Ο πρωθυπουργός υπέπεσε σε ένα λάθος που δημιουργεί ερωτήματα καθώς τουλάχιστον φραστικά μοίρασε την Μεγάλη Πρέσπα στην Ελλάδα και στα Σκόπια, δημιουργώντας έτσι ένα νέο επεισόδιο «αλλαγής συνόρων» κάτι το οποίο είχε κάνει και στο πρόσφατο παρελθόν και με την Αλβανία.
Τότε στα μέσα Ιουλίου του 2018 είχε δηλώσει ότι «Εδάφη ή θάλασσα θα παραχωρήσουμε στην Αλβανία» στο πλαίσιο της συνολικής ρύθμισης των «εκκρεμοτήτων» που έχουμε με την γειτονική χώρα!
Έτσι λοιπόν κατά την διάρκεια συνέντευξης στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου ο πρωθυπουργός χαριτολογώντας επιχειρεί να εξηγήσει γιατί ο ίδιος μιλάει στον πληθυντικό για «Συμφωνία των Πρεσπών», ενώ ο Σκοπιανός ομόλογός του για «Συμφωνία της Πρέσπας».
Υπάρχει εδώ μια ασάφεια, λέει και με τα χαρακτηριστικά αγγλικά του, αναλύει: «Ο φίλος μου ο Ζόραν λέει "Συμφωνία της Πρέσπας", εγώ λέω "Συμφωνία των Πρεσπών" γιατί έχουμε δύο λίμνες εκεί, η μία ανήκει στην Ελλάδα και η άλλη ανήκει μισή στην Ελλάδα και μισή στη Βόρεια Μακεδονία»!
Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως ξέχασε ότι τόσο η Μικρή όσο και η Μεγάλη Πρέσπα ανήκουν και στην Αλβανία!
Στην Μεγάλη Πρέσπα μάλιστα συναντώνται τα τρία κράτη της περιοχής και είναι το δεύτερο «τριεθνές» σημείο των συνόρων της Ελλάδας, μετά του Έβρου (με την Τουρκία και την Βουλγαρία).
Επιπλέον μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι σε καμία περίπτωση η λίμνη δεν χωρίζεται «στη μέση», καθώς τα σύνορα στο σημείο εκείνο είναι σαφώς διατυπωμένα.
Ο χάρτης της Google στα σύνορα Ελλάδας, Αλβανίας, Σκοπίων
Η δήλωση Τσίπρα έχει σημασία καθώς όταν την έκανε ακόμα θεωρούνταν ο επικεφαλής του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Η δήλωση αυτή προκαλεί επιπλέον ερωτήματα διότι στις Πρέσπες όπως προαναφέραμε εμπλέκεται και η Αλβανία στην οποία και ανήκει μέρος τους.
Τότε τον Ιούλιο πριν την δήλωση Τσίπρα δύο ημέρες πριν είχε προηγηθεί η δήλωση του Επίτροπου Γιοχάνες Χάαν για αλλαγή των συνόρων Ελλάδας και Αλβανίας και απλά τον επιβεβαίωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Ερωτηθείς για τις συνομιλίες της Αθήνας με τα Τίρανα, τότε ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση. Θέματα τα οποία όμως ενώ έχουμε προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει».
Αλλαγή συνόρων; Τι εννοούσε ο πρωθυπουργός; Ακόμα και τα θαλάσσια σύνορα για να διευθετηθούν, αυτό γίνεται με βάση τα χερσαία σύνορα. Δηλαδή ο πρωθυπουργός θεωρεί την σημερινή συνοριογραμμή με την Αλβανία «ρευστή».
«Εάν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας» τότε θα γίνει αλλαγή συνόρων δήλωσε σε ομιλία του σε think-tank, ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, παρουσία μάλιστα του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων!
Μάλιστα χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την συμφωνία για το Σκοπιανό: «Εάν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση συνόρων και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες» είπε ο Γιοχάνες Χαν!
pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου