06 Απριλίου 2015

Καμμένος: Αν δεν τηρήσουμε τις κόκκινες γραμμές που έβαλε ο λαός θα πάμε σε ρήξη


Καμμένος: Αν δεν τηρήσουμε τις κόκκινες γραμμές που έβαλε ο λαός θα πάμε σε ρήξη (Βίντεο)
«Η εντολή του ελληνικού λαού είναι ότι είτε θα συμφωνήσουμε με τις κόκκινες γραμμές τις οποίες έχει βάλει ο ελληνικός λαός ή θα πάμε σε ρήξη», απάντησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου στην εκπομπή «στον ενικό» στο Star.
«Εμείς δεν κοροϊδέψαμε τον ελληνικό λαό, πήραμε λαϊκή εντολή. Οι Έλληνες δεν μας είπαν να πάτε να κάνετε την κυβέρνηση Σαμαρά. Να παίρνετε νομοσχέδια και να τα μεταφράζετε, μας είπε αποκτήστε την εθνική κυριαρχία στη χώρα, σταματήστε την εσωτερική υποτίμηση και τη συνεχή εξαθλίωση των συνταξιούχων και των εργαζομένων», είπε ο Π. Καμένος.
«Σταματήστε τη συνεχή εξαθλίωση των επιχειρήσεων οι οποίες δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Και πάμε σε μια άλλη πολιτική. Σε αυτή την πολιτική μπορούμε να συμβιβαστούμε. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε την πολιτική που διέλυσε την πατρίδα μας. Γι αυτό γίνονται ανοίγματα σε νέες αγορές».
Δείτε το βίντεο








kontranews

Η Αυστρία κέρδισε 100 εκατομμύρια εισπράττοντας τόκους απο την Ελλάδα


100 εκατομμύρια ευρώ κέρδισε η Αυστρία εισπράττοντας τόκους από την Ελλάδα - Media


Σε πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το κέρδος που αποκόμισε μέχρι το τέλος του 2014 η Αυστρία, εισπράττοντας το ποσό αυτό ως τόκους από την Ελλάδα, για τη συμμετοχή της Βιέννης, με διμερές δάνειο, στο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα.
Όπως αναφέρεται στα σχετικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών, η ελληνική κυβέρνηση είχε εμβάσει μέχρι τις 31.12.2014 το ποσό των 101,73 εκατομμυρίων ευρώ στην Αυστρία, για την έως τώρα αυστριακή συμμετοχή στα δάνεια προς την Ελλάδα, με 1,56 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών, η Ελλάδα έχει επίσης καταβάλει κανονικά στην Αυστρία, τους τόκους του πρώτου τριμήνου του 2015.
Η Αυστρία έχει διαθέσει με τη μορφή διμερών δανείων το ποσό των 1,56 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, η οποία καταβάλει κανονικά τους τόκους των δανείων αυτών, ενώ από το 2020 θα πρέπει να αρχίσει να επιστρέφει και τα κεφάλαια των δανείων, ενώ στο πλαίσιο του EFSF η Βιέννη έχει αναλάβει εγγυήσεις απέναντι στην Ελλάδα συνολικού ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.














topontiki.gr

Ο Βαρουφάκης έπλεξε το εγκώμιο του ΔΝΤ- Αν αυτο δεν είναι μια..." στροφή "


Του Μανώλη Μάνου


Ο Γιάνης Βαρουφάκης έπλεξε το εγκώμιο του ΔΝΤ << Είμαστε ίδρυτικό μέλλος του ΔΝΤ>> είπε μεταξύ άλλων εγκωμιαστικών λόγων υπέρ του ΔΝΤ κατά την επίσκεψη του στην Αμερική χθές Κυριάκη του πάσχα των καθολικών .

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε << Η δόση θά πληρωθεί και θα πληρώνονται όλες οι δόσεις και οι υποχρέωσεις μας στο διηνεκές>>

Σε πλήρη αντίθεση με αυτά που δήλωνε η κυβέρνηση  και στελέχη της όλο το προηγούμενο διάστημα ως  κυβέρνηση, και όχι μόνο προεκλογικά, και αυτό πρέπει να το επισημάνει μια ειδησεογραφική ιστοσελίδα όσο φιλική και να είναι ,πρωτίστως για αυτον το λόγο, με την ελπίδα οτι θα επανέλθει η "στραβοτιμονιά" στην ορθή κατεύθυνση.

Στην ουσία ο υπουργός οικονομικών μας είπε πόσο καλό είναι το ΔΝΤκαι πόσο καλό μας κάνει ,
Και αυτό δημιουργεί λύπη και απογοήτευση στον λαό που ακόμη σε μεγάλο ποσοστό  κοντά στο 63% στηρίζει την κυβέρνηση .

Μια τέτοια " στροφή " μπορεί να ενταχθεί στην διπλωματική γλώσσα; η σε μια γλώσσα όπως την εννοει ο λαός  ; και πάντος έχει ανίθετα αποτελέσματα , επειδη απλά το αντιλαμβάνεται ο" αντίπαλος δανειστής ως αδυναμία και υποχώρηση. Και θα πρέπει να μην ξεχνά κανείς τι η  μια υποχώρηρη φέρνει την άλλη και όλες μαζι την " στροφή"  στην  υποταγή.

Γ. Βαρουφάκης : «Θα πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ και τις υποχρεώσεις μας στο... διηνεκές»

Επιχείρηση κατευνασμού από την Αθήνα: «Θα πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ και τις υποχρεώσεις μας στο... διηνεκές»
Να καθησυχάσει τους πιστωτές σε ότι αφορά τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας το επόμενο διάστημα, έσπευσε ο Γ. Βαρουφάκης, μετά την πολύωρη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με την Κρ. Λαγκάρντ. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών είχε μια επικοδομητική συνάντηση σε καλό κλίμα και μετά την έξοδό του από το κτίριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έκανε δηλώσεις για πληρωμή όλων των δανείων της Ελλάδας.
Ουσιαστικά ο Γ. Βαρουφάκης επισφράγισε τη γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης για καταβολή των δόσεων προς τους δανειστές ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε πιστωτικό γεγονός που θα έβαζε την Ελλάδα σε περιπέτειες. Από την άλλη με τη φράση - κλειδί για «εκπλήρωση των υποχρεώσεων στο διηνεκές» ο κ. Βαρουφάκης «αδειάζει» στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές που απειλούν με στάση πληρωμών στις 9 Απριλίου ή στις ημερομηνίες που λήγουν δόσεις προς τους πιστωτές.
Με την ανάληψη της υποχρέωσης αυτής προς το ΔΝΤ η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να «ξεκλειδώσει» τη συμφωνία με τους δανειστές και στα EuroWorking Group της Τετάρτης και της Πέμπτης να τεθούν οι βάσεις για ένα συμβιβασμό που θα αποκλείει πιστωτικά γεγονότα και θα δίνει τη δυνατότητα να εκταμιευτούν δόσεις προς την Ελλάδα για να ξεφύγει από την πιστωτική ασφυξία από την οποία απειλείται.
Η Κρ. Λαγκάρντ μπαίνει στο κτίριο για τη συνάντηση
Η Κρ. Λαγκάρντ μπαίνει στο κτίριο για τη συνάντηση
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κ. Λαγκάρντ, εκτός των διαβεβαιώσεων για πληρωμή των δόσεων χωρίς πρόβλημα ζήτησε και έλαβε υποσχέσεις για στενότερη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια σε Αθήνα και Βρυξέλλες. Να σταματήσει δηλαδή το «κρυφτούλι» με τους εκπροσώπους των δανειστών και να συνεργαστούν στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.
Η συνάντηση στην Ουάσιγκτον διήρκησε σχεδόν 2,5 ώρες και παρά το γεγονός ότι ήταν το Πάσχα των Καθολικών.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε από την Ουάσιγκτον μετά το πέρας της συνάντησής του με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι: «Η Ελλάδα σκοπεύει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της εις το διηνεκές (ad infinitum)».
O Γ. Βαρουφάκης κατά την είσοδό του στο κτίριο του ΔΝΤ
O Γ. Βαρουφάκης κατά την είσοδό του στο κτίριο του ΔΝΤ
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφων αν έθεσε «ζήτημα μη αποπληρωμής της δόσης», ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δανειστές κι αυτό σκοπεύει να κάνει εις το διηνεκές. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό».
Ο κ Βαρουφάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να κάνει «βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» και να προσπαθήσει να βελτιώσει την «αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων» με τους πιστωτές της.
Μεταρρυθμίσεις
Επιχείρηση κατευνασμού από την Αθήνα: «Θα πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ και τις υποχρεώσεις μας στο... διηνεκές»
«Είχαμε μια παραγωγικότατη και σε εξαιρετικό κλίμα συνάντηση με την κα Λαγκάρντ για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το εφαρμόσει. Η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις.
Μιλήσαμε για παρά πολύ ώρα για όλες τις πτυχές του μεταρρυθμιστικού αυτού προγράμματος και ξεκινήσαμε μια συζήτηση που είχε παρά πολύ ενδιαφέρον, για τη διαδικασία με την οποία θα γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικές οι συζητήσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών, στα τεχνικά κλιμάκια της Αθήνας, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει από τη φάση των διαπραγματεύσεων και να μπει στη φάση της δημιουργίας.
Επιχείρηση κατευνασμού από την Αθήνα: «Θα πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ και τις υποχρεώσεις μας στο... διηνεκές»
Είμαστε μια χώρα που συμμετείχε στο Bretton Woods και η Ελλάδα είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΔΝΤ. Και οι συζητήσεις αυτού του είδους και τα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ θετικά, ιδίως όταν το ΔΝΤ αποτελεί έναν από τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια που κάνουμε τόσο στο Eurogroup, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, ώστε να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση και ο λαός μας να βρει τη θέση που του αξίζει μέσα την οικογένεια της Ευρώπης».
Στη ερώτηση αν «θα αλλάξει ο τρόπος διαπραγμάτευσης», ο υπουργός Οικονομικών, απάντησε: «Νομίζω, η διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει στην Ομάδα των Βρυξελλών και τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα θα είναι πιο αποτελεσματική, θα αποκτήσει θεματικές ενότητες, με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνιών πολύ πιο γρήγορα, που θα έχουν καλύτερη ποιότητα».
O Πολ Τόμσεν προσέρχεται στη συνάντηση
O Πολ Τόμσεν προσέρχεται στη συνάντηση
Υποβλήθηκε στον κ. Βαρουφάκη το ερώτημα: «Ζητήσατε να γίνει επιθεώρηση;»
Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών ήταν: «Κοιτάξτε, εδώ πρόκειται για μια παρανόηση. Τα κλιμάκια απλά αποχώρησαν από την Αθήνα, γατί πήγαν διακοπές του Πάσχα. Από τη Δευτέρα επιστρέφουν για να συνεχίσουν κανονικά. Δεν πρέπει να πιστεύετε αυτά που λένε οι δημοσιογράφοι…».
Η Κ. Λαγκάρντ
Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε στη δήλωσή της πως επικροτεί την επιβεβαίωση που έλαβε από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι η Αθήνα θα καταβάλει την οφειλή της προς το Ταμείο στις 9 Απριλίου. «Ανταλλάξαμε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκη απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και συμφωνήσαμε ότι η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων. Σημειώσαμε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και χαιρετίσαμε την επιβεβαίωση από τον υπουργό Οικονομικών ότι η πληρωμή που οφείλεται στο Ταμείο θα γίνει στις 9 Απριλίου.
Η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει σε φάση βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και για να τονωθεί η απασχόληση.
Όπως είπε η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμφώνησε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων τονίζοντας ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για πιθανή χρεοκοπία δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας.
Η Κριστίν Λαγκάρντ επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας για τη βελτίωση της ικανότητας των τεχνικών κλιμακίων να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές.
Η Λαγκάρντ ανέφερε επίσης ότι «εξέφρασα την εκτίμησή μου για τη δέσμευση του υπουργού για τη βελτίωση της δυνατότητας των τεχνικών κλιμακίων να συνεργαστούν με τις Αρχές για τη διεξαγωγή της δέουσας επιμέλειας (due diligence) στην Αθήνα και για την ενίσχυση των συζητήσεων σχετικά με την πολιτική με τις ομάδες στις Βρυξέλλες και οι δυο ομάδες θα συνεχίσουν και πάλι τις εργασίες τους την Δευτέρα».

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ:
Ms. Christine Lagarde, Managing Director of the International Monetary Fund (IMF), met today with Mr. Yanis Varoufakis, Minister of Finance for Greece, for an informal discussion on the Greek government's reform program. After the meeting, Ms. Lagarde made the following statement:
"Minister Varoufakis and I exchanged views on current developments and we both agreed that effective cooperation is in everyone's interest. We noted that continuing uncertainty is not in Greece's interest and I welcomed confirmation by the Minister that payment owing to the Fund would be forthcoming on April 9th.
"I expressed my appreciation for the Minister's commitment to improve the technical teams' ability to work with the authorities to conduct the necessary due diligence in Athens, and to enhance the policy discussions with the teams in Brussels, both of which will resume promptly on Monday. I reiterated that the Fund remains committed to work together with the authorities to help Greece return to a sustainable path of growth and employment."




Ημερησία

Ισως αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, λέει τώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος



«Είναι ένα θέμα το οποίο είναι υπό ανοικτή διαβούλευση» τόνισε ο... κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά.

Με τη δήλωση αυτή εντείνεται η σύγχυση που επικρατεί για το θέμα, λίγες ημέρες μετά την κατηγορηματική δέσμευση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι δεν ψηφίζει τέτοιο μέτρο.

Ο κ. Σακελλαρίδης ξεκαθάρισε βέβαια ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στις προτάσεις που έστελε η Αθήνα. Ωστόσο, προφανώς λόγω των πιέσεων των δανειστών, δεν το απορρίπτει.

Αντίθετα κατηγορηματικός είναι σε ότι αφορά τις κόκκινες γραμμές σε Ασφαλιστικό και εργασιακά τις οποίες όπως είπε επανέλαβε ο κ. Βαρουφάκης και στην γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ.Λαγκάρντ στη συνάντησή τους.

Επιβεβαιώνει συζητήσεις για αύξηση ΦΠΑ

Αν και ξεκαθάρισε ότι το μέτρο αύξηση του ΦΠΑ δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο.

«Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει δεν υπάρχει κάποια αύξηση του ΦΠΑ σε οποιοδήποτε νησί» τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης, σχολιάζοντας την επισήμανση ότι οι δηλωσεις κυβερνητικών στελεχών για το θέμα είναι πολλές φορές αντιφατικές, προσθέτοντας όμως ότι:

«Η συζήτηση είναι ανοικτή- αυτό που έχει πει, δηλαδή και η κυρία Βαλαβάνη και ο κύριο Μάρδας, για κάποια συγκεκριμένα νησιά τα οποία δεν θα πλήττονταν οικονομικά και τουριστικά κυρίως, μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ. Αλλά, σε καμία περίπτωση δεν έχουμε υποβάλει τέτοιου τύπου πρόταση προς τους θεσμούς και προς το Brussels Group».





tromaktiko.gr