18 Μαΐου 2018

Ο «χαμογελαστός» Ζ.Ζάεφ θέλει συμφωνία χωρίς να υπογράψει δεσμευτικό Μνημόνιο!


Ο «χαμογελαστός» Ζ.Ζάεφ θέλει συμφωνία χωρίς να υπογράψει δεσμευτικό Μνημόνιο!


Για άλλη μια φορά ο πονηρός και «χαμογελαστός» πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζ.Ζάεφ, επιχείρησε να παγιδέψει την ελληνική κυβέρνηση και την Ελλάδα με την προοπτική της συμφωνίας μιας σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις και την πραγματοποίηση αλλαγών στο σκοπιανό Σύνταγμα.

Τι έκανε όμως; Δεσμεύτηκε προφορικά, αλλά ως γνωστόν το προφορικά δεν μετράει. Όπως έλεγαν οι Ρωμαίοι «Verba volant, scripta manent» όπου στην ελληνική γλώσσα αποδίδεται ως "τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν".

Έτσι λοιπόν ο Έλληνας πρωθπουργός και όλη η ελληνική διπλωματία θέλουν για να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία να έχουν συμπεριληφθεί τα συμφωνηθέντα στο διετούς διάρκειας Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας.

Αντίθετα ο Ζ.Ζάεφ πονηρά σκεπτόμενος θέλει ημερομηνία χωρίς να δεσμευθεί με Διεθνές Σύμφωνο για αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας και το ωραίο είναι ότι πίστευε ότι θα το έπαιρνε αυτό που ήθελε!

Είναι να απορεί κανείς από που πηγάζει αυτή η αλαζονεία των Σκοπιανών αλλά μάλλον κάποιοι τους «φούσκωσαν» τα μυαλά εδώ και αρκετό καιρό και αυτοί οι κάποιοι βρίσκονται σε γερμανικούς και αμερικανικούς κύκλους.

Η προχθεσινή εκτίμηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι «απέχουμε ακόμη αρκετά από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και την σύναψη συμφωνίας» δεν ήταν διόλου τυχαία. Για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και πρόοδο έκανε λόγο και ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων. Τόνισε, ωστόσο, πως «υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος να διανύσουν οι δύο πλευρές για να υπάρξει οριστική συμφωνία».

Στην Αθήνα έχουν συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι ο χρόνος είναι υπέρ της Ελλάδας (αν και δεν το έχουν συνειδητοποιήσει επαρκώς)
Η βασικές θέσεις είναι οι συναγματικές αλλαγές και σύνθετη ονομασία erga omnes. «Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ή συμφωνείς σε όλα ή δε συμφωνείς σε τίποτα. Δεν μπορείς σε κανένα σημειο να πεις ότι έχουμε συμφωνήσει στα μισά. Αυτά που μένουν εάν δεν κλείσουν δεν υπάρχει συμφωνία», είπε.

Βέβαια εκτίμησή μας είναι ότι ακόμα και η σύνθετη ονομασία είναι μια μεγάλη καταστροφή.
Το ζήτημα της ονομασίας δεν είναι καθόλου απλό καθώς θα πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός της ελληνικής Μακεδονίας και της ιστορία της από τη χώρα που δημιουργήθηκε πολύ αργότερα.
Αυτό πως θα γίνει; Δεν αρκεί μια ονομασία «Νέα» ή «Άνω» για να το προσδιορίσει και ειδικότερα στα μυαλά των εκατομμυρίων ανιστόρητων κατοίκων του πλανήτη που θα πιστέψουν ότι αυτή η «Μακεδονία» που θα προκύψει στα Σκόπια θα είναι αυτή που θα διεκδικεί τα πάντα. Ιστορία, πολιτισμό ΚΑΙ περιοχή.

Είναι προφανές πως ο Ζάεφ είναι σε δύσκολη θέση και προσπαθεί να αγοράσει χρόνο για να διαχειριστεί στο εσωτερικό του μέτωπο

Εκτίμησή μας είναι ότι δεν μπορεί να επιβάλλει στο εσωτερικό της χώρας έναν μεγάλο συμβιβασμό. Δεν έχει την δύναμη να το κάνει στην παρούσα φάση. Αντίθετα εάν δεν προκύψει καμία «λύση» τότε μόλις τα Σκόπια ζοριστούν από την πιθανότητα διάλυσής τους εξαιτίας του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού θα είναι σαφώς πιο έτοιμα για να αποδεχτούν μια πραγματική ονομασία για την χώρα τους.

Ο προσδιορισμός ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ είναι το πολιτικό κέρδος που θα προσπαθήσει να «πουλήσει» για να εξασφαλίσει την έγκριση της συμφωνίας από το δικό του Κοινοβούλιο. Προσπαθεί να εξασφαλίσει την ημερομηνία χωρίς να δεσμευθεί με Διεθνές Σύμφωνο για αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, αλλά η Αθήνα αρνείται εάν δεν έχουν συμφωνηθεί τα πάντα και δεν έχουν συμπεριληφθεί στο διετούς διάρκειας Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας.

Στην Αθήνα περιμένουν μέσα στις επόμενες τρείς εβδομάδες ο κ. Ζάεφ πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις. Πιστεύουμε ότι τζάμπα περιμένουν

Από την άλλη, ακόμα και με μέτωπα ανοιχτά, είναι σαφές ότι Αθήνα και Σκόπια εργάζονται πλέον ξεκάθαρα με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο. Κι ενώ μέχρι χθες το Gorna Makedonija φαινόταν να είναι η επικρατέστερη ονομασία για τα Σκόπια, τα δεδομένα άλλαξαν μετά την ολονύχτια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια και στο τραπέζι βρίσκεται με τις ίδιες σχεδόν πιθανότητες και το Nova Macedonija.
Να προσθέσουμε και κάτι άλλο που καθιστά ακόμα πιο αδύνατη την επίτευξη της όποιας λύσης.

Ακόμα και αν ο Ζάεφ κατάφερνε να περάσει την συμφωνία από το Κοινοβούλιο, έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά δεν θα το δεχτούν οι κάτοικοι της χώρας. Τρεις ολόκληρες γενιές έχουν μεγαλώσει πιστεύοντας ότι είναι «απόγονοι του Μεγάλου ΑΛξάνδρου» και ότι «ο κάπτεν Ντράγκαν ανακάλυψε την Αμερική»
Να πούμε ότι οι προτάσεις του Μ.Νίμιτς ως σήμερα ήταν:
Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)

Λέγεται πως οι ίδιοι οι Σκοπιανοί πρόσφεραν και ένα έκτο όνομα. Δεν έχει διαρρεύσει ποιο είναι αυτό αλλά υποτίθεται ότι το έδωσαν σαν «τυράκι» για να λυθεί το «πρόβλημα».
Ένα «πρόβλημα» που οι ίδιοι δημιούργησαν ζητώντας φανταστικά πράγματα. Καμιά φορά όμως η φαντασία γίνεται πραγματικότητα και το κάνει ως εφιάλτης.
 
Pronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου