Κάτω από το όριο ακραίας φτώχειας ζούσαν περίπου 1.650.000 Έλληνες το 2015, εκ των οποίων 647.000 προέρχονταν από οικογένειες με άνεργο «αρχηγό» και δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν, χωρίς να δανειστούν, τα αναγκαία προς το ζην.
Λιγότεροι φτωχοί στην Ευρώπη, περισσότεροι στην Ελλάδα
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας της Ομάδας Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Ημερησία, το ποσοστό ακραίας φτώχειας το 2015 στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 15,2%, ενώ το 2009 πριν η οικονομική κρίση δείξει τα σημάδια της, ήταν στο 2,2%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ποσοστό ακραίας φτώχειας διπλασιάστηκε την περίοδο 2011-2015.
Πιο ευάλωτες είναι οι οικογένειες με άνεργο «αρχηγό», αλλά και οι οικογένειες με παιδιά, που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα βασικά αγαθά που απαιτούνται για τη διασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενώ από αυξημένο κίνδυνο ακραίας φτώχειας χαρακτηρίζονται και οικογένειες που ζουν σε πόλεις, αλλά και τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία.
Ανεπηρέαστα από την οικονομική κρίση είναι τα νοικοκυριά με δύο εργαζόμενους, οι υπάλληλοι ΔΕΚΟ, τραπεζών, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ όσον αφορά στους ηλικιωμένους η κατάσταση είναι καλύτερη αν συγκριθεί με αυτή ανέργων οικογενειών με παιδιά.
Σύμφωνα με την ομάδα που έκανε την έρευνα, η αύξηση της φτώχειας οφείλεται στη μεγάλη άνοδο της ανεργίας, σε συνδυασμό με τα κενά του συστήματος κοινωνικής προστασίας.
Πάντως, τα μέτρα που θεσμοθετήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια και συγκεκριμένα το κοινωνικό μέρισμα, το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και η κάρτα σίτισης, συνέβαλαν στη μικρή μείωση του αριθμού των ακραία φτωχών καθώς και σε κάποια ενίσχυση του εισοδήματος όσων παρέμειναν ακραία φτωχοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου