06 Απριλίου 2018

Απόπειρα Αυτοκτονίας Έκανε 40χρονος Με Χάπια


Ένας 40χρονος άντρας θέλησε να βάλει τέλος στη ζωή του το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης.
Ο 40χρονος άντρας, πήρε μεγάλη δόση από χάπια ενώ ήταν στο σπίτι του σε χωριό του Αποκόρωνα Χανίων.
Ευτυχώς, οι οικείοι του αντιλήφθηκαν την πράξη του και κάλεσαν το ΕΚΑΒ το οποίο με την άμεση παρέμβαση του έσωσε την ζωή του άντρας και πλέον νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Για την ώρα, δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι που τον οδήγησαν στην απόπειρα αυτοκτονίας και όπως είναι λογικό οι οικείοι του είναι αρκετά σοκαρισμένοι.
Πηγή: parapolitikakritis.gr

Ο μεγαλύτερος και οι... φίλοι του


ΔΕΥΤΕΡΗ μεγάλη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ μέσα σε λίγες ώρες! Μετά τον κουλουρά «τσίμπησαν» και μπαλονά! ΔΕΙΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟ!

peripoliko_4
Ωραίες εντολές έδωσε ο Τόσκας πασχαλιάτικο. Σαρώστε κουλουράδες και μπαλονάδες για να μειωθεί η εγκληματικότητα.
Τελικά είπαμε για όλα φταίνε οι κουλουράδες, οι μπαλονάδες και ο Στέφανος Χίος!
Δείτε τη φωτογραφία από την Κέρκυρα
astinomia
EΛΕΟΣ Μεγάλη Παρασκευή! ΤΡΟΜΕΡΗ «ΕΠΙΤΥΧΙΑ» της ΕΛ.ΑΣ! «Ντου» σε κουλουρά έξω από εκκλησία στην Έδεσσα – Τον συνέλαβαν επειδή δεν είχε άδεια!Άλλωστε ο κουλουράς και ο ΧΙΟΣ φταίνε για όλα! Και οι εγκληματίες σουλατσάρουν ελεύθεροι!


makeleio.gr

«Κόκκινο» στο τσιράκι της για τα F-16: «Το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα»

«Κόκκινο» Μέρκελ στο τσιράκι της για τα F-16: «Το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα»

«Κόκκινο» από Βερολίνο στην αναβάθμιση των F-16: «Το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα»



    Δύο πανομοιότυπα άρθρα στις γερμανικές εφημερίδες Frankfurter Rundschau και Badische Zeitung, επιβεβαιώνουν αυτό που συζητείται στο παρασκήμιο του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας,τις τελευταίες εβδομάδες: Οτι το Βερολίνο έχει μπλοκάρει το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 και «ανάβει κόκκινο» σε οποιαδήποτε εξοπλιστική προσπάθεια της χώρας!
    «Οι νέες εντάσεις στο Αιγαίο, ενδέχεται να προκαλέσουν νέο εξοπλιστικό ανταγωνισμό ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα και η έγκριση δαπάνης 1,1 δισ. ευρώ με διαδικασίες fast track από την ελληνική Βουλή για κάλυψη του προγράμματος F-16 είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα» γράφουν οι γερμανικές εφημερίδες.
    Κι συνεχίζει το άρθρο:
    «Ένας εξοπλιστικός ανταγωνισμός με την Τουρκία είναι πάντως το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα τώρα: Οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες θεωρούνται μια από τις αιτίες της κρίσης χρέους, από την οποία μόλις αρχίζει να συνέρχεται η χώρα»!
    Τι κι αν τα ίδια άρθρα οι συντάκτες τους δέχονται ότι «Η Τουρκία εγείρει αξιώσεις για τουλάχιστον 18 ακόμη ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Πίσω από αυτές τις εδαφικές διεκδικήσεις βρίσκονται χειροπιαστά ενεργειακά συμφέροντα: Στο Αιγαίο εκτιμάται ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου», η αξία των οποίων φυσικά είναι χιλιαπλάσια των όποιων εξοπλιστικών δαπανών.
    Η ουσία είναι ότι το πρόγραμμα των F-16 έχει «κολλήσει» λόγω γερμανικής αντίδρασης, η οποία μάλιστα εντοπίζεται ειδικά στην οικονομική «διεύρυνση» της βάσης του 1,1 δισ. ευρώ που είχε εγκριθεί ως δαπάνη από ελληνικής πλευρές και παρά τα αλλεπάλληλα «κουρέματα» στον προϋπολογισμό (και στις επιχειρησιακές δυνατότητες των υπό εκσυγχρονισμό αεροσκαφών) δεν έχει μειωθεί κάτω από το 1,3 δισ. ευρώ το συνολικό κόστος.
    Το υπουργείο Οικονομικών (το οποίο ελέγχεται φυσικά από το Βερολίνο), έχει «στηλώσει» τα πόδια του και οι πιθανότητες να εγκριθεί το πρόγραμμα και να φύγει η LoA στις 30 Απριλίου υπογεγραμμένη, είναι λίγες.
    Μετά, το πρόγραμμα εισέρχεται στην «red zone» με ορατό τον κίνδυνο της ακύρωσής του, καθώς οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι «Δύσκολα θα δώσουν και τρίτη παράταση στη LoA».
    Τι σημαίνουν όλα αυτά: Η Ελλάδα βιώνει τον υπέρτατο κίνδυνο έστω και την τελευταία στιγμή να μην μπορέσει να κάνει κάποια ελάχιστα «μπαλώματα» στην ασφάλειά της, λόγω της άρνησης των δανειστών να εγκρίνουν την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της.
    Το γεγονός ότι υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, κάτι που παραδέχονται οι Γερμανοί, δεν μοιάζει να τους απασχολεί, αφού, όπως συμβαίνει και με την κυπριακή ΑΟΖ, δεν τους ενδιαφέρει ούτε αυτούς, ούτε τους Ιταλούς ή τους Αμερικανούς, από ποιον θα αγοράσουν.
    Αρα και οι Τούρκοι να έχουν επιβληθεί στην σύγκρουση με την Ελλάδα, απλά θα αγοράσουν από αυτούς!
    Από την Ελλάδα αυτό που ενδιαφέρει το Βρολίνο, είναι οι τόκοι και τα δανεικά να πάρουν πίσω. Δεν τους απασχολεί να ακρωτηριαστεί η χώρα ή «απλώς» να ηττηθεί, παραχωρώντας έλεγχο και δικαιώματα.
    Τόσο απλά...
    Δυστυχώς η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν δείχνει καμία διάθεση να ενισχύσει ουσιαστικά τις ένοπλες δυνάμεις (με μεταχειρισμένες βάρκες, όπως τα περίφημα Mark V των ειδικών δυνάμεων ή τα «σαπάκια» Μ113 δεν ενισχύονται οι ΕΔ).
    H κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών & Άμυνας της Βουλής στις 2 Απριλίου, κατά την οποία η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΘΑ ενημέρωσε τους βουλευτές για την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων και ζήτησε έγκριση κονδυλίων ύψους 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη επειγουσών αναγκών των ΕΔ, ιδίως ως προς τη συντήρηση των μέσων και την επαναπιστοποίηση ληγμένων πυρομαχικών, δεν αρκεί «ούτε για ζήτω» σε σχέση με το έλλειμμα ασφάλειας 30 δισ. ευρώ που καταγράφει από το 2005 η παύση εξοπλισμών.
    Η κυβέρνηση αδυνατεί να εξέλθει για λόγους εθνικής επιβίωσης από την μέγγενη των Μνημονίων που πλέον κάνουν πράξη αυτό για το οποίο προειδοποιούσαμε από το 2010 από το pronews.gr: Να εκλείψει γεωστρατηγικά η Ελλάδα.


    Τίτλος- σχόλιο: Μανώλης Μάνου
    Pronews

    Συγχαρητήρια στην αστυνομία-Έπιασε στα πράσα έναν που πουλούσε κουλούρια έξω από εκκλησία της Έδεσσας

    Μετά από μια οργανωμένη επιχείρηση της αστυνομίας της Έδεσσας,άνδρες της κατάφεραν να προξενήσουν καίριο πλήγμα κατά του κυκλώματος του παρεμπορίου και των πλανόδιων πωλητών του.
    Έτσι λοιπόν,αργά εχθές το βράδυ μετά από συντονισμένη επιχείρηση έπιασαν έναν νεαρό,ο οποίος πουλούσε μεγάλη ποσότητα κουλουριών,χωρίς να διαθέτει την απαραίτητη άδεια.
    Τα κουλούρια προφανώς έχουν κατασχεθεί από τις αρχές ως αποδεικτικό στοιχείο φοροδιαφυγής ,αλλά ο κίνδυνος να μπαγιατέψουν και να χαθούν πολύτιμα στοιχεία για την υπόθεση είναι ορατός.
    Να σημειώσουμε,ότι στον νεαρό επιβλήθηκε πρόστιμο αξίας 200 ευρώ και στον προμηθευτή του πρόστιμο αξίας 300 ευρώ,
    Να σημειώσουμε επίσης,ότι στον νεαρό πολύ πιθανό να του επιβληθεί και η ποινή της ”ισοβίου”απομάκρυνσής του από τις εισόδους των εκκλησιών αφού είναι πιθανόν να διαπράξει πάλι το ίδιο αδίκημα στο μέλλον.
    Ανακουφισμένη η Μητρόπολη της Έδεσσας,αφού πια οι είσοδοι των εκκλησιών είναι άνετα προσβάσιμες.
    Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο οικονομικών ετοιμάζεται να απονείμει τα εύσημα σε όλους όσους κατέστειλαν το παρεμπόριο κουλουριών.
    Μετά από όλα αυτά,σίγουρα θα πρέπει να συγχαρούμε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτήν την επιτυχία.!

    Μακάρι να υπήρχαν και άλλοι Σκλαβενίτηδες

    Μακάρι να υπήρχαν και άλλοι Σκλαβενίτηδες

    Νίκος Ελευθερόγλου

    Σίγουρα η απώλεια ενός ανθρώπου και μάλιστα νέου είναι συγκλονιστική. Γίνεται ακόμη τραγικότερη, όταν αυτός ο άνθρωπος πεθαίνει από γρίπη (!) τον 21ο αιώνα, αφήνοντας πίσω του τέσσερα παιδιά. Αναφέρομαι στον Στέλιο Σκλαβενίτη. Τον άνθρωπο δεν έτυχε να τον γνωρίσω. Ηξερα και ξέρω τι έχει κάνει η επιχείρησή του όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, αλλά και την αγάπη που έχουν γι’ αυτήν οι εργαζόμενοι.

    Θυμάμαι ακόμη τον πατέρα μου, όταν γυρνούσε από τα ταξίδια, που μας έπαιρνε να πάμε να ψωνίσουμε από τον Σκλαβενίτη στην Πειραιώς. Ηταν μεγάλη ανακάλυψη για τα παιδικά μου μάτια, που είχαν συνηθίσει τον μπακάλη της γειτονιάς, όπου πηγαίναμε τότε για τα θελήματα – έτσι τα λέγαμε τότε τα ψώνια που μας έστελναν να κάνουμε οι μεγάλοι. Τότε, που μας έλεγαν «έφτυσα» για να έχουμε τον φόβο να γυρίσουμε τρέχοντας πριν στεγνώσει το σάλιο τους και να μη χαθούμε ακόμη μία φορά στις αλάνες, παίζοντας με τους φίλους μας.

    Από τότε πέρασαν χρόνια και τα σούπερ μάρκετ, όπως και πολλά άλλα απρόσωπα πολυκαταστήματα, που δεν ξέρουμε καν ποιοι τα έχουν, αποτελούν καλώς ή κακώς την καθημερινότητά μας. Ο Σκλαβενίτης, όμως, παρέμενε κάτι διαφορετικό. Ηταν ένα σούπερ μάρκετ που είχε ταυτότητα. Και η ταυτότητά του ήταν ο επιχειρηματίας με ονοματεπώνυμο, από τη μία, και οι εργαζόμενοί του, από την άλλη. Μια ελληνική ταυτότητα, που είχε τα χαρακτηριστικά άλλης εποχής.

    Που ναι μεν ο επιχειρηματίας δούλευε για το κέρδος, αλλά δεν θεωρούσε τον εργαζόμενο ένα γρανάζι αυτής της παραγωγικής διαδικασίας. Λειτουργούσε με τη λογική του μπακάλικου στις σχέσεις του εντός της επιχείρησης, κι ας ήταν ένας επιχειρηματικός γίγαντας.Ο Σκλαβενίτης ως επιχείρηση ήταν μια ελληνική οικογένεια. Με τα καλά της και με τα κακά της. Και αυτό φάνηκε σε όλα αυτά τα κείμενα που ανέβασαν οι εργαζόμενοι που πληροφορήθηκαν συγκλονισμένοι την τραγική απώλεια ενός εκ των τριών ανθρώπων που απαρτίζουν την επιχείρηση.

    Η αγάπη και η οδύνη για το «αφεντικό», σε μια χώρα που λειτουργεί με όρους τάχα μου δήθεν ταξικού κανιβαλισμού για να δώσει ιδεολόγημα στον φθόνο απέναντι στο επιχειρείν, ήταν εντυπωσιακές. Και δείχνουν για τους επιχειρηματίες τον άλλο δρόμο. Η οικογένεια Σκλαβενίτη καθημερινά σε αυτές τις δύσκολες εποχές στηρίζει πολλές οικογένειες, και όχι μόνο των εργαζομένων σε αυτές. Είναι παρούσα δίνοντας συνέχεια στο σημαντικό έργο πολλών ευεργετών της πατρίδας μας. Ανθρώπων οι οποίοι έχτισαν το σύγχρονο κράτος που λέγεται Ελλάδα.

    Δυστυχώς, δεν βρίσκουν πολλούς μιμητές σήμερα οι ευεργέτες τού χθες. Σε μια χώρα όπου το επιχειρείν, δημόσιο και ιδιωτικό, έχει ταυτοποιηθεί με ένα αλισβερίσι μιζών και συναλλαγών κάτω από το τραπέζι, περιπτώσεις όπως αυτή του Σκλαβενίτη αποτελούν εξαίρεση. Περιπτώσεις που αναγνωρίζουν ότι «πάντων χρημάτων μέτρον ο άνθρωπος» σπανίζουν.Κι εδώ ισχύει πραγματικά η φράση «μακάρι να είχαμε πολλούς Σκλαβενίτηδες σε αυτήν τη χώρα». Ισως να μην είχαμε φτάσει εδώ…


    Δημοκρατία

    ΓΙΑΤΙ Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


    ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΡΩΣΙΑ - 6 Απρ 2018 



    Τον Φεβρουάριο του 2010 ο τότε πρωθυπουργός Γ.Α.Παπανδρέου επισκέφθηκε επίσημα την Μόσχα. Η συνάντηση αυτή ήταν καταστροφική για τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εφόσον ο Γ.Α.Π το μόνο που έκανε ήταν να συζητά αμπελοφιλοσοφίες με τους Ρώσους σχετικές με την οικολογία και απέφευγε κάθε σοβαρή συζήτηση .

    Η Ρωσία τότε ήθελε την Ελλάδα σύμμαχο για να εξασφαλίσει την διέλευση του SOUTH STREAM ενός
    αγωγού αερίου ο οποίος θα τροφοδοτούσε την Ευρώπη με αέριο και από τον νότο της . Η Ρωσία ήθελε κυριολεκτικά να ζώσει την ανατολική Ευρώπη με τους αγωγούς της, τόσο από βορρά όσο κι από νότο. Ο αγωγός αυτός παρουσιάζεται ως ο κυριότερος λόγος του φλερτ Πούτιν προς την Ελλάδα, αλλά, τουλάχιστον το 2010, δεν ήταν .
    Ο Πούτιν μόλις ένα χρόνο πριν , τον Ιανουάριο του 2009, είχε διακόψει την παροχή αερίου στην Ουκρανία η οποία χρωστούσε τον λογαριασμό στην Gazprom. Μαζί με την Ουκρανία το αέριο στερηθηκαν για δύο εβδομάδες η Βουλγαρία-Ρουμανία-Τσεχία και λιγότερο η Γερμανία και αυτό επειδή οι αγωγοί που τροφοδοτούσαν την Ουκρανία τροφοδοτουσαν και την Ευρώπη.
    Ο Πούτιν είχε τρομοκρατήσει την Γερμανία και αισθάνονταν πανίσχυρος. Ο πόλεμος στην Συρία δεν είχε ξεσπάσει ακόμα . Η Γερμανία το 2009 έκανε στο Κατάρ πρόταση για την κατασκευή ενός αγωγού που θα είχε αφετηρία το Κατάρ και θα διέσχιζε Ιορδανία-Συρία-Τουρκία-Ελλάδα-Β. Ήπειρο-Ιταλία -Ευρώπη .
    Η Συρία δεν δέχθηκε το σχέδιο και η Γερμανία απο κοινού με ΗΠΑ και Κατάρ το 2011 οδήγησαν την Συρία σε πόλεμο.Ο Πούτιν επενέβη στην Συρία για να στηρίξει το καθεστώς Άσαντ και να αποτρέψει τον αγωγό Κατάρ-Ευρώπης που θα του αφαιρούσε το ενεργειακό μονοπώλιο στην Ευρώπη
    Ωστόσο το 2010 ο Πούτιν δεν είχε να ανησυχεί ακόμα για τον αγωγό και τον πόλεμο στην Συρία.
    Ο Πούτιν ήθελε το 2010 την Ελλάδα σύμμαχο για να μπορέσει να εξασφαλίσει την ελεύθερη κάθοδο του στόλου του στην Μεσόγειο και την δημιουργία βάσεων σε Σύρο και Κύπρο.
    Αλλά η Ρωσία δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει πραγματική σύμμαχος της Ελλάδας διότι α συμφέροντα που θα εξασφάλιζε αυτή η συμμαχία θα ήταν υποδεέστερα αυτών που θα κέρδιζε με την συμμαχία με την Τουρκία.
    Η Τουρκία είναι η μόνη που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση στον Βόσπορο, αυτό είναι το σημαντικό. Καλές και οι ναυτικές βάσεις στην Ελλάδα, αλλά χωρίς τον Βόσπορο τίποτα δεν έχει αξία.
    Η Ρωσία δεν θα μπορούσε είναι σύμμαχος με την Ελλάδα και από το 2011 και μετά. Η ανάμειξη της Ρωσίας στον πόλεμο της Συρίας έγινε με στόχο την στηριξη του Άσαντ που δεν ήθελε τον αγωγό του Κατάρ. Τελικά η Ρωσία με την βοήθεια του Ιράν το κατάφερε.

    Τον Νοέμβριο του 2017 ο Πόυτιν κήρυξε το τέλος του πολέμου και την νικη της
    Ρωσίας στον πόλεμο της Συρίας. Οι κατοπινές εξελίξεις δείχνουν ότι ακόμα και σύμμαχος να ήταν η Ελλάδα με την Ρωσία τελικά η δεύτερη θα κατέληγε στην αγκαλιά της Τουρκίας και του Κατάρ.
    Η Ρωσία από το 2016 έχει συστήσει συμμαχικό άξονα με την Τουρκία και το Κατάρ, τους δύο πρώην αντιπάλους της στην Συρία. Η Ρωσία χρειάζεται την Τουρκία ως εγγυήτρια της ελεύθερης διέλευσης στον Βόσπορο αλλά και ως εγγυήτρια της ακύρωσης κάθε προσπάθειας Ελλάδας και Κύπρου για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων τους που θα απειλούσαν και πάλι το ρωσικό μονοπώλιο.
    Η Τουρκία με καταριανό χρήμα εξοπλίζει τον στρατό της ο οποίος εισβάλει στην βόρεια Συρία, αλλά αυτό είναι η αμοιβή της Τουρκίας για να διατηρεί την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για λογαριασμό της Ρωσίας, η οποία δεν θέλει Ελλάδα και Κύπρο να εξορύξουν τα κοιτάσματα τους και δεν θέλει τον αγωγό east med που με υποθαλάσσια διαδρομή θα ενώνει τα κοιτάσματα Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου -Ελλάδας προς Ευρώπη

    Η Ρωσία το 2010 ήθελε να μας δανείσει με ευνοικούς όρους και ήθελε πολιτικοστρατιτκή συνεργασία. Ωστόσο τα συμφέροντα της εξυπηρετούνται απόλυτα μόνο με την συμμαχία της με την Τουρκία και το Κατάρ.
    Την 4-4-2018 Ρωσία-Ιράν και Τουρκία αυτοανακυρήχθηκαν εγγυήτριες δυνάμεις της μεταπολεμικής (;) Συρίας . Αγωγοί αερίου θα περάσουν από την Συρία αλλά αυτοί θα είναι ελεγχόμενοι απο την Ρωσία. Οι αγωγοί αυτοί θα φέρνουν στα παράλια της Συρίας ιρανικό αέριο αλλά σε ποσότητες που ναι μεν θα αποδώσουν έσοδα στο Ιράν -που είναι σύμμαχος της Ρωσίας-αλλά χωρίς να απειλείται το ρωσικό μονοπώλιο στην Ευρώπη.
    Η Τουρκία θα λαμβάνει όπλα απο την Ρωσία και κεφάλαια πο το Κατάρ. Το Κατάρ λαμβάνει στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία, ήδη μια τουρκική ταξιαρχία εδρεύει στον Κατάρ, και εκτός απο τα κεφάλαια που δίνει στην Τουρκία βοηθά και την Ρωσία σε επίπεδο τεχνογνωσίας στην εξόρυξη αερίου στην Σιβηρία.
    Η Ελλάδα ΄΄δεν κολλάει ΄΄πουθενά με όλα αυτά.
    Η Ρωσία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει την Τουρκία να διαπράξει θερμό επεισόδιο στην Κύπρο για να ακυρωθεί ο east med.

    Ο άξονας Ρωσίας-Τουρκίας-Κατάρ-Ιράν έχει μέλλον και αυτό δείχνει η βοήθεια της Ρωσίας στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της Τουρκία, σταθμός ο οποίος σε δέκα χρόνια θα οδηγήσει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων της Τουρκίας.
    Για ποιο νεώριο της Σύρου μιλάμε -που δήθεν ήθελε ο Πούτιν- και ποιες εξαγωγές πορτοκαλιών.



    TRIKLOPODIA.gr
    https://hellenicsunrise2.blogspot.gr/2018/04/blog-post_5.html

    2,2 δισ. δολάρια από το Πεντάγωνο στους «επαναστάτες» της Συρίας

    Πακτωλός χρημάτων σε «επαναστάτες»


    Ξενοφώντας Ερμείδης
    Κοινή έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Σχέδιο Αναφοράς για το Οργανωμένο Έγκλημα και την Διαφθορά (OCCRP) και το Βρετανικό Δίκτυο BIRN αποκάλυψε ότι το Πεντάγωνο προμηθεύει όπλα και πυρομαχικά σοβιετικού τύπου στους «μετριοπαθείς επαναστάτες» της Συρίας ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

    Μπορεί ο Τραμπ να ανακοίνωσε στα τέλη Ιουλίου ότι σταματάει το κρυφό πρόγραμμα της CIA που χρηματοδοτούσε τους «αντάρτες», αλλά ήταν για εσωτερική κατανάλωση. Η CIA δημιουργεί, οπλίζει και χρηματοδοτεί τρομοκράτες και αντάρτες εδώ και πολύ καιρό. Δεν πρόκειται για νέες πληροφορίες, αλλά πολλοί πίστεψαν πως θα τερματίζονταν αυτές οι πρακτικές με τις δηλώσεις Τραμπ.  

    Το χειρότερο είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση τα καλύπτει όλα με παραποιημένα έγγραφα. Η έκθεση OCCRP αποκαλύπτει την εμπλοκή του Πενταγώνου στον πόλεμο της Συρίας.  
    Μετά από την ανάλυση των αρχείων προμηθειών, των πληροφοριών για τις ναυτιλιακές αποστολές, των επίσημων εκθέσεων, των διαρροών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των συνεντεύξεων με τους εμπλεκόμενους, το OCCRP και το BIRN αποκαλύπτουν πώς τροφοδοτεί το Πεντάγωνο τον πόλεμο στη Συρία. 

    Η έκθεση αναφέρει ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν στρατηγικά «αόριστα διατυπωμένα νομικά έγγραφα» τα οποία κάνουν δύσκολο το να προσδιοριστεί πού πραγματικά καταλήγουν τα όπλα. Αυτό καλύπτει ουσιαστικά τις κυβερνήσεις της Ανατολικής Ευρώπης που πωλούν όπλα και πυρομαχικά. 
    Σύμφωνα με την έκθεση, πολλοί από τους προμηθευτές όπλων είναι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένου του Καζακστάν, της Γεωργίας και της Ουκρανίας. 
    Στον πίνακα φαίνεται κατά προσέγγιση η δαπάνη για τον πόλεμο στην Συρία:
     
    Αν και οι δημοσιογράφοι μπόρεσαν να εντοπίσουν τις περισσότερες από τις αγοραπωλησίες, σε μια μεγάλη συναλλαγή που πραγματοποιήθηκε, ύψους 479,6 εκατομμυρίων δολαρίων, δεν προσδιορίζεται καθόλου ο τελικός προορισμός. Η ανάλυση της εν λόγω αγοράς όπλων από τους δημοσιογράφους αποδεικνύει ότι πιθανότατα θα καταλήξει στη Συρία. 
    Μεγάλο μέρος των αποδεικτικών στοιχείων που υποδηλώνουν ότι θα καταλήξει στη Συρία έγκειται σε πολλές συμβάσεις που υπεγράφησαν τον Σεπτέμβριο του 2016, οι οποίες αρχικά είχαν τόπο προορισμού την Συρία, αλλά οι αναφορές αυτές διαγράφηκαν από το δημόσιο αρχείο όταν οι ερευνητές ήρθαν σε επαφή με το Πεντάγωνο. 
    Όταν ρωτήθηκαν για αυτή τη συγκεκριμένη αγορά, το Πεντάγωνο αρνήθηκε να την σχολιάσει. Οι ερευνητές, ωστόσο, έκαναν αντίγραφα και των δύο εγγράφων πριν και μετά την αλλαγή του Πενταγώνου.