16 Ιουνίου 2016

(ΒΙΝΤΕΟ) «ΜΑΚΕΛΕΙΟ 6»: EΞΑΛΛΟΣ ο Στέφανος Χίος με το «τσουλί» δίπλα στον ΕΥΖΩΝΑ μας! ΑΥΤΗ η εκπομπή τα είχε όλα!

.

xios-tsouli-eyzonas



                                  .


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΒΙΝΤΕΟ:
Το  fyllokaiftero1.blogspot.com δεν συμφωνεί σε όλα όσα λέει ο έγκριτος δημοσιογράφος σχολιαστής ο Στέφανος Χίος, στα  μέρη όμως που αναφέροται στον προδότη  Σαμαρά και  ιδιαίτερα στην  φασιστική ψευτοαριστερή παρέα του Μαξίμου και την φασιστική προσπάθεια που κάνει μήνες τώρα  η παρέα αυτή να λογοκρίνει τα Μ.Μ.Ε του διαδικτύου και να κλείνει  εφημερίδες τα  υιοθετεί απόλυτα, γιατί και το   fyllokaiftero1.blogspot.com είναι  ένα ακόμη "θύμα" αυτής της εγκληματικής παρέας του Μαξίμου.

Στην δημοσιότητα το νέο Μνημόνιο του απατεώνα Τσίπρα


Στη δημοσιότητα δόθηκε το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση. Παρά τις διαψεύσεις του Μαξίμου μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσίευση της διαρροής του προσχεδίου της «συμφωνίας» από το ThePressProject (σε συνεργασία με το Forbes), τελικά το μνημόνιο είχε συμφωνηθεί
Alexandros Michailidis / SOOC
Το ThePressProject σε συνεργασία με το Forbes δημοσίευσε τον Απρίλιο του 2016 την διαρροή του προσχέδιου της «συμφωνίας» σε μια ειδική πλατφόρμα που περιλαμβάνει επίσης όλα τα στοιχεία που γνωρίζουμε τεκμηριωμένα ή ατεκμηρίωτα με στόχο να συμβάλει στο άνοιγμα του διαλόγου. Τα περί νέου μνημονίου η κυβέρνηση τα είχε χαρακτηρίσει ως «ανοησίες» επικαλούμενη δηλώσεις εκπροσώπων των θεσμών. Ωστόσο...

...το συμπληρωματικό MOU, δημοσιεύθηκε σήμερα:

Αυτό είναι το συμπληρωμένο Μνημόνιο που ενέκρινε νωρίτερα το Eurogroup και το οποίο συνοδεύεται από την έκθεση συμμόρφωσης, την έκθεση εφαρμογής προαπαιτούμενων και το σχέδιο αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου. Aπομένει η επικύρωση του ΔΣ του ESM την Παρασκευή ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης.

Το νέο Μνημόνιο, μέσα σε 41 σελίδες, προσδιορίζει στα 5,6 δισ. ευρώ τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ διευκρινίζει πως ο «κόφτης» δεν υποκαθιστά τη μόνιμη εκ των προτέρων αποτίμηση των δημοσιονομικών κενών και την υιοθέτηση πολιτικών προσαρμογής που στοχεύουν στο να αποτρέψουν την πιθανότητα αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Η έκθεση συμμόρφωσης:



Ιδιωτικοποιήσεις προς εκτέλεση:



Νέο πλάνο αποκρατικοποιήσεων:



Όπως αναφέρεται, απαιτείται συνεπής εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών για πολλά χρόνια, κάτι το οποίο απαιτεί πολιτική δέσμευση.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνεί με την Κομισιόν και το ΔΝΤ για όλες τις ενέργειες σχετικά με τους στόχους για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου πριν αυτοί οριστικοποιηθούν και υιοθετηθούν νομικά.

Πέντε μεγάλοι κίνδυνοι 


Στην έκθεση συμμόρφωσης, που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν, καταγράφονται πέντε κίνδυνοι, στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Όπως αναφέρεται, οι κίνδυνοι σχετίζονται με:
  • Την αποτυχία της κυβέρνησης να υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων
  • Υψηλότερο από το αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο της προσφυγικής κρίσης στο εμπόριο και στον τουρισμό
  • Πιθανότητα επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου
  • Πιθανότητα μεγαλύτερων  επιπτώσεων από  παρατεταμένους κεφαλαιακούς  ελέγχους
  • Έλλειψη προόδου από τις αρχές και τις τράπεζες κατά την εκπόνηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εξυγίανση και την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών

Καταρρέουν οι δείκτες υγείας στην Ελλάδα


Εκτίναξη των περιστατικών κατάθλιψης στην Ελλάδα καταγράφει έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ το 3,3% του πληθυσμού εμφανίζει αυτοκτονικές τάσεις. Το 11,3% δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει φάρμακα που είχαν συσταθεί από γιατρό.
Καταρρέουν οι δείκτες υγείας στην Ελλάδα - Εκτίναξη των περιστατικών κατάθλιψης
Κατάρρευση των δεικτών υγείας του ελληνικού πληθυσμού καταγράφεται στην έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Τα στοιχεία αφορούν το 2014, αλλά δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη. Η έρευνα έγινε σε άτομα άνω των 15 ετών, με στόχο την καταγραφή της κατάστασης υγείας του πληθυσμού.
Σύμφωνα με το iatronet.gr, σε σχέση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης έρευνας (2009) καταγράφεται μείωση 0,7% στο ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει πολύ καλή ή καλή υγεία, αύξηση (9,6%) στο ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει μέτρια υγεία και μείωση (-13,6%) στο ποσοστό όσων δηλώνουν κακή ή πολύ κακή υγεία.
Ανησυχία προκαλεί το εύρημα ότι το 4,7% του πληθυσμού δηλώνει ότι έχει κατάθλιψη, ποσοστό που είναι αυξημένο κατά 80,8% σε σχέση με το ποσοστό του 2009 (2,6%)!
Κατάθλιψη φέρεται να εμφανίζουν τρεις στους δέκα άνδρες και σχεδόν επτά στις δέκα γυναίκες.
Το 7,6% του πληθυσμού πάσχει από αγχώδεις διαταραχές, το 1,7% από άλλες ψυχικές διαταραχές και το 1,0% από ανοϊκή διαταραχή ή νόσο Alzheimer.
Η ανησυχία εντείνεται από τις απαντήσεις στο ερώτημα "σκέψεις ότι θα ήταν καλύτερα να μη ζει ή να βλάψει τον εαυτό του". Το 3,3% των συμμετεχόντων απάντησαν με σαφήνεια ότι αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Νοσήματα

Ένας στους δύο (49,7%) δηλώνει ότι έχει κάποιο χρόνιο πρόβλημα ή χρόνια πάθηση, η οποία διαρκεί ή πρόκειται να διαρκέσει για περισσότερο από έξι μήνες.
Χρόνιο πρόβλημα δηλώνουν πέντε στις δέκα γυναίκες (54,1%) και τέσσερις στους δέκα άνδρες (44,8%).
Από το σύνολο όσων δηλώνουν ότι έχουν κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας ή χρόνια πάθηση, έξι στους δέκα (61,8%) είναι ηλικίας 55 ετών και άνω.
Αύξηση 25,2%, σε σχέση με το 2009 (39,7%) καταγράφεται στον πληθυσμό που δηλώνει ότι πάσχει από κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας ή χρόνια πάθηση.

Δραστηριότητες

Ένας στους δέκα (10,3%) ηλικίας 15 ετών και άνω έχει περιορίσει πάρα πολύ, για λόγους υγείας και για διάστημα έξι μηνών ή και περισσότερο, κάποιες από τις -συνήθεις για τον γενικό πληθυσμό- δραστηριότητές του, και δύο στους δέκα (19,4%) τις έχουν περιορίσει αλλά όχι πάρα πολύ.
Συνολικά, το 29,7% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω δηλώνει ότι έχει περιορίσει τις δραστηριότητές του λόγω προβλημάτων υγείας.
Οι μισοί Έλληνες ηλικίας 65-74 ετών και σχεδόν τέσσερις στους πέντε ηλικίας 75 ετών και άνω δηλώνουν περιορισμό δραστηριοτήτων λόγω προβλημάτων υγείας.

Θεραπεία

Κατά τους τελευταίους 12 μήνες πριν τη διενέργεια της έρευνας, χρειάστηκαν και δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να λάβουν:
Ιατρική φροντίδα ή θεραπεία, το 13,6% του πληθυσμού.
Οδοντιατρική φροντίδα ή θεραπεία, το 15,2% του πληθυσμού.
Υπηρεσίες φροντίδας ψυχικής υγείας από ψυχολόγο ή ψυχίατρο, το 4,2% του πληθυσμού.

Φάρμακα

Το 11,3% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει φάρμακα που είχαν συσταθεί από γιατρό.
Τα μέλη των νεότερων ομάδων ηλικιών φέρονται να έχουν καταναλώσει περισσότερα φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού παρά με συνταγή γιατρού.
Το αντίθετο καταγράφηκε για τις μεγαλύτερες ομάδες ηλικιών.




Πηγή:euro2day

Το σπαθόλαδο στο μικροσκόπιο της ιατρικής

Συντάκτης: Σάννα Νάνου
Το σπαθόλαδο ή αλλιώς βαλσαμόχορτο ή βαλσαμέλαιο (St. John's Wort/ το βότανο του Αγίου Ιωάννη) πήρε το όνομά του από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Λένε ότι κόκκινες κηλίδες εμφανίζονται στα φύλλα του φυτού στο βόρειο ημισφαίριο στις 29 Αυγούστου, επέτειος του θανάτου του Ιωάννη του Βαπτιστή αντιπροσωπεύοντας το αίμα που χύθηκε όταν αποκεφαλίστηκε. Μερικοί λένε ότι το βότανο είχε χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των τραυματιών στις σταυροφορίες από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη.
Το βαλσαμόχορτο έχει χρησιμοποιηθεί εκατοντάδες χρόνια πριν στη λαϊκή ιατρική, ιδίως για την επούλωση των πληγών. Χρησιμοποιήθηκε για να ξορκίσουν τον διάολο στη μεσαιωνική εποχή. Ο Paracelcus (c1525), ένας φιλόσοφος, πρότεινε το βότανο για παραισθήσεις και δράκους, καθώς και για την επούλωση πληγών.
Το 1959 και το 1971 οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του βοτάνου τεκμηριώθηκαν επιστημονικά, καθώς αναλύθηκε η αντιβακτηριδιακή ουσία του, η υπερφορίνη. Μάλιστα, το βαλσαμόχορτο είναι γνωστό ευρέως στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία, ως βοτανική θεραπεία για την κατάθλιψη. Η θεραπευτική χρήση του έχει αυξηθεί και σε άλλα μέρη του κόσμου κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν το βότανο είτε σε μορφή δισκίου είτε κάψουλας, αλλά είναι επίσης διαθέσιμο σε φακελάκια και βάμματα. Ποια είναι τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του βοτάνου; Σύμφωνα με την κλινική Mayo στις ΗΠΑ, και κάποιες άλλες πηγές, το βαλσαμόχορτο έχει ελεγχθεί για τις ακόλουθες συνθήκες:
Το βαλσαμόχορτο έχει μελετηθεί εκτενώς στην Ευρώπη τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια, ενώ μελέτες στις ΗΠΑ έχουν διεξαχθεί πρόσφατα για την καταθλιπτική διαταραχή. Για τη θεραπεία ήπιας έως μέτριας κατάθλιψη, οι μελέτες διάρκειας έως και 12 εβδομάδες (βραχυπρόθεσμες μελέτες) δείχνουν ότι το βότανο είναι πιο αποτελεσματικό από ένα placebo, αλλά και εξίσου αποτελεσματικό όπως τα TCA (τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά).
Για τη ΔΕΠΥ (Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής - υπερκινητικότητα) στα παιδιά η έρευνα είναι ασαφής. Επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Bastyr, Kenmore και Washington διαπίστωσαν ότι το βαλσαμόχορτο δεν ήταν περισσότερο αποτελεσματικό από ένα placebo για τη θεραπεία της ΔΕΠΥ.
Ατοπική δερματίτιδα. Μια μελέτη που εξέτασε την αποτελεσματικότητα του βάλσαμου (υπερικό) πρότεινε ότι η ήπια έως μέτρια ατοπική δερματίτιδα μπορεί να ανταποκριθεί θετικά στην τοπική θεραπεία.
Κατάθλιψη στα παιδιά. Οι περισσότεροι επιστήμονες και οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχουν αρκετά πειστικές αποδείξεις για να διαπιστωθεί αν το βότανο είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία της κατάθλιψης στα παιδιά.
Νευρόπονοι. Κάποιες προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι βαλσαμόχορτο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του νευροπαθητικού πόνου. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα.
Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ/OCD). Μερικές εκθέσεις δείχνουν ότι το βότανο ωφελεί τους ασθενείς με ΙΨΔ. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.
Σωματόμορφες Διαταραχές. Αυτές είναι διαταραχές με σωματικά συμπτώματα και δεν μπορούν να συνδεθούν με μια οργανική νόσο, ενώ φαίνεται ότι είναι ψυχικής προέλευσης. Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι το βαλσαμόχορτο είναι χρήσιμο για την αγωγή ορισμένων σωματόμορφων διαταραχών. Τα αποτελέσματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με πιο εκτεταμένες δοκιμές.
Μετεγχειρητικός πόνος. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε αυτόν τον τομέα. Μέχρι στιγμής τα στοιχεία είναι ασαφή.
HIV. Αν και μελέτες σε ζώα ανέφεραν κάποια αντι-ιικά αποτελέσματα από το βαλσαμόχορτο, η ανθρώπινη δοκιμή δεν το έκανε. Λόγω των πολλαπλών εκθέσεων σημαντικών ανεπιθύμητων ενεργειών και αλληλεπιδράσεων με φάρμακα για τον HIV/AIDS, συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων πρωτεάσης και NNRTIs, οι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς του HIV/AIDS να αποφεύγουν τη λήψη βαλσαμόχορτου.
Επιπλέον, το βαλσαμόχορτο έχει δοκιμαστεί για το κάπνισμα, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS), ημικρανίας και άλλων τύπων πονοκεφάλων, τον μυϊκό πόνο και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Χρησιμοποιήθηκε, επίσης, για τον καρκίνο και την ηπατίτιδα C.
Η κλινική Mayo προσθέτει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τις θεραπείες των περι-εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων, του PMS (προεμμηνορροϊκό σύνδρομο), της ΕΔΕ (εποχιακή συναισθηματική διαταραχή), της αγοραφοβίας και της σοβαρής καταθλιπτικής διαταραχής
Μερικοί άνθρωποι εφαρμόζουν σπαθόλαδο στο δέρμα τους για να θεραπεύσουν μώλωπες και γρατζουνιές, φλεγμονές και εγκαύματα πρώτου βαθμού, πληγές, δαγκώματα, αιμορροΐδες και νευρόπονους. Βέβαια, η εφαρμογή βαλσαμόχορτου απευθείας στο δέρμα είναι επικίνδυνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ευαισθησία στο φως του ήλιου.
Πιθανές παρενέργειες
  • άγχος
  • ζάλη
  • ξηροστομία
  • πονοκέφαλος
  • ευαισθησία στο φως
  • ανησυχία
  • νάρκωση
  • σεξουαλική δυσλειτουργία
  • δερματικές αντιδράσεις
  • στομαχικές διαταραχές
  • κούραση (κόπωση)
Μελέτες δείχνουν ότι έως και το 3% των ασθενών μπορεί να εμφανίσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι παρενέργειες είναι γενικά πολύ μικρότερες από ό, τι εκείνες που βίωσαν με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης.
flowmagazine.gr
 
Bioflorina Βότανα-Παραδοσιακά προιόντα

Τα Κολωνακιόπαιδα έβγαζαν φωτογραφίες με τον μπουμπούκο με αυτόν που διελυσε το ΙΚΑ στη συγκέντρωση των ποβοκατόρων #Παραιτηθείτε"


«Καθρεφτάκια για ιθαγενείς» η «δίκαιη ανάπτυξη» του Τσίπρα

Για μια ακόμη φορά πούλησε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» - Έδωσε νέες ψεύτικες υποσχέσεις προκαλώντας τον ελληνικό λαό

Το «άσπρο-μαύρο» επιχείρησε να κάνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πανηγύρισε για ακόμα μια φορά την «επιτυχημένη» συμφωνία που πέτυχε με τους δανειστές, μιλώντας ταυτόχρονα για δίκαιη ανάπτυξη και κοινωνικό κράτος, την ίδια ώρα που έβαλε «φαρδιά πλατιά» την υπογραφή του στο ξεπούλημα της χώρας, που αναμένεται να κρατήσει για τουλάχιστον εκατό χρόνια.
Ο κ. Τσίπρας σε μια κυβερνητική φιέστα αλά Ερντογάν στο Μουσείο της Ακρόπολης, έριξε και πάλι το... μπαλάκι της ευθύνης στον λαό, υποστηρίζοντας πως τη συμφωνία με τους δανειστές - στην οποία συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων το πρόσφατο ασφαλιστικό νομοσχέδιο-«λαιμητόμος» του κυρίου Κατρούγκαλου, ο γνωστός «κόφτης» που καταλύει το ελληνικό κοινοβούλιο αν δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά και την φορολογική «ταφόπλακα» με αυξήσεις «φωτιά» που θα χτυπήσουν τον Έλληνα πολίτη μέχρι και το 2018 - την έχουν επιλέξει οι πολίτες.
AdTech Ad
Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, στόχος της κυβέρνησής του μέσα από όλα αυτά είναι να επιτευχθεί η «δημοσιονομική σταθεροποίηση», να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση του Τραπεζικού Τομέα και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα, «πούλησε» πάλι το θέμα του χρέους υποστηρίζοντας ότι άνοιξε η συζήτηση για το θέμα της ελάφρυνσης. Η αλήθεια βέβαια είναι πως δεν έχει υπάρξει καμία διαβεβαίωση από τους δανειστές. Μόνο συζητήσεις φυλολογικού ενδιαφέροντος. Άλλωστε, η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
tsipras akropolh 2

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός μίλησε και για την προστασία των λαϊκών εισοδημάτων, τις αδύναμες εισοδηματικά ομάδες και τους μισθωτούς, που βοήθησε η «αριστερή» κυβέρνηση με αυξήσεις σε καύσιμα και ΦΠΑ, αλλά και με την φορολόγηση των κατώτατων μισθών κάτω από το ψυχολογικό «όριο» των 600 ευρώ.
«Το πρόγραμμα επιλέξαμε να είναι εμπροσθοβαρές: τα δύσκολα μέτρα να ληφθούν το πρώτο έτος. Με την πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε ο πιο σημαντικός και δύσκολος κύκλος του προγράμματος.

Η πιο σημαντική εξέλιξη η απόφαση του Εurogroup να επανεξεταστεί το ελληνικό χρέος από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με τρόπο αντικειμενικό και δεσμευτικό», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:
«Κερδίσαμε και κάτι ακόμη πιο σημαντικό: οι συνολικές δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ ετησίως, δηλαδή λιγότεροι πόροι για εξυπηρέτηση χρέους και περισσότεροι για κοινωνικό κράτος και ανάπτυξη. Για πρώτη φορά τα τελευταία 6 χρόνια έχουμε σταθερό μακροοικονομικό, δημοσιονομικό και επενδυτικό περιβάλλον».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων μιλώντας για «δίκαιη ανάπτυξη», ένα όραμα που όπως είπε «δεν έχει καμία σχέση με αυτό που νοηματοδότησαν ως ανάπτυξη, οι προηγούμενες κυβερνήσεις» και συνέχισε λέγοντας:

«Είναι χαοτικές οι διαφορές μας με όσους κατέστρεψαν τη χώρα. Για εκείνους πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας είναι τα συντρίμμια που άφησαν όπως συρρικνωμένοι μισθοί και συντάξεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ασφυκτική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Ως ανάπτυξη αυτοί εννοούν τις επενδύσεις με χαμηλό κόστος εργασίας, real estate χωρίς καμία μέριμνα για περιβάλλον, διανομή υπέρ των λίγων με μείωση φορολογικών συντελεστών για τα υψηλά εισοδήματα, μία νεοφιλελεύθερη δυστοπία».

Οι νέες υποσχέσεις Τσίπρα με «φόντο» την Ακρόπολη 

tsipras akropolh

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η αναπτυξιακή πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δίνει φωνή και υπόσταση στο μεταρρυθμιστικό πρόταγμα για βαθιές αλλαγές που ζητά η κοινωνία μας, δεκαετίες τώρα. "Οι μεταρρυθμίσεις πετυχαίνουν όταν τις πιστέψει και τις αγκαλιάσει η κοινωνία κι όχι όταν επιβάλλονται με τη μορφή εξωτερικών καταναγκασμών. Η μόνη ασφαλής οδός για την απαλλαγή από την επιτροπεία και την εξάρτηση, η ανάπτυξη και ο προοδευτικός μετασχηματισμός της κοινωνίας. Ο πυρήνας γύρω από τον οποίο ξεδιπλώνεται ο αναπτυξιακός μας σχεδιασμός είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας που μειώνεται σταδιακά, επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που εξασφαλίζουν νέες, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Μόνο έτσι θα σταματήσουμε τη μετανάστευση των πλέον δημιουργικών δυνάμεων της χώρας και θα πείσουμε όσους βρίσκονται έξω, να γυρίσουν και να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της”, είπε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, όπως σημείωσε:
  • Η επανεπένδυση στην ελληνική οικονομία είναι εγχείρημα σύνθετο και πολυδιάστατο. H ζημιά που έχει γίνει είναι τρομακτική. Από το 2007 έχουν χαθεί τα 2/3 των συνολικών επενδύσεων. Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 67% το διάστημα 2009-2014.
  • Η σημερινή κυβέρνηση κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να αντιστραφεί αυτή η πραγματικότητα. Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, καταφέρνουμε να αυξήσουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 250 εκατομμύρια. ευρώ.
  • Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων επενδυτών είναι το ισχυρότερο και το απαραίτητο σήμα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.
  • Η επικείμενη επαναφορά του waiver, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξασφαλίζουν περισσότερη και φθηνότερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
Εστιάζοντας στο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο πρωθυπουργός τον χαρακτήρισε προϊόν πολύμηνης εντατικής διαβούλευσης με παραγωγικούς φορείς, που αντανακλά όλη τη φιλοσοφία του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού. "Επιδιώκει τη δημιουργία καινοτόμων, εξωστρεφών, δυναμικών επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας. Στοχεύει στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επανεκβιομηχάνιση και στους διεθνώς εμπορεύσιμους τομείς. Στηρίζει περιοχές με μειωμένη αναπτυξιακή δυναμική”, επεσήμανε.
"Συνδέουμε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ με τις προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού νόμου: αγροδιατροφή, υγεία και φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενέργεια, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, υλικά και κατασκευές, πολιτισμό και τουρισμό. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ενεργοποιούνται οι προσκλήσεις από το νέο ΕΣΠΑ ύψους 9 δισεκατομμυρίων. Το μισό νέο ΕΣΠΑ της επόμενης επταετίας θα έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ενθαρρύνεται η δημιουργία συνεργατικών σχημάτων. Μέχρι το τέλος του 2016, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το κλείσιμο του προηγούμενου ΕΣΠΑ 07-13, τα ΕΣΠΑ 14-20, τα αγροτικά προγράμματα και τους πόρους του Αναπτυξιακού, υπάρχουν διαθέσιμα 6,75 δις. Και πέρα από αυτά, το πακέτο Junker. Ήδη έχουν εγκριθεί για ένταξη 42 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 5,6 δις”, ανέφερε.

Σε τρεις πυλώνες η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η δημιουργία του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, δίνει τη δυνατότητα της ορθολογικής και επωφελούς για το Δημόσιο συμφέρον εκμετάλλευσης της κρατικής περιουσίας και τονώνει την επενδυτική δραστηριότητα. Η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των επιμέρους συνιστωσών του νέου ταμείου θα ακουμπά σε τρεις τρεις πυλώνες:
  • Τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων παραχωρείται το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, σε τίμημα επωφελές για το ελληνικό δημόσιο, με όρους που διασφαλίζουν τόσο την υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων όσο και τη δημιουργία καινούριων θέσεων εργασίας.
  • Πώληση μειοψηφικών μετοχικών μεριδίων με σκοπό τη συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών με στόχο μεταφορά τεχνογνωσίας και εισροή ρευστότητας.
  • Αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, όπως τα τουριστικά ακίνητα και οι μαρίνες μέσω συμβάσεων παραχώρησης για υλοποίηση επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τουρισμό και ελληνική οικονομία.
Ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητες:
  • Ένα αποτελεσματικό και φιλικό προς τις επενδύσεις κράτος με αντιμετώπιση γραφειοκρατίας, σαφές θεσμικό πλαίσιο, καταγραφή διαδικασιών και προβλημάτων, σε συνεργασία με ΟΟΣΑ και Παγκόσμια Τράπεζας.
  • Ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης επιχειρήσεων, αρχικά στους τομείς μεταποίησης, τροφίμων και ποτών, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τουρισμού.
  • One-stop business centres για επενδυτές και επιχειρηματίες.
  • Την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης με στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών και τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου.
Ερχόμενος στα έργα υποδομής, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε πέντε συμβάσεις παραχώρησης οδικών αξόνων, οι οποίες είχαν υπογραφεί το 2007 και προβλεπόταν να ολοκληρωθούν το 2012. "Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη των έργων, είχε υλοποιηθεί μόλις το 40% των εργασιών. Ενεργοποιήσαμε τη διυπουργική επιτροπή μεγάλων έργων και ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις με τους Παραχωρησιούχους/κατασκευαστές, οι οποίες κατέληξαν σε συμφωνίες έγκαιρης παράδοσης και λειτουργικής ολοκλήρωσης των έργων. Ήδη υπάρχει επιτάχυνση του ρυθμού εκτέλεσης των εργασιών σε όλα τα κατασκευαστικά μέτωπα των αυτοκινητοδρόμων. Οι 5 οδικοί άξονες (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, Μαλιακός-Κλειδί, Ολυμπία Οδός, Ιονία Όδος, Ε65) θα ολοκληρωθούν εντός του έτους και ως το α’ εξάμηνο του 2017. Ανάλογη περίπτωση το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Τέσσερα χρόνια μετά, η κυβέρνηση μας τον Δεκέμβριο του 2015, έπειτα από διαπραγματεύσεις με την ανάδοχο κοινοπραξία, συμφώνησε στην επανεκκίνηση των εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου. Επανεκκινούν οι εργασίες σε 4 σταθμούς, και δημιουργούνται 1500 θέσεις εργασίας άμεσα εντός του καλοκαιριού. Και πλέον, μπαίνει ο τελικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου που περιλαμβάνει τη λειτουργία της βασικής γραμμής και την επέκταση μέχρι την Καλαμαριά, εντός το 2020”, τόνισε.
Τα νέα έργα
  • Εντός του 2016 δημοπρατείται το πρώτο τμήμα (Άλσος Βεΐκου –Γουδί) της Γραμμής 4, για 14 σταθμούς, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,5 δισ. €. Το τμήμα αυτό θα εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 200.000 επιβάτες και μάλιστα σε ορισμένες από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, ενώ παράλληλα θα μειωθούν η κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων και οι εκπομπές αερίων ρύπων.
  • Στα τέλη Ιουλίου υποβάλλονται οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης στο Καστέλι, με Σύμβαση Παραχώρησης. Στρατηγικής σημασίας αναπτυξιακό έργο υποδομής, που θα αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε πολλούς κλάδους της οικονομίας του νησιού, πέραν του τουριστικού. Το εκτιμώμενο ύψος του έργου είναι κοντά στα 850 εκατομμύρια και αναμένεται εντός πενταετίας να έχει ολοκληρωθεί.
  • Ο Σιδηροδρομικός ΠΑΘΕ θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018, μετά από 20 και πλέον χρόνια, ο σιδηροδρομικός ΠΑΘΕ, γραμμή υψηλής ταχύτητας, πλήρως ηλεκτροκινούμενη, από Πάτρα έως Ευζώνους, με πλήρως διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Με την ολοκλήρωση του έργου, το ταξίδι Πάτρα-Αθήνα θα διαρκεί 2 ώρες, ενώ το ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα διαρκεί 3 ώρες και 15 λεπτά, από 6 ώρες σήμερα. Τα οφέλη, τόσο για το επιβατικό κοινό όσο και για τις εμπορευματικές μεταφορές είναι αυτονόητα.
  • Η επέκταση του ΤΡΑΜ προς το Κερατσίνι. Πρόκειται για την διαδρομή Λιμάνι Πειραιά - Λιμάνι Κερατσινίου, μήκους 3,8 χλμ. με 6 νέες στάσεις. Ένα σημαντικό έργο ύψους 180 εκατομμυρίων που θα ξεκινήσει στα τέλη του 2018 και θα έχει ολοκληρωθεί σε μια τετραετία. Σε συνδυασμό με τα έργα ανάπλασης και αξιοποίησης της λεγόμενης "περιοχής Λιπασμάτων", που με απόφαση της Κυβέρνησης πέρασε από τον ΟΛΠ στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, θα μετατρέψουν αυτή την μέχρι τώρα υποβαθμισμένη και εγκαταλελειμμένη περιοχή σε δημόσιο πόλο υπερτοπικής εμβέλειας για την αναβάθμιση του δυτικού Πειραιά, με χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, πράσινου και αναψυχής.
  • Το τμήμα "Λαμία-Ξυνιάδα" του οδικού άξονα Κεντρικής Ελλάδας Ε65. Ξεκινά μέσα στο 2016 η κατασκευή του νότιου τμήματος του Ε65, προϋπολογισμού 310 εκ €., με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Με την ολοκλήρωση του τμήματος αυτού το 2020, ο Ε65 θα συνδέεται με τον ΠΑΘΕ, εντασσόμενος έτσι λειτουργικά στο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων της χώρας.
  • Ο Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος. Μέχρι σήμερα έχουν δημοπρατηθεί δύο υποτμήματα του έργου, ενώ μέχρι το τέλος του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί η σειρά των δημοπρατήσεων και θα έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι. Το έργο ύψους 475 εκατομμυρίων θα ολοκληρωθεί στο σύνολό του το 2021, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
"Προχωράμε με τη Στρατηγική Μελέτη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης από πόρους του ΕΣΠΑ που σκοπό έχει να διατυπώσει σε χρηματοδοτικό και τεχνικό επίπεδο ένα σχέδιο για ένα ολοκληρωμένο βιώσιμο έργο που θα ενώνει τα Χανιά με το Λασίθι με έναν σύγχρονο ασφαλή αυτοκινητόδρομο. Το σχέδιο αυτό θα εντάσσει το έργο στο πακέτο Γιούνκερ προκειμένου να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για την ολοκλήρωση του. Το ύψος αυτού του ζωτικού έργου υποδομής ανέρχεται στο 1,6 δις και με βάση τον υπάρχον σχεδιασμό, θα ξεκινήσει το 2018 για να παραδοθεί στους πολίτες της Κρήτης το 2023”, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και μιλώντας για την ενέργεια ανέφερε πως ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες κατασκευής του ελληνικού τμήματος του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ, που διατρέχει όλη την Β. Ελλάδα. "Ο προϋπολογισμός είναι 2 δις η δε απασχόληση από την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εμπλοκή ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ οι πυκνές διακλαδικές αλληλεξαρτήσεις του έργου, θα ωφελήσουν πληθώρα τεχνικών επαγγελμάτων & θα ενισχύσουν την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο. Επίσης θα προχωρήσει η υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ύψους 32 εκατομμυρίων προς τις τοπικές κοινωνίες”, υποστήριξε.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον σχεδιαζόμενο αγωγό Φυσικού Αερίου IGB ως "γέφυρα" για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, ενώ τόνισε πως οι αγωγοί TAP και IGB, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και με το έργο της αναβάθμισης του Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά ενεργειακά εγχειρήματα.
Αντιμετώπιση της ανεργίας
Κατά τον πρωθυπουργό, το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης εμπεριέχει τη σταδιακή ένταξη στην παραγωγή όλου εκείνου του δυναμικού που βρίσκεται στη γκρίζα ζώνη της ανεργίας. "Κανείς δεν μπορεί να επαίρεται για τη μεγέθυνση της οικονομίας αν η ανεργία παραμένει στα επίπεδα που την έφεραν οι καταστροφικές πολιτικές της περασμένης περιόδου...6,75 δισεκατομμύρια θα πέσουν στην οικονομία μέχρι το τέλος του 2016 από το τρέχον ΕΣΠΑ. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους 13 δισεκατομμυρίων μέχρι το 2021. Η αναπτυξιακή μας στρατηγική έχει μια συγκεκριμένη κατάληξη. Να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας. Και οι στόχοι μας σε αυτό τον τομέα, έχουν χαρακτήρα βραχυπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο”, είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, στο πρώτο πεντάμηνο του 2016 είχαμε λίγο περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις εργασίας. "Σχεδιάζουμε τα νέα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης που θα τρέξουν άμεσα και παράλληλα με την ανάκαμψη της οικονομίας. Εντός του 2016 έχουν σχεδιαστεί και είναι προς υλοποίηση προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης για 164.847 ανέργους. Έχουμε όμως και μακροπρόθεσμη στόχευση. Και αυτή συνδέεται άρρηκτα με το συνολικότερο όραμα μας για την Ελλάδα του 2021. Και δεσμευόμαστε να εργαστούμε σκληρά με όλες μας τις δυνάμεις έτσι ώστε εκείνη τη χρονιά, η Ελλάδα να έχει καταφέρει να μειώσει την ανεργία στο μισό του σημερινού της ύψους. Είναι ένας στόχος φιλόδοξος, αλλά πέρα για πέρα ρεαλιστικός και αναγκαίος, κυρίως για τους νέους και τις νέες αυτής της χώρας που αξίζουν ένα μέλλον δημιουργικό και ελπιδοφόρο. Να αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση. Να ενώσουμε δυνάμεις για να ζήσουμε σε μια χώρα της δημιουργίας και της δικαιοσύνης. Της ανάπτυξης και της αναδιανομής. Μόνο έτσι μπορούμε να πορευτούμε με σταθερό βηματισμό προς το μέλλον”, σημείωσε.