Στα ύψη η, εκ των υστέρων, αυτοκριτική! Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε να επιδειχθεί «σεβασμός απέναντι στην Ιταλία» και τη νέα κυβέρνηση της χώρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανικές εφημερίδες, ενώ ζήτησε να «μην δίνονται μαθήματα στη Ρώμη» και να μην ποδοπατηθεί η Ιταλία, όπως η Ελλάδα!

Ότι είναι ''φίλος της Ελλάδας'', ούτε συζήτηση, ο Γιούνκερ! Αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή πως η συμπεριφορά των «εταίρων» της Ελλάδας εναντίον της, τα προηγούμενα χρόνια, ξεπέρασε κάθε όριο και πως η χώρα μας έγινε ενός είδους «μάρτυρας», ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα εξευτελισμού ολόκληρων χωρών και λαών. Συγκρατείστε τις αντιδράσεις σας - θετικές ή αρνητικές...
«Πρέπει να επιδείξουμε σεβασμό απέναντι στην Ιταλία», τόνισε ο Γιούνκερ μιλώντας στις εφημερίδες του ομίλου Funke Mediengruppe μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S, λαϊκιστικό) και της Λέγκας (άκρα δεξιά).

Όταν ρωτήθηκε για το μεγάλο δημόσιο χρέος της Ιταλίας, ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε «δεν είμαι καθόλου οπαδός της άποψης ότι πρέπει να δώσουμε ένα μάθημα στη Ρώμη. Αυτό έγινε απέναντι στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό, κυρίως από τις γερμανόφωνες χώρες», όπως για παράδειγμα από τη Γερμανία στο απόγειο της ελληνικής κρίσης.

Ο Γιούνκερ ζήτησε να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν εις βάρος της Αθήνας, κυρίως μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία στις αρχές του 2015. «Η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού ποδοπατήθηκε. Δεν πρέπει να επαναληφθεί κάτι τέτοιο τώρα με την Ιταλία», υπογράμμισε.
«Ζητώ να ενεργήσουμε με έναν ήρεμο τρόπο. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να παρέμβω σε θέματα εσωτερικής πολιτικής της Ιταλίας», συνέχισε. «Εκτιμώ πολύ τον πρόεδρο (Σέρτζιο) Ματαρέλα. Όμως σε αυτό το πλαίσιο κρίσης δεν μίλησα μαζί του.
«Είμαι σίγουρος ότι οι Ιταλοί έχουν πολύ οξεία αίσθηση του τι είναι καλό για τη χώρα τους», είπε ο Γιούνκερ. «Θα ξεδιαλύνουν τα πράγματα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Η ευρωζώνη δεν είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο εκδήλωσης νέας κρίσης χρέους

Δεν υπάρχει απειλή εκδήλωσης νέας κρίσης δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού ενός λαϊκιστικού κινήματος και ενός κόμματος της άκρας δεξιάς ανέλαβε την εξουσία στην Ιταλία, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα.
Ερωτηθείς από τον όμιλο γερμανικών εφημερίδων RND εάν η ευρωζώνη είναι πλέον αντιμέτωπη με μια νέα κρίση κρατικού χρέους, ο Γιούνκερ απάντησε: «Όχι. Οι αντιδράσεις των αγορών είναι παράλογες. Ο κόσμος δεν πρέπει να συνάγει πολιτικά συμπεράσματα από κάθε διακύμανση των χρηματιστηρίων. Οι επενδυτές έχει αποδεχθεί ότι έσφαλλαν σε πάρα πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν».