριν τι σημαίνει κυβερνάς αριστερά. Τι πάει να πει αριστερή δικαιοσύνη; Τι πάει να πει αριστερή αστυνομία; Τι πάει να πει αριστερό πανεπιστήμιο; Που ζουν αυτοί στη Βόρειο Κορέα;" αναφέρει στη Real News στοχεύοντας σε όσους τον θεωρούν "εχθρό" εφόσον δεν ανήκει στο κόμμα.
"Η Θεωρία ότι όλοι είναι εχθροί είναι φοβική θεωρία, είναι αμήχανη θεωρία, θεωρία εσωτερικής ανασφάλειας του 36% - ποιο 36%; Το 6%, γιατί το 30% είναι διάφοροι απογοητευμένοι που πήγαν και ψήφισαν" αναφέρει και τονίζει: "Αυτά να τελειώνουν. Ή θα βάλει κάτω να δουλέψουν οι υπουργοί, να μας δείξουν τι είναι αυτό που ξέρουν, να δείξουν τι μπορούν να κάνουν και να είναι ρεαλιστικό". 

Το στοίχημα του Τσίπρα

"Το στοίχημα είναι να μπορέσει (ο πρωθυπουργός) να καθαρίσει το τοπίο με αλήθειες, με ανθρώπους που πιστεύουν και στον Τσίπρα και στην κυβέρνησή του και σε αυτό που θέλει να κάνει" ανέφερε ο κ. Πανούσης. Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε πως δεν υπάρχει θέμα απώλειας της δεδηλωμένης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. "Δεν πέφτει ο Τσίπρας. Μπορεί να απαξιωθείς στα 42 σου, αλλά ένα κόμμα με 149 βουλευτές δεν πέφτει ακόμη και 130 να γίνουν" σημειώνει και συνεχίζει για το ενδεχόμενο εκλογών. "Αν χάσει τη δεδηλωμένη και πάει σε εκλογές, θα τις ξανακερδίσει - κατά πάσα πιθανότητα, μην κάνουμε και το σοφό. Το θέμα είναι με ποιον θα πάει σε εκλογές. Αν πάει με τους ίδιους και 160 να πάρει θα ξανάρθουμε στα ίδια προβλήματα που είπαμε και προηγουμένως" σημείωσε αφήνοντας και πάλι το καρφί του για τους πιο "σκληροπυρηνικούς" του κόμματος.






Πηγή: Real News

Αυτοί που ψήφισαν με μόνο κριτήριο "πάση θυσία στο ευρώ" ψήφισαν άλλα κόμματα.





Διαβάστε στον Άνεμο:Αλέξη,οι ψηφοφόροι δεν φοβούνται την ρήξη...την κωλοτούμπα φοβούνται





Γιώργος Κυρίτσης στην ΑΥΓΗ


Η μόνη περίπτωση να παραμερίσουν οι δανειστές τις αντιθέσεις τους και τη βαθιά πολιτική τους αντιπάθεια προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να συνειδητοποιήσουν ότι αυτά που ζητούν δεν γίνονται με τίποτα και να θεωρήσουν ότι το δυνητικό κόστος της ρήξης είναι μεγαλύτερο από το καθαρά πολιτικό κόστος του συμβιβασμού με μια κυβέρνηση της Αριστεράς και κατά της λιτότητας. Αλλιώς, αν κρίνουν ότι θα μαδήσουν την κυβέρνηση με μια υποχώρηση σε κάθε συνάντηση μέχρι να συνθηκολογήσει, αυτό ακριβώς θα κάνουν.

Συνεπώς πρέπει να είναι σαφές πως υπάρχουν όρια. Φαίνεται ότι οι δανειστές είχαν υποτιμήσει τα μηνύματα που έστειλε η Αθήνα αθετώντας δύο δόσεις προς το ΔΝΤ. Ένα δεύτερο θέμα που παραγνωρίζουν οι δανειστές, έχοντας υπερβολική εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις και στις διαβεβαιώσεις, είναι το θέμα του ευρώ ως εργαλείου εκβιασμού. Υπάρχει ένα υπόγειο ρεύμα, συγκροτημένο από προσωπικές αφηγήσεις, άνθρωποι που χτυπήθηκαν από την κρίση, μεσαία τάξη, δηλαδή, που τάσσεται πλέον ανοικτά υπέρ της σύγκρουσης με τους δανειστές.

Η βασική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτούς που λένε "ευρώ πάση θυσία" και αυτούς που δεν κόβονται κιόλας, ή που ζητούν Grexit, είναι βασικά το αν έχουν σοβαρά λεφτά, πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ, στην τράπεζα. Αυτοί που έχουν, φοβούνται χωρίς να ξέρουν ακριβώς τι. Παραδείγματος χάριν, δέχονται να πληρώσουν σε φόρους σεβαστό κομμάτι των καταθέσεών τους με τον αδιόρατο φόβο ότι αλλιώς αυτές θα κουρευτούν. Αυτοί που νοιάζονται περισσότερο πρέπει λογικά να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν πολλά, να ελαφρυνθούν οι υπόλοιποι που δεν φταίνε και, κυρίως, δεν έχουν. Ένας θετικός κοινωνικός αυτοματισμός. Ωστόσο, το ελληνικό ζήτημα δεν λύνεται απομυζώντας κι άλλο τους πολίτες.

Αλλά και επί του πολιτικού υπάρχει μια παρανόηση. Αυτοί που ψήφισαν με μόνο κριτήριο "πάση θυσία στο ευρώ" ψήφισαν άλλα κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκε με σύνθημα να σπάσει τη λιτότητα και να μειώσει το χρέος και με τη λογική να σώσει τη χώρα με ή χωρίς το ευρώ, με βασική επιλογή το "με το ευρώ". Σε αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται επί τέσσερις μήνες η κυβέρνηση.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ, το επί τέσσερις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις μεγαλύτερο κόμμα και με τον πιο δημοφιλή ηγέτη, με το δεύτερο κόμμα στο μισό ποσοστό και με αλληλοσπαρασσόμενες συνιστώσες, δεν πρόκειται να αυτοκτονήσει. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει προδιαγραφές μνημονιακού πρωθυπουργού μιας χρήσεως για να γίνει καμικάζι των δανειστών, ακόμη και υπό την απειλή των τραπεζών, κι ούτε θα βρεθούν πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ να το συζητήσουν.

Ξένοι, έγκριτοι αρθρογράφοι, περιγράφουν συχνά διάφορα χοντροκομμένα σενάρια, τα οποία αξιολογούν ως πολύ πιθανή εξέλιξη ο Τσίπρας να κάνει εκλογές με λίστα, απ' όπου θα λείπει τουλάχιστον ο μισός ΣΥΡΙΖΑ, να τις κερδίσει, να κυβερνήσει με τον Θεοδωράκη και με τα κανάλια και να επιβάλει νέο Μνημόνιο και, έτσι απλά, δεν θα ανοίξει μύτη. Και επειδή η ελληνική κοινωνία έχει απαυδήσει, η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συνολική και βαθιά αποτυχία της ευρωπαϊκής ιδέας στην Ελλάδα.

Εάν τέτοιου είδους εκτιμήσεις τις παίρνουν στα σοβαρά οι θεσμοί, τότε μάλλον πάμε για ατύχημα.

Απορρίφθηκε το γερμανικό τελεσίγραφο για αφοπλισμό της χώρας με φαρμακερό tweet Π.Καμμένου

ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ RHEINMETALL ΤΑ 200 EKΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ"

0
 
Με δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου απάντησε πριν λίγο η κυβέρνηση στους δανειστές που απαιτούν μείωση των δαπανών των Ενόπλων Δυνάμεων για ανταλλακτικά και καύσιμα κατά 40% και ειδικότερα στον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που ζήτησε να αφοπλιστεί η χώρα για να εξοικονομηθούν λεφτά για τους δανειστές.
Η απάντηση είναι, φυσικά, απορριπτική, αλλά και υψηλής έντασης, χαρακτηριστικό της ενόχλησης των Αθηνών στην εξωφρενική απαίτηση.
Η απάντηση Καμμένου είναι φαρμακερή και παραπέμπει στα εξοπλιστικά σκάνδαλα που προκάλεσαν οι γερμανικές εταιρείες στην Ελλάδα και ειδικότερα η Rheinmetall.
Στο μήνυμά του στο twitter o Π.Καμμένος αναφέρει συγκεκριμένα: "Ο Γκάμπριελ υπολόγισε ... Η Ραινμέταλ πήρε 2 δις έδωσε μίζες 62 έκ.€ καταδικάστηκε στη Γερμανία και πλήρωσε 67 έκ.€ δε θα δώσει 200 έκ€ ;".
Με απλά λόγια ο υπουργός Εθνικής Αμυνας απαντά στον Γερμανό αντικαγκελάριο ότι μπορεί να πάρει τα λεφτά από τις γερμανικές εταιρείες που θησαύρισαν στα γερμανικά εξοπλιστικά προγράμματα "λαδώνοντας" αξιωματούχους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Εν προκειμένω, ας δώσει η Rheinmetall τα 200 εκατ. ευρώ το χρόνο που ζητούν από τους Ελληνες! Και όχι μόνο η Rheinmetall, αλλά και η ThyssenKrupp Marine Systems των υποβρυχίων Tupe 214, η Krauss Mafei των LEO2HEL, η STN Atlas κλπ κλπ
Ο Γκάμπριελ υπολόγισε ... Η Ραινμέταλ πήρε 2 δις έδωσε μίζες 62 έκ.€ καταδικάστηκε στη Γερμανία και πλήρωσε 67 έκ.€ δε θα δώσει 200 έκ€ ;





Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση των FT: Γιατί η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να χάσει αν πει «όχι» στους πιστωτές

ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΟΛΑΝΤ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ LOSERS


Nikos Libertas / SOOC
Nikos Libertas / SOOC




Με ένα άρθρο-φωτιά, οι Financial Times καλούν στην ουσία τον Αλέξη Τσίπρα να μην υποχωρήσει στις αξιώσεις των πιστωτών. Μέσω συγκεκριμένων στοιχείων αναλύουν γιατί δεν πρόκειται να χάσει τίποτε αν πει «όχι» κηρύσσοντας πτώχευση, ακόμη και αν υπάρξει Grexit.
Ο συντάκτης του άρθρου στους FT Wolfgang Münchau εξηγεί αναλυτικά τα δεδομένα που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία και στην περίπτωση του «ναι» και στην περίπτωση του «όχι». Και καταλήγει στο συμπέρασμα: Δεν έχει να χάσει τίποτα, ενώ Γερμανία και Γαλλία μόνο, θα χάσουν 160 δισ. Ευρώ σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο των FT:
«Ωστε εδώ είμαστε. Είπαν στον Αλέξη Τσίπρα «take it or leave it». Τι πρέπει να πράξει;
Ο Ελληνας Πρωθυπουργός δεν έχει να αντιμετωπίσει εκλογές μέχρι τον Ιανουάριο του 2019. Οποια πορεία και αν αποφασίσει τώρα, θα πρέπει να αποδώσει καρπούς μέσα σε τρία χρόνια ή και λιγότερο.
Κατ 'αρχάς, τα δύο ακραία σενάρια: αποδέχεται την τελική προσφορά των πιστωτών ή αποχωρεί από τη ζώνη του ευρώ. Αποδεχόμενος την προσφορά, θα πρέπει να συμφωνίσει σε μια δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 1,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, εντός έξι μηνών.
Ο συνάδελφός μου Martin Sandbu υπολόγισε πώς μια προσαρμογή τέτοιας κλίμακας θα μπορούσε να επηρεάσει την ελληνική ανάπτυξη. Εγώ τώρα επεκτείνω αυτό τον υπολογισμό, για να συμπεριλάβω το συνολικό τετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως ζητούν οι πιστωτές. Βασισμένος στις ίδιες παραδοχές που κάνει για το πώς η δημοσιονομική πολιτική και το ΑΕΠ αλληλοεπηρεάζονται - μια αμφίδρομη διαδικασία – φτάνω σε ένα συμπέρασμα ότι θα υπάρξει πλήγμα του επιπέδου του ΑΕΠ της τάξης του 12,6% σε διάστημα τεσσάρων ετών.
Ο λόγος του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ θα αρχίσει να προσεγγίζει το 200%.
Το συμπέρασμά μου είναι πως η αποδοχή των προγραμμάτων της τρόικας θα αποτελούσε διπλή αυτοκτονία - για την ελληνική οικονομία, καθώς και για την πολιτική σταδιοδρομία του Έλληνα πρωθυπουργού.
Θα μπορούσε το αντίθετο – ακραίο σενάριο – ενός Grexit να έχει καλύτερο αποτέλεσμα;
Μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι θα ήταν, για τρεις λόγους.
1. Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα θα ήταν πως η Ελλάδα θα είναι σε θέση να απαλλαγεί από τις τρελές δημοσιονομικές προσαρμογές.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ανάγκη να «τρέξει» με ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο μπορεί να απαιτήσει μια εφάπαξ προσαρμογή αλλά αυτό είναι.
Η Ελλάδα θα κήρυττε πτώχευση έναντι όλων των επίσημων πιστωτών της: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, καθώς και για τα διμερή δάνεια από τους ευρωπαίους πιστωτές της.
Αλλά θα εξυπηρετεί όλα τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα με το στρατηγικό στόχο να ανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά λίγα χρόνια αργότερα.
2. Ο δεύτερος λόγος είναι η μείωση του ρίσκου. Μετά από ένα Grexit,κανείς δεν θα φοβάται τον κίνδυνο μετατροπή νομίσματος. Και η πιθανότητα μιας χρεοκοπίας θα ήταν πολύ μειωμένη, καθώς η Ελλάδα θα είχε ήδη κηρύξει στάση πληρωμών στους επίσημους πιστωτές της και θα ήταν πολύ πρόθυμη να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των ιδιωτών επενδυτών.
3. Ο τρίτος λόγος είναι ο αντίκτυπος στην θέση της οικονομίας στο εξωτερικό. Σε αντίθεση με τις μικρές οικονομίες της Βόρειας Ευρώπης, η Ελλάδα είναι μια σχετικά κλειστή οικονομία.
Περίπου τα τρία τέταρτα του ΑΕΠ είναι εγχώρια. Το υπόλοιπο 1/4 που δεν είναι εγχώριο, τα περισσότερα προέρχονται από τον τουρισμό, κλάδος ο οποίος θα επωφεληθεί από την υποτίμηση. Η συνολική επίδραση της υποτίμησης δεν θα ήταν τόσο ισχυρή όσο θα ήταν για μια ανοικτή οικονομία, όπως η Ιρλανδία, αλλά θα ήταν επωφελής, ωστόσο. Από τις τρεις επιπτώσεις,η πρώτη είναι η πιο σημαντική βραχυπρόθεσμα, ενώ η δεύτερη και η τρίτη θα κυριαρχήσουν μακροπρόθεσμα.
Ενα Grexit, ασφαλώς, έχει παγίδες, ως επί το πλείστον βραχυπρόθεσμες.
Μια ξαφνική εισαγωγή του νέου νομίσματος θα ήταν χαοτική. Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και να κλείσουν τα σύνορα. Αυτές οι απώλειες χρόνου, θα είναι σημαντικές, αλλά όταν το χάος υποχωρήσει η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα.
Συγκρίνοντας τα δύο αυτά σενάρια, θυμάμαι την παρατήρηση Σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ ότι η μέθη, σε αντίθεση με την ασχήμια, είναι μια κατάσταση που υποχωρεί. Το πρώτο σενάριο είναι απλά άσχημο, και θα παραμείνει πάντα έτσι. Το δεύτερο, σου δίνει ένα hangover, αλλά ακολουθεί η νηφαλιότητα.
Επομένως, εάν αυτό ήταν η επιλογή, οι Έλληνες θα είχαν έναν λογικό λόγο να προτιμούν Grexit. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι η επιλογή που πρέπει να ληφθεί αυτή την εβδομάδα. Η επιλογή είναι μεταξύ της αποδοχής ή απόρριψης προσφοράς των πιστωτών. Το Grexit είναι πιθανό, αλλά όχι βέβαιο.
Αν ο κ Τσίπρας επρόκειτο να απορρίψει την προσφορά και να χάσει την τελευταία προθεσμία – το Eurogroup της 18ης Ιουνίου - θα κατέληγε να αθετήσει την αποπληρωμή του χρέους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Σε εκείνο το σημείο, η Ελλάδα θα παραμένει στη ζώνη του ευρώ και θα αναγκαζόταν να αποχωρήσει μόνο αν η ΕΚΤ θα μείωνε τη ροή της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες κάτω από το ανεκτό όριο. Αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά δεν είναι δεδομένο.
Οι πιστωτές της ευρωζώνης, μπορεί επίσης να αποφασίσουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να μιλήσουν για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα σε αυτό το σημείο. Απλά φανταστείτε τη θέση τους.
Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να χρεοκοπήσει έναντι όλων των χρεών του επίσημου τομέα, η Γαλλία και η Γερμανία μόνο θα χάσουν περίπου 160 δισ. €. Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα μείνουν στην ιστορία ως οι μεγαλύτεροι οικονομικοί «losers».
Οι πιστωτές απορρίπτουν μεν τώρα κάθε συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει όταν η Ελλάδα αρχίσει την πτώχευση. Αν διαπραγματευτούν, όλοι θα ωφεληθούν. Η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, εφόσον η δημοσιονομική προσαρμογή εξυπηρετεί ένα χαμηλότερο βάρος του χρέους το οποίο θα ήταν πιο ανεκτό. Οι πιστωτές θα είναι σε θέση να καλύψουν μερικές από τις – αλλιώς – σίγουρες – απώλειες.
Η κεντρική ιδέα είναι ότι η Ελλάδα, δεν έχει στην πραγματικότητα τίποτε να χάσει, απορρίπτοντας την προσφορά αυτής της εβδομάδας».

Πηγή:  iefimerida.gr

Εκτακτο: Δραματικές εξελίξεις στις Βρυξέλλες : Διακόπηκαν οι συνομιλίες - Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία (UPD)

ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ - ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο Γ.ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ




Αποφασισμένη η ελληνική κυβέρνηση να προστατέψει τον ελληνικό λαό από τα μέτρα καταστροφής που θέλουν να του επιβάλλουν οι δανειστές, αποχώρησαν οι κ.κ. Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Παππάς από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες με τις συνομιλίες να διακόπτονται αιφνιδίως, λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες.
Αιτία της διακοπής ήταν οι παράλογες απαιτήσεις των δανειστών όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.
Νωρίτερα το Μαξίμου με μια έξυπνη στρατηγική κίνηση έφερε τους δανειστές προ των ευθυνών τους σημειώνοντας με on-paper ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της έγκαιρα (01.06.2015), όπως και δύο επεξεργασμένα κείμενα που αφορούν την βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό.
Tόνισαν μάλιστα ότι η ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες – δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.
Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει, σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη -το πείραμα αρκετά κράτησε, τονίζουν οι ίδιες πηγές και σημειώνουν ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο! Και άλλο ένα 1% (ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ) από την αύξηση του ΦΠΑ! Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης.
Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.
Από την πλευρά του, ο αρθρογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, μετέδωσε από τις Βρυξέλλες ότι η σύντομη συνάντηση, κράτησε μόλις 40-45 λεπτά, είναι «κακό σημάδι» και επικαλέστηκε συνομιλία του με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, αμέσως μετά τη διακοπή των συνομιλιών.
«Θα δούμε», λέει ο Σπίγκελ, ήταν η απάντηση του κ. Παππά, όταν τον ρώτησε εάν η σύντομη συνάντηση είναι «κακό σημάδι». «Κι έπειτα χαμογέλασε» περιγράφει ο αρθρογράφος των FT.
Προφανώς, η ελληνική αντιπροσωπεία ήταν έτοιμη για αποχώρηση μόλις άκουσε τις εκβιαστικές άκαμπτες απαιτήσεις των δανειστών όποτε και δεν υήρχε λόγος να συνεχιστούν οι συνομιλίες σ' αυτό το στάδιο..
Σε δήλωση προέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, που μετέχει στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες. 
Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, η ελληνική πλευρά κατέθεσε τις προτάσεις της, οι οποίες, όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες -δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό. 
Ο κ. Δραγασάκης δηλώνει ότι οι θεσμοί επιμένουν σε μειώσεις συντέξεων και μεγάλες αυξήσεις στο ΦΠΑ, ενώ τονίζει ότι "παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά". 
Η πλήρης δήλωση:
"Η ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε σήμερα στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες -δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.
Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ωστόσο, παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ.
Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά. 
Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας".
Το μήνυμα σε όσους εκτός και εντός Ελλάδας ήλπιζαν ή αποσκοπούσαν σε τυχόν ενδοτικότητα της ελληνικής κυβέρνησης στις κόκκινες γραμμές πέρασε με τον πιο κραυγαλέο τρόπο και πλέον η "μπάλα" είναι στο γήπεδο των δανειστών...ή συμφωνία με βιώσιμη λύση χωρίς εξωφρενικές και παράλογες απαιτήσεις από μια οικονομία και μια χώρα που βρίσκεται στο βούρκο της λιτότητας του μνημονίου 5 χρόνια τώρα ή ρήξη με ότι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια οικονομία....
 defencenet.gr