24 Οκτωβρίου 2015

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ - ΣΟΚ: «Οι τράπεζες να πρόσεχαν και όχι οι δανειολήπτες» Δικαιώθηκε ζευγάρι Πατρινών εκπαιδευτικών!



Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΡΟΔΙΤΗ

Δικαστικές αποφάσεις για μείωση ή ακόμα και μηδενισμό δόσεων που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν δανειολήπτες οι οποίοι λόγω κρίσης δηλώνουν αδυναμία και καταφεύγουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη, είναι πλέον πολλές. Εκείνο όμως που φέρνει τα πάνω – κάτω, καθώς εξουδετερώνει την βασική επιχειρηματολογία των τραπεζών ότι… «ας πρόσεχαν οι δανειολήπτες», είναι η αιτιολογία απόφασης που εκδόθηκε πριν λίγο καιρό στην Πάτρα.

Το σκεπτικό της απόφασης καθιστά υπεύθυνα τα πιστωτικά ιδρύματος και όχι τους δανειολήπτες για την κατανάλωση δανείων! Δηλαδή, στέλνει στη «γωνία» ισχυρισμούς του τύπου: «Ας πρόσεχαν» ή «Ας μην έκαναν αλόγιστη χρήση». Και μάλιστα ρίχνει ευθέως το βάρος των ευθυνών στις Τράπεζες αναφέροντας πως βρίσκονταν σε… «καθεστώς πιστωτικής ευφορίας»!

Η υπόθεση για την οποία γίνεται λόγος απασχόλησε προ μερικών μηνών όταν ζευγάρι εκπαιδευτικών της Πάτρας, με δύο ανήλικα παιδιά, δάσκαλος ο σύζυγος και καθηγήτρια η γυναίκα, προσέφυγαν στο Ειρηνοδικείο καθώς όφειλαν συνολικά περί τα… 380.000 ευρώ! Επρόκειτο για στεγαστικά και άλλης μορφής δάνεια. Το εισόδημά τους ανέρχεται στα 2.100 ευρώ αμφότεροι.

Στην κρίση κατέστη αδύνατο να ανταποκριθούν στην κάλυψη των δόσεων και των οφειλών προς τις τράπεζες. Το Δικαστήριο όμως μείωσε τη συνολική οφειλή στα μόλις 100.000 ευρώ δίνοντας μάλιστα χρονικό περιθώριο εξόφλησης τα… είκοσι χρόνια. Αλλά το σκεπτικό της απόφασης είναι εκείνο που ανοίγει τον δρόμο και για άλλους στην ίδια μοίρα…
Τι λέει το αιτιολογικό του Δικαστή

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστικού Λειτουργού, οι δανειολήπτες δεν ευθύνονται για το ύψος των δανείων που έλαβαν. Διότι: πρώτον, οι Τράπεζες μπορούσαν να ελέγξουν το χαρτοφυλάκιο των αιτούντων και να μην επιτρέψουν υπερδανεισμό και δεύτερον, εάν τους έκριναν ακατάλληλους θα ‘πρεπε να μην τους εγκρίνουν τις δανειοδοτήσεις. Το κυριότερο όμως είναι στο τέλος.

Στο ότι: «Οι Τράπεζες χορηγούσαν δάνεια ενώ γνώριζαν τις δυνατότητες των αιτούντων, εβρισκόμενες σε καθεστώς πιστωτικής ευφορίας»!
Ως νομικά ορθή και εμπεριστατωμένη χαρακτήρισε την απόφαση ο συνήγορος Χρήστος Λιαρομμάτης, τονίζοντας πως: «για την υπερχρέωση δεν ευθύνονται οι δανειολήπτες αλά τα πιστωτικά ιδρύματα που έδιναν αφειδώς δάνεια».
























dete.gr

Ο γιατρός Δημ. Αντωνίου ξεσκεπάζει στα δικαστήρια το "κόλπο" των τραπεζών!

Ο γιατρός και πρόεδρο του κινήματος ΕΛΠΙΔΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ Δημ. Αντωνίου ξεσκεπάζει στα δικαστήρια το "κόλπο" των τραπεζών και δικαιώνει τους δανειολήπτες και τον Ελληνικό λαό.
Διαβάστε παρακάτω αυτούσια τα πρακτικά της δίκης στην Ζάκυνθο!
Ημερομηνία: 4/6/2014
Πινάκιο: 16
Aνακόπτοντες: ......
Καθής η ανακοπή: ALPHA BANK

Πρόεδρος: Επειδή τα περισσότερα είναι νομικά και πραγματικά, μόνο να εξεταστεί μάρτυρας για κάτι που δεν προκύπτει εξ’ εγγράφων. Μην επεκταθούμε σε ζητήματα που προκύπτουν εξ’ εγγράφων. Είναι νομικοί οι λόγοι.

Δικηγόρος Ανακοπτόντων (Α): Να εξηγήσω ότι ο μάρτυρας ο δικός μου θα καταθέσει μόνο επί του δευτέρου προσθέτου λόγου ανακοπής, ο οποίος αναφέρεται στην ακυρότητα της καταγγελίας της επίμαχης σύμβασης πιστώσεως λόγω του ότι έγινε σε μία περίοδο οικονομικής κρίσεως…

Πρόεδρος: Καλώς. Εντάξει.

Δικηγόρος (Α): Και λόγω των χρημάτων που έλαβε από την ανακεφαλαιοποίηση της η καθής για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη τόσο από το PSI, των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου…

Πρόεδρος: Αυτά δεν αφορούν εμάς. Όχι το δικαστήριο της ανακοπής. Το PSI δεν αφορά το δικαστήριο της ανακοπής.

Δικηγόρος (Α): Η καθής έλαβε ορισμένα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίησή της προς αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη τόσο από το PSI όσο και από τα κόκκινα δάνεια. Τα ληξιπρόθεσμα και καταγγελθέντα μέχρι 31/12.

Πρόεδρος: Εντάξει. Ας έρθει ο μάρτυρας.

Εισηγητής: Αντωνίου Δημήτριος. Ορκίζεστε να πείτε την αλήθεια.

Μάρτυρας: Ορκίζομαι.

Εισηγητής: Αντωνίου Δημήτριος του Γεωργίου. Κάντε ερωτήσεις στο μάρτυρά σας. Δεν έχω καμία ερώτηση εγώ.

Πρόεδρος: Όχι από τις σημειώσεις. Δεν θα διαβάζετε από τις σημειώσεις. Θα απαντάτε μόνο. Μόνο αν είναι κάτι σε νούμερα.

Δικηγόρος (Α): Μπορείτε να μας πείτε αν η Άλφα Τράπεζα αν εισέπραξε από τα χρήματα που πήρε από το Ελληνικό Δημόσιο και αν ικανοποιήθηκε με τα χρήματα που εισέπραξε για την ανακεφαλαιοποίησή της για την απαίτησή της που έχει έναντι των ανακοπτόντων Καρακώστα, από την επίμαχη σύμβαση πιστώσεως την οποία κατήγγειλε Σεπτέμβριο του 2011;

Μάρτυρας: Η απάντηση είναι ναι. Έχει αποζημιωθεί και η τράπεζα η Άλφα και άλλες τρεις συστημικές τράπεζες. Έχουν αποζημιωθεί, δηλαδή έχουν αποκαταστήσει τις ζημίες τις οποίες υπέστησαν τα ίδια κεφάλαιά των από τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, τα οποία ήταν ληξιπρόθεσμα και απαιτητά μέχρι το Δεκέμβριο του 2012, σωρευτικά. Καθώς και για τις ζημίες που υπέστησαν και από το PSI με τον εξής τρόπο κύριε πρόεδρε: Οι τράπεζες όταν δίνουν δάνεια 100€ οφείλουν να έχουν ίδια κεφάλαια ως εξασφάλιση 10€. Είναι τα ίδια κεφάλαια τα οποία είναι το μετοχικό κεφάλαιο…

Πρόεδρος: Μη μας αναφέρετε πως γίνεται η τραπεζική λειτουργία Αυτό δεν μας αφορά εμάς.

Μάρτυρας: Εγώ θέλω να είμαι ολοκληρωμένος στην κατάθεσή μου. Για να τα εξηγήσω κύριε πρόεδρε.

Πρόεδρος: Στο παρών δικαστήριο δεν αφορά η τραπεζική λειτουργία.

Μάρτυρας: Θα πρέπει να τεκμηριώσω τους ισχυρισμούς μου.

Πρόεδρος: Όχι, δεν θα μας κάνετε μάθημα.

Μάρτυρας: Δεν σας κάνω κύριε πρόεδρε μάθημα. Κάνω μία κατάθεση η οποία πρέπει να είναι επιστημονικά ολοκληρωμένη. Τόση ώρα θα τα είχα πει κύριε πρόεδρε. Γιατί είναι τόσο το άγχος σας;

Πρόεδρος: Δεν έχω κανένα άγχος.

Μάρτυρας: Προσπαθώ να τεκμηριώσω με τον τρόπο τον οποίο έγινε η αποκατάσταση των ιδίων κεφαλαίων. Θα πρέπει να τα πω αυτά. Εσείς μπορεί να τα ξέρετε. Οι άλλοι δικαστές μπορεί να μην τα ξέρουν. Και δικαιολογημένα δεν τα ξέρουν. Τα ίδια κεφάλαια είναι 10% των χορηγήσεων, του ενεργητικού. Επειδή οι τράπεζες υπέστησαν ζημίες από το PSI, από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία κουρεύτηκαν κατά 50-60%. Επίσης υπέστησαν ζημιές από τα ληξιπρόθεσμα δάνεια τα οποία ήταν καταγγελθέντα, δηλαδή απαιτητά μέχρι το Δεκέμβριο του 2012 και θα σας πω γιατί προκύπτει αυτή η ημερομηνία. Αυτές όλες οι ζημίες δημιούργησαν ένα λογιστικό κενό μεταξύ ενεργητικού και παθητικού, το οποίο αναγκαστικά πρέπει να είναι πάντα μηδέν. Εδώ υπήρξε ένα κενό. Πως καλύφθηκε αυτό το κενό; Καλύφθηκε από τα ίδια κεφάλαιά των. Θα μπορούσαν και από άλλες πηγές να καλυφθεί αυτό το κενό μεταξύ παθητικού και ενεργητικού. Δηλαδή από τα πάγια κεφάλαια των τραπεζών. Από τους ισολογισμούς του οποίους θα σας δείξω, προκύπτει ότι τα πάγια κεφάλαιά των δεν υπέστησαν καμία αλλαγή. Δηλαδή δεν πώλησαν πάγια κεφάλαια για να καλύψουν τις ζημίες αυτές. Τα κεφάλαια αντίθετα, στα χρόνια αυτά των κρίσεων αυξήθηκαν.

Εισηγητής: Συγνώμη λίγο. Αυτό, με την οφειλή των ανακοπτόντων τι σχέση έχει;

Μάρτυρας: Το δάνειο των ανακοπτόντων, υπάγεται στα δάνεια τα οποία ήταν ληξιπρόθεσμα και απαιτητά μέχρι το Δεκέμβριο του 2012. Για τα δάνεια αυτά, η Άλφα Μπανκ όπως και οι άλλες τράπεζες, έχουν αποζημιωθεί από την ανακεφαλαιοποίηση. Όπως σας είπα οι ζημίες που υπέστησαν οι τράπεζες από το PSI και τα ληξιπρόθεσμα δάνεια καλυφθήκανε από τα ίδια κεφάλαιά των. Μειούμενα όμως τα ίδια κεφάλαια κάτω από το 10% αυτό σημαίνει χρεωκοπία των τραπεζών. Δεν μπορούσαν πλέον να δανείσουν όπως δεν μπορούν να δανείσουν πλέον και τώρα. Αυτό είναι το μυστικό γιατί δεν δανείζουν.

Εισηγητής: Δηλαδή θεωρείτε ότι όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι το χρονικό σημείο του 2012 είναι εξοφλημένες λόγω της ανακεφαλαιοποίησης.

Μάρτυρας: Κατά 80% και θα σας δείξω αυτό εδώ. Όχι με δικές μου υποκειμενικές αποδείξεις αλλά με έγγραφο της τράπεζας της Ελλάδος και από τον ισολογισμό της Άλφα Μπανκ. Και αυτό μπορώ να το αποδείξω και με τους ισολογισμούς όλως των άλλων τραπεζών. Τα έχουν καταγράψει οι ίδιες. Αυτό προσπαθώ τόση ώρα να σας πω. Εφόσον λοιπόν τα ίδια κεφάλαιά των μειώθηκαν κάτω από το 10% των χορηγήσεων, αυτό σημαίνει χρεωκοπία των τραπεζών. Γι’ αυτό και στερέψανε και δεν μπορούσαν να δώσουν δάνεια. Για να αποκαταστήσουν αυτές τις ζημιές κύριοι δικαστές ποιο κουβανά βρήκαν να τους τα καλύψει; Από τον ελληνικό λαό με την ανακεφαλαιοποίηση, με τον εξής τρόπο: Δημιουργήθηκε το ΤΧΣ, το ταμείο χρηματοπιστωτική σταθερότητας, το οποίο είναι μια ιδιωτικού δικαίου ανώνυμη εταιρεία αλλά με κεφάλαια του δημοσίου. Είναι ιδιοκτησία του δημοσίου.

Πρόεδρος: Μακρηγορείτε. Αυτό τώρα θα μπορούσατε να μας το γράψετε σε μία έκθεση.

Μάρτυρας: Εσείς τα ξέρετε αυτά κύριε πρόεδρε; Δεν διακόπτετε κύριε πρόεδρε το μάρτυρα όταν είναι εντός θέματος και αυτά που λέει είναι τεκμηριωμένα.

Πρόεδρος: Δεν είστε καθόλου εντός θέματος. Απαντήστε τελειώνετε.

Μάρτυρας: Εντός θέματος είμαι κύριε πρόεδρε.
(Δεν ακούγεται. Μιλάνε ταυτόχρονα)

Μάρτυρας: Ναι κύριε πρόεδρε θα σας τα πω. Και να τα ακούνε. Τα ξέρετε εσείς αυτά;
(Δεν ακούγεται. Μιλάνε ταυτόχρονα)

Μάρτυρας: Συνεχίζω. Θα τα πω ότι και να κάνετε.

Πρόεδρος: Όχι.

Δικηγόρος (Α): Κύριε πρόεδρε θέλει να πει ο μάρτυρας με αυτά που καταθέτει ότι ενώ έχει αποζημιωθεί για την απαίτησή της…

Πρόεδρος: Αυτό ας το πει συνοπτικά. Μπορούσατε να τα καταθέσετε με μία έκθεση.

Μάρτυρας: Όχι κύριε πρόεδρε εγώ είμαι επιστήμονας.

Δικηγόρος (Α): Επιτρέψτε στο μάρτυρα να πει από πού αποδεικνύεται ότι η Άλφα τράπεζα ικανοποιήθηκε για την απαίτησή της. Αυτό θέλει να πει.

Πρόεδρος: Μιλάει επί δέκα λεπτά συνεχόμενα.

Μάρτυρας: Είναι δικαστήριο αυτό;
(Δεν ακούγεται. Μιλάνε ταυτόχρονα)

Μάρτυρας: Εσείς; Ποιος είστε εσείς που μου μιλάτε έτσι;

Πρόεδρος: Εδώ απαντήστε. Τελειώνετε. Δεν θα κάνετε διάλεξη.

Μάρτυρας: Διάλεξη θα κάνω. Δεν έχετε ιδέα από αυτά όλα. Ιδέα δεν έχετε. Σας είδα από την αρχή. Ακούστε κύριοι δικαστές. Απευθύνομαι σε εσάς.

Πρόεδρος: Όχι. Σε εμένα θα απευθυνθείτε.

Μάρτυρας: Στο δικαστήριο θα απευθυνθώ.

Πρόεδρος: Συνεννοηθείτε με το μάρτυρά σας. Διακόπτουμε για λίγο. Δεν είναι συμπεριφορά αυτή.

Μάρτυρας: Είναι συμπεριφορά η δική σας; Θέλετε να με φιμώσετε; Καταγράφεται αυτό. Θα σας κάνω αναφορά. Να το ξέρετε.

ΔΙΑΚΟΠΗ
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Πρόεδρος: Απλοϊκά θα το πείτε όχι με όρους.

Δικηγόρος (Α): Από ποια έγγραφα προκύπτει ότι η απαίτηση της τράπεζας εναντίων των κυρίων Καρακώστα έχει ικανοποιηθεί με τα χρήματα τα οποία (Δεν ακούγεται. Μιλάνε ταυτόχρονα)

Μάρτυρας: Αν δεν έχω έναν ειρμό σκέψης θα πάμε μία στο βαθύ και μία στο πέταλο; Επιστήμονες είμαστε. Πρέπει να έχουμε έναν ειρμό σκέψης.

Πρόεδρος: Εντάξει αλλά συνοπτικά.

Μάρτυρας: Ωραία. Επανέρχομαι, θα είχα τελειώσει τόση ώρα. Τα ίδια κεφάλαια λοιπόν των τραπεζών μειώθηκαν κάτω από το 10% των χορηγήσεων επειδή κάλυψαν τις ζημίες που υπέστησαν από το PSI και τα ληξιπρόθεσμα δάνεια. Επειδή πέσαν κάτω από το 10% τα ίδια κεφάλαιά των, οι τράπεζες, θεωρείται χρεωκοπία και δεν μπορούν να δώσουν δάνεια. Γι’ αυτό δεν δίνουν δάνεια ακόμα και τώρα. Ήταν λοιπόν αναγκαία η αποκατάσταση των ιδίων κεφαλαίων ισόποσα με τις ζημίες που πάθανε από το PSI και από τον πιστωτικό κίνδυνο. Αυτός είναι ο όρος για τις ζημίες από τα ληξιπρόθεσμα δάνεια. Και έχω εδώ την εκτίμηση της τράπεζας της Ελλάδος από το 2012. Που λέει ‘η Άλφα Μπανκ εκτιμάται ότι απώλεσε 4.700.000.000 από το PSI, ξεχωριστά 8.453.000.000 από τον πιστωτικό κίνδυνο’. Το γράφει εδώ. Ακαθάριστες αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου από τα ληξιπρόθεσμα δάνεια. Το τι σημαίνει πιστωτικός κίνδυνος το αναφέρει μέσα στη σελίδα 55-56 ο ισολογισμός της ιδίας της τράπεζας που λέει ότι πιστωτικός κίνδυνος είναι οι ζημίες που πάθανε από τα ληξιπρόθεσμα δάνεια. Και καταλήγει η τράπεζα της Ελλάδος ‘για να καλυφθούνε αυτές οι δύο μορφές των ζημιών θα πρέπει η Άλφα Μπανκ να ανακεφαλαιοποιηθεί με 4,5 δις.

Πρόεδρος: Το 4571; Αυτό είναι;

Μάρτυρας: Ναι. Και έρχεται το ΤΧΣ το οποία έδωσε τα χρήματα, τα οποία είναι χρήματα του ελληνικού λαού. Το ΤΧΣ πήρε λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό τα οποία γίναν δημόσιο χρέος. Και λέει το ΤΧΣ ότι έδωσα στην Άλφα Μπανκ ακριβώς το ποσό αυτό που υπολόγισε η τράπεζα της Ελλάδος. Πλέον αυτού, έρχεται ο ισολογισμός της Άλφα Μπανκ και λέει στις σελίδες 68, 95 και 134-135, ‘τα λεφτά που πήρα από το ΤΧΣ, από τον ελληνικό λαό, τα περνάω μέσα στον ισολογισμό και τα αποκαλώ «προβλέψεις κάλυψης κινδύνου από έσοδα εκτός ισολογισμού»’. Με αυτή την ορολογία τα αναφέρει. Και πάμε στις σελίδες 68,95 και 134-135 να σας τα δείξω. Και λέει η Άλφα Μπανκ εκεί μέσα ότι πήραμε χρήματα από το ΤΧΣ για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου των ληξιπρόθεσμων δανείων σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας της Ελλάδος. Το λέει δύο φορές στην 134-135 και στην 240-241και επανέρχεται με την ίδια ορολογία στον εξαμηνιαίο ισολογισμό του 2013 στις σελίδες 11,13 και 59 και λέει ότι ο πιστωτικός κίνδυνος από τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, καλύφθηκε με τα ποσά του ΤΧΣ, τα αναφέρει η έκθεση της τράπεζας της Ελλάδος, τα πιστοποιούν οι ίδιοι. Και θα μου επιτρέψετε να σας τα δείξω από μακριά, δεν μπορώ να τα καταθέσω. Στη σελίδα 68 του ισολογισμού λέει εδώ «προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου από εκτός ισολογισμού στοιχεία». Αυτά, σύμφωνα με τη σελίδα 134-135, αυτή η ορολογία αντιστοιχεί στα χρήματα που πήρε από το ΤΧΣ για το πιστωτικό κίνδυνο ξεχωριστά για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια και ξεχωριστά για το PSI. Στη σελίδα 31…

Πρόεδρος: Αυτά έχουν προσκομιστεί;

Δικηγόρος (Α): Όχι αυτό. Είναι η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για το πόσα λεφτά χρειάστηκε για την ανακεφαλαιοποίηση…

Πρόεδρος: Λέει ο κύριος μάρτυρας σελίδες. Έχει προσκομιστεί αυτό;

Δικηγόρος (Α): Δεν έχει προσκομιστεί .

Μάρτυρας: Δεν έχουν προσκομιστεί γι’ αυτό σας τα αναφέρω. Ή μπορείτε να τα αναζητήσετε. Στο διαδίκτυο υπάρχουν. Τεκμηρίωσε λοιπόν η Τράπεζα της Ελλάδος ότι προϋπολογίζει αυτές τις αποκαταστάσεις των ζημιών για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια. Έρχεται το ΤΧΣ και λέει τα κατέθεσα. Έρχεται και η Άλφα Μπανκ και λέει ότι τα πήρα σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας της Ελλάδος. Κι εδώ ερχόμαστε τελικά στο συμπέρασμα. Αφού έχουνε αποζημιωθεί όλες οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες για τον πιστωτικό κίνδυνο από τα ληξιπρόθεσμα δάνεια που ήταν ληξιπρόθεσμα μέχρι το τέλος του 2012, γιατί εκεί ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση, όπως να μου επιτραπεί, έχω κάνει επιστημονική δουλειά. Αφήστε με έστω για την ιστορία κύριε πρόεδρε. Εδώ υπάρχει η απόφαση 38 υπουργικού συμβουλίου 12/7…. περιγράφει τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης είναι το Δεκέμβριο του 2012, η απόφαση 38 του υπουργικού συμβουλίου.

Εισηγητής: Να κάνω μία ερώτηση; Συγνώμη. Λέτε ότι ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες για να ισοφαρίσουν τη χασούρα τους από τα ληξιπρόθεσμα δάνεια και άρα εφόσον παίρνουνε την ανακεφαλαιοποίηση, τώρα δεν μπορούν να ζητάνε τα ληξιπρόθεσμα γιατί θα πάρουν δύο φορές το ποσό.

Μάρτυρας: Ακριβώς αυτό λέω.

Εισηγητής: Ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού;

Μάρτυρας: Ακριβώς.

Εισηγητής: Δηλαδή εγώ πλήρωσα το δάνειο του κύριου Καρακώστα και ο κύριος Καρακώστας τίποτα.

Μάρτυρας: Και ο κύριος Καρακώστας έχει πληρώσει.

Εισηγητής: Το μη ληξιπρόθεσμο. Τώρα αυτό που έχει κηρυχτεί ληξιπρόθεσμο δεν θα το πληρώσει.

Δικηγόρος (Α): Θα το πληρώσει μέσω της φορολογίας. Όλοι θα το πληρώσουμε.

Μάρτυρας: Αν μου επιτρέπει ο κύριος πρόεδρος να σας πω ακριβώς πως έγινε η ανακεφαλαιοποίηση. Το ΤΧΣ είναι μια ανώνυμη εταιρεία ιδιωτικού δικαίου αλλά έγινε με, αν πάτε 3864 νόμος του 2010 που προβλέπει την ίδρυση του ΤΧΣ, θα δείτε ότι είναι με κεφάλαια του ελληνικού δημοσίου. Κατατεθήκανε 10 δις στην αρχή και άλλα 25 δις μετά. Από τον ελληνικό προϋπολογισμό. Τα χρήματα αυτά το ΤΧΣ τα έδωσε σύμφωνα με τους νόμους που θα σας διαβάσω μετά… τα έδωσε το ΤΧΣ. Έγινε δημόσιο χρέος. Δεν έχετε ακούσει ότι 50 δις που πήραν οι τράπεζες έγιναν δημόσιο χρέος.

Εισηγητής: Όχι εγώ δεν το ξέρω αυτό.

Μάρτυρας: Ακούστε με λοιπόν σας παρακαλώ. Το ΤΧΣ, με χρήματα του ελληνικού λαού τα οποία έγινα δημόσιο χρέος, πηγαίνει και συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Άλφα Μπανκ και των τεσσάρων τραπεζών ισόποσα με τα ληξιπρόθεσμα δάνεια. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και γίνεται μέτοχος. Το ξέρετε ότι οι τράπεζες κατά 90% ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο ως ιδιοκτησία; Το ξέρετε κύριε πρόεδρε. Παρόλα τα λεφτά που έδωσε το ΤΧΣ και έγινε μέτοχος κατά 90% στις τράπεζες, η διαχείριση μένει στους ιδιώτες για άλλου λόγους που δεν με αφήνει ο κύριος πρόεδρος να τους πω. Επομένως το ΤΧΣ με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μπήκε μέσα στην Άλφα Μπανκ και τις άλλες τράπεζες. Και ξέρετε που βρήκε αυτά τα λεφτά; Γιατί δεν αρκούσαν αυτά τα λίγα του ελληνικού δημοσίου; Εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο τα ομόλογα ΚΟΣ-ΚΟΣ. Τα ομόλογα ΚΟΣ-ΚΟΣ είναι ομόλογα του ελληνικού δημοσίου τα οποία τα έδωσε το ελληνικό δημόσιο στο ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, πήρε τα αντίστοιχα ποσά κύριε πρόεδρε και τα έδωσε στην Άλφα Μπανκ και στις άλλες τράπεζες, επίσης για να μπει στο μετοχικό κεφάλαιο. Τα ΚΟΣ-ΚΟΣ είναι μετατρέψιμα ομόλογα το ελληνικού δημοσίου σε μετοχές. Δηλαδή ο (Δεν ακούγεται) έχει δικαίωμα σε 5 χρόνια, σε 3 συν 2, έχει δικαίωμα ή να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών με το αντίστοιχο ποσό ή οριστικά πλέον να τα βάλει στο δημόσιο χρέος, όπως και θα κάνει. Γιατί σιγά μην πάει το ΛΙΕΦΣΕΜ να γίνει μέλος της Eurobank ή της Άλφα Μπανκ. Αυτά υπάρχουν εδώ μέσα. Οι νόμοι 3845 του 2010, 3864 του 2010, 4056 του 2012. 4079 του 2012, 3601 του2007, 4093 του 2012, πράξη υπουργικού συμβουλίου αριθμός 38, 9/11/2012, πράξη διοικητού τραπέζης της Ελλάδος 2594 και 2595. Εκεί μέσα υπάρχουν όλα αυτά που λέω εγώ. Νόμοι, δεν λέω τίποτα δικό μου. Λέω τους νόμους. Θέλω να καταγραφούνε αυτά να δείτε ότι ότι λέω είναι εδώ μέσα.

Εισηγητής: Οι νόμοι λένε ότι τα κεφάλαια αυτά που δόθηκαν στις τράπεζες δόθηκαν προς εξόφληση των δανείων;

Μάρτυρας: Ακριβώς αυτά που λέω λένε μέσα. Και να σας πω και κάτι άλλο που θα σας φανεί περίεργο αλλά αξίζει τον κόπο;

Εισηγητής: Ξέρει τόσο πολύ τους νόμους

Μάρτυρας: Κυρία μου εντάξει. Πέντε πτυχία έχω. Ακούστε κύριε πρόεδρε. Τους έχω κάνει μήνυση για τις τράπεζες γι’ αυτό το θέμα. Κατηγορίες; Τα έχω γράψει μόνος μου μπορεί να είναι υπερβολικές. Απάτη, εκβίαση, απειλή, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες σε βαθμό κακουργήματος, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Ξέρετε τι την έκανα αυτή την μήνυση; Την έστειλα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και ξέρετε τι έγινε; Το παίρνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα… κύριε πρόεδρε χαμογελάτε. Δεν πειράζει. Την πήρε ο εισαγγελέας και είναι στην προκαταρκτική εξέταση. Ακούστε κύριε πρόεδρε. Ότι και να κάνετε εγώ δεν προσβάλλομαι. Εγώ και η συνείδησή μου τα λέω αυτά. Κάνω ένα αγώνα πολιτικό να σώσω κι εσάς και την ελευθερία σας που ίσως να μην την αξίζετε. Ίσως να μην την αξίζετε με τη συμπεριφορά που δείχνετε. Ασκείτε δίκαιο του εχθρού. Το έχετε αντιληφθεί αυτό; Ασκείτε δίκαιο των κατακτητών. Έπρεπε να έχετε παραιτηθεί γιατί έχετε τόση νομιμότητα όσο και τα δικαστήρια της κατοχής. Επανέρχομαι. Το στέλνω στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το παίρνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα… προσπαθείτε να βρείτε βλέμματα υποστήριξης αλλά δεν υπάρχουν. Όλοι οι δικαστές με ακούνε με προσοχή, μόνο εσείς. Το παίρνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το στέλνει στο Στουρνάρα. Και ξέρετε τι έκανε ο Στουρνάρας επειδή τον πιάσαμε επ’ αυτοφώρω με τη γίδα στην πλάτη; Εκδίδει αυτό το έγγραφο και ξέρετε τι λέει; Αν ήταν όλα αυτά αβάσιμα και φαντασιώσεις θα το πήγαινε στον κάλαθο των αχρήστων. Πέντε πτυχία έχω. Εσείς έχετε ένα φαντάζομαι. Γιατί γελάτε ειρωνικά;

Πρόεδρος: Ο μάρτυρας παρεκτρέπεται.

Μάρτυρας: Ο λαός είναι η εξουσία σας. Υπηρεσία είστε εσείς. Λειτουργία είστε. Διαβάστε τα άρθρα του συντάγματος.

Πρόεδρος: Πόσο ακόμα θα συνεχίσετε να μας υβρίζετε;

Μάρτυρας: Υπηρέτες του ελληνικού λαού είστε. Εμείς είμαστε η εξουσία. Το παίρνει ο Στουρνάρας και το διαβιβάζει στην τράπεζα της Ελλάδος γραφείο διοικητή. Είναι η ανωτάτη ελεγκτική αρχή των τραπεζών. Το πάει στο ΣΔΟΕ και στον εισαγγελέα Χαλκίδας. Από εκεί κατάγομαι εγώ. Και λέει ελέγξτε τις καταγγελίες του Αντωνίου. Και με καλεί ο εισαγγελέας και λέει εδώ έχω… ουσιαστικά ο Στουρνάρας έγινε καταγγέλλων, μηνυτής. Και με καλεί ο εισαγγελέας και μου λέει να καταθέσω πρόσθετα στοιχεία. Η ιστορία είναι στον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος και κάνω έναν αγώνα για το μέγιστο αυτό του οικονομικού εγκλήματος και ήρθα στη Ζάκυνθο, παρατάω τη δουλειά μου όπως κάνω 4 χρόνια υπέρ του ελληνικού λαού και υφίσταμαι από εσάς προσβολές και ειρωνείες.

Πρόεδρος: Καλώς.

Μάρτυρας: Το καταλάβατε; Θα λογοδοτήσετε κάποια στιγμή. Νόμιμα ενώπιο του ελληνικού λαού. Σας εύχομαι να μην πέσετε στα χέρια μου. Δυστυχώς είστε αξιολύπητος. Λυπάμαι.

Δικηγόρος (Α): Κύριε μάρτυρα τελειώσατε σας ευχαριστούμε.

Μάρτυρας: Να μου απαντήσετε σε αυτά. Αν έχετε τα κότσια.

Πρόεδρος: Μπορείτε να πηγαίνετε. Ελάτε η Μαρία Ποταμίτη. Ορίστε κύριε συνήγορε.
 
 
 
 
Πηγή: Λόγιος Ερμής