Σαρώνει όλη την Ελλάδα ο υπερ-δραστήριος πρέσβης των ΗΠΑ, Τ.Πάιατ, ο οποίος από τον Εβρο και την Σύρο βρέθηκε σε ακόμη μια ελληνική πόλη «κλειδί» για τις μελλοντικές ενεργειακές εξελίξεις, τα Ιωάννινα. Η Κυβέρνηση σπεύδει να εκπληρώσει και τα 3 αμερικανικά αιτήματα:
Βάση στην Αλεξανδρούπολη, το ναυηγείο Σύρου περνά σε αμερικανικά χέρια και συγκεκριμένα στο δεξί χέρι της Lockheed Martin, την ONEX,  με τροπολογία που έρχεται στη Βουλή για το Νεώριο. Πρόκειται για επιβεβαίωση του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ. (Δείτε πατώντας ΕΔΩ τι σας είχαμε πει…)
Ετσι μένουν τα Ιωάννινα, Ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τ.Πάιατ, «σκανάρει» όλη την περιοχή για βάση των ΗΠΑ που θα προστατεύσει τον ενεργειακό δρόμο, τον East-Med και τα ενεργειακά οικόπεδα στην ευρύτερη περιοχή του Ιουνίου.
Ο East-Med εφόσον υλοποιηθεί αναμένεται να περάσει από την θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κύπρου προς την ηπειρωτική Ελλάδα δια μέσου της Θεσπρωτίας. Δεν είναι όμως μόνο ο αγωγός East-Med που θέλουν να προστατέψουν οι ΗΠΑ.
Υπάρχει και ο Αγωγός «Poseidon»
Ο αγωγός Poseidon, ο οποίος έχει απασχολήσει πολύ τη Θεσπρωτική κοινή γνώμη, έχει σχεδιαστεί ως έργο εισαγωγής πολλαπλών πηγών, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στην ασφάλεια του εφοδιασμού της Ευρώπης μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και / ή των διαδρομών.
Η χωρητικότητα σχεδιασμού του Έργου έχει αναβαθμιστεί σε 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταφορά πολλαπλών πηγών αερίου, από Τουρκία / Ελληνικά σύνορα και από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η διαδρομή του «Ποσειδώνα»
Ο σημερινός σχεδιασμός του Poseidon Pipeline προβλέπει έναν αγωγό ανοικτής θαλάσσης μήκους 207 χλμ.
Το σημείο εκκίνησης του αγωγού είναι ο σταθμός συμπιεστή, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας όπου αναμένεται να συνδεθεί με άλλες υποδομές παροχής φυσικού αερίου όπως ο EastMed και / ή IGI Onshore.
Από τον σταθμό του συμπιεστή ο αγωγός υποθαλάσσια θα φτάσει στην ιταλική ξηρά, ανατολικά του Οτράντο.
Στη συνέχεια ο αγωγός θα συνεχίσει μέχρι τον σταθμό μέτρησης εντός των ορίων του δήμου Otranto όπου θα συνδεθεί με το ιταλικό εθνικό σύστημα μεταφοράς αερίου.
Η ανάπτυξη του έργου Poseidon καλύπτεται από διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία κυρώθηκε από τα αρμόδια κοινοβούλια.
Ο αγωγός Poseidon έχει επίσης συμπεριληφθεί στο τελευταίο δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο (TYNDP), σύμφωνα με το στόχο του Ευρωπαϊκού Διαχειριστή Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου (ENTSOG) για τη δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου και ενός αξιόπιστου και ασφαλούς δικτύου μεταφοράς ικανού να καλύψει τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες της Ευρώπης.
Ο αγωγός «Ποσειδώνας» έχει επωφεληθεί από ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις ύψους περίπου. 9 εκατ. Ευρώ μέσω του ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας (ΕΣΑΟ) και των προγραμμάτων για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας (ΔΕΔ-Ε).
Σύμφωνα με την κοινοπραξία ΔΕΠΑ – ΕDISON, ο αγωγός Poseidon είναι ένα ώριμο έργο που έχει ουσιαστικά ολοκληρώσει όλες τις τεχνικές μελέτες, έχει συγκεντρώσει τις απαιτούμενες άδειες κατασκευής του ιταλικού τμήματος και έχει προχωρήσει σημαντικά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης στην Ελλάδα.
Image result for οικοπεδα ιονιο
Related image
Image result for οικοπεδα ιονιο
Προσφυγικό, τουρισμός κι εκπαίδευση στην συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ
Τουρισμός, εκπαίδευση, τεχνολογία και προσφυγικό ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην συνάντηση του Δημάρχου Ιωαννίνων και του αντιδημάρχου Παντελή Κολόκα με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συνάντηση έγινε σε ξενοδοχείο των Ιωαννίνων μετά τον αποκλεισμό της κεντρικής εισόδου του Δημαρχείου.
Ο Πρέσβης αναφέρθηκε στην ιστορία των Ιωαννίνων δηλώνοντας ενθουσιασμένος από τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα, ενώ εξήρε τις πρωτοβουλίες του Δήμου Ιωαννιτών για την ισχυροποίηση των δεσμών του με το Ισραήλ.
Όπως τόνισε ο κ. Πάιατ, οι σχέσεις αυτές μπορούν να έχουν άμεσες θετικές επιδράσεις στην περιοχή μας, τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και της τεχνολογίας.
Ο ίδιος υποστήριξε μάλιστα πως τα Ιωάννινα μπορούν να αποτελέσουν ένα κομβικό σημείο ανάπτυξης της τεχνολογίας για όλη την Ελλάδα καθώς τόσο η γεωγραφική τους θέση όσο και το πανεπιστήμιό τους αποτελούν πολύ γερές βάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο κ. Μπέγκας, ανέπτυξε στον Πρέσβη τη στρατηγική του Δήμου Ιωαννιτών σε ότι αφορά την ανάπτυξη του Δήμου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “θέλουμε τα Γιάννινα να είναι μια ανοιχτή πόλη” και παραθέτοντάς του τις ενέργειες που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και σε επίπεδο διπλωματίας πόλεων με τον κ. Πάιατ να δηλώνει ότι “οι κινήσεις αυτές είναι στη σωστή κατεύθυνση”.
Μάλιστα ο κ. Πάιατ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προοπτικές που παρουσιάζει η περιοχή μας σε ότι αφορά τον αθλητικό, θρησκευτικό, πολιτισμικό τουρισμό, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πεδίο δράσης.
Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε ο Πρέσβης και για την οικονομία της περιοχής αλλά και για το πως επηρεάστηκαν τα Γιάννενα από το προσφυγικό.
Όπως τόνισε, η εικόνα που έχει σχηματίσει από τα νησιά αλλά και την Αθήνα είναι σαφής, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για περιοχές όπως τα Ιωάννινα.
Ο κ. Μπέγκας εξήγησε πως η διαχείριση του προσφυγικού ήταν αρκετά δύσκολη, προσθέτοντας όμως πως, παρά τα προβλήματα, ο Δήμος Ιωαννιτών κατάφερε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στους πολίτες των Ιωαννίνων οι οποίοι κράτησαν μια εξαιρετικά ψύχραιμη στάση όλο αυτό το διάστημα.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Παντελής Κολόκας, από τη μεριά του περιέγραψε λεπτομερώς τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος τα τελευταία χρόνια στον τομέα αυτό, για τον οποίο άλλωστε έχει δεχτεί και τα δημόσια συγχαρητήρια του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Χρήστου Στυλιανίδη.
Ο Πρέσβης των Η.Π.Α., τόνισε με έμφαση ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της Ελλάδας, δηλώνοντας “σύμμαχος” στις προσπάθειες που γίνονται και από την τοπική αυτοδιοίκηση, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή του σε όλες τις πρωτοβουλίες που αφορούν την ανάπτυξη της τεχνολογίας, του τουρισμού και της εκπαίδευσης.
Άλλωστε ο κ. Πάιατ ενημέρωσε ότι η Αμερικανική Διπλωματική Αποστολή στην Ελλάδα και ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός Ματαρόα, φέρνουν για πρώτη φορά στα Ιωάννινα το CodeGirls, ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκμάθησης κώδικα για κορίτσια ηλικίας 10-16 ετών.
Ο πρέσβης συναντήθηκε με την Αλεξάνδρα Πλιακοπάνου, τη μαθήτρια της πρώτης τάξης του 7ου Λυκείου Ιωαννίνων η οποία κέρδισε την Υποτροφία Benjamin Franklin , που χορηγείται από το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Wake Forest University of North Carolina κι έτσι θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί για ένα μήνα το πανεπιστήμιο των Η.Π.Α.
“Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον Αμερικανό Πρέσβη με τον οποίο συζητήθηκε μια ευρεία ατζέντα θεμάτων. Αποτελεί τιμή για την πόλη μας η επίσκεψή του αλλά και η παραμονή του εδώ για τέσσερις ημέρες. Είναι κι αυτό ένα δείγμα της εξωστρέφειας που έχουμε δείξει σαν Δήμος το τελευταίο χρονικό διάστημα η οποία έχει κάνει τον προορισμό ‘Ιωάννινα’ ευρέως γνωστό. Εμείς θέσαμε ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο οι σχέσεις μας με τις Η.Π.Α., με τον κ. Πάιατ να είναι αρκετά ενημερωμένος για τις προοπτικές της περιοχής μας και τους τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει μια πιο στενή συνεργασία, όπως αυτός του τουρισμού, της παιδείας, της τεχνολογίας, του πρωτογενούς τομέα με έμφαση στα προϊόντα υψηλής ποιότητας, ακόμα όμως και των σχέσεων μας με τα γειτονικά κράτη. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση η οποία πιστεύω ότι ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί μια σοβαρή σχέση μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και της Αμερικάνικης Πρεσβείας. Άλλωστε έχουμε αποδείξει ότι με σοβαρότητα και βήμα, βήμα χτίζουμε σχέσεις ουσίας”, δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μπέγκας.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας, δήλωσε ότι η διάθεση που έδειξε ο Πρέσβης να συνεισφέρει σε θέματα παιδείας αλλά και διαχείρισης του προσφυγικού είναι πολύ σημαντική για το Δήμο, δίνοντας παράλληλα και συγχαρητήρια στην Αλεξάνδρα Πλιακοπάνου για την επιτυχία της.
“Είναι πολύ σημαντικό για μια μαθήτρια από τα Γιάννενα να έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Αμερικής. Από την άλλη η συμμετοχή όλων των μαθητών στη διαδικασία της υποτροφίας απέδειξε και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που παρέχεται στην περιοχή μας, κάτι το οποίο αναγνώρισε και ο Πρέσβης. Είμαι σίγουρος ότι σήμερα ξεκίνησε μια σχέση η οποία θα βοηθήσει το Δήμο Ιωαννιτών και όλη την περιοχή να αναπτύξει πολύ σημαντικούς τομείς, όπως είναι η εκπαίδευση, η τεχνολογία και ο τουρισμός”, υπογράμμισε ο κ. Κολόκας.
Σαρώνουν την Σύροι οι Αμερικανοί: Εθιμοτυπική επίσκεψη Aμερικανών αξιωματούχων στην Περιφέρεια νοτίου Αιγαίου
Τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη επισκέφθηκαν σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του, o Στρατιωτικός Ακόλουθος της Αμερικανικής Πρεσβείας captain Robert Palm, ο Διοικητής της στρατιωτικής αποστολής captain Stephen Weydert και ο κυβερνήτης του πολεμικού πλοίου του Αμερικανικού Ναυτικού USNS «CARSON CITY» captain Nicholas Adema, συνοδευόμενοι από τον Λιμενάρχη Σύρου κ. Ιάκωβο Γκύζη.
Ο κ. Λεονταρίτης καλωσόρισε τον Στρατιωτικό Ακόλουθο, το Διοικητή της στρατιωτικής αποστολής, τον κυβερνήτη και το πλήρωμα του πλοίου και ευχήθηκε «καλή διαμονή στη φιλόξενη Σύρο», εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι «η ολιγοήμερη παραμονή τους στο νησί θα αποτελέσει μια ευχάριστη ανάπαυλα από τις υψηλές απαιτήσεις των καθηκόντων τους».
Η εθιμοτυπική επίσκεψη των Αμερικανών αξιωματούχων με επίκεντρο θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως οι ισχυροί δεσμοί Ελλάδας – ΗΠΑ και οι προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας της Σύρου με Αμερικανούς επενδυτές (ναυπηγείο Σύρου, επένδυση Hollywood, ενίσχυση της κρουαζιέρας κλπ.), ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.
«Carson City»: Εντυπωσιασμένοι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι με τη μέχρι στιγμής εικόνα που έχουν αποκομίσει από τη Σύρο
Με αφορμή την άφιξη στο λιμάνι της Ερμούπολης του αμερικανικού πλοίου «Carson City», με σκοπό την ολιγοήμερη ανάπαυση και αναψυχή του πληρώματος, πραγματοποιήθηκε εθιμοτυπική συνάντηση σήμερα, Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, μεταξύ του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιώργου Μαραγκού, του Ακολούθου Άμυνας της Αμερικανικής Πρεσβείας κ. Robert Palm, του Κυβερνήτη του πλοίου Captain Nicholas Adema και δύο Αξιωματικών του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργου Δούναβη και του Λιμενάρχη Σύρου κ. Ιάκωβου Γκύζη.
Ο κ. Δήμαρχος καλωσόρισε το πλήρωμα και αφού έκανε μια σύντομη παρουσίαση της ξεχωριστής ταυτότητας της Σύρου, δίνοντας έμφαση στον πολιτιστικό πλούτο και στη μακραίωνη παράδοσή και ιστορία της, αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του λιμένα της Ερμούπολης.
Ο Ακόλουθος Άμυνας της Αμερικανικής Πρεσβείας και ο Κυβερνήτης του «Carson City» δήλωσαν εντυπωσιασμένοι με τη μέχρι στιγμής εικόνα που έχουν αποκομίσει από τη Σύρο και κυρίως από τον σύγχρονο και ασφαλή λιμένα της Ερμούπολης, ενώ μετέφεραν την ανυπομονησία του πληρώματος να γνωρίσουν και το υπόλοιπο νησί.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ ευχάριστο κλίμα, εκφράζοντας αμφότερες οι πλευρές την ικανοποίησή τους για τη μέχρι στιγμής γόνιμη συνεργασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με την Αμερικανική Πρεσβεία, ενώ ακολούθησε ξενάγηση εντός του χώρου του Δημαρχείου.
Τροπολογία στη Βουλή για το Νεώριο – Πότε ξεκινά η λειτουργία του ναυπηγείου
Όλα τα γεγονότα και οι ενδείξεις συγκλίνουν σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα. Ότι η επαναλειτουργία του ναυπηγείου Σύρου βρίσκεται προ των πυλών και λίαν συντόμως, οι μηχανές του Νεωρίου θα ξαναπάρουν μπροστά.
Ένα ακόμη στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την επίσημη έναρξη της νέας εποχής, αποτελεί και η τροπολογία που κατατέθηκε αυτή την εβδομάδα (14/3) στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής
Η συγκεκριμένη τροπολογία εντάσσεται στο σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις» και υπογράφτηκε από τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης Ιωαν. Δραγασάκη, Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παν. Κουρουμπλή, καθώς και από την υφυπουργό Οικονομικών Αικ. Παπαναστασίου.
Αφορά τη διευκόλυνση μεταβίβασης της εταιρίας «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Σύρου Α.Ε.» (επωνυμία επί Ταβουλάρη) και την επιτάχυνση των εξυγιαντικών διαδικασιών με βάση τον Πτωχευτικό Κώδικα στον οποίον είναι ενταγμένο η επιχείρηση.
Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη διάταξη τροποποιεί το άρθρο 35 του ν.3325/2005 και προβλέπει ότι: οι εκτάσεις του αιγιαλού και των γειτονικών οικοπέδων που είχαν παραχωρηθεί στην εταιρία Ταβουλάρη, δύναται να χρησιμοποιούνται βάσει των υφιστάμενων όρων παραχώρησης και από το νέο φορέα διαχείρισης της μεταβιβασθείσας επιχείρησης.
Με την τροπολογία αυτή, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα με αυξημένη πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, διευθετούνται από πλευράς ελληνικής Πολιτείας και οι τελευταίες εκκρεμότητες για την ομαλή μεταβίβαση της επιχείρησης.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Καταθέτει το φάκελο στο Πρωτοδικείο ο Ξενοκώστας
Αυτό που απομένει από δω και στο εξής είναι η κατάθεση του φακέλου του συνολικού σχεδίου εξυγίανσης από την ΟΝΕΧ Α.Ε. στο Πρωτοδικείο, ώστε μετά από δικαστική απόφαση η κατοχή του ναυπηγείου να περάσει στα χέρια του κ. Ξενοκώστα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κατάθεση του φακέλου θα γίνει εντός του επόμενου 10ημέρου. Όπερ σημαίνει, ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά, από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει ξανά η λειτουργία του ναυπηγείου.
Η ευχή του αμερικανού πρέσβη όταν αντίκρυσε την Πίνδο
Λάτρης του σκι είναι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος επισκέφτηκε τα Ιωάννινα και, αντικρίζοντας το χιόνι που συνεχίζει να καλύπτει την οροσειρά της Πίνδου, ευχήθηκε να είχε φέρει μαζί του τα πέδιλα του σκι.
Το επιβλητικό τοπίο, μάλιστα, της Πίνδου το φωτογράφισε και το ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. Η ακριβής φράση του αμερικανού πρέσβη ήταν η εξής: «Πολύ χιόνι ακόμα στα βουνά της Πίνδου όπως φαίνεται από τα Ιωάννινα. Μακάρι να είχα φέρει τα πέδιλα του σκι μου».










Spearhead-class expeditionary fast transport ship docked at today. @USAmbGreece: We’re pleased to have USNS Carson City visiting Syros. It is a visible symbol of how we are deepening our military relationship with Greece, a pillar of stability in the region


.@USAmbGreece: I am grateful to Mayor Maragos for welcoming us to Syros. Having visited the island, I know our sailors will enjoy its unique beauty and the hospitality of the residents. We will look for opportunities for future visits. @USNavyEurope
Lots of snow still in the Pindos mountains as seen from Ioannina. I wish I brought my 🎿 skis! pic.twitter.com/NvrEpx0tYi


Lots of snow still in the Pindos mountains as seen from Ioannina. I wish I brought my 🎿 skis!


I very much appreciated deep discussion with ’s Mayor Thomas Begas on my optimism on the prospects for new industry, economic growth in that the new highway brings with it.


As I learn more about the importance of , we visited ’s old synagogue, one of the most important monuments of Epirot Jewish history, so deeply woven into the heritage of northern Greece.


On the Balkans, we discussed how the U.S. and Greece, as pillar of stability in the region, share outlook that these countries should continue progress to EU institutions, and if they choose.