ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ
Αγαπητέ, κύριε υπουργέ. Δεν ξέρατε, εντάξει. Αλλά δεν ρωτούσατε; Σας πλάνεψε η κυβερνώσα Αριστερά, με έμφαση στο κυβερνώσα; Και θέλετε να μας πείτε ότι με τόσα πτυχία, τέτοια διαδρομή, τόση εγκληματολογία, μπήκατε στην κυβέρνηση μιας παράταξης χωρίς να ελέγξετε αν ταιριάζουν τα χνώτα σας μαζί της; Και χωρίς να έχετε καταλάβει τουλάχιστον το βασικό, ότι η κυβέρνηση είναι για να κυβερνά; Και οι υπουργοί είναι υπό το έργο, όπως λέει και ο τίτλος του αξιώματός τους; Και κρίνονται από το έργο;
Επιλέξατε πάντως να αγωνιάτε στην αγκαλιά εκείνων που με την αγωνία σας δροσίζεται η καρδούλα τους. Σας κατέστησαν ολοσέλιδο ανάγνωσμα προς βρώση και παραμόρφωση -αυτή είναι η δουλειά τους- όχι μόνο του Τίποτε της Αριστεράς. Αλλά και της κυβέρνησης στην οποία διά όρκου δεχτήκατε να συμμετάσχετε. Ε, αυτό δεν μπορείτε να πείτε ότι δεν το περιμένατε. Ξέρατε πώς και εναντίον ποιων θα αξιοποιούσαν όσα γράψατε. Και, άρα, μας δίνετε το δικαίωμα να σκεφτούμε ότι μάλλον μας γράψατε όλους εμάς όταν τα γράφατε.
Τούτων δοθέντων, σεβαστή η αγωνία σας. Και καθαρόαιμα, και κοράκια, και κοκοράκια διαθέτει ο αριστερός βιότοπος. Εσχάτως μάλιστα και παγώνια. Αλλά μην τρελαθούμε κιόλας, κύριε υπουργέ. Μη μας κάνετε, σας παρακαλούμε θερμά, και μαθήματα για τη σχέση της Αριστεράς με τη δημοκρατία, τα δικαιώματα και λοιπά. Και κυρίως μη μας χώνετε καρφιά (αν πούμε ότι είναι δενδιο-κικιλικής παραγωγής, θα μας εντάξετε στους καθαρόαιμους;) περί ανοχύρωτης χώρας και ανοχής στην ανομία.
Ας θυμηθούμε εν παρόδω και το άλλο. Η αρθρογραφούσα Αριστερά δικαιούται να έχει κάποιο έλλειμμα σοβαρότητας. Η κυβερνώσα όχι. Γιατί πρώτα έρχεται γι' αυτή η σοβαρότητα. Και δεν δείχνει σοβαρότητα να κάνεις μαθήματα για ισοελευθερία, δικαιώματα, κοινωνική πολιτική, δικαιοσύνη σε άλλους. Τα εν οίκω πρώτα. Και οίκος σας τώρα είναι το τμήμα του κρατικού μηχανισμού, που βρίθει από γκρίζες και φαιές ζώνες. Κι από φαινόμενα και πρακτικές που μόνο ισοελευθερία, δικαιοσύνη και λοιπά δεν αποπνέουν.
Τέλος, επί προσωπικού, κύριε υπουργέ. Για κάποιους η Δημοκρατία διασφαλίζεται όταν δέρνουν. Για μας όμως, της Αριστεράς, πριν γίνει κυβερνώσα, ο αγώνας για Δημοκρατία σήμαινε συνήθως να μας δέρνουν. Κι αυτό έπρεπε να το λάβετε υπόψη πριν μας απευθύνετε συμβουλές και αιτιάσεις...



 Καρτερός Θανάση