10 Μαΐου 2015

Λαφαζάνης: "Η Αριστερά δεν θα διαπράξει ατιμία εις βάρος του τόπου και του λαού "



(Kυρ. 10/5/15 - 11:10)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ‘’ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ’’ (10/5) ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ


«Αν ήμασταν έτοιμοι να προσυπογράψουμε μια συμφωνία υποταγής, τότε η συμφωνία θα είχε τελειώσει από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την κυβέρνηση» δηλώνει ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και υπογραμμίζει ότι η συμφωνία με τους εταίρους, ή θα έχει συμβατότητα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, ή δεν θα υπάρξει.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στον δημοσιογράφο Γιάννη Μακρυγιάννη, τονίζει ότι οι κόκκινες γραμμές παραμένουν αξεθώριαστες για την κυβέρνηση, ενώ μια «άτακτη υποχώρηση» ή μια «ταπεινωτική υποταγή» θα σήμαινε ταφόπλακα δεκαετιών για την Αριστερά και «τελική λύση» καταστροφής για τον τόπο. Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να κάνει ποτέ μια συμφωνία υποταγής, τόνισε ο Παναγ. Λαφαζάνης και συνέχισε λέγοντας πως «η Αριστερά έχει μια πολύ μεγάλη αγωνιστική ιστορία για να διαπράξει μια τόσο βαριά ατιμία σε βάρος του λαού μας».

Όπως αναφέρει ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η σκληρή νεοφιλελεύθερη κατεδάφιση που επιδιώκουν να επιβάλλουν στην Ελλάδα οι λεγόμενοι εταίροι, δεν μπορεί να εξωραϊσθεί απλώς με την προσωρινή αποφυγή κάποιων από τα πιο ακραία και άγρια αντικοινωνικά μέτρα.

«Η Ελλάδα οφείλει να τονίσει, προς πάσα κατεύθυνση, ότι, αν χρειαστεί, διαθέτει πολλαπλές και βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, που μπορούν να της επιφέρουν προσωρινές δυσκολίες, αλλά θα ανοίξουν σύντομα καινούργιους αναζωογονητικούς ορίζοντες» επισημαίνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, προσθέτοντας ότι «αυτοί οι μη συμβατικοί εναλλακτικοί δρόμοι είναι πολύ πιο ρεαλιστικοί από τις επιλογές της νεοαποικιοποίησης, εφόσον σε αυτές επιμένουν ως μονόδρομο οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το ΔΝΤ».

Ερωτηθείς εάν είναι δυνατόν να καταψηφίσει η Αριστερή Πλατφόρμα μια συμφωνία που θα προταθεί από την Κυβέρνηση, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εκφράζει την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν θα συνομολογήσει μια συμφωνία που θα είναι σε αντίθεση με τις προγραμματικές της δεσμεύσεις και σε διάσταση με ένα μεγάλο μέρος του κόμματος και του κόσμου της Αριστεράς. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει πως μια συμφωνία με τους θεσμούς δεν μπορεί να διχάζει και να προκαλεί τριγμούς και κλυδωνισμούς, αλλά αντίθετα, για να είναι βιώσιμη θα πρέπει να τυγχάνει ευρείας συναίνεσης μέσα στο κόμμα και αποδοχής και στήριξης από τον κόσμο της Αριστεράς.

Για τα σενάρια ευρωπαϊκών και εγχώριων κέντρων περί αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ της Αριστερής Πτέρυγας, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ επαναλαμβάνει ότι η Αριστερή Πλατφόρμα δεν είναι μια ευκαιριακή παρουσία στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οργανικό και αξεχώριστο συστατικό της πορείας και της ανοδικής δυναμικής του.
Στο σενάριο που διακινούν οι ίδιοι κύκλοι, για αποχώρηση από την Κυβέρνηση των ΑΝ.ΕΛ και δημιουργία μιας νέας Κυβερνητικής συμμαχίας όπου θα συμμετάσχει το ΠΟΤΑΜΙ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επισημαίνει ότι τον ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι τους χωρίζει βαθιά πολιτική τάφρος και προσθέτει : «Ας μην κάνουν ορισμένοι όνειρα θερινής νυκτός, γιατί θα ξυπνήσουν με εφιάλτες».

Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποκαλύπτει ότι ο ειδικός απεσταλμένος και Συντονιστής για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, Amos Hochstein, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν του εξέφρασε ευθέως την αντίθεση της Ουάσιγκτον στη κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει Ρωσικό αέριο. Προσθέτει ωστόσο, ότι η κυβέρνηση στηρίζει ανεπιφύλακτα την υλοποίηση αυτού του project γιατί θα είναι εθνικά, οικονομικά και ενεργειακά ωφέλιμο, θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της χώρας σε πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο, ενώ εκτιμά ότι τα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη δεν θα προκύψουν μόνο από τη λειτουργία του αγωγού μετά το 2019, αλλά θα είναι και άμεσα.

Τέλος, σχολιάζοντας την κριτική ορισμένων ότι ο ίδιος αγνοεί κοινοτικούς κανόνες και οδηγίες στα ενεργειακά ζητήματα, ή την απαίτηση Λοβέρδου να ζητήσει συγνώμη για τις επαφές με τους Ρώσους, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απαντά : «Δεν αγνοώ κανένα κανόνα. Ορισμένοι κύκλοι όμως, μου προσάπτουν ως ασυγχώρητο σφάλμα ότι δεν αγνοώ το εθνικό συμφέρον της χώρας και τη λαϊκή κυριαρχία, ούτε θεωρώ ότι η χώρα μας είναι προτεκτοράτο».    


Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και στον δημοσιογράφο Γιάννη Μακρυγιάννη και η οποία έχει ως εξής:

Κύριε υπουργέ, είμαστε κοντά ή μακριά από μία συμφωνία με τους δανειστές; Τι εικόνα έχετε;

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Το «κοντά» ή «μακριά» έχει σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας. Αν ήμασταν έτοιμοι να προσυπογράψουμε μια συμφωνία υποταγής, τότε η συμφωνία θα είχε τελειώσει από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την κυβέρνηση.  
Απ' όσα ξέρετε ή έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης αντέχουν ή κινδυνεύουμε με άτακτη υποχώρηση; Μήπως είμαστε κοντά σε ένα οδυνηρό συμβιβασμό και στον κίνδυνο ταπεινωτικής υποταγής;

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μια «άτακτη υποχώρηση», ή μια «ταπεινωτική υποταγή» θα σήμαινε ταφόπετρα δεκαετιών για την Αριστερά και «τελική λύση» καταστροφής για τον τόπο. Παραφράζοντας μια γνωστή ρήση θα έλεγα ότι η «Αριστερά έχει μια πολύ μεγάλη αγωνιστική ιστορία για να διαπράξει μια τόσο βαριά ατιμία κατά της πατρίδας μας και του λαού μας». Οι έννοιες της «άτακτης υποχώρησης» και της «ταπεινωτικής υποταγής» είναι ξένες και απεχθείς για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να κάνει ποτέ μια συμφωνία υποταγής. Οι κόκκινες γραμμές μας παραμένουν αξεθώριαστες, αν και πρέπει να πω ότι η τακτική των κόκκινων γραμμών είναι μια «αμυντική τακτική» και αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια γραμμή αντεπίθεσης στη βάση μεγάλων θετικών προτεραιοτήτων και ενός συνεκτικού προοδευτικού προγράμματος, ικανού να δώσει διέξοδο στη χώρα.  
Μετά από 3 μήνες διαπραγμάτευσης είναι δυνατή η επίτευξη μίας win-win συμφωνίας, ενός έντιμου συμβιβασμού, ή πρόκειται περί ψευδαίσθησης, περί αυταπάτης;

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η έννοια του «έντιμου συμβιβασμού» και του «win-win» είναι έννοιες ρευστές και αρκετά αόριστες, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως λάστιχο για να καλύψουν τα πάντα. Η ουσία είναι μία: οι λεγόμενοι εταίροι επιδιώκουν μια συμφωνία σκληρής νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης στον αντίποδα των προγραμματικών εξαγγελιών της κυβέρνησης. Μια τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να εξωραϊσθεί απλώς με την προσωρινή αποφυγή κάποιων από τα πιο ακραία και άγρια αντικοινωνικά μέτρα, που θέλουν να τις επιβάλλουν. Δυστυχώς, η Ευρωζώνη εξελίσσεται σε ένα χώρο που δεν αφήνει δυνατότητες για πολλαπλές πολιτικές επιλογές. Αντίθετα, επιβάλλει ένα νεοφιλελεύθερο μονόδρομο, που γίνεται πολύ πιο επαχθής για τις πιο μικρές και αδύνατες οικονομικά χώρες. Αυτή την ώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνει μια μεγάλη μάχη προοδευτικής ανατροπής, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Χωρίς αυτή την προοδευτική ανατροπή, η χώρα μας αλλά και η Ευρωζώνη και ΕΕ δεν έχουν κανένα μέλλον.  
Τι προϋποθέσεις λοιπόν χρειάζεται να έχει μία συμφωνία για να περάσει από τη Βουλή; Μέχρι πού μπορεί να φτάσουν οι συμβιβασμοί;

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Θα το επαναλάβω. Χρειαζόμαστε μια συμφωνία με τους «θεσμούς» συμβατή με το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Ξέρω τις μεγάλες δυσκολίες. Δεν έχω αυταπάτες αλλά αυτή είναι η επιδίωξη. Η συμφωνία με τους εταίρους ή θα έχει αυτή τη συμβατότητα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, ή δεν θα υπάρξει.  
Σας ρωτώ ευθέως: Είναι δυνατόν να καταψηφίσει ένα μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η αριστερή πτέρυγα, μία συμφωνία, που θα προταθεί από την κυβέρνηση; Υπάρχει περίπτωση να φέρει η ηγεσία μία συμφωνία στη Βουλή, που να είναι αντίθετη με διαθέσεις ενός μέρους του κόμματος και της ΚΟ;

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δε νομίζω ότι μπορεί η κυβέρνηση να συνομολογήσει μια συμφωνία που θα είναι σε αντίθεση με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και σε διάσταση με ένα μεγάλο μέρος του κόμματος και του κόσμου της Αριστεράς. Μία συμφωνία με τους «θεσμούς» δε μπορεί να διχάζει και να προκαλεί τριγμούς και κλυδωνισμούς. Αντίθετα, για να είναι βιώσιμη θα πρέπει να τυγχάνει ευρείας συναίνεσης μέσα στο κόμμα και αποδοχής και στήριξης από τον κόσμο της Αριστεράς. Μία τέτοια συμφωνία επιδιώκουμε ως κυβέρνηση και όχι συμφωνία μνημονιακής συνέχειας.  
Λένε πολλοί, επικαλούμενοι δημοσκοπήσεις, ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης θέλει οπωσδήποτε συμφωνία. Μήπως τελικά οι συνθήκες για ρήξη με τους πιστωτές δεν είναι ώριμες;

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δυστυχώς πολλές δημοσκοπήσεις επιχειρούν να εμφανίσουν τον ελληνικό λαό ως ένα λαό παραλυμένο και έμφοβο, έτοιμο να αποδεχθεί σχεδόν τα πάντα, προκειμένου να αποφύγει να δυσαρεστήσει τους πιστωτές και τους νεοκηδεμόνες του. Η συμφωνία με κάθε θυσία και κάθε τίμημα, είναι μια λογική νεοραγιαδισμού, η οποία δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις διαθέσεις των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Ορισμένοι σε αυτό τον τόπο ταυτίζουν τις φοβίες των ευκατάστατων ελίτ της χώρας και τις υποτελείς διαθέσεις τους, με τα αισθήματα των λαϊκών τάξεων, οι οποίες διαθέτουν τεράστια αποθέματα περηφάνιας, αξιοπρέπειας, αντοχής και επιμονής.  
Εκτιμάτε ότι έγιναν λάθη και ποια κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης; Μήπως η κυβέρνηση εμπιστεύτηκε υπερβολικά τους εταίρους; Ακόμη και ο πρωθυπουργός είπε πρόσφατα ότι δεν τήρησαν το λόγο τους!

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν είναι η ώρα να κάνουμε δημόσιες αποτιμήσεις της μέχρι σήμερα διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης. Το βέβαιον είναι ότι η χώρα μας για να βγει από την κρίση χρειάζεται διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ισχυρή ρευστότητα προς την οικονομία, ένα σχέδιο αναπτυξιακού προσανατολισμού και παραγωγικής ανασυγκρότησης και ουσιαστικό δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, που θα υποστηρίζει αυτές τις κατευθύνσεις. Αυτό σημαίνει ότι η διαπραγματευτική μας προσπάθεια πρέπει, από δω και μπρος, να κατατείνει όσο το δυνατόν περισσότερο σε μια συμφωνία που τουλάχιστον δεν θα αγνοεί αυτές τις προτεραιότητες.  
Η κυβέρνηση έπρεπε ή πρέπει να χρησιμοποιήσει ως απάντηση στις πιέσεις των δανειστών την επιλογή εξόδου από την ευρωζώνη; Είναι ρεαλιστική προοπτική και γιατί να το κάνει;

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δε θέλω να ανοίξω, ευκαιριακά, τη θεματολογία του ευρώ. Εκείνο που θέλω, γενικά, να υπογραμμίσω είναι ότι η Ελλάδα, ιδιαίτερα σε αυτή την απόλυτα κρίσιμη φάση, οφείλει να τονίσει, προς πάσα κατεύθυνση, ότι διαθέτει πολλαπλές και βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, που μπορούν να της επιφέρουν προσωρινές δυσκολίες αλλά θα ανοίξουν σύντομα καινούργιους αναζωογονητικούς ορίζοντες. Δυστυχώς, η συζήτηση για αυτές τις εναλλακτικές λύσεις, αντί να είναι στο επίκεντρο, έχει μπει στο «ψυγείο» και οι κυρίαρχοι κύκλοι έχουν επιβάλλει μια ιδιόμορφη «ομερτά». Και όμως, πολλοί εναλλακτικοί και μη συμβατικοί δρόμοι για τα χώρα είναι πολύ πιο ρεαλιστικοί από τις επιλογές της νεοαποικιοποίησης, εφόσον σε αυτές, επιμένουν ως μονόδρομο οι Βρεξέλλες, το Βερολίνο και το ΔΝΤ.  
Εάν δεν υπάρξει γρήγορα μία απτή λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης και ρευστότητας, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ και τους άλλους πιστωτές; Μήπως ήδη θα έπρεπε να το έχει κάνει, καθώς εδώ και δέκα μήνες δεν αναχρηματοδοτούν το χρέος οι δανειστές;

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κοιτάξτε, το αίτημα για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους είναι ένα αίτημα καίριο και συνδέεται αξεδιάλυτα με την προσπάθεια για να σταθεί η χώρα μας όρθια. Αυτό το αίτημα καθόλου δεν το έχει εγκαταλείψει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μπορεί και πρέπει να το ξαναφέρει, με πολλούς τρόπους, στο προσκήνιο.  
Η συμφωνία, όποια κι αν είναι αυτή, πρέπει να τεθεί στην κρίση του λαού; Ανεξάρτητα δηλαδή από το ποια άποψη έχει κανείς για τη συμφωνία, μήπως τον τελικό λόγο είναι καλύτερα να τον έχουν οι πολίτες με ένα δημοψήφισμα;


ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η συμφωνία, επαναλαμβάνω, πρέπει να είναι και θα είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας. Αυτή την εντολή μας έδωσε ο ελληνικός λαός και αυτή θα τηρήσουμε. Η τήρησή της δεν χρειάζεται καμιά νέα προσφυγή στις κάλπες με οποιαδήποτε μορφή.  
Τελευταία κυκλοφόρησαν σενάρια που θέλουν ευρωπαϊκά και εγχώρια κέντρα να αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι της αριστερής πτέρυγας – δηλαδή πρωτίστως στελέχη όπως εσείς – και από την κυβέρνηση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και να δημιουργείται μία νέα κυβερνητική συμμαχία, με τη συμμετοχή για παράδειγμα του Ποταμιού. Πώς τα σχολιάζετε;

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν είναι μια ευκαιριακή παρουσία στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οργανικό και αξεχώριστο συστατικό της πορείας και της ανοδικής δυναμικής του. Έτσι ήταν και έτσι θα είναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να θέσει υπό διαπραγμάτευση και πολύ περισσότερο να εγκαταλείψει, τη ριζοσπαστική πορεία του. Να τονίσω, επίσης, ότι τον ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι τους χωρίζει βαθιά πολιτική τάφρος. Ας μη κάνουν ορισμένοι όνειρα θερινής νυκτός, γιατί θα ξυπνήσουν με εφιάλτες.  
Εάν σας πουν αύριο ότι υπάρχει θέμα με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα μείνετε στο υπουργείο ή θα προτιμήσετε να αποχωρήσετε;

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η ΔΕΗ δεν τεμαχίζεται, δεν εκχωρείται, δεν υποβαθμίζεται και δεν πωλείται. Τελεία και παύλα. Η μόνη επιλογή για τη ΔΕΗ είναι η περαιτέρω αναβάθμιση και η ανασυγκρότησή της ως δημόσιας επιχείρησης.  
Πώς εξελίσσεται η συζήτηση με τους Ρώσους για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου; Υπάρχουν εμπόδια και πότε μπορεί να φέρει αυτή η συμφωνία χρήματα στην Ελλάδα; Τι γίνεται με την προκαταβολή;

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η κυβέρνησή μας στηρίζει, ανεπιφύλακτα, τη διέλευση από τη χώρα μας ενός αγωγού με ρώσικο φυσικό αέριο. Και οι δύο πλευρές έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν θετικά βήματα με στόχο την υλοποίηση αυτού του έργου. Βεβαίως, οι ΗΠΑ δε θέλουν αυτό τον αγωγό, πράγμα που, ειλικρινώς και ευθέως, μου εξήγησε ο αμερικανός υπεύθυνος, κ. Hochstein,κατά την πρόσφατη συνάντησή μας. Ωστόσο, εμείς θεωρούμε ότι ένα τέτοιο project θα είναι εθνικά, οικονομικά και ενεργειακά ωφέλιμο, ενώ θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της χώρας μας σε πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο. Όσον αφορά στα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη για τον τόπο μας, πιστεύουμε ότι δεν θα προκύψουν μόνο από τη λειτουργία του αγωγού μετά το 2019 και τις εργασίες κατασκευής του αλλά ότι θα είναι και άμεσα.  
Σας κατηγορούν ότι αγνοείτε τους κοινοτικούς κανόνες και οδηγίες στα ενεργειακά. Μάλιστα ο κ. Λοβέρδος σας κάλεσε περίπου να ζητήσετε συγνώμη για τις επαφές με τους Ρώσους. Τι ακριβώς συμβαίνει;

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν αγνοώ κανένα κανόνα. Ορισμένοι κύκλοι όμως, σε αυτή τη χώρα, μου προσάπτουν ως ασυγχώρητο σφάλμα ότι δεν αγνοώ το εθνικό συμφέρον της χώρας και τη λαϊκή κυριαρχία και ότι δε θεωρώ ότι η χώρα μας, μπορεί να είναι μικρή, αλλά δεν είναι προτεκτοράτο. Η Ελλάδα μπορεί να έχει μέλλον μόνο με μια ανεξάρτητη, πολυεπίπεδη πολιτική και όχι με τις λογικές της «πέμπτης φάλαγγας».  
Με τη ΡΑΕ θα επιμείνετε να επαναπροσδιορίσετε τις αρμοδιότητές της, καθώς παρεμβαίνει στις πολιτικές του υπουργείου;

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ασφαλώς. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μπορεί να είναι ανεξάρτητη αρχή, αλλά δεν είναι πάνω από την κυβέρνηση και δεν είναι δυνατόν να της εκχωρούνται υπερεξουσίες.

Fordes:Το δίλημα του Τσίπρα είναι η χρεοκοπία η προδοσία των ψηφοφόρων



Η γενική εικόνα είναι ότι η Ελλάδα φτάνει ολοένα και πιο κοντά στο τέλος του παιχνιδιού. Την προσεχή εβδομάδα πρέπει να πληρώσει 750 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ, κάτι που λογικά θα το κάνει, αλλά στον πάτο του βαρελιού δεν υπάρχουν άλλα χρήματα».

Αυτό αναφέρει με άρθρο του στους Forbes, ο αναλυτής Tim Worstall υπό τον τίτλο «Το δίλημμα του Τσίπρα: χρεοκοπία ή προδοσία των ψηφοφόρων του» και σημειώνει τα εξής: «Ήδη, τα μετρητά από τους δήμους και τους δημόσιους οργανισμούς τα έχει πάρει η κυβέρνηση για να μπορέσει να πληρώσει αυτά που χρωστάει. Από τη στιγμή που αυτά τα χρήματα τελείωσαν, δύσκολα μπορεί κανείς να δει από πού αλλού θα βρει χρήματα. Όσο για τα αποτελέσματα της πραγματικής οικονομίας, οι προβλέψεις είναι άσχημες. Κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξουν αιφνίδιες εισροές από φόρους που θα σώσουν την κατάσταση».

Το δίλημμα

Το δίλημμα του Αλέξη Τσίπρα, κατά το δημοσίευμα, γίνεται προφανές από τη στιγμή που η πρώην Τρόικα δεν είναι αποφασισμένη να ξεκλειδώσει την τελευταία δόση, αν η κυβέρνηση δεν ξεπεράσει τις «κόκκινες» γραμμές της στις διαπραγματεύσεις, ειδικά στα θέματα των συντάξεων και της ευελιξίας στην αγορά εργασίας.
Όπως γράφει ο Worstall: «Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τον εαυτό του ως ένα αριστερό κόμμα που δεν μπορεί να προχωρήσει σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις – εξου και το επιχείρημα για τις κόκκινες γραμμές. Για να είμαστε δίκαιοι, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας και μάλιστα η προεκλογική πλατφόρμα του δεν περιείχε όλα αυτά που του ζητούν τώρα».

Χρειάζεται τα χρήματα

Για να ακολουθήσει το αντεπιχείρημα σε όλα αυτά: «Αν το τι κάνεις με τα χρήματα των ψηφοφόρων σου είναι το ένα, το άλλο είναι τι κάνεις με τα χρήματα εκείνων που σε δάνεισαν. Και αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα. Αν η Ελλάδα πρόκειται να πληρώσει τις επόμενους μήνες τις δόσεις που οφείλει, τότε θα χρειαστεί την τελευταία δόση. Από τη στιγμή που οι δύο πλευρές δεν κάνουν πίσω σε ό,τι πιστεύουν, τα πράγματα είναι απλά: οι περισσότεροι οικονομολόγοι θα συμφωνούσαν ότι οι μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και στην αγορά εργασίας θα έκαναν τα πράγματα πιο εύκολα για την Ελλάδα να αποπληρώσει το σύνολο των δανείων της, καθώς η μελλοντική ανάπτυξή της θα είναι πιο γρήγορη».

Από μηχανής Θεός

Το συμπέρασμα είναι το εξής: «Κάποιος από τους δύο διαπραγματευτές πρέπει να υποχωρήσει, καθώς δεν είναι δεδομένο πως υπάρχει κάποιος από μηχανής Θεός εκεί έξω, που θα τετραγωνίσει τον κύκλο. Έχουν ακουστεί πολλά: ότι οι Γερμανοί θα δώσουν χρήματα για τις πολεμικές αποζημιώσεις (που δεν πρόκειται να συμβεί και σίγουρα όχι στην παρούσα φάση), ότι οι Ρώσοι θα προπληρώσουν για τον αγωγό (δεν είναι πολλά χρήματα και δεν θα το κάνουν σύντομα) και ότι η οικονομία θα ανακάμψει με την αύξηση της είσπραξης φόρων. Κάτι που επίσης δεν πρόκειται να συμβεί. Επομένως, κάποιος πρέπει να πάει πάσο σε αυτή την κατάσταση».


Επιμέλεια: Μ.Ε


Πηγή: Forbes: |
 iefimerida.gr

Αρχαιολογική Εταιρεία: Η Αμφίπολη σκηνοθετήθηκε... λόγω μέτρων

Ο αντιπερισπασμός


H ανασκαφή στην Αμφίπολη ήταν μια «άτεχνη σκηνοθετημένη ιστορία με σκοπό να αποσπαστεί η προσοχή των Ελλήνων από αυθαίρετα οικονομικά μέτρα», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας και ακαδημαϊκός Βασίλης Πετράτος, κατά την παρουσίαση του έργου της Εταιρείας για το 2014.
«Το μνημείο το ίδιο έως τώρα δεν προσέφερε κάτι το νέο και οι ιστορικές πληροφορίες που θα μπορούσε να δώσει η ανασκαφή φαίνεται πώς χάθηκαν εξαιτίας της διεξαγωγής της από πρόσωπα που αγνοούν την επιστήμη και τη μέθοδό της», δήλωσε ο κ. Πετράτος, εκτιμώντας πως η ανασκαφή της  Αμφίπολης «δεν είναι ούτε μεγάλο ούτε μικρό γεγονός».


Σύμφωνα με την Αρχαιολογική Εταιρεία, το 2014 ξεχώρισαν τα εξής γεγονότα:
  • Νέες βραχογραφίες είδαν το φως στις Κυκλάδες, και συγκεκριμένα στον νεολιθικό οικισμό του Στρόφιλα 'Ανδρου, στην προϊστορική ακρόπολη της Χαλανδριανής Σύρου και στο Βαθύ Αστυπάλαιας. Βραχογραφίες που εικονίζουν για πρώτη φορά ανθρώπους, όπως οι πέντε μορφές που κυνηγούν άγρια ζώα, ίσως τσακάλια ή ο κυνηγός ο οποίος φέρεται να έχει σκοτώσει ταύρο ή αγελάδα, ήταν μεταξύ αυτών που ξεχώρισαν στον Στρόφιλα 'Ανδρου. Επίσης, στην περιοχή -την οποία ερευνά η αρχαιολόγος Χριστίνα Τελεβάντου- διαπιστώθηκαν ακόμα παλαιότερες βραχογραφίες, γεγονός που αποδεικνύει τη μακρά παράδοση χρήσης του χώρου για τη χάραξη παραστάσεων. Στους χώρους των Κυκλάδων όπου εμφανίζονται οι ιδιότυπες και σχεδόν ίδιας τεχνικής βραχογραφίες, προστέθηκε το 2014 και η ακρόπολη της Χαλανδριανής στη Σύρο (την οποία ερευνά η αρχαιολόγος Μαρίζα Μαρθάρη), όπως για παράδειγμα η βραχογραφία που εικονίζει ένα ψάρι ή δελφίνι. Σπείρες, πλοίο, βέλη και δόρατα, είναι μερικές από τις νέες αναπαραστάσεις που βρέθηκαν χαραγμένες στους βράχους στο Βαθύ Αστυπάλαιας, όπου συνεχίζονται οι συστηματικές έρευνες του Ανδρέα Βλαχόπουλου στη βόρεια ακτή. 
  • Νέα οικοδομήματα αποκαλύφθηκαν στην Αρχαία Μεσσήνη, όπως το δειπνιστήριον στην αγορά, δηλαδή τραπεζαρία ή αίθουσα λέσχης όπου δειπνούσαν οι λατρευτές της Μεσσάνας, βασίλισσας της      χώρας της Μεσσήνης που θεοποιήθηκε. Το δειπνιστήριον κατασκευάστηκε κατά την ελληνιστική περίοδο και φέρει στην ανατολική του όψη δωρική κιονοστοιχία. Επίσης, αποκαλύφθηκε σχεδόν πλήρως το μεταγενέστερο βαλανείο (5ος ως 7ος αιώνα μ. Χ.), που είχε κατασκευαστεί στο μέσο περίπου της βόρειας στοάς, όπου συνεχίζονται οι ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες υπό τη διεύθυνση του Πέτρου Θέμελη. Επίσης, γνωστοποιήθηκαν οι αναστηλώσεις στον παραπάνω χώρο της στοάς (ενός κίονα της μίας εσωτερικής κορινθιακής κιονοστοιχίας, ύψους 5 μέτρων), της ανατολικής στοάς του γυμνασίου της Μεσσήνης, που βρίσκεται άνω του σταδίου, καθώς και του ναού της Ειλειθυίας στη νότια πλαγία της Ιθώμης.
  • Τμήμα στοάς, μονόκλιτη με δωρική κιονοστοιχία στην πρόσοψη, που χρονολογείται στην πρώιμη ρωμαιοκρατία, καθώς και τα θεμέλια μικρού ναού, που οικοδομήθηκε στο τέλος της κλασικής ή στην αρχή της ελληνιστικής περιόδου και ο οποίος κατεδαφίστηκε στα πρώιμα χρόνια της ρωμαιοκρατίας, εντοπίστηκαν στην αρχαία Σικυώνα, η ανασκαφή της οποίας διεξάγεται από τον καθηγητή Ιωάννη Λώλο.
  • Αποκαλύφθηκε το δάπεδο του μυκηναϊκού ανακτόρου στην αρχαία πόλη των Θηβών, όπου συνεχίζεται η ανασκαφική έρευνα του Βασίλειου Αραβαντινού, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θηβών. Επίσης, μεταξύ των ευρημάτων που ξεχώρισαν ήταν τα θραύσματα μεγάλου κρατήρα (αγγείου) των μετανακτορικών χρόνων (περίπου 1200 με 1100 π. Χ.), όπου εικονίζονται πολεμιστές να μεταφέρουν σκέλος, από το οποίο κρέμονται διάφορα πράγματα, πιθανόν λάφυρα πολεμικά, ενώ στο δεξί κρατούν ξίφος.
  • Κτίριο, πιθανώς βουλευτήριο, μέρος του οποίου χρονολογείται στον 6ο αι. π. Χ., και λείψανα κτιρίων που φαίνεται ότι ανήκουν σε στωικό συγκρότημα, εντοπίστηκαν στην Ογχηστό Βοιωτίας, κέντρο του κοινού των Βοιωτών. Η συστηματική έρευνα, που ξεκίνησε πέρυσι στην περιοχή από τον Ιωάννη Μυλωνόπουλο, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θηβών, αποκαλύπτει σταδιακά κτίρια που είχαν εντοπιστεί σε παλαιότερες σωστικές ανασκαφές.
  • Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι εργασίες συντήρησης και μελέτης που έγιναν το 2014 στο Ακρωτήρι Θήρας. Συγκεκριμένα, συντηρήθηκε η τοιχογραφία του «μεγάλου τοίχου των κόκκινων σπειρών» από την Ξεστή 3, μια μεγάλη σύνθεση μήκους άνω των πέντε μέτρων, που ανασυντέθηκε σε δύο φορητούς πίνακες. Όπως έγινε γνωστό, έχει ήδη ανασυγκροτηθεί το ένα τμήμα και έχει κατασκευαστεί το μεταλλικό πλαίσιο στο οποίο θα τοποθετηθεί μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες. Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Πετράτος, έχει γίνει η προσωρινή παραλαβή του στεγάστρου του Ακρωτηρίου της Θήρας, ένα πολυαναμενόμενο έργο το οποίο φαίνεται να φτάνει στο αίσιο τέλος του.
Πηγή: tvxs

Απο αυτούς που δεν έχουν "μπεσα" η κυβέρνηση ζητά "Σαφή δήλωση στήριξης στο αυριανό eurogroup



Είναι νωπές οι πρόσφατες δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη οτι << οι δανειστές δεν... κρατάνε συμφωνία και δεν έχουν μπέσα>>  Αλλά και του Πρωθυπουργου Αλέξη  Τσίπρα στην συνεύτευξη που έδωσε πρόσφατα στον Ν.Χατζηνικολάου είχε πει για τους δανειστές μεταξύ άλλων οτι << μας παραπλάνησαν >>

Η κυβέρνηση  σήμερα σύμφωνα με δηλώσεις ζητά απο αυτούς τους δανειστές που δεν έχουν μπέσα - που μας παραπλάνησαν που δεν κρατούν συμφωνία  να κάνουν μια << Σαφή δηλωση στηρίξης στο αυριανό eurogroup  και αυό εν όψει του ότι την τρίτη υπάρχει το θέμα της πληρωμής της δόσης στο ΔΝΤ 800 εκ. περιπου ευρώ Το έχουν σε τίποτα να κάνουν μια σαφή δήλωση στήριξης ( δημιουργηκής ασάφειας) και να την πάρουν πίσω ;.  Προκειμένου να "παραπλανήσουν" την κυβέρνηση, να πάει να πληρώσει το ΔΝΤ
να και την πάρουν πίσω.Όπως έχουν κάνει ...αδύνατο να μετρηθεί πόσες φορές σε αυτό το 3μηνο με αυτη την κυβέρνηση.

Και δεν 'ειναι μόνο το πως αρκείτε σε μια δήλωση μετά απο την " εμπειρά" της με τους δανειστες Υπάρχει και ένα άλλο ερωτημα που πλανιέτε  και  είναι, γιατί η κυβέρνηση ζητά αυτη την δήλωση απο τους δανειστές, μήπως έχει αποφασίσει ήδη να πληρώσει στο ΔΝΤ την δόση των 8οο εκτ. ευρώ και θέλει να έχει ένα πολιτικό άλλοθι ; σπέρνωντας  έτσι την ανασφάλεια, το αγχος, και την απελπισία  στουν  μισθωτούς τους συνταξιούχους και στα άνεργα παιδιά τους που συντηρούν με την συνταξη τους ζώντας τον φόβο αν θα πληρωθούν η οχι .



fyllokaiftero1.blogspot.com.

Κυβέρνηση προς Δανειστές: << Σαφή δήλωση στήριξης στο αυριανό eurogroup η... Τέλος

ΠΡΩΤΗ "ΠΙΣΤΟΛΙΑ" ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ ΔΝΤ - ΕΤΟΙΜΑ ΤΑ ΒRICS NA ANAΛΑΒΟΥΝ ΔΡΑΣΗ


20:28




Αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να τραβήξει "πιστόλι" στις οφειλές της αρχής γενομένης με το ΔΝΤ εάν αύριο δεν υπάρξει σαφής θετική δήλωση μετά την συνεδρίαση του Eurogroup η οποία θα "απελευθερώσει" τις "φιλελληνικές" δυνάμεις της ΕΚΤ. 

Ολοκληρώθηκε έπειτα από 7,5 ώρες η μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου και αποφασίστηκε να μην υπάρξει η παραμικρή υποχώρηση απέναντι στην ΕΕ και το ΔΝΤ.
Οι δανειστές το έχουν πια "κουράσει" το θέμα, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω και να δεχτεί να "γδάρει" τον ελληνικό λαό που την εξέλεξε για το ακριβώς αντίθετο.

Ο Α.Τσίπρας ζητά να υπάρξει μία «έντιμη συμφωνία που θα σέβεται τη λαϊκή εντολή» και τονίζει σε κάθε περίπτωση ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι πρέπει για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και είναι θέμα πολιτικής βούλησης αν η Ευρώπη θα ανεχθεί, όχι μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά την ίδια τη Δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι «η Αθήνα δεν θα υποχωρήσει σε ακραίες αξιώσεις των τεχνικών κλιμακίων για συντάξεις, εργασιακές σχέσεις, ΦΠΑ και δημοσιονομικούς στόχους».
Μια ρήξη ξεκινά από την ΕΚΤ.

Αμέσως μετά η κυβέρνηση θα καλέσει κράτη και θεσμούς να ταποθετηθούν απέναντι στην προσπάθεια χρεοκοπίας της χώρας από τους δανειστές με την Ρωσία και την Κίνα, αλλά και γενικότερα τους BRICS να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας και να κάνουν ότι μπορούν (και ότι πρέπει) για να διατηρηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη έστω έχοντας "πιστολίσει" το ΔΝΤ και σε δεύτερη φάση και τους λοιπούς δανειστές.

Εναλλακτικά σενάρια χρηματοδότησης εξετάζει σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση, τα οποία μάλιστα θα προέρχονται εκτόςΕυρωπαικής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ως πιθανές πηγές χρηματοδότησης της Τράπεζα Βrics , αλλά και άλλες ευρωασιατικές Τράπεζες ανάπτυξης, οι οποίες θα μπορέσουν να παράσχουν στην χώρα επενδυτικά κεφάλαια και χρηματοδοτικά εργαλεία ανάπτυξης , στην περίπτωση οριστικού και αμετάκλητου αδιεξόδου με τους εταίρους δανειστές.
Το σενάριο αυτό προυποθέτει φυσικά, μη συμφωνία με τους εταίρους και συνολική ρήξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας , λόγω "μη έντιμου συμβιβασμού" , όπως είναι η χαρακτηριστικά φράση , που αναφέρεται συχνά πυκνά , από κορυφαία χείλη του Μεγάρου Μαξίμου.

Αλλωστε όλοι θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ: Ακόμα και οι ΗΠΑ δεν θα αντιδράσουν: Μια Ελλάδα εντός ευρωζώνης είναι λιγότερο κοντά σε μια ανατροπή των συμφωνιών της Γιάλτας...
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους υπουργούς του, τόνισε: «Στο αυριανό Eurogroup περιμένουμε μια καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει. Όμως, σε κάθε περίπτωση, η όποια συμφωνία θα πρέπει να κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει».

Από τη συνεδρίαση αποχώρησαν οι  υπουργοί κκ Γιάννης Δραγασάκης και Πάνος Καμμένος, με τον υπουργό εθνικής άμυνας να υπογραμμίζει μιλώντας σε δημοσιογράφους πως " η κυβέρνηση εκτελεί το έργο της ενωμένη κ αποφασισμένη", ενώ βάζοντας...πάγο στα σενάρια περί εκλογών ανέφερε πως "η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και με αυτή πορεύεται".

Οι τρεις ημέρες που θα κρίνουν πολλά σε ότι αφορά όχι μόνο την διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδος και δανειστών αλλά και το μέλλον της ίδιας της ευρωζώνης,ξεκινούν από την Δευτέρα.
- Τη Δευτέρα 11 Μαΐου συνεδριάζει το Eurogroup.
- Την Τρίτη, στις 12 Μαΐου, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη νέα δόση, ύψους 750 εκατ. ευρώ.
- Την Τετάρτη 13 Μαΐου συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με σκοπό την απόφαση για παράταση της παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει θετική δήλωση μετά την συνεδρίαση του Eurogroup η οποία θα "απελευθερώσει" τις "φιλελληνικές" δυνάμεις της ΕΚΤ για να αποφασίσουν όχι μόνο αύξηση της ρευτότητας των τραπεζών μέσω ELA, αλλά και την δυνατότητα οι ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν κρατικά ομόλογα κάτι που έχει απαγορευθεί από την ΕΚΤ από τις 18 Φεβρουαρίου (εκεί έχει φτάσει την χώρα η "νομισματική ενοποίηση" και τα Μνημόνια...).
Υπάρχει μια μειoψηφία στην ΕΚΤ που θέλει να ακολουθηθεί "σκληρή γραμμή" κατά της Ελλάδας. Ειδικά αν δεν υπάρξει κάποια θετική δήλωση την Δευτέρα.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πολλά, μεταξύ των οποίων και έναρξη διαδικασιών de facto καταγγελίας των Μνημονίων, μέσω άρνησης καταβολής των δόσεων από την πλευρά της Ελλάδας.
Η τύχη τα έχει φέρει έτσι ώστε το Eurogroup της Δευτέρας να το ακολουθεί η πληρωμή της Τρίτης στο ΔΝΤ. Υπάρχει περίπτωση να μην πληρωθεί το ΔΝΤ; Ο ΥΠΟΙΚ Γ.Βαρουφάκης έχει δηλώσει ότι "Δεν υπάρχει χώρα που να μην έχει πληρώσει δόση στο ΔΝΤ". Αλλά για όλα υπάρχει "πρώτη φορά" όπως σημείωνε στο defencenet.gr υπουργός της κυβέρνησης προσκείμενος στην "Αριστερή Πλατρφόρμα".

Τι σημαίνει αυτό: Αν δεν υπάρξει ικανοποιητική δήλωση την Δευτέρα, που να ¨ξεκλειδώνει" την ρευστότητα από την ΕΚΤ την Τετάρτη κάτι που θα πυροδοτήσει εξελίξεις αρντητικές για την ευρωζώνη υπάρχει μια ισχυρή μειοψηφία στην κυβέρνηση που λέει 'Να μην πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ αλλά η χώρα να κρατήσει δυνάμεις και να οχυρωθεί στο εσωτερικό μέτωπο πληρώνοντας μισθούς και συντάξεις"!
 defencenet.gr

Ο Σόιμπλε τρολάρει: Είχα συμβουλέψει τον Παπανδρέου για δημοψήφισμα


Ο Σόιμπλε τρολάρει: Είχα συμβουλέψει τον Παπανδρέου για δημοψήφισμα

Μόνο ως… τρολάρισμα μπορεί να εκληφθεί η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη FAZ, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος είχε συμβουλέψει τον Γιώργο Παπανδρέου όταν ήταν πρωθυπουργός υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Στη συνέντευξή του στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι «εναπόκειται στην Ελλάδα το εάν θα μείνει μέλος της Ευρωζώνης» αναφορικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα είναι το φθινόπωρο μέλος της Ευρωζώνης και απαντά πως το «ελπίζει», λέγοντας πως «η απόφαση όμως δεν είναι δική μας, αλλά της Ελλάδας».
Παράλληλα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχεται ότι το κλίμα στις διαπραγματεύσεις έχει βελτιωθεί, ενώ υπογραμμίζει ότι ζητούμενο είναι «η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο αποκλείονται αλλαγές στο πρόγραμμα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά πως «η Αθήνα μπορεί να αντικαταστήσει μεταρρυθμίσεις με άλλες ισοδύναμες, αλλά θα πρέπει και να τις εφαρμόσει».

«Ο κύριος Τσίπρας είχε πει τις προηγούμενες εβδομάδες πως εάν πρέπει να κάνει το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε προεκλογικά, θα πρέπει να υπάρξει δημοψήφισμα» αναφέρει ο Β.Σόιμπλε.
Όταν ο δημοσιογράφος αναφέρεται στη θέση του Βερολίνου μετά τη «βόμβα Παπανδρέου» το 2011 για το δημοψήφισμα, ο Β. Σόιμπλε λέει: «Τότε είχα συμβουλεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου υπέρ ενός δημοψηφίσματος» είπε.

«Ήταν και παραμένει απόφαση του ελληνικού λαού ποιον δρόμο θα πάρει, αλλά υπάρχουν και άλλες αποφάσεις χωρών, από την Εσθονία μέχρι την Ισπανία, που πρέπει να γίνουν σεβαστές» εξήγησε ο Σόιμπλε.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα, όμως πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, γιατί ειδάλλως υποσκάπτεται η εμπιστοσύνη, η οποία είναι θεμέλιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης» τονίζει.
Όσον αφορά τον έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, ο Β.Σόιμπλε αρνείται να δώσει τροφή στα περί αντικατάστασής του, λέγοντας πως ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει ο έλληνας συνομιλητής στο Eurogroup.


tridune

Σε μια σημαντική αποκάλυψη προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

10 Μαΐου 2015 • ΠΟΛΙΤΙΚΑ 0
Όσον αφορά τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, ο Β. Σόιμπλε αρνείται να δώσει τροφή στα περί αντικατάστασής του, λέγοντας πως ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει ο έλληνας
soimple-new-paradrasi
Μιλώντας στην κυριακάτικη FAZ, ανάφερε πως εκείνος ήταν που είχε συμβουλέψει τον Γιώργο Παπανδρέου, το 2011, να κάνει δημοψήφισμα. Ο Β. Σόιμπλε ερωτάται εάν η Ελλάδα θα είναι το φθινόπωρο μέλος της ευρωζώνης και απαντά πως το «ελπίζει», λέγοντας πως «η απόφαση όμως δεν είναι δική μας, αλλά της Ελλάδας», σύμφωνα με το iefimerida.gr.
Λέγοντας πως το κλίμα στις διαπραγματεύσεις έχει βελτιωθεί, υπογραμμίζει ότι ζητούμενο είναι «η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος». Στην ερώτηση εάν αποκλείονται αλλαγές, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ απαντά πως «η Αθήνα μπορεί να αντικαταστήσει μεταρρυθμίσεις με άλλες ισοδύναμες, αλλά θα πρέπει και να τις εφαρμόσει».
«Ο κ. Τσίπρας είχε πει τις προηγούμενες εβδομάδες πως εάν πρέπει να κάνει το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε προεκλογικά, θα πρέπει να υπάρξει δημοψήφισμα» αναφέρει ο Β. Σόιμπλε.
Τι λέει για το δημοψήφισμα
Όταν ο δημοσιογράφος αναφέρεται στη θέση του Βερολίνου μετά τη «βόμβα Παπανδρέου» το 2011 για το δημοψήφισμα, ο Β.Σόιμπλε λέει: «Τότε είχα συμβουλεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου υπέρ ενός δημοψηφίσματος» είπε. «Ήταν και παραμένει απόφαση του ελληνικού λαού ποιον δρόμο θα πάρει, αλλά υπάρχουν και άλλες αποφάσεις χωρών, από την Εσθονία μέχρι την Ισπανία, που πρέπει να γίνουν σεβαστές» εξήγησε ο Σόιμπλε.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα, όμως πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, γιατί ειδάλλως υποσκάπτεται η εμπιστοσύνη, η οποία είναι θεμέλιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης» τονίζει.
Όσον αφορά τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, ο Β. Σόιμπλε αρνείται να δώσει τροφή στα περί αντικατάστασής του, λέγοντας πως ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει ο έλληνας συνομιλητής στο Eurogroup.
Τρίτο πακέτο
Στο μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, αφήνει ο γερμανός υπουργός οικονομικών, σύμφωνα με το skai.gr, λέγοντας πως «αν η Ελλάδα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις και εξακολουθεί να χρειάζεται βοήθεια, συζητάμε για ένα τρίτο πακέτο».
Την ικανοποίηση του για τη δήλωση του κ. Σόιμπλε εκφράζει ο αντιπρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών και κυβερνητικός εταίρος της Άνγκελα Μέρκελ με συνέντευξη του στη Bild της Δευτέρας.
Ο Ραλφ Στέγκνερ τόνισε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο υπουργός οικονομικών λέει ότι η Γερμανία θα πράξει τα πάντα, προκειμένου να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.
- See more at: http://paradrasi.gr/2015/05/10/%cf%83%ce%b5-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%ac%ce%bb%cf%85%cf%88%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b5/#sthash.NUshDFFJ.dpuf

Σε μια σημαντική αποκάλυψη προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

10 Μαΐου 2015 • ΠΟΛΙΤΙΚΑ 0
Όσον αφορά τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, ο Β. Σόιμπλε αρνείται να δώσει τροφή στα περί αντικατάστασής του, λέγοντας πως ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει ο έλληνας
soimple-new-paradrasi
Μιλώντας στην κυριακάτικη FAZ, ανάφερε πως εκείνος ήταν που είχε συμβουλέψει τον Γιώργο Παπανδρέου, το 2011, να κάνει δημοψήφισμα. Ο Β. Σόιμπλε ερωτάται εάν η Ελλάδα θα είναι το φθινόπωρο μέλος της ευρωζώνης και απαντά πως το «ελπίζει», λέγοντας πως «η απόφαση όμως δεν είναι δική μας, αλλά της Ελλάδας», σύμφωνα με το iefimerida.gr.
Λέγοντας πως το κλίμα στις διαπραγματεύσεις έχει βελτιωθεί, υπογραμμίζει ότι ζητούμενο είναι «η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος». Στην ερώτηση εάν αποκλείονται αλλαγές, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ απαντά πως «η Αθήνα μπορεί να αντικαταστήσει μεταρρυθμίσεις με άλλες ισοδύναμες, αλλά θα πρέπει και να τις εφαρμόσει».
«Ο κ. Τσίπρας είχε πει τις προηγούμενες εβδομάδες πως εάν πρέπει να κάνει το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε προεκλογικά, θα πρέπει να υπάρξει δημοψήφισμα» αναφέρει ο Β. Σόιμπλε.
Τι λέει για το δημοψήφισμα
Όταν ο δημοσιογράφος αναφέρεται στη θέση του Βερολίνου μετά τη «βόμβα Παπανδρέου» το 2011 για το δημοψήφισμα, ο Β.Σόιμπλε λέει: «Τότε είχα συμβουλεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου υπέρ ενός δημοψηφίσματος» είπε. «Ήταν και παραμένει απόφαση του ελληνικού λαού ποιον δρόμο θα πάρει, αλλά υπάρχουν και άλλες αποφάσεις χωρών, από την Εσθονία μέχρι την Ισπανία, που πρέπει να γίνουν σεβαστές» εξήγησε ο Σόιμπλε.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα, όμως πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, γιατί ειδάλλως υποσκάπτεται η εμπιστοσύνη, η οποία είναι θεμέλιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης» τονίζει.
Όσον αφορά τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, ο Β. Σόιμπλε αρνείται να δώσει τροφή στα περί αντικατάστασής του, λέγοντας πως ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει ο έλληνας συνομιλητής στο Eurogroup.
Τρίτο πακέτο
Στο μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, αφήνει ο γερμανός υπουργός οικονομικών, σύμφωνα με το skai.gr, λέγοντας πως «αν η Ελλάδα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις και εξακολουθεί να χρειάζεται βοήθεια, συζητάμε για ένα τρίτο πακέτο».
Την ικανοποίηση του για τη δήλωση του κ. Σόιμπλε εκφράζει ο αντιπρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών και κυβερνητικός εταίρος της Άνγκελα Μέρκελ με συνέντευξη του στη Bild της Δευτέρας.
Ο Ραλφ Στέγκνερ τόνισε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο υπουργός οικονομικών λέει ότι η Γερμανία θα πράξει τα πάντα, προκειμένου να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.
- See more at: http://paradrasi.gr/2015/05/10/%cf%83%ce%b5-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%ac%ce%bb%cf%85%cf%88%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b5/#sthash.NUshDFFJ.dpuf

Σε μια σημαντική αποκάλυψη προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

10 Μαΐου 2015 • ΠΟΛΙΤΙΚΑ 0
Όσον αφορά τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, ο Β. Σόιμπλε αρνείται να δώσει τροφή στα περί αντικατάστασής του, λέγοντας πως ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει ο έλληνας
soimple-new-paradrasi
Μιλώντας στην κυριακάτικη FAZ, ανάφερε πως εκείνος ήταν που είχε συμβουλέψει τον Γιώργο Παπανδρέου, το 2011, να κάνει δημοψήφισμα. Ο Β. Σόιμπλε ερωτάται εάν η Ελλάδα θα είναι το φθινόπωρο μέλος της ευρωζώνης και απαντά πως το «ελπίζει», λέγοντας πως «η απόφαση όμως δεν είναι δική μας, αλλά της Ελλάδας», σύμφωνα με το iefimerida.gr.
Λέγοντας πως το κλίμα στις διαπραγματεύσεις έχει βελτιωθεί, υπογραμμίζει ότι ζητούμενο είναι «η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος». Στην ερώτηση εάν αποκλείονται αλλαγές, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ απαντά πως «η Αθήνα μπορεί να αντικαταστήσει μεταρρυθμίσεις με άλλες ισοδύναμες, αλλά θα πρέπει και να τις εφαρμόσει».
«Ο κ. Τσίπρας είχε πει τις προηγούμενες εβδομάδες πως εάν πρέπει να κάνει το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε προεκλογικά, θα πρέπει να υπάρξει δημοψήφισμα» αναφέρει ο Β. Σόιμπλε.
Τι λέει για το δημοψήφισμα
Όταν ο δημοσιογράφος αναφέρεται στη θέση του Βερολίνου μετά τη «βόμβα Παπανδρέου» το 2011 για το δημοψήφισμα, ο Β.Σόιμπλε λέει: «Τότε είχα συμβουλεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου υπέρ ενός δημοψηφίσματος» είπε. «Ήταν και παραμένει απόφαση του ελληνικού λαού ποιον δρόμο θα πάρει, αλλά υπάρχουν και άλλες αποφάσεις χωρών, από την Εσθονία μέχρι την Ισπανία, που πρέπει να γίνουν σεβαστές» εξήγησε ο Σόιμπλε.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα, όμως πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, γιατί ειδάλλως υποσκάπτεται η εμπιστοσύνη, η οποία είναι θεμέλιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης» τονίζει.
Όσον αφορά τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, ο Β. Σόιμπλε αρνείται να δώσει τροφή στα περί αντικατάστασής του, λέγοντας πως ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει ο έλληνας συνομιλητής στο Eurogroup.
Τρίτο πακέτο
Στο μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, αφήνει ο γερμανός υπουργός οικονομικών, σύμφωνα με το skai.gr, λέγοντας πως «αν η Ελλάδα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις και εξακολουθεί να χρειάζεται βοήθεια, συζητάμε για ένα τρίτο πακέτο».
Την ικανοποίηση του για τη δήλωση του κ. Σόιμπλε εκφράζει ο αντιπρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών και κυβερνητικός εταίρος της Άνγκελα Μέρκελ με συνέντευξη του στη Bild της Δευτέρας.
Ο Ραλφ Στέγκνερ τόνισε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο υπουργός οικονομικών λέει ότι η Γερμανία θα πράξει τα πάντα, προκειμένου να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.
- See more at: http://paradrasi.gr/2015/05/10/%cf%83%ce%b5-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%ac%ce%bb%cf%85%cf%88%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b5/#sthash.NUshDFFJ.dpuf

Σε μια σημαντική αποκάλυψη προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

10 Μαΐου 2015 • ΠΟΛΙΤΙΚΑ 0
Όσον αφορά τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, ο Β. Σόιμπλε αρνείται να δώσει τροφή στα περί αντικατάστασής του, λέγοντας πως ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει ο έλληνας
soimple-new-paradrasi
Μιλώντας στην κυριακάτικη FAZ, ανάφερε πως εκείνος ήταν που είχε συμβουλέψει τον Γιώργο Παπανδρέου, το 2011, να κάνει δημοψήφισμα. Ο Β. Σόιμπλε ερωτάται εάν η Ελλάδα θα είναι το φθινόπωρο μέλος της ευρωζώνης και απαντά πως το «ελπίζει», λέγοντας πως «η απόφαση όμως δεν είναι δική μας, αλλά της Ελλάδας», σύμφωνα με το iefimerida.gr.
Λέγοντας πως το κλίμα στις διαπραγματεύσεις έχει βελτιωθεί, υπογραμμίζει ότι ζητούμενο είναι «η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος». Στην ερώτηση εάν αποκλείονται αλλαγές, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ απαντά πως «η Αθήνα μπορεί να αντικαταστήσει μεταρρυθμίσεις με άλλες ισοδύναμες, αλλά θα πρέπει και να τις εφαρμόσει».
«Ο κ. Τσίπρας είχε πει τις προηγούμενες εβδομάδες πως εάν πρέπει να κάνει το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε προεκλογικά, θα πρέπει να υπάρξει δημοψήφισμα» αναφέρει ο Β. Σόιμπλε.
Τι λέει για το δημοψήφισμα
Όταν ο δημοσιογράφος αναφέρεται στη θέση του Βερολίνου μετά τη «βόμβα Παπανδρέου» το 2011 για το δημοψήφισμα, ο Β.Σόιμπλε λέει: «Τότε είχα συμβουλεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου υπέρ ενός δημοψηφίσματος» είπε. «Ήταν και παραμένει απόφαση του ελληνικού λαού ποιον δρόμο θα πάρει, αλλά υπάρχουν και άλλες αποφάσεις χωρών, από την Εσθονία μέχρι την Ισπανία, που πρέπει να γίνουν σεβαστές» εξήγησε ο Σόιμπλε.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα, όμως πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, γιατί ειδάλλως υποσκάπτεται η εμπιστοσύνη, η οποία είναι θεμέλιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης» τονίζει.
Όσον αφορά τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, ο Β. Σόιμπλε αρνείται να δώσει τροφή στα περί αντικατάστασής του, λέγοντας πως ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει ο έλληνας συνομιλητής στο Eurogroup.
Τρίτο πακέτο
Στο μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, αφήνει ο γερμανός υπουργός οικονομικών, σύμφωνα με το skai.gr, λέγοντας πως «αν η Ελλάδα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις και εξακολουθεί να χρειάζεται βοήθεια, συζητάμε για ένα τρίτο πακέτο».
Την ικανοποίηση του για τη δήλωση του κ. Σόιμπλε εκφράζει ο αντιπρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών και κυβερνητικός εταίρος της Άνγκελα Μέρκελ με συνέντευξη του στη Bild της Δευτέρας.
Ο Ραλφ Στέγκνερ τόνισε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο υπουργός οικονομικών λέει ότι η Γερμανία θα πράξει τα πάντα, προκειμένου να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.
- See more at: http://paradrasi.gr/2015/05/10/%cf%83%ce%b5-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%ac%ce%bb%cf%85%cf%88%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b5/#sthash.NUshDFFJ.dpuf

Η Ελληνίδα μάνα και οι διαχρονικές «ατάκες» της!


Η Ελληνίδα μάνα και οι διαχρονικές «ατάκες» της!
Η Ελληνίδα μάνα είναι μοναδική στο είδος της και με αφορμή την Γιορτή της Μητέρας αξίζει να θυμηθούμε τις κλασσικές ατάκες που σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει!!!
- "Εγώ στην ηλικία σου είχα δυο παιδιά" : Αυτός είναι ο τρόπος να σου πει ότι ήρθε η ώρα να "νοικοκυρευτείς"... Θέλει εγγονάκια!
- "Στα 'λεγα εγώ" : Η σίγουρη απάντηση όταν της εξομολογηθείς κάποιο λάθος που έκανες
- "Το τάπερ να φέρεις πίσω" : Αν χάσεις το ταπεράκι είναι σοβαρός λόγος για καυγά!- "Είδες η κόρη της Λίτσας;" : Παράδειγμα αποτελεί πάντα η κόρη της γειτόνισσας
- "Έφαγες;" : Όποια ώρα της ημέρας κι αν μιλήσετε στο τηλέφωνο θα σε ρωτήσει αν έχεις φάει
-  "Μη βγεις έτσι έξω, πάρε ζακέτα!" : Τι κι αν έξω έχει χαρά Θεού η ζακέτα είναι πάντα απαραίτητη
- "Όταν φτάσεις να με πάρεις τηλέφωνο" : Πρέπει οπωσδήποτε να την ενημερώσεις αλλιώς μπορεί και να μην κοιμηθεί
- "Να σου καθαρίσω ένα φρουτάκι;" : Δε γίνεται να μη φροντίσει να πάρεις λίγες βιταμίνες, άλλωστε θεωρεί δεδομένο ότι δεν τρέφεσαι σωστά
- "Μην πατάς έχω σφουγγαρίσει!" : Τι κι αν "καίγεσαι" από βιασύνη πρέπει να περιμένεις να στεγνώσει
- "Να πεθάνω να ησυχάσω" : Χωρίς σχόλιο
- "Όλα από μένα τα περιμένετε" : Μπορεί και να έχει δίκιο...
Και φυσικά η πιο κορυφαία ατάκα δεν είναι άλλη από...
a- "Ίδιος-α ο πατέρας σου είσαι" : Στα "κακά" γιατί στα "καλά" μοιάζεις σ' εκείνη φυσικά


kontranews.gr

Αυτός είναι ο μεγαλοδημοσιογράφος του e-mail Στουρνάρα!




Εμείς πάντως το άρθρο με τις υποδείξεις Στουρνάρα το βρήκαμε  ΕΔΩ και σε μετάφραση ΕΔΩ.


Από το avantipopolo.gr



Έχουν περάσει πάνω από 24 ώρες από την αποκάλυψη του προκλητικού e-mail Στουρνάρα προς τον μεγαλοδημοσιογράφο με τις στοχευμένες διαρροές της Τράπεζας της Ελλάδος εναντίον της Κυβέρνησης. Γιατί όμως η ένοχη σιωπή; Η δημοσίευση δεν είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης; Γιατί ο δημοσιογράφος δεν παραδέχεται ότι είναι ο παραλήπτης της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας; Ντρέπεται για κάτι;

Πρόκειται για δημοσιογράφο πολύ μεγάλου εκδοτικού συγκροτήματος. Από τα συστημικά. Από εκείνα που έχουν «μπετονάρει» την διαπλοκή στην Ελλάδα και από τη δεκαετία του ’80 «πήραν το… έθνος στα χέρια τους». Ο συγκεκριμένος πήρε… τσεκούρι!

Μέσα στο συγκρότημα αυτό ανέβηκε ψηλά – όσο γίνεται ψηλότερα – στα σκαλιά της ιεραρχίας. Επί 4,5 χρόνια ήταν διευθυντής. Ανέλαβε το 2010, μαζί με τα μνημόνια. Και πέρασαν όλα από φωτιά και τσεκούρι. Στα δύσκολα χρόνια του μνημονίου έχοντας την κεντρική ευθύνη για το μαγαζί τσεκούρωσε τα πάντα: απέλυσε, μείωσε 3 φορές τους μισθούς, άλλαξε βάναυσα την εργασιακή σύσταση του συγκροτήματος, υποχρέωσε τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας. Το ξαναλέμε: στο συγκρότημα αυτό πέρασαν κυριολεκτικά από φωτιά και τσεκούρι.

Το τσεκούρι σε μισθούς συνοδεύθηκε εκείνα τα χρόνια από ατομικές συμβάσεις εργασίας χωρίς αναγνώριση δικαιωμάτων, από απειλές της εργοδοσίας και απολύσεις όσων αντιστάθηκαν. Μέσα σε δύο μέρες τσεκουρώθηκαν και απολύθηκαν οι αρχισυντάκτες των τμημάτων.


Ακόμη και η ΕΣΗΕΑ υποχρεώθηκε να τσεκουρώσει τον μεγαλοδημοσιογράφο. Αρχικά και τον διέγραψε για 18 μήνες από μέλος της μετά από καταγγελίες δημοσιογράφων για το πώς μεθόδευσε την απόλυσή τους. Και τελικά τον διέγραψε οριστικά όταν εξετράπη σε «ειρωνικούς χαρακτηρισμούς, ύβρεις και συκοφαντίες» κατά των μελών του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επειδή οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να κάνουν απεργία. Ο ίδιος λέει ότι δεν τον «τσεκούρωσαν», αλλά παραιτήθηκε από μέλος της.

Στο μόνο που δεν έπεφτε τσεκούρι επί διευθυντίας του συγκεκριμένου δημοσιογράφου ήταν η στήριξη των μνημονίων. Στο συγκρότημα το μνημόνιο ήταν φως εκ φωτός. Όσες κυβερνήσεις ψήφιζαν μνημόνιο ήταν καλές. Αν καθυστερούσαν, τις πίεζαν να συμφωνήσουν. Η προπαγάνδα των δανειστών φώτιζε το πρωτοσέλιδο.

Όμως όλα τα καλά έχουν ένα τέλος. Λίγο πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, όταν πια όλοι κατάλαβαν ότι η πολιτική αλλαγή είναι ανεπίστρεπτη, το φως άρχισε να σβήνει για τον άνθρωπο με το τσεκούρι. Τελικά αντικαταστάθηκε εν μία νυκτί.

Σήμερα ο τσεκουροφόρος πρώην διευθυντής απασχολείται στην ιντερνετική δημοσιογραφία. Έχει αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή site που έστησε η σύντροφός του.
 
 

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας


H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος («Κυβέλα, Μάτερ θεών»).
Στη σύγχρονη εποχή, η αμερικανίδα κοινωνική ακτινίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας.
Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μαίου  του 1914, όταν ο τότε αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
H Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της».
Παρά τις αντιδράσεις της εμπνεύστριάς της, η Ημέρα της Μητέρας γρήγορα εμπορικοποιήθηκε από τη βιομηχανία των λουλουδιών, που βρήκε μία «θεόσταλτη» ευκαιρία να αυξήσει τους τζίρους της...