Ομολογία-σοκ και ακόμα δεν έχει έρθει ο χειμώνας που προβλέπεται δύσκολος
Σε μία ωμή παραδοχή πως η ακρίβεια θα «ροκανίσει» το εισόδημα των πολιτών και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτε γι’ αυτό, προχώρησε πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.
Συγκεκριμένα είπε ότι «Ναι ροκανίζει το εισόδημα, ναι είπαμε την αλήθεια ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε το 100% της ακρίβειας, αυτό είπαμε προεκλογικά αυτό λέμε και τώρα.»
Κι ενώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις γονατίζουν από το συνεχές κύμα ακρίβειας και τις ανατιμήσεις «φωτιά» ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης, ο Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο Open, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να μειώσει το ΦΠΑ, αντίθετα θα συνεχίσει το μέτρο του Market Pass λέγοντας πως «είναι καλύτερο από την μείωση του ΦΠΑ».
Την ίδια στιγμή επιμένουν στο αφήγημα περί εισαγόμενης ακρίβειας, ενώ δεν μειώνουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, παρά το γεγονός ότι η τιμή της βενζίνης έχει πάλι σκαρφαλώσει στα δύο ευρώ το λίτρο.
Μάλιστα, η κυβέρνηση, προκειμένου να καλοπιάσει τους καταναλωτές, προανήγγειλε ότι τον Σεπτέμβριο που θα ανοίξει η πλατφόρμα για το Market Pass η πρώτη δόση θα να είναι διπλή.
Μόνο για τρεις μήνες θα διαρκέσει το market pass. Εκτός του ότι πρόκειται για «ψίχουλα» που δεν μπορούν να καλύψουν τα βιοτικά προβλήματα των Ελλήνων, θα πρέπει κάποιος να πει στον κύριο υπουργό, ότι η ακρίβεια θα συνεχιστεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ιδιοκτήτρια φούρνου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, αναφέρει πως έχει μειωθεί η αγορά ψωμιού και πως άνθρωποι μέσα στη απογοήτευσή τους για την ακρίβεια αγοράζουν ακόμα και καρβέλια και κουλούρια στην μέση!
Αυτό για μία κοινωνία που είναι συνδεδεμένη με σχεδόν μυστικιστική σχέση (όπως και με το ελαιόλαδο) με το ψωμί, αποτελεί αληθινή κατάρρευση..
Όμως δεν είναι μόνο τα καύσιμα, το ψωμί και το ελαιόλαδο που προκαλούν απελπισία στους Έλληνες.
Πολλά βασικά τρόφιμα ακριβαίνουν συνεχώς και η αισχροκέρδεια έχει «βαρέσει ταβάνι».
Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και τον Ιούλιο στην Ελλάδα σκαρφάλωσε στο 12,6% (!) και αυτό οδηγεί σε ελέγχους στις επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων και στις εταιρείες εισαγωγής τροφίμων και ειδών υγιεινής, γιατί κάτι δεν πάει καθόλου καλά.
Η αυξημένη «κερδοφορία» χτυπά «καμπανάκι» για συγκεκριμένα προϊόντα.
Για τα απορρυπαντικά μάλιστα αυτό έγινε και με τη…βούλα της επιτροπής ανταγωνισμού.
Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών είναι και άλλες κατηγορίες προϊόντων οι οποίες μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό.
Όμως δεν είναι κρυφό για τους καταναλωτές ότι οι τιμές έχουν πετάξει και εξακολουθούν να αυξάνονται για παράδειγμα στα γαλακτοκομικά, τη ζάχαρη, τα βρεφικά είδη, τα αναψυκτικά.
Και έρχεται ο κύριος υπουργός για να πει στους Έλληνες ότι η ακρίβεια θα «ροκανίσει» το εισόδημά τους.
Τότε ποιος είναι ο σκοπός ύπαρξης της κυβέρνησης; Γιατί άλλος είναι ο υπουργικός μισθός των πολλών χιλιάδων ευρώ που λαμβάνουν οι υπουργοί και άλλος ο μισθός των 700 ευρώ που λαμβάνει ο μέσος Έλληνας πολίτης.
Εκεί τι γίνεται; Το «ροκάνισμα» δεν είναι το ίδιο. Σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα τίθεται ζήτημα επιβίωσης.
Και τι θα συμβεί τον χειμώνα; Προβλέπεται δύσκολος καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις θα ενταθούν και για όποιον δεν το έχει παρατηρήσει ενέργεια και πρώτες ύλες μεταφέρονται στον χώρο των BRICS (συγκεκριμένα οι χώρες που τις διαθέτουν κατευθύνονται προς τα εκεί).
H Δύση και μαζί της η Ευρώπη κι άρα και η Ελλάδα, θα αντιμετωπίσουν νέο κύμα ακρίβειας γιατί δεν θα υπάρχει προσβασιμότητα όπως κάποτε.
Ακόμα και η περίπτωση του Νίγηρα και της διακοπής των εξαγωγών του ουρανίου προς Γαλλία και ΕΕ είναι ένας προάγγελος του τι μπορεί να συμβεί.
Να πούμε και κάτι τελευταίο: Τι θα συμβεί αν ο φετινός χειμώνας δεν είναι ένα είδος «χειμωνιάτικης άνοιξης» όπως ήταν αυτός που πέρασε, αλλά ένας χειμώνας όπως ο προπέρσινος, που «κροτάλιζαν» τα δόντια των πολιτών από το κρύο ειδικά όσων είχε διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα κατά την διάρκεια των συνεχόμενων χιονοπτώσεων του Ιανουαρίου του 2022;
Είναι έτοιμοι στην κυβέρνηση για ακόμα δυσκολότερες ημέρες;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου