Στην Κεντρική Μακεδονία ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών και ως εκ τούτου πιέζεται πάρα πολύ ο υποψήφιος που στηρίζει, ο δημοσιογράφος Χρήστος Γιαννούλης.
Το ίδιο κλίμα υπάρχει και στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, αλλά και στη Δυτική Μακεδονία, με τον Γιώργο Κασαπίδη που στηρίζεται από τη ΝΔ να υπερτερεί του νυν περιφερειάρχη Θόδωρου Καρυπίδη.
Σημαντικό πρόβλημα έχει και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νίκος Τσιλιμίγκας, αν και στηρίζεται και από ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία, όπου κυριαρχεί ο Κώστας Αγοραστός.
Ευνοϊκή για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η Κρήτη, όπου ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, που στηρίζεται και από το ΚΙΝΑΛ απ’ όπου προέρχεται, έχει ισχυρό προβάδισμα.
Και μόνο για την ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να βρίσκονται στο ΜΗΔΕΝ.
Αλλά στο ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ, του ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥ ΡΑΓΙΑ, προηγείται η πάρτη του και όχι η Πατρίδα.
Όσο για την Κρήτη, λυπάμαι... η πλειοψηφία, έχασε και το ΦΙΛΟΤΙΜΟ και την ΛΕΒΕΝΤΙΑ ΤΗΣ.
Καλλιόπη Σουφλή
Αποκαλυπτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» και του Αρη Ραβανού. Σύμφωνα με αυτό, το εκλογικό περιβάλλον, στη σκιά και των εντάσεων και διαμαρτυριών που δημιουργεί η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και πολλά στηρίζονται, για την αλλαγή του κλίματος, στις διώξεις για το σκάνδαλο Novartis εναντίον πολιτικών, όπως προαναγγέλλουν παρασκηνιακά κυβερνητικά στελέχη.
Το κυβερνών κόμμα, παρά τις κινήσεις για τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου εν όψει των εκλογών, με όχημα και το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που έκανε την εμφάνισή του στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Γαλατσίου με την ομιλία του Πρωθυπουργού, έχει το εξής βασικό πρόβλημα: δεν έχει καταφέρει ακόμα να υπάρξει αντιστοίχιση της κοινωνικής του βάσης με το οργανωμένο κόμμα.
Επίσης, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην εξουσία από τον Ιανουάριο του 2015, δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ισχυρά ερείσματα στην αυτοδιοίκηση, όπως και στον συνδικαλισμό, και ουσιαστικά εναποθέτει τις ελπίδες του στα στελέχη του πάλαι ποτέ πανίσχυρου ΠαΣοΚ που φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και δύνανται να συστρατευτούν μαζί του.
Στην Αθήνα
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα είναι ο Δήμος Αθηναίων με την ιδιαίτερη πολιτική σημασία του.
Παρά τις μεγάλες προσπάθειες του Νάσου Ηλιόπουλου σε ένα πεδίο που είναι παραδοσιακό κάστρο της Δεξιάς και έχει ισχυρή παρουσία η Χρυσή Αυγή, βρίσκεται πολύ χαμηλά.
Είναι πολύ πίσω από τον Κώστα Μπακογιάννη, παρά τις υποψηφιότητες από τον χώρο της Κεντροδεξιάς του Γιώργου Βουλγαράκη και της Δεξιάς του Βασίλη Καπερνάρου. Είναι επίσης πίσω από τον Παύλο Γερουλάνο, ενώ αμελητέα είναι και η υποψηφιότητα του Γιάννη Τσιρώνη που προέρχεται από τους Οικολόγους.
Στη δημοσκόπηση που δημοσιεύει το Βήμα, ο Μπακογιάννης προηγείται με διαφορά 27 ποσοστιαίων μονάδων (37% έναντι 10%) του Ηλιόπουλου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υφυπουργός Κατερίνα Νοτοπούλου δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει δυναμική και υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος, για το κυβερνών κόμμα, ο δεύτερος γύρος να είναι μια ενδοκεντροδεξιά αναμέτρηση μεταξύ των Νίκου Ταχιάου και Γιώργου Ορφανού.
Στον Πειραιά, παρά την προσπάθεια όλου του συστήματος Μαξίμου να στηριχθεί ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μπελαβίλας, κινείται σε χαμηλή πτήση, με τον νυν δήμαρχο Γιάννη Μώραλη να έχει πολύ ισχυρό προβάδισμα.
Στη Λάρισα πιέζεται αρκετά ο νυν δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, από την υποψήφια της ΝΔ Ρένα Καραλιώτου. Το ίδιο συμβαίνει και στο Ηράκλειο με τη Λιάνα Σταρίδα, που δεν έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής σκηνικό ανατροπής, ενώ εκεί υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα υποψηφιότητα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς της πρώην βουλευτού και τέως νομάρχου Βαγγελιώς Σχοιναράκη. Το ίδιο συμβαίνει και στον Βόλο με τον Ιάσονα Αποστολάκη που δεν δημιουργεί συνθήκες αλλαγής στα εκλογικά δεδομένα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, αλλά η ΝΔ κέρδισε τις περισσότερες περιφέρειες, επτά από τις δεκατρείς. Το νυν κυβερνών κόμμα κέρδισε μόλις δύο, αν και κάλπαζε στην εξουσία, ενώ τέσσερις από τους περιφερειάρχες που εξελέγησαν είναι ανέντακτοι, οι δύο όμως προέρχονται και υποστηρίχθηκαν από το ΠαΣοΚ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει την Αττική που είναι και η μεγαλύτερη Περιφέρεια.
Πανωλεθρία και στις περιφέρειες
Στις περιφέρειες υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και σε αυτές που στηρίχθηκαν πρόσωπα προερχόμενα από το ΠαΣοΚ. Π.χ. στη Δυτική Ελλάδα στηρίζει τον νυν περιφερειάρχη Αποστόλη Κατσιφάρα, προερχόμενο από το ΚΙΝΑΛ, το οποίο μέσω του γραμματέα της ΝΕ Αχαΐας ανακοίνωσε προ ημερών τη στήριξη στον πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ Κώστα Σπηλιόπουλο.
Την ίδια ώρα πιέζεται στην Πελοπόννησο, όπου υπάρχει η μεγάλη κεντροδεξιά σύγκρουση του Πέτρου Τατούλη με τον Παναγιώτη Νίκα, ο γ.γ. Υποδομών Γιώργος Δέδες, για τον οποίο υπάρχει και γκρίνια εντός ΣΥΡΙΖΑ διότι ακόμα δεν έχει παραιτηθεί, παρά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.
Καταλύτης στη Μακεδονία η Συμφωνία των Πρεσπών
Στην Κεντρική Μακεδονία ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών και ως εκ τούτου πιέζεται πάρα πολύ ο υποψήφιος που στηρίζει, ο δημοσιογράφος Χρήστος Γιαννούλης. Το ίδιο κλίμα υπάρχει και στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, αλλά και στη Δυτική Μακεδονία, με τον Γιώργο Κασαπίδη που στηρίζεται από τη ΝΔ να υπερτερεί του νυν περιφερειάρχη Θόδωρου Καρυπίδη.
Σημαντικό πρόβλημα έχει και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νίκος Τσιλιμίγκας, αν και στηρίζεται και από ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία, όπου κυριαρχεί ο Κώστας Αγοραστός.
Ευνοϊκή για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η Κρήτη, όπου ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, που στηρίζεται και από το ΚΙΝΑΛ απ’ όπου προέρχεται, έχει ισχυρό προβάδισμα.
Πηγή
https://attikanea.blogspot.com
fyllokaiftero
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου