23 Ιουλίου 2019

Το πρώτο δίκτυο οικοτεχνίας στην Ελλάδα ξεκινά από την Κρήτη




Το πρώτο δίκτυο οικοτεχνίας στην Ελλάδα ξεκινά από την Κρήτη
Υπογράφηκε το καταστατικό για τη δημιουργία του δικτύου Οικοτεχνών Κρήτης, του πρώτου δικτύου Οικοτεχνίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο σχετικής ημερίδας. 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του Προγράμματος «Στήριξη της Οικοτεχνίας στην Κρήτη» που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης. Η περιφέρεια Κρήτης ανέλαβε την πρωτοβουλία, προώθησε τη νομοθετική ρύθμιση για τους μικρούς παραγωγούς και σήμερα έγινε η πρώτη εκδήλωση σε πανελλήνιο επίπεδο του δικτύου Οικοτεχνών, σηματοδοτώντας την έναρξη λειτουργίας του δικτύου με τη Συμμετοχή 16 Οικοτεχνών στην αφετηρία του. Πρόκειται δηλαδή για μια πρωτοβουλία που ξεκινά πιλοτικά από την Κρήτη και αφορά ολόκληρο το νησί, με τη συμμετοχή να χαρακτηρίζεται Εξαιρετικά σημαντική στο ξεκίνημα του Δικτύου.


«Δεν είναι εύκολο εγχείρημα, όμως μέσα από την προσπάθεια και την συνεργασία όλων μας μπορούμε να πετύχουμε το στόχο που είναι η ανάδειξη των κρητικών προϊόντων και η προώθηση τους από τους μικρούς παραγωγούς», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.


Ο πρόεδρος της εκπαιδευτικής-αναπτυξιακής «Πλοηγός» Χάρης Ροδιτάκης που υλοποιεί το έργο και έχει την ευθύνη του μίλησε για την μεγάλη προσπάθεια που έγινε για την ίδρυση του πρώτου δικτύου οικοτεχνίας στην Ελλάδα που αφορά αγρότες και κτηνοτρόφους με βάση την πρόβλεψη της νέας νομοθεσίας που εισηγήθηκε η Περιφέρεια Κρήτης στην Πολιτεία.


«Το Δίκτυο είναι παγκρήτιο και είναι ανοιχτό σε όλους αγρότες οικοτέχνες, αρκεί να δεσμευτούν με το καταστατικό και τις υποχρεώσεις που υπάρχουν. Εμείς θα στηρίξουμε το δίκτυο σε πολλές δράσεις μέχρι την αγορά του προϊόντος. Ακόμα και με Επιστημονική στήριξη και για το λόγο αυτό έχουμε υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με το τμήμα διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου», σημείωσε ο κ. Ροδιτάκης.


Να σημειωθεί πως για την κρητική διατροφή μίλησε ο Νίκος Ψιλάκης δημοσιογράφος - συγγραφέας ενώ ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού επιμελητηρίου Κρήτης Αλέξανδρος Στεφανάκης μίλησε για την οικοτεχνία ως εργαλείο ανάπτυξης της ταυτότητας των τοπικών προϊόντων. Παράλληλα έγινε η παρουσίαση του σήματος των οικοτεχνών από την Εβελίνα Μπάκιντα ακολούθησε παρουσίαση των ιδρυτικών μελών ενώ ο Γεώργιος Τομαδάκης μίλησε με θέμα «μια νέα ελπίδα γεννιέται?» αναφερόμενος στο δίκτυο. Η εκδήλωση έκλεισε με την υπογραφή του καταστατικού.



neapaseges.gr

Ποιοι δικαιούνται έως και 25.000 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση -Όλα τα βήματα



Στις 15 Σεπτεμβρίου ανοίγει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ» που επιδοτεί σε ποσοστό έως και 70% τις δαπάνες των νοικοκυριών εκείνων τα οποία θέλουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους.

Επιπλέον, όσοι επιλεγούν θα μπορούν να αξιοποιήσουν συνδυαστικά τη χρήση ιδίων κεφαλαίων ή άτοκο τραπεζικό δάνειο.

Οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται είναι τέσσερις:
1. Αντικατάσταση κουφωμάτων.
2. Τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης.
3. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή ψύξης.
4. Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Οι κατηγορίες των νοικοκυριών που μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 275 εκατ. ευρώ διακρίνονται σε επτά. Ανάλογα με τον αριθμό των μελών της κάθε οικογένειας και το εισόδημα κλιμακώνεται και το ποσοστό επιχορήγησης. Στην έβδομη κατηγορία δεν υπάρχει ανώτατο όριο εισοδήματος και όσα νοικοκυριά έχουν ατομικό εισόδημα άνω των 35.000 ευρώ ή οικογενειακό άνω των 45.000 ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν τραπεζική χρηματοδότηση με άτοκο δάνειο.
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και μέχρι 25.000 ευρώ.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αξιοποίηση ενεργειακού επιθεωρητή – η επιλογή γίνεται από μητρώο που θα συσταθεί – ο οποίος και θα καθορίσει τις απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες. Πριν από την υποβολή της αίτησης ο επιθεωρητής θα πρέπει να τις καταγράψει εκδίδοντας το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, οι ωφελούμενοι απευθύνονται εκ νέου σε ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί νέο ΠΕΑ (Β’ ΠΕΑ). Βάσει αυτού και κατόπιν της διαπίστωσης επίτευξης του ενεργειακού στόχου καταβάλλονται στους ωφελούμενους τα κίνητρα του προγράμματος. Η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η δαπάνη του συμβούλου έργου καθώς και τυχόν δαπάνες μελετών, καλύπτονται από το Πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του προγράμματος.

Οι επιλέξιμες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτιρίου). Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, να υφίσταται νόμιμα, να έχει καταταγεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία ίση ή χαμηλότερη της «Δ» και να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Τα βασικά βήματα
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να υποβάλουν αιτήσεις από τις 15 Σεπτεμβρίου (οι προθεσμίες αναλυτικά ανά περιφέρεια δεν έχουν οριστικοποιηθεί), στον δεύτερο κύκλο του «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» θα πρέπει να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα:
1. Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτησή του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://exoikonomisi.ypen.gr.
2. Γίνεται διασταύρωση των στοιχείων από το taxisnet και μόνο εφόσον υπάρχει ταύτιση μπορεί να προχωρήσει η αίτηση στο επόμενο στάδιο. Η οριστική υποβολή της αίτησης πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τον ενδιαφερόμενο
3. Στη συνέχεια, ο ενδιαφερόμενος καταχωρίζει στο πληροφοριακό σύστημα τα στοιχεία του Α’ ΠΕΑ, τις παρεμβάσεις που έχει επιλέξει και το αντίστοιχο κόστος τους καθώς και τον ενεργειακό στόχο που θα πετύχει μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων. Επισυνάπτονται και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
4. Το πληροφοριακό σύστημα ελέγχει τα υποβληθέντα στοιχεία. Εφόσον η αίτηση είναι πλήρης, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να την υποβάλει λαμβάνοντας στη συνέχεια μοναδικό εξαψήφιο ακέραιο αριθμό πρωτοκόλλου (στάδιο οριστικής υποβολής αίτησης). Ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται για τον επιλέξιμο προϋπολογισμό, το ποσοστό και το ποσό της επιχορήγησης, το ανώτατο επιλέξιμο κόστος των παρεμβάσεων, του συμβούλου έργου, τυχόν μελετών καθώς και των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων.
Το ποσό της επιχορήγησης δεσμεύεται με την υποβολή της αίτησης για χρονικό διάστημα 130 ημερών από την ημερομηνία έναρξης του σταδίου επιλογής χρηματοδοτικού σχήματος, εντός του οποίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης του δανείου ή ο αιτών θα πρέπει να αποφασίσει να «θέσει» την αίτηση σε κατάσταση «προς υπαγωγή» χωρίς τη λήψη δανείου.
5. Ο ενδιαφερόμενος, εφόσον επιθυμεί τη λήψη δανείου, επιλέγει την τράπεζα που θέλει για να διενεργηθεί έλεγχος της πιστοληπτικής του ικανότητας. Ο έλεγχος θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 30 ημέρες.
6. Κατά τακτά χρονικά διαστήματα εκδίδονται αποφάσεις για την υπαγωγή ή απόρριψη των αιτήσεων κ.λπ.
7. Ο ωφελούμενος υποβάλλει δήλωση αποδοχής της συμμετοχής του στο πρόγραμμα (και τους όρους αυτού) ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα εντός διαστήματος δύο μηνών από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής. Αν έχει επιλεγεί λήψη δανείου, η υπογραφή της δανειακής σύμβασης από τον ωφελούμενο πραγματοποιείται εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.
8. Οι προμηθευτές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καταχωρίζουν τα στοιχεία τους στο σύστημα ώστε να ενεργοποιηθούν τα ΑΦΜ τους. Με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης υπάρχει δυνατότητα εκταμίευσης ποσοστού 70% του δανείου, το οποίο αποτελεί προκαταβολή για την υλοποίηση του έργου. Σε περίπτωση που δεν έχει επιλεγεί η λήψη δανείου δύναται να δοθεί προκαταβολή με κατάθεση ιδίων κεφαλαίων, μόνο όμως μέσω τραπεζικού συστήματος, στον προμηθευτή και για ποσό που δεν υπερβαίνει το συνολικό ύψος των ιδίων κεφαλαίων.
9. Υλοποίηση παρεμβάσεων.
10. Δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση. Εκδοση δεύτερου πιστοποιητικού (Β’ ΠΕΑ).
11. Μετά την έκδοση του Β’ ΠΕΑ, ο ωφελούμενος ή ο σύμβουλος έργου καταχωρίζει στο σύστημα τα στοιχεία του Β’ ΠΕΑ και τα αναλυτικά στοιχεία των παραστατικών δαπανών των παρεμβάσεων.
12. Ο ωφελούμενος καταχωρίζει τη δήλωση πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου και την παροχή των κινήτρων του προγράμματος στο πληροφοριακό σύστημα επισυνάπτοντας τα παραστατικά δαπανών και τα λοιπά δικαιολογητικά. Ο ωφελούμενος ενημερώνεται από το πληροφοριακό σύστημα για τον τελικό συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό καθώς και για το ποσό των ιδίων κεφαλαίων που απαιτείται να καταβάλει στους προμηθευτές, στην περίπτωση που το άθροισμα των υποβαλλόμενων δαπανών υπερβαίνει τον τελικό συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό ή και τα ανώτατα όρια δαπανών του προγράμματος.
13. Οταν καταβληθούν τα ίδια κεφάλαια για την εξόφληση των δαπανών, ενημερώνεται η τράπεζα ώστε να καταβάλει την επιχορήγηση και την εκταμίευση του συνόλου του δανείου, κατά περίπτωση, για την εξόφληση των επί πιστώσει παραστατικών δαπανών (αναδόχων / προμηθευτών κ.λπ.) και την καταβολή στον ωφελούμενο του ποσού που του αντιστοιχεί για τα εξοφλημένα παραστατικά δαπάνης.





Πηγή: «Τα Νέα» – Χρήστος Κολώνας

Επιτέλους, τέλος: Ο Μπόρις Τζόνσον πρωθυπουργός της Βρετανίας - «Καθαρή» λύση με έξοδο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου

Επιτέλους, τέλος: Ο Μπόρις Τζόνσον πρωθυπουργός της Βρετανίας - «Καθαρή» λύση με έξοδο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου
Ο Μπόρις Τζόνσον αναδείχθηκε νέος ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος και πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει «καθαρό» Brexit στις 31 Οκτωβρίου από την ΕΕ είτε με συμφωνία με τις Βρυξέλλες είτε όχι. 

Να σημειώσουμε πως ο Μπόρις Τζόνσον είναι προσωπικός φίλος του Ν.Τραμπ και ότι αποδείχτηκε τελικά μεγάλο λάθος η ανάληψη της πρωθυπουργίας από την Τ.Μέι η οποία από την αρχή επί της ουσίας είχε ταχθεί κατά του Brexit.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη σήμερα τον Μπόρις Τζόνσον, που εξελέγη ηγέτης του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος στη Βρετανία και θα αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας.
O N.Tραμπ δεν έκρυβε ποτέ την αντιπάθειά του για την Τ.Μέι αλλά και για τον Τζέρεμι Χαντ.
«Ο εφιάλτης σχεδόν τελείωσε. Η θητεία της χειρότερης βρετανίδας πρωθυπουργού φθάνει στο τέλος της…Δεν θα λείψει σε κανέναν», έγραψε η συντηρητική The Telegraph.
Συντάκτης του κύριου άρθρου των Times δεν είναι επιεικέστερος προς την Τερέζα Μέι, προσάπτοντάς της «οικτρή αποτυχία» στην διαχείριση του Brexit και έλλειψη φιλοδοξίας στους άλλους τομείς.
Ωστόσο, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιούλιο 2016, μετά το δημοψήφισμα που αποφάσισε την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η 62χρονη Μέι είχε μία θετική και καθησυχαστική εικόνα.
Η κόρη του πάστορα, χωρίς χάρισμα, αλλά με την φήμη της εργατικής, φαινόταν το ιδανικό πρόσωπο στα μάτια των Βρετανών για να οδηγήσει την χώρα, που έβγαινε διχασμένη από την προεκλογική εκστρατεία, σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας της.
Στην πρώτη παθιασμένη ομιλία της, αναφέρθηκε με θέρμη στο Brexit, εκείνη που είχε πάρει θέση κατά του διαζυγίου, και υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τις αδικίες.
Τρία χρόνια αργότερα, και καθώς η χώρα θα έπρεπε να έχει αποχωρήσει από τις 29 Μαρτίου, το Brexit παραμένει σε εκκρεμότητα, όσο για τις ανισότητες είναι στο υψηλότερό τους επίπεδο, παρά την χαμηλή ανεργία.

Στο τέλος του Μαΐου εγκατέλειψε ανακοινώνοντας την αποχώρησή της έπειτα από μήνες στο χείλος του γκρεμού, εν μέσω αποσύνθεσης της κυβέρνησής της και εξύφανσης συνωμοσιών για την εκπαραθύρωσή της.
«Αρνηση ρεαλισμού»

Επειτα από τρεις ψηφοφορίες, η Τερέζα Μέι δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει μία πλειοψηφία βουλευτών υπέρ της συμφωνίας διαζυγίου που η ίδια είχε συνομολογήσει τον Νοέμβριο 2018 με τις Βρυξέλλες, ενώ το κόμμα της, όπως άλλωστε και οι Βρετανοί, εξακολουθούν να συγκρούονται για την μορφή που θα μπορούσαν να έχουν οι σχέσεις με την Ευρώπη μετά το διαζύγιο.
Η αποξήλωση μίας σχέσης σαράντα ετών με την ΕΕ δεν είναι εύκολη, παραδέχεται ο Simon Usherwood , πολιτικός επιστήμονας του πανεπιστημίου του Surrey. Ομως, η κα. Μέι δεν είχε πραγματικά την καλύτερη προσέγγιση επιλέγοντας να στηριχθεί αποκλειστικά στο κόμμα της και μάλιστα στην πτέρυγα εκείνων του ανθρώπων που διατηρούν ακραίες θέσεις για το Brexit.

Για τον Tim Bale, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, η Μέι στραβοπάτησε από «άρνηση ρεαλισμού», αποκλείοντας την «διακομματική προσέγγιση», κυρίως μετά την αποτυχία της στις βουλευτικές εκλογές του 2017, όταν παρασυρμένη από τα θετικά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων θέλησε να ενισχύσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία και κατέληξε να την χάσει. Εμεινε έτσι εξαρτημένη για να κυβερνήσει από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), το οποίο επέβαλε τις απαιτήσεις του για το Brexit.
Στις αρχές του Απριλίου, η πρωθυπουργός κατέληξε να τείνει χείρα προς το Εργατικό Κόμμα σε αναζήτηση συναίνεσης. Ομως, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν δεν ήταν έτοιμος να την βοηθήσει να βγει από την δύσκολη κατάσταση και οι συνομιλίες κατέρρευσαν.

Σε επιστέγασμα της καταστροφικής της θητείας, η Τερέζα Μέι αναγκάσθηκε να οργανώσει ευρωεκλογές που έστειλαν το Κόμμα του Brexit, νικητή των εκλογών, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η Ιστορία δεν θα κρατήσει από αυτήν θετική εικόνα», θεωρεί ο Simon Usherwood.
Και όμως, δεν της έλειπε η φιλοδοξία. Πίσω από την συστολή που εκπέμπει, η Τερέζα Μέι ονειρευόταν από τα εφηβικά της χρόνια να ασχοληθεί με την πολιτική και να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτήν τη πρωτιά της την έκλεψε η Μάργκαρετ Θάτσερ, αλλά έγινε η πρώτη γυναίκα γενική γραμματέας του Συντηρητικού Κόμματος στην περίοδο 2003-2004. Από την θέση αυτή, στην μνήμη έμεινε η ομιλία της στην οποία καλούσε του Τόρις, που τότε είχαν πολύ δεξιά τοποθέτηση, να απαλλαγούν από την εικόνα του «κόμματος των κακιασμένων».
Αφού στήριξε τον Ντέιβιντ Κάμερον στη ανάληψη της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος το 2005, τοποθετείται υπουργός Εσωτερικών όταν οι Τόρις έρχονται στην εξουσία το 2010. Παραμένει στο πόστο επί έξι χρόνια και γίνεται γνωστή για την αυστηρή διαχείριση της μετανάστευσης. Το 2016, διαδέχεται τον Κάμερον. Αφού είχε λάβει διστακτικά θέση υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υιοθετεί αμέσως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και δηλώνει: «Στο εξής είμαστε όλοι Brexiters».




pronews.gr 



Μάτι: Μελέτη του ΑΠΘ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον αμίαντο!

Μάτι: Μελέτη του ΑΠΘ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον αμίαντο!
Αυτή είναι η πρώτη εικόνα της μελέτης του ΑΠΘ για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι η οποία θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στους κατοίκους της περιοχής. Τα στοιχεία της μελέτης είναι εν μέρει καθησυχαστικά, αλλά και με στοιχεία που υποδεικνύουν την αναγκαιότητα άμεσων παρεμβάσεων απομάκρυνσης του αμιάντου.
Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και του ερευνητικού κέντρου HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ, Δρ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης είναι η πρώτη χρονικά επιστημονική μελέτη στην περιοχή, η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις μία εβδομάδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά.

«Προτεραιότητα η απομάκρυνση του αμιάντου»

Η μελέτη, που έγινε με δείγματα από περίπου 40 διαφορετικές θέσεις σε όλη την περιοχή, αποτυπώνει την επιβάρυνση του περιβάλλοντος στον πραγματικό χρόνο της δειγματοληψίας αλλά προχωρά και σε εκτίμηση για τη μακροχρόνια τοξικότητα του περιβάλλοντος. Συγκρίνοντας τις μετρημένες τιμές σε καμένες περιοχές με τις αντίστοιχες μετρήσεις στο έδαφος μη καμένων αλλά γεωλογικά συναφών περιοχών τεκμηριώνεται επιστημονικά ότι υπάρχει επιβάρυνση στο Μάτι και σε όλη την περιοχή σε μέταλλα και οργανικές χημικές ενώσεις, με τον σημαντικότερο κίνδυνο να εντοπίζεται στην ύπαρξη αμιάντου. Τα συγκεκριμένα στοιχεία αναδεικνύουν ως προτεραιότητα την άμεση απομάκρυνση από την περιοχή, υλικών που περιέχουν αμίαντο.

Συγκεκριμένα στα συμπεράσματα τις έρευνας αναφέρεται ότι:

-Διαπιστώθηκαν σημαντικές συγκεντρώσεις νικελίου στο έδαφος, το οποίο αποτελεί δείκτη της παρουσίας αμιάντου.
-Από τις αναλύσεις και συγκρίνοντας τις τιμές που μετρήθηκαν στην καμένη περιοχή με τις αντίστοιχες τιμές σε μη καμένα εδάφη, παρατηρήθηκε ελεγχόμενη αύξηση (της τάξης του 20% κατά μέσον όρο) των επιπέδων των περισσότερων μετάλλων, ενώ οι διαφορές όσον αφορά τις συγκεντρώσεις των οργανικών ενώσεων κυμαίνονται στα επίπεδα του 20-50%, με εξαίρεση τους πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, των οποίων η μέση τιμή σχεδόν διπλασιάστηκε.

-Ενδιαφέρον παρουσιάζει η χωρική διακύμανση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από την πυρκαγιά, όπου αυξημένες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και οργανικών ενώσεων παρουσιάστηκαν σε περιοχές, όπως το Νταού Πεντέλης, το Λύριο Ίδρυμα, ο Αγ. Ανδρέας, καθώς και στο σημείο δειγματοληψίας επί της οδού Αγίας Ειρήνης, κάτι που καταδεικνύει την διασπορά των προϊόντων καύσης σε σημαντικές αποστάσεις από τα σημεία από τα οποία πέρασε η φωτιά.
Ο κίνδυνος καρκινογένεσης στις περιοχές όπου υπάρχει επιμόλυνση από την πυρκαγιά, είναι περίπου 50% μεγαλύτερος σε σχέση με τις περιοχές που δεν υπήρξε επιμόλυνση, ενώ ο κίνδυνος νευροαναπτυξιακών διαταραχών για τα παιδιά είναι 21% μεγαλύτερος.

«Χαμηλός αλλά όχι αμελητέος ο κίνδυνος έκθεσης σε τοξικά υλικά»

«Ο κίνδυνος που βγαίνει συνολικά είναι χαμηλός, αλλά όχι αμελητέος», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθ. Σαρηγιάννης, εξηγώντας πως δεδομένου ότι από τη δειγματοληψία -μία εβδομάδα μετά την πυρκαγιά- έχουν προχωρήσει διαδικασίες καθαρισμού της περιοχής, θα πρέπει να γίνει επαναδειγματοληψία στις ίδιες θέσεις και μέτρηση των ινών αμιάντου, ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα για τον υπολειπόμενο κίνδυνο στον παρόντα χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση του αμιάντου και τις προτεινόμενες διαδικασίες απομάκρυνσής του, ο καθηγητής εξηγεί ότι «ο αμίαντος είναι συσσωρευμένος σε ένα συγκεκριμένο σημείο, υπάρχει όμως και περαιτέρω διασπορά των ρύπων στο πεδίο κι εκεί χρειάζεται μικροσκοπική ανάλυση των δειγμάτων».

«Τα υλικά με αμίαντο που είναι μαζεμένα, είναι κακό ότι ακόμη παραμένουν, είναι τοξικά, μπορούμε όμως να τα διαχειριστούμε άμεσα. Πιο δύσκολος είναι ο καθαρισμός εκεί που υπάρχει η διασπορά των ινών αμιάντου, καθώς θα πρέπει να βγει το κομμάτι του εδάφους που έχει την επιβάρυνση. Υπάρχει όμως η τεχνική εξειδίκευση για να γίνει ο καθαρισμός, με την αφαίρεση των πρώτων 2-3 εκατοστών του εδάφους σε περιοχές με υψηλότερο κίνδυνο», διευκρίνισε.

Ο καθηγητής επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στο Μάτι, έπειτα από συνεννόηση με την Επιτροπή κατοίκων της πληγείσας περιοχής, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και προς αποφυγή διαμόρφωσης κλίματος κινδυνολογίας. Η έρευνα έχει παραδοθεί προς αξιοποίηση και στις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Υγείας και Περιβάλλοντος.







 Newsit

Κρίσεις ΕΛΑΣ: Όλα τα ονόματα των νέων αξιωματικών

Κρίσεις ΕΛΑΣ: Όλα τα ονόματα των νέων αξιωματικών
Ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις στην ΕΛΑΣ με πολλά τρανταχτά ονόματα να αποστρατεύονται και άλλους να προάγονται. Υπαρχηγός της αστυνομίας τοποθετήθηκε ο Ανδρέας Δασκαλάκης. Την πόρτα της εξόδου είδε η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ το όνομα της οποίας όπως και εκείνο του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδη Ανδιρκόπουλου είχαν συζητηθεί πολύ καθώς είχαν παραβρεθεί σε προεκλογικές ομιλίες του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Αποστρατεύεται επίσης ο έως σήμερα φρούραρχος της Βουλής Κωνσταντίνος Κυριαζόπουλος.

Δείτε όλα τα ονόματα

Με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, τοποθετήθηκαν οι Αντιστράτηγοι της Ελληνικής Αστυνομίας, ως ακολούθως:
Ανδρέας Δασκαλάκης, ως Υπαρχηγός του Σώματος.
Κωνσταντίνος Σκούμας, ως Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.
Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, ως Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.
Ανδρέας Βασιλόπουλος, ως Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος.
Ευδόκιμα τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους:
Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, στην οποία απονέμεται ο τίτλος της Επιτίμου Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων.
Χρήστο Δραγατάκη, στον οποίο απονέμεται ο τίτλος του Επιτίμου Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας.
Ανδρέα Αποστολόπουλο, στον οποίο απονέμεται ο τίτλος του Επιτίμου Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας.

Ποιοι είναι οι Υποστράτηγοι της Αστυνομίας

Υπό την Προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου Μιχαήλ Καραμαλάκη και τη συμμετοχή του Αντιστρατήγου του Σώματος Ανδρέα Δασκαλάκη και Αντιστρατήγου του Στρατού Ξηράς, συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων και έκρινε τους 20 Υποστρατήγους Γενικών Καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ειδικότερα:
Έκρινε προακτέους στο βαθμό του Αντιστρατήγου, για κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού αυτού τους εξής:
1. Κωνσταντίνο Σκούμα
2. Κωνσταντίνο Λαγουδάκη
3. Ανδρέα Βασιλόπουλο
Έκρινε διατηρητέους τους εξής Υποστρατήγους:
1. Νικόλαο Μενεξίδη
2. Παναγιώτη Κορδολαίμη
3. Στυλιανό Βολυράκη
4. Δημήτριο Κρίκα
5. Παναγιώτη Ντζιοβάρα
6. Γεώργιο Ψωμά
7. Γεώργιο Γιάννινα
8. Γεώργιο Καστάνη
9. Αβραάμ Αϊβαζίδη
Έκρινε ευδόκιμα τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, τους εξής 8 Υποστρατήγους Γενικών Καθηκόντων, οι οποίοι προάγονται στο βαθμό του Αντιστρατήγου εκτός οργανικών θέσεων και τους απονέμεται ο τίτλος του Επιτίμου της θέσης που κατείχαν, θα αποστρατευθούν δε ύστερα από τριάντα ημέρες:
1. Φώτιο Δομζαρίδη
2. Νικόλαο Ζησιμόπουλο
3. Μιλτιάδη Πουρσανίδη
4. Κωνσταντίνο Κυριαζόπουλο (έως σήμερα φρούραρχος της Βουλής)

5. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο
6. Δημήτριο Αθανασόπουλο
7. Φώτιο Ντζιμάνη
8. Βασίλειο Καραπιπέρη







 Newsit

Τα αδέσποτα "πάνε και έρχονται" στο κέντρο της πόλεως της Καστοριάς

Φωτορεπορτάζ










 .
                                       Γράμμου 81 Καστοριά Τηλέφωνο: 2467082168

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ !!! Φούρναρης στην Θεσσαλονίκη έφαγε πρόστιμο επειδή άκουγε αθλητικά στο ραδιόφωνο


Φούρναρης στην Θεσσαλονίκη έφαγε πρόστιμο επειδή άκουγε αθλητικά στο ραδιόφωνο (vid)



Ο ιδιοκτήτης του φούρνου άκουγε όπως κάθε μέρα αθλητικά και εκείνη την ώρα μπήκε η υπάλληλος της ΕΥΕΔ για έλεγχο.
Πρόστιμο ύψους 208 ευρώ καλείται να πληρώσει ένας φούρναρης στην Θεσσαλονίκη, επειδή άκουγε ραδιόφωνο.
Ο Νίκος Σιδηρόπουλος το απόγευμα της 14ης Ιουνίου βρισκόταν στην επιχείρησή του, όταν εμφανίστηκε μία υπάλληλος της ΕΥΕΔ που ασχολείται με τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών.
Εκείνη την ώρα, όπως κάθε μέρα, άκουγε στο ραδιόφωνο αθλητικά για να περάσει η ώρα, όμως όπως αποδείχθηκε δεν του βγήκε σε καλό, καθώς θεωρήθηκε πως παραβίασε την νομοθεσία.
Έτσι πριν από δύο εβδομάδες ενημερώθηκε για το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει.



Gazzetta.gr

Σίδνεϊ: Φορτηγάκι που μετέφερε 270 κιλά ναρκωτικού «ice» έπεσε πάνω σε παρκαρισμένα περιπολικά!


iceee

Το ρεκόρ για την ευκολότερη σύλληψη διακινητή ναρκωτικών διεκδικεί η τοπική αστυνομία

Το ρεκόρ της... ευκολότερης σύλληψης διακινητή ναρκωτικών και κατάσχεσης της «πραμάτειας» του διεκδικεί η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία.

Κι αυτό γιατί ο εν λόγω δράστης έπεσε κυριολεκτικά πάνω στους αστυνομικούς ή - για να είμαστε πιο ακριβείς - πάνω σε παρκαρισμένα περιπολικά, κινητοποιώντας μια καταδίωξη που κατέληξε στη σύλληψή του.

Το απίστευτο περιστατικό συνέβη στο Σίδνεϊ, το πρωί της Δευτέρας, έξω από το αστυνομικό τμήμα στην περιοχή Ίστγουντ.

Σύμφωνα με την Guardian, ο 26χρονος άνδρας από την Μπεράλα, ο οποίος οδηγούσε ένα φορτηγάκι με 273 κιλά ναρκωτικού «ice», αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων, περνούσε έξω από το τμήμα όταν, για άγνωστο λόγο, έχασε τον έλεγχο του οχήματος και έπεσε πάνω στα παρκαρισμένα περιπολικά.

Van carrying $200m worth of ice crashes into parked police car


Η σφοδρότητα της σύγκρουσης ήταν μάλιστα τέτοια που το ένα περιπολικό καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ το δεύτερο υπέστη μικρότερες ζημιές.

Όπως είναι φυσικό, ο διακινητής ναρκωτικών αμέσως έβαλε μπρος το Toyota HiAce όχημά του και προσπάθησε να διαφύγει.

Ωστόσο οι αστυνομικοί τον πρόλαβαν σε ένα κοντινό προάστιο, έψαξαν το όχημά τους και αντίκρισαν άφωνοι το περιεχόμενό του.

ice-1


«Πρέπει να είναι μία από τις πιο εύκολες συλλήψεις που έχει κάνει ποτέ η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας», δήλωσε ο αστυνομικός επιθεωρητής Γκλιντ Μπέικερ σε ρεπόρτερ την Τρίτη. «Αυτός ο άνδρας είχε μια πολύ κακή μέρα. Το να πέσει κανείς πάνω σε περιπολικά, με αμάξι που μεταφέρει τέτοια ποσότητα ναρκωτικών είναι κάτι ανήκουστο. Πρόκειται σιγουρά για πολύ ιδιαίτερη υπόθεση», συμπλήρωσε.

Η έρευνα των τοπικών Αρχών εστιάζει τώρα στον εντοπισμό των άλλων μελών του κυκλώματος διακίνησης «ice».


icing
 
 
 
 
 
 
protothema.gr

                                                                                   Τηλέφωνο:6978276141

Δείτε τι αλλάζει το Υπ. Παιδείας σε Πανεπιστήμια, Λύκεια, Δημοτικά




kerameos_main01

Τέλος οι «αιώνιοι» φοιτητές, επανέρχεται η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, καταργείται το άσυλο - Μειώνονται οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε φορείς, προχωρούν οι 4.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή - Καθιερώνεται το Εθνικό Απολυτήριο - Προωθείται σύστημα αξιολόγησης - Επαναφέρονται τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία

 

Σημαντικές αλλαγές σε σχολεία και Πανεπιστήμια προανήγγειλε τη Δευτέρα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Στο νέο εκπαιδευτικό «τοπίο» περιλαμβάνονται η ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών, με κατάργηση των αιωνίων φοιτητών, η κατάργηση του ασύλου ώστε να επιστρέψουν τα πανεπιστήμια στους φοιτητές, στους καθηγητές και στο διοικητικό προσωπικό. Επίσης, η υπουργός ανακοίνωσε μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς, για να επιστρέψουν περισσότεροι εκπαιδευτικοί στις τάξεις, επίσπευση της διαδικασίας πρόσληψης 4.500 εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή και επιμόρφωση. Επίσης σε ό,τι αφορά στο νέο Λύκειο που σχεδιάζει η κυβέρνηση καθιερώνεται το Εθνικό Απολυτήριο. Η επιτυχής ολοκλήρωση του Λυκείου θα οδηγεί στην απόκτηση Εθνικού Απολυτηρίου. Για τον προσδιορισμό του βαθμού του Εθνικού Απολυτηρίου, θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.

Θεσμοθετούνται γραπτές προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη για όλες τις τάξεις του Λυκείου. Η επιλογή των θεμάτων θα γίνεται από Τράπεζα Θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας. Θεσμοθετείται ελάχιστη βάση εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα. Τη βάση ανά τμήμα ενδεχομένως να την καθορίζουν τα Πανεπιστήμια. Ο αριθμός εισακτέων θα καθορίζεται από τα τμήματα των Πανεπιστημίων.

Η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι η εξωστρέφεια και ουσιαστικότερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας αποτελούν τον πρώτο στόχο του κυβερνητικού προγράμματος για την Παιδεία. Στο πλαίσιο της ριζικής αλλαγής της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Δια βίου μάθησης ανακοίνωσε την επαναφορά του θεσμού των πρότυπων και πειραματικών σχολείων. Εξάλλου, ανακοίνωσε την ενίσχυση της προσχολικής εκπαίδευσης, ενώ για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ξεκαθάρισε πως κεντρική επιδίωξη είναι να απελευθερωθεί το σχολείο από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του Υπουργείου Παιδείας και να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς.

Οι στόχοι

Όπως είπε η κ. Κεραμέως:

«Για να βελτιώσουμε τις εκπαιδευτικές διαδικασίες, θα πρέπει να μπορούμε να τις μετρήσουμε και να τις αποτιμήσουμε. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στα οικονομικά της εκπαίδευσης, στη μελέτη δηλαδή όλων των οικονομικών πτυχών της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, ώστε να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε αποτελεσματικότερα»

Όπως ανέφερε, τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια η Παιδεία επλήγη από τη λογική της ήσσονος προσπάθειας, τον εξισωτισμό προς τα κάτω και τη δαιμονοποίηση της αριστείας, και δεσμεύτηκε πως η πορεία αυτή θα ανασχεθεί, θα αποκατασταθούν οι αξίες της σκληρής δουλειάς, της αξιοκρατίας και της αριστείας.

«Για εμάς, η αριστεία δεν είναι ρετσινιά, είναι στάση ζωής. Αριστεία είναι να προσπαθείς διαρκώς να υπερβαίνεις τον εαυτό σου, να επιδιώκεις καθημερινά να γίνεσαι καλύτερος» ανέφερε χαρακτηριστικά η αρμόδια υπουργός.

Προσχολική εκπαίδευση Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της προσχολικής εκπαίδευσης, ενώ συνεχίζοντας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είπε πως κεντρική επιδίωξη είναι να απελευθερωθεί το σχολείο από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του Υπουργείου Παιδείας και να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς μας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η κ. Κεραμέως ανέφερε συγκεκριμένα:

- Απλουστεύουμε μια σειρά από διαδικασίες για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, όπως για παράδειγμα η διενέργεια σχολικών εκδρομών και η συμμετοχή σε διαγωνισμούς και ολυμπιάδες.
- Θωρακίζουμε θεσμικά τη σχολική μονάδα, αναβαθμίζουμε το ρόλο του Διευθυντή, προωθούμε ένα νέο σύστημα επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης, αναδιοργανώνουμε τις δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, με γνώμονα δομές πιο κοντά στις σχολικές μονάδες, με σταδιακή κατάργηση των υφιστάμενων, υδροκέφαλων και συγκεντρωτικών δομών.
- Δίνουμε μεγαλύτερη ελευθερία στους εκπαιδευτικούς όσον αφορά τη διδασκαλία στην τάξη και επενδύουμε περισσότερο στους εκπαιδευτικούς, κάτι που σημαίνει ότι τους προσφέρουμε τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να επιτελούν απρόσκοπτα το έργο τους.
- Εστιάζουμε, μετά από πολλά χρόνια, στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
- Προωθούμε ένα σύστημα αξιολόγησης, ξεκινώντας από τις σχολικές μονάδες και προχωρώντας στους εκπαιδευτικούς, με αποκλειστικό στόχο την επιβράβευση των εκπαιδευτικών και τη βελτίωσή τους μέσω επιμόρφωσης.
- Καταγράφουμε συγκεκριμένες ανάγκες που υπάρχουν για εκπαιδευτικούς γενικής εκπαίδευσης ανά τη χώρα και επιλύουμε σταδιακά το μείζον θέμα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τη μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς, για να επιστρέψουν περισσότεροι εκπαιδευτικοί στις τάξεις και την επίσπευση της διαδικασίας πρόσληψης 4.500 εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή.

Σε ένα τρίτο επίπεδο, η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε επίσης ότι:

- Επαναφέρουμε και ενισχύουμε τον θεσμό των πρότυπων και πειραματικών σχολείων.
- Μελετούμε ένα νέο συνεκτικό πρόγραμμα σπουδών από το Δημοτικό έως το Λύκειο. Το πρόγραμμα σπουδών εμπλουτίζεται με νέες εκπαιδευτικές θεματικές, όπως εθελοντισμός, επιχειρηματικότητα, σεβασμός στον άλλο, προφύλαξη από φυσικές καταστροφές, διατροφή και υγιεινή. Ενισχύουμε, την εκμάθηση ξένων γλωσσών και γνώσεων πληροφορικής.
- Δίνουμε έμφαση στην καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων (soft skills), όπως π.χ. η δημιουργικότητα, η κριτική και συνθετική σκέψη και η ομαδική δουλειά, όπως και στην καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων (digital skills), π.χ. ψηφιακή χρήση, ψηφιακή επικοινωνία, ψηφιακή ασφάλεια, ψηφιακή συναισθηματική νοημοσύνη, ψηφιακά δικαιώματα.
- Καθιερώνουμε τον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό από το Γυμνάσιο, ώστε να αναδεικνύονται οι κλίσεις και οι δεξιότητες όλων των μαθητών.
- Στην Ειδική Αγωγή, προσαρμόζουμε σταδιακά το εκπαιδευτικό μας σύστημα στην κατεύθυνση της πλήρους ανάπτυξης της ενταξιακής εκπαίδευσης (inclusive education), δημιουργούμε προγράμματα σπουδών για τις σχολικές δομές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, κατάλληλα σταθμισμένα ως προς το είδος της αναπηρίας και των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, και ιδρύουμε προστατευμένα εργαστήρια μαθητείας και κατάρτισης.
- Ενισχύουμε τον αυτόνομο παιδαγωγικό ρόλο του Λυκείου, με στοχευμένες παρεμβάσεις αναφορικά με το Εθνικό Απολυτήριο και τις προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη.
- Θεσπίζουμε νέο πλαίσιο για την ιδιωτική εκπαίδευση με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, για παράδειγμα όσον αφορά στην εκπόνηση πρόσθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, και προστατεύουμε τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
- Βελτιώνουμε άμεσα στρεβλώσεις τους ισχύοντος συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και σε βάθος χρόνου, επιφέρουμε ουσιαστικότερες αλλαγές μετά από ενδελεχή διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς. Καθορίζουμε ελάχιστη βάση εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα. Τα ιδρύματα θα μπορούν να καθορίζουν βάση εισαγωγής υψηλότερη της ελάχιστης και θα ορίζουν επίσης τον ετήσιο αριθμό των εισακτέων.

Στο πλαίσιο της ριζικής αλλαγής της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Δια βίου μάθησης η κ. Κεραμέως τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι η Επαγγελματική Εκπαίδευση, από λύση ανάγκης για λίγους, να γίνει συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς.

Ενδεικτικά ανακοίνωσε ότι:

- Ιδρύουμε πρότυπα ΕΠΑ.Λ. και προβλέπουμε ενεργότερο ρόλο των κοινωνικών εταίρων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
- Θεσπίζουμε νέο πλαίσιο λειτουργίας των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας.

Στη Δια Βίου Μάθηση:

- Παρέχεται η δυνατότητα πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων σε κάθε ενδιαφερόμενο, στο πλαίσιο της μη τυπικής και άτυπης μάθησης.
- Αναβαθμίζουμε τις δεξιότητες των ενηλίκων για τη βέλτιστη ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας και τη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση - Κατάργηση ασύλου

«Η μεταρρύθμιση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στοχεύει σε ακαδημαϊκά Ιδρύματα πραγματικά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, εξωστρεφή, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας ανακοινώνοντας την κατάργηση του «κακώς νοούμενου» ασύλου έτσι ώστε οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που διαπράττεται εντός πανεπιστημίου.

- Δεύτερον, η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε ότι θεσπίζονται σύγχρονες και αποτελεσματικές δομές διοίκησης, με διακριτές και σαφώς καθορισμένες αρμοδιότητες.
- Τρίτον, καθιερώνεται ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ν+2, πλην εξαιρέσεων.
- Τέταρτον, ενισχύεται η αυτονομία και εξωστρέφεια των Ιδρυμάτων με την απελευθέρωση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, τη διεύρυνση της δυνατότητας δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων, ενίσχυσης των θερινών και χειμερινών σχολείων σε τομείς που η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα (π.χ. πολιτισμός, ναυτιλία, τουρισμός), ανάπτυξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων εξ αποστάσεως σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, με επένδυση στις νέες τεχνολογίες, αξιοποίηση της δυνατότητας ΣΔΙΤ για την κάλυψη επιμέρους αναγκών των Ιδρυμάτων (π.χ. για κατασκευή φοιτητικών εστιών), εισαγωγής νέου θεσμικού πλαισίου για δωρεές προς τα Ιδρύματα και για την υλοποίηση πατεντών και επιστημονικών ιδεών, απλοποίησης του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ, χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας, επέκτασης του θεσμού της πρακτικής άσκησης φοιτητών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε συναφή με τις σπουδές τους αντικείμενα.
- Πέμπτον, θωρακίζεται η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π) και εισάγονται διαδικασίες αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα. Και ειδικότερα: Η κρατική χρηματοδότηση προς τα ανώτατα ιδρύματα θα εξαρτάται από αντικειμενικά κριτήρια όπως το κόστος σπουδών ανά φοιτητή, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, μέγεθος και γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος αλλά θα συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Ο Ακαδημαϊκός Χάρτης της χώρας θα προκύπτει από την αξιολόγηση της Α.ΔΙ.Π και στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, ώστε να μην επαναληφθεί το καταστροφικό φαινόμενο ίδρυσης νέων τμημάτων και συγχωνεύσεων τμημάτων για την εξυπηρέτηση καθαρά ψηφοθηρικών σχεδιασμών και μικροπολιτικών συμφερόντων.

Σχετικά με τον τομέα των Θρησκευμάτων, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι δόθηκε προσφάτως η ευκαιρία στον Πρωθυπουργό και την ίδια «να αναπτύξουμε κάποιες πρώτες σκέψεις μας αναφορικά με τη νέα σχέση που σκοπεύουμε να οικοδομήσουμε με την Εκκλησία, σεβόμενοι τους διακριτούς θεσμικούς ρόλους Πολιτείας και Εκκλησίας».

Στην ομιλία της, η υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι για την υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για την Παιδεία απαιτούνται χρήματα και προς τούτο θα επιδιωχθεί να αυξηθούν οι πόροι του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία.

«Οι περισσότερες όμως παρεμβάσεις μας, απαιτούν απλώς πολιτική βούληση και αλλαγή νοοτροπίας» είπε υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα του αύριο, είναι η Ελλάδα που επενδύει πρώτα στα παιδιά της, σχεδιάζει για αυτά, οραματίζεται με τόλμη, βελτιώνει διαδικασίες και υποδομές, και διαμορφώνει τις συνθήκες για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον από το δικό μας παρόν.

«Πιστεύουμε βαθιά ότι το μέλλον μας περνάει μέσα από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας μας. Είναι στο χέρι μας το αύριο. Γνωρίζοντας αυτή μας την ευθύνη, πιστεύοντας στα νέα παιδιά και στις δυνατότητες των λειτουργών της εκπαίδευσης, θα φτιάξουμε το νέο ελεύθερο σχολείο και πανεπιστήμιο. Αυτή είναι η αποστολή μας. Και σε αυτή τη προσπάθεια είμαστε, και θα είμαστε ανοιχτοί, σε κάθε πρόταση και ιδέα, σε κάθε διάλογο. Θα δουλέψουμε σκληρά για να δώσουμε σε όλα τα παιδιά το μέλλον που τους αξίζει» κατέληξε η κ. Κεραμέως. 





protothema

Kαστοριά - Η γούνα αργοπεθαίνει παντού και τοπικά δεν αλλάζει τίποτα. Πολιτικοί και φορείς ανήμποροι να αντιδράσουν. Χωρίς σχέδιο οι πάντες. Μόνο σαχλές προεκλογικές τοποθετήσεις


Όλα αλλάζουν παντού, και για την γουνοποιία, αλλά στην Καστοριά βουλευτές φορείς πολιτικοί αυτοδιοίκηση συνδικαλιστικά όργανα μένουν σε λόγια προεκλογικές σαχλές τοποθετήσεις για μέτρα και στήριξη του κλάδου χωρίς κανένα πραγματικά αποτέλεσμα. Η γούνα αργοπεθαίνει παντού και τοπικά δεν άλλαξε τίποτα, έρχονται κακές ειδήσεις και μέτρα από παντού Ευρωπαϊκά και παγκόσμια και σε Καστοριά – Σιάτιστα περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεν τρέχει….τίποτα

Οι κινήσεις που γίνονται τουλάχιστον εδώ και 17 χρόνια που παρακολουθούμαι και πολύ στενά τα ζητήματα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, με μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή χιλιάδων οργανώσεων, βλέπουμε να βγαίνουν εναντίον του κλάδου αρνητικές αποφάσεις αλλά κανείς δεν μπορεί να ασχοληθεί σοβαρά, εκτός και αν τελικά έχουν δίκιο.

Μια νέα επίσκεψη έχουμε σε επίπεδο Ε.Ε στην Κρήτη και όχι μόνο

Δ.Τ – Στην Ελλάδα για ευαισθητοποίηση σε θέματα σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων ο Ευρωβουλευτής Καθ. KlausBuchner καθώς και οι δύο πρώην Ευρωβουλευτές StefanEck και Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Μεταξύ της 24ης και της 28ης Ιουλίου, ο Ευρωβουλευτής Καθ. KlausBuchnerκαθώς και οι δύο πρώην Ευρωβουλευτές StefanEck και Γιώργος Χατζημαρκάκης ταξιδεύουν στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη.

Στόχος της αποστολής είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα που αφορούν την καλή μεταχείριση των ζώων. Μετά από ένα πρώτο ταξίδι του περασμένου έτους του StefanEck, αφιερωμένο στην προστασία των δικαιωμάτων των ζώων, φέτος έχει ενώσει τις δυνάμεις του με τον επίσης Γερμανό Ευρωβουλευτή που είναι μέλος στο Ευρωκοινοβούλιο της Πολιτικής Ομάδας των Πρασίνων, Καθηγητή KlausBuchner. Στόχος αυτής της αποστολής είναι η προστασία των ζώων στις περιοχές της Ευρώπης οι οποίες θεωρούνται σημαντικές για το θέμα της προστασίας των ζώων. Συνοδεύονται από τον πρόεδρο του ÖDPSaar, Γιώργο Χατζημαρκάκηπου κατάγεται από την Κρήτη.

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα. Παρ ‘όλα αυτά, απαιτούνται ακόμη κάποιες προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι η έννοια της καλής μεταχείρισης των ζώων είναι βαθιά αγκυροβολημένη στη συνείδηση ​​της καθημερινής ζωής των πολιτών. Ο StefanEckεπισημαίνει: «Η αληθινή ευημερία των ζώων αντανακλάται και στον τρόπο με τον οποίο προωθούμε το ζήτημα σε περιοχές που ήταν προηγουμένως δύσκολες για την καλή διαβίωση των ζώων. Η Κρήτη, με τους πολλούς Ευρωπαίους τουρίστες και τον μεγάλο αριθμό αδέσποτων σκύλων, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα εδώ».

Αυτό ισχύει κυρίως για τη χρήση και την πώληση ζώων. Για παράδειγμα, τον περασμένο χρόνο ο StefanEckεξέτασε τις πωλήσεις ζωντανών κουνελιών κυρίως στην εβδομαδιαία λαϊκή αγορά στα Χανιά. Δυστυχώς, έπρεπε να δηλωθεί ότι τα ζώα σε μικρούς κλωβούς εκτέθηκαν εν μέρει στον ήλιο για πολλές ώρες και δεν πήραν νερό. Φέτος, θα εξετασθεί κατά πόσον τηρούνται πραγματικά οι σχετικοί κανονισμοί που προηγουμένως δεν ελήφθησαν υπόψη. Οι αρχές συνεργάστηκαν πολύ με τους ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων στο παρελθόν, γεγονός που αποτελεί ήδη καλό δείκτη. Και όμως, η εφαρμογή της είναι το κλειδί.

Μέτρα για τη βελτίωση αυτού είναι μέρος του έργου του Νίκου Χρυσάκη. Είναι αστυνομικός και ταυτόχρονα συγγραφέας βιβλίων σε θέματα καλής διαβίωσης των ζώων. Ειδικεύτηκε στην αστυνομική εκπαίδευση για να ευαισθητοποιήσει τους υπαλλήλους για ζητήματα καλής μεταχείρισης των ζώων. Σε κοινή συνάντηση θα συζητηθεί πώς μπορεί να υποστηριχθεί καλύτερα το έργο του σε τοπικό επίπεδο από την Ευρώπη.

Η βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων απαιτεί επίσης τη συνεργασία με τους εκλεγμένους εκπροσώπους της κοινωνίας. Ως εκ τούτου, οι τρεις ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων θα συναντηθούν για ανταλλαγή απόψεων με τον νεοεκλεγμένο δήμαρχο των Χανίων Παναγιώτη Σημαντειράκηκαθώς και με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Ο καθηγητής KlausBuchner: «Θα ήθελα να προσφέρω τον εαυτό μου στην Κρητική και την Ελληνική πολιτική σκηνή ως σημείο επαφής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα της προστασίας των ζώων. Ως Αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής οργάνωσης ομπρέλα «Eurogroupγια ζώα» θα ήθελα επίσης να βελτιώσω την κατάσταση για την καλή διαβίωση των ζώων στην Κρήτη».

Οι συνομιλίες επισημαίνουν τα μέλη της αποστολής θα πρέπει επίσης να επικεντρωθούν στην καλύτερη υποστήριξη των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων για τα αδέσποτα σκυλιά. Διάφορα σωματεία, μερικά με γερμανική συμμετοχή, δεσμεύονται για την προστασία και την τοποθέτηση αδέσποτων σκύλων σε Ευρωπαϊκές οικογένειες. Η επιβάρυνση των συλλόγων πολλές φορές υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες. Χρειάζεται επειγόντως βοήθεια, γι’ αυτό και οι τρεις πολιτικοί παρακολουθούν κατάλληλα σωματεία και εργάζονται για τα συμφέροντά τους. Ο πρώην ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης επισημαίνει: “Ήδη ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήμουν υποστηρικτής ενός γερμανικού-κρητικού συλλόγου για τη φροντίδα των αδέσποτων σκύλων. Θα ήθελα να συνεχίσω τη υποστήριξή μου και τώρα μαζί με τον Ευρωβουλευτή του κόμματος μου Καθ.KlausBuchner”

Με αφορμή την συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκηςδήλωσε: «Είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία όλων των τοπικών φορέων και κοινές δράσεις και βούληση ώστε να μπορέσουμε να αναδείξουμε στις τοπικές κοινωνίες ως βασική προτεραιότητα την προστασία των ζώων. Επιδίωξή μας είναι να ενώνουμε διαρκώς δυνάμεις με στόχο την ευζωία των ζώων.»

Τέλος τα μέλη της αποστολής θα επισκεφτούν, το φετινό Φεστιβάλ Βέγκαν, που πραγματοποιείται για τρίτη φορά στην Ελλάδα και για πρώτη φορά στο νησί της Κρήτης. Ο StefanEckείναι ικανοποιημένος με την εξέλιξη αυτή και τονίζει: «Είναι ένα θετικό μήνυμα ότι το veganκίνημα αναγνωρίζετε όλο και πιο πολύ στην Ελλάδα.» Ο πρώην ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκηςδεν βλέπει καμία αντίφαση στην veganκαι στην τοπική κουζίνα και τονίζει ότι: «Η Κρητική διατροφή είναι βασικά χαμηλά σε κρέας και πλούσια σε όσπρια που χρησιμεύουν ως πηγή πρωτεϊνών. Κατά την επίσκεψη μας στο νησί θα υπάρχει αρκετό κρητικό-βέγκαν φαγητό. Δεδομένου ότι αυτό βασίζεται πάντα στο κρητικό ελαιόλαδο. Τα τρόφιμα στην Κρήτη είναι πολύ νόστιμα και υγιεινά!»


πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr
Φωτο:
fyllokaiftero1