14 Μαΐου 2015

Στριμώχνουν» τον Γ.Στουρνάρα: «Μέχρι και φυλακή θα πάει» -

ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΣΥΜΠΡΑΤΤΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ




Για ποινικές και πολιτικές ευθύνες "στριμώχνει" τον πρώην ΥΠΟΙΚ και νυν διευθυντή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Στουρνάρα η κυβέρνηση για την κατάπτυστη συμφωνία-ντροπή εξωδικαστικού συμβιβασμού με την Siemens, αλλά και για την υπόθεση της ΑΤΕ.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την παραίτησή του από την θέση του διευθυντή του ανώτατου τραπεζικού ιδρύματος της χώρας, αλλά αυτός παραμένει πεισματωδώς και διαθέτει και την στήριξη των δανειστών.
Η κυβέρνηση θεωρεί πώς ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας την υπονομεύει ή τουλάχιστον δεν στηρίζει τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τους δανειστές και κρατά "ανοικτό" το μέτωπο μαζί του με επιθέσεις τόσο από την “Αυγή” όσο και κυβερνητικών στελεχών. 
«Συμφωνία συμβιβασμού-ντροπή για τη χώρα μας» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, τη συμφωνία του ελληνικού Δημοσίου με τη SIEMENS, αιτιολογώντας πως το τίμημα που κλήθηκε να καταβάλει η εταιρεία είναι εξευτελιστικά μικρό.
Εγκάλεσε, δε, τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έβαλε την υπογραφή του σε μία «συμφωνία άφεσης αμαρτιών που αποθεώνει το δίκαιο του ισχυρού, και μόνον ως υποταγή σε αυτό μπορεί να εκληφθεί».
Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δ. Καμμένου, ενημέρωσε της Βουλή ότι έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα, η οποία εργάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου και εξετάζει το ύψος της πραγματικής αποζημίωσης που δικαιούται το ελληνικό Δημόσιο.
Πάντως, ο υπουργός υποστήριξε πως η καταγγελία της συμφωνίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς έχει ξεκινήσει η εκταμίευση της αποζημίωσης και δεσμεύει, πια, το ελληνικό Δημόσιο. Όμως, όπως παρατήρησε, ο πολιτικός και νομικός χειρισμός της υπόθεσης δεν είναι αυτός που έπρεπε.
«Δεν μπορεί να εγκαλείται το ελληνικό Δημόσιο για διαφθορά από εκείνους που συνέτειναν στη συγκάλυψή της» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.
Oι δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ έρχονται να "δέσουν" με τις χθεσινές δηλώσεις του Π.Λαφαζάνη για το ρόλο του στο κλείσιμο της Αγροτικής Τράπεζας του Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας πως «όλα θα εξιχνιαστούν σε βάθος και θα αποδοθούν ευθύνες και πολιτικές και ποινικές».
Ο κ. Λαφαζάνης, τόνισε αναφερόμενος στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας: «Θα εξιχνιαστούν όλα τα εγκλήματα και θα αποδοθούν ευθύνες στο έγκλημα της ΑΤΕ. Ο μέγας, ο ανεξάρτητος διοικητής σήμερα της Τράπεζας της Ελλάδος, ως υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Έκρινε σε μια νύχτα μη βιώσιμη την ΑΤΕ. Τον είχαμε ρωτήσει τότε με ποια στοιχεία. Δεν τα έφερε στη Βουλή ποτέ».
Σε παρέμβαση του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ο κ. Λαφαζάνης προειδοποίησε μάλιστα ότι θα διερευνηθεί πλήρως για πολιτικές και ποινικές ευθύνες και δεν θα μείνει ατιμώρητο «όχι μόνο το μέγα αυτό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης», αλλά και η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
«Η Τράπεζα Πειραιώς πήρε προίκα την καλή ΑΤΕ. Οι απαιτήσεις των πιστωτών πήγαν στην Τράπεζα Πειραιώς. γιατί έχει τεράστιες υποθήκες και θα πάρει δεκάδες εκατομμύρια Αυτά είναι τα εγκλήματα. Εμείς καταγγείλαμε τότε τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το έγκλημα αυτό, αλλά αυτός αγέρωχος στην άθλια αυτή κατάσταση, δεν απάντησε».
«Το ίδιο συνέβη και στο ΤΤ, που το έκανε σε μια νύχτα μη βιώσιμο και σε ένα βράδυ έχασε το ελληνικό δημόσιο 13 δισ. ευρώ από τις διαδικασίες διάσωσης της Eurobank» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.
Στις ευθύνες του Γιάννη Στουρνάρα αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, κατηγορώντας τον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα ότι «είναι συνυπεύθυνος στην διάλυση της ΑΤΕ», η οποία «θα μπορούσε να παραμείνει στο δημόσιο και να μην χαριστεί ως πανοπροίκι στην Τράπεζα Πειραιώς».
Επικαλέστηκε δε απάντηση του Όλι Ρεν στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος εμφανίστηκε θετικός, όπως είπε ο κ. Πετράκος, στο σχέδιο ανακεφαλαίωσης της ΑΤΕ με 4,9 δισ. ευρώ, αλλά «η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε τη διάσπαση της και το ξεπούλημα της, στηρίζοντας τους ιδιώτες τραπεζίτες».
«Κάναμε τότε ερώτηση. Ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δεν ήρθε ποτέ στη Βουλή να απαντήσει. Δεν έχει λοιπόν παρελθόν ο κ. Στουρνάρας; Δεν εφάρμοσε πολιτικές διάλυσης της χώρας;» σημείωσε ο κ. Πετράκος και συμπλήρωσε: «Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε καταθέσει, στις 18 Ιουλίου του 2013, ερώτηση προς τον κ. Στουρνάρα -και ο Π. Λαφαζάνης και η Νάντια Βαλαβάνη-, για την έκθετη και υπόλογη απόφαση της τότε κυβέρνησης να διασπάσει την ΑΤΕ. Ποτέ δεν πήραμε απάντηση».
«Μια λαϊκή ρήση λέει εκεί που μας χρωστάνε μας πήραν και το βόδι. Αυτό ισχύει για τους συναδέλφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», κατέληξε ο κ. Πετράκος.
Σημειώνεται ότι ο Γ.Στουρνάρας δεν έχει πλέον βουλευτική ασυλία, να τον προστατεύει ενώ δεν έχουν συμπληρωθεί δύο κοινοβουλευτικοί σύνοδοι για να παραγραφούν τα πεπραγμένα του όταν ήταν ΥΠΟΙΚ της κυβέρνησης Α.Σαμαρά.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να διωχθεί ποινικά.





 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου