11 Σεπτεμβρίου 2023

Αλλάζουμε πορεία είχε πει πριν 4χρόνια, και την άλλαξε η Δυτική Μακεδονία έμεινε μισή σε πληθυσμό - Οι ανθρώπινες αξίες έγιναν μετανάστες για ένα κομμάτι ψωμί !!!

 

 12-9-2023 19:12μμ

Αλλάζουμε πορεία είχε πει πριν 4χρόνια, και την άλλαξε η Δυτική Μακεδονία έμεινε μισή σε πληθυσμό - Οι ανθρώπινες αξίες έγιναν μετανάστες για ένα κομμάτι ψωμί !!!

Η Καστοριά έγινε ένα κουφάρι με πληθυσμό γερόντων το ίδιο και η Φλώρινα. Παντού σε κάθε δρόμο λουκέτα ως και τα Κίνεζικα καταστήματα  έκλεισαν στην Καστοριά, το ένα΄από αυτά το έκανε εκλογικό κέντρο ο υποψήφιος δήμαρχος της ΝΔ πατρός βασιλόφρονα Ακης Τσούκας.

Οι προτάσεις του Γιώργου Κασαπίδη για να σωθεί η Δυτική Μακεδονία να βάλουνε κοτούλες!!! οι πολίτες για να σωθούν προφανώς από την ακρίβεια της διατροφής στα σούπερ μάρκετ.

Και μετά έριξε την ιδέα η οποία έχει εγκαταλειφθεί χρόνια  τώρα παγκοσμίως πριν χρόνια γιατί είναι η ακριβή σαμπάνια  ως ενέργεια, ο λόγος για το υδρογόνο.

Ως τη μόνη ορατή πρόταση στη Δυτική Μακεδονία χαρακτήρισε το <<<project του πράσινου υδρογόνου >>  ο Περιφερειάρχης., Γιώργος Κασαπίδης, από το βήμα του βαπτιζόμενου  "συνεδρίου καινοτομίας και δημιουργίας" το οποίο έγινε ως φιέστα στο Εκθεσιακό Κέντρο των Κοίλων.

Παράλληλα είχε καλέσει  όσους λοιδορούν τη συγκεκριμένη προσπάθεια και ασκούν κριτική στην περιφερειακή αρχή να φέρουν τις δικές τους προτάσεις «και ας είναι μικρότερης κλίμακας».

Ο μόνος που δεν το λοιδόρησε  μάλλον είναι είναι ο  Μπάμπης Καραταγλίδης πρόεδρος ΕΒΕ Καστοριάς, ο   αγνώστου εν ενεργεία  επαγγέλματος.  



Εφιάλτης χωρίς τέλος στη Θεσσαλία: Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί – Στους 15 οι νεκροί – Κατέρρευσαν οι υποδομές


8 φορές πάνω η στάθμη του Πηνειού

Εφιάλτης χωρίς τέλος στη Θεσσαλία: Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί – Στους 15 οι νεκροί – Κατέρρευσαν οι υποδομές

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στη Θεσσαλία, καθώς συνεχίζονται μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των πολιτών, με τους άνδρες της Πυροσβεστικής και του Στρατού να δίνουν μάχη μέσα στα πλημμυρισμένα χωριά. 

Η κακοκαιρία Daniel προκάλεσε βιβλική καταστροφή και στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 15 ανθρώπους, ενώ μέχρι και σήμερα, μία εβδομάδα αργότερα, εξακολουθούν με αμείωτο ρυθμό τα πλημμυρικά φαινόμενα εξαιτίας της υπερχείλισης του Πηνειού ποταμού.

Αποκαρδιωτική είναι, την ίδια ώρα, η πρώτη εικόνα, από τα χωριά και τους οικισμούς της Θεσσαλίας, όπου υποχωρεί σταδιακά το νερό, καθώς γέφυρες και υποδομές έχουν καταρρεύσει, το οδικό δίκτυο έχει υποχωρήσει, η σιδηροδρομική υποδομή έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και η ζημιά στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο είναι ανυπολόγιστη. Δεκάδες σπίτια έχουν υποχωρήσει και ο όγκος του νερού έχει μεταβάλλει τη γεωμορφολογία όλης της περιφέρειας.

.

 

Συνολικά, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, «έχουμε επέμβει σε 9.200 συμβάντα και έχουμε προβεί σε 4.500 διασώσεις από επίγειες και εναέριες δυνάμεις» σημείωσε, εκτιμώντας πως «πρόκειται για την μεγαλύτερη επέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας σε συνεχή συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ και την τοπική αυτοδιοίκηση», ενώ «συνδράμουν εθελοντές και εθελοντικές ομάδες διάσωσης απ’ όλη την Ελλάδα με προσωπικό και μέσα».

Σε δοκιμασία η Λάρισα

Στον νομό Λαρίσης, οι απεγκλωβισμοί, οι οποίοι θα διαρκέσουν για όσο χρόνο χρειαστεί σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξακολουθούν στις πλημμυρισμένες περιοχές των εργατικών κατοικιών στη συνοικίες της Γιάννουλης και της Νέας Σμύρνης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, άλλωστε, εντοπίζεται σε συνοικίες περιμετρικά της Λάρισας, όπως στις Εργατικές κατοικίες.

Σε επίπεδο πρόληψης, συνεργεία, εθελοντές και κάτοικοι της Λάρισας γεμίσουν σακιά, επιχειρώντας να δημιουργήσουν αναχώματα, την στιγμή που συνεργεία του δήμου εργάζονται για την τοποθέτηση μηχανημάτων άντλησης στο ύψος της ΔΕΥΑΛ.

Με γνώμονα την ασφάλεια, κάτοικοι των εργατικών κατοικιών στη Γιάννουλη στη Λάρισα, που είδαν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν με λασπόνερα και τα αυτοκίνητά τους κυριολεκτικά να εξαφανίζονται κάτω από το νερό, απεγκλωβίστηκαν από τους διασώστες ανεβαίνοντας στην μπουλντόζα, προκειμένου να καταφέρουν να περάσουν από το λασπόνερα και να φτάσουν σε άλλα σπίτια, για να φιλοξενηθούν από συγγενείς και φίλους.

Γέφυρες που… επιπλέουν

Στο ενδιάμεσο, ανάσα στους απεγκλωβισμούς, αλλά και την τροφοδοσία των πληγέντων αναμένεται να προσφέρει η στρατιωτική, μεταλλική γέφυρα Μπέλεϋ που τοποθετήθηκε στα Καλά Νερά Πηλίου, αποκαθιστώντας την οδική σύνδεση μεταξύ του Βόλου και του Νότιου Πηλίου, μετά την κατάρρευση του οδικού δικτύου. Η γέφυρα έχει μήκος 30 μέτρα και μπορεί να «σηκώσει» βάρος 16 τόνων, δηλαδή μπορούν να τη διασχίσουν ΙΧ αυτοκίνητα και ημιφορτηγά.

Στον αντίποδα, από κρεμαστή, έγινε… επιπλέουσα η γέφυρα των Τεμπών, όπως φαίνεται από φωτογραφίες που ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ο Δήμος Τεμπών.

«Από τον Δήμαρχο Τεμπών κ. Γιώργο Μανώλη ανακοινώνεται, ότι η πεζογέφυρα στην Αγία Παρασκευή στα Τέμπη προς το παρόν είναι εκεί, όρθια. Εύχομαι να παραμείνει έτσι» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανάρτηση, που αποτυπώνει τη γέφυρα προ κακοκαιρίας να «ίπταται» στα 22 μέτρα από το έδαφος και πλέον να επιπλέει στα νερά, σε αντίθεση με την παρακείμενη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές.

Σε 18 μέτρα ύψος έφτασαν τα νερά στην κοιλάδα των Τεμπών:

Επιπρόσθετα, μια αερογέφυρα με ελικόπτερα υπήρξε η λύση που επελέγη τελικά για την διάσωση κατοίκων του νότιου Πηλίου, προκειμένου να δοθεί βοήθεια στους εγκλωβισμένους ανθρώπους και να τους ανεφοδιάσουν με τρόφιμα. Επιπλέον, τα στρατιωτικά ελικόπτερα μετέφεραν άτομα που χρειάζονταν περίθαλψη στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο του Βόλου. Αφετηρία για την επιχείρηση αποτελεί το Πανθεσσαλικό στάδιο, όπου έχουν μεταφερθεί τόνοι τροφίμων και εμφιαλωμένο νερό και από εκεί, αφού φορτώνονται στα ελικόπτερα, μεταφέρονται στους οικισμούς του Ανατολικού Πηλίου και κυρίως στο Πουρί, τη Ζαγορά και το Χορευτό όπου δεν υπάρχουν νερό, τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.

Χωρίς ρεύμα και νερό ο Βόλος

Η «πόλη είναι γεμάτη σκόνη» εξήγησε ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος λέγοντας για την επικοινωνία του με την Πρόεδρο τη Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακκελαροπούλου πως «σιγά σιγά επανέρχεται σε μία κανονικότητα, τόσο με την ηλεκτροδότηση, όσο και με την υδροδότηση που είναι τα δύο κύρια θέματα που απασχολούν την πόλη και τον πληθυσμό».

Κατά τον κ. Μπέο, «σε 15-20 ημέρες θα έρθει σε πλήρη κανονικότητα. Αυτή τη στιγμή δουλεύουν πάνω από 150 μηχανήματα και αυτό είναι το στοίχημα που έχουμε».

8 φορές πάνω ο Πηνειός!

Πάντως, η στάθμη του Πηνειού έχει υποχωρήσει μόλις κατά 60 εκατοστά από τέλος της θεομηνίας, φτάνοντας χθες το μεσημέρι στα 7.92 μέτρα. Και αυτό όταν, με βάση τους αισθητήρες που έχει τοποθετήσει το ΕΛΚΕΘΕ μέσα στο ποτάμι, η στάθμη του νερού στις 3 Σεπτεμβρίου ήταν μόλις 1.29 εκατοστά, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου έφθασε στα 8,43 μέτρα.