22 Δεκεμβρίου 2015

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΝΑΙ... ΚΑΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΧΕΡΙ -Στο «χείλος του γκρεμού» θα βρίσκεται η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016,


tsipras-kefali-kato-apogoiteusi-750x400

Στο «χείλος του γκρεμού» θα βρίσκεται η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016, σύμφωνα με το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ(πρόσκειται στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας) και το CNBC.
Λόγω του ασφαλιστικού αλλά και της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας η Κυβέρνηση θα κινδυνέψει να «πέσει» και να έχουμε πρόωρες εκλογές η ανασχηματισμό.
Το 2016 μπορεί να φέρει νέο γύρο προβλημάτων για την Ελλάδα, η οποία μόλις την περασμένη εβδομάδα μετά βίας ξεπέρασε μια ακόμη διαμάχη με τους διεθνείς πιστωτές της, όπως σημειώνει δημοσίευμα του CNBC. Η απόσυρση του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος», αν και ήταν μία βραχυπρόθεσμη ήττα για τον Αλέξη Τσίπρα, έδωσε πρόσβαση στο ένα δισ. ευρώ.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο πως η Κυβέρνηση Τσίπρα τώρα θα στραφεί στο συνταξιοδοτικό του οποίου η αναμόρφωση και τα νέα μέτρα αναμένονται μέσα στον επόμενο μήνα με τεράστιο ενδιαφέρον, τη στιγμή που η ανεργία έχει βαρέσει «κόκκινο» αφού έχει εκτοξευθεί πάνω από το 25% και το μέσο εισόδημα έχει βουτήξει κατά 25% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
«Τόσο η προθυμία της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις όσο και η εσωτερική συνοχή της φαίνονται αδύναμες, και αυτό είναι κακός οιωνός για το θέμα του συνταξιοδοτικού», σημειώνει στο CNBC ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Υale.
Επίσης, στην έκθεσή του το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, εκτιμά «ότι τελειώνει μία από τις πλέον ταραχώδεις χρονιές της πρόσφατης εξαετούς μεταρρυθμιστικής ιστορίας της Ελλάδας. Στην πολιτική και τα ΜΜΕ επικρατεί πλέον ηρεμία. Είναι το θέμα φυγή και μετανάστευση εκείνο το οποίο ξαναφέρνει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή ημερήσια διάταξη» και ότι «ο δρόμος προς την πολιτική σταθεροποίηση δεν έχει βρεθεί ακόμα» ενώ το «έτος 2015 θα περάσει στην ελληνική ιστορία ως ένα ιδιαίτερο σταυροδρόμι».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μία αλλαγή» αλλά και άλλα δημοκρατικά κόμματα της Ελλάδας εγκατέλειψαν, πλέον, την αντιμνημονιακή επιχειρηματολογία» υποστηρίζει, εντούτοις, διαπιστώνει ότι «ο κυβερνητικός συνασπισμός και μαζί του και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, βρίσκονται στο τέλος της χρονιάς σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη θέση».
Τέλος η εν λόγο έκθεση εκτιμά πως θα υπάρχουν νέες απώλειες βουλευτών και πως θα υπάρξουν άμεσα σενάρια για ανασχηματισμό η πρόωρες εκλογές.
εκτιμά ότι ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ψήφισαν δύσκολα θέματα στο Κοινοβούλιο, αλλά «συνολικά βρίσκονται πολύ πίσω σε πολλούς τομείς και για πολλούς παραμένει ανοικτή η εφαρμογή όσων αποφασίστηκαν από τη δυσκίνητη και αδύναμη, σε ό,τι αφορά τη στελέχωσή της με ειδικούς, διοίκηση». Διαπιστώνει ότι «συνειδητά αναβλήθηκαν για τον Ιανουάριο δύσκολες μεταρρυθμίσεις», εκτιμά ότι ιδίως η μείωση των συντάξεων θα είναι «για ένα αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ένα δύσκολο εγχείρημα», θεωρεί ότι είναι «προβλέψιμα τα προβλήματα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», και ότι «περαιτέρω απώλειες βουλευτών δεν μπορούν να αποκλεισθούν», ενώ «κυκλοφορούν σενάρια ανασχηματισμού ή ακόμα και νέων εκλογών».
Επίσης, η έκθεση αναφέρει ότι λόγω της υποβάθμισης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, των άλλων κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο απέτυχαν οι προσπάθειες του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, να εξασφαλιστούν ψήφοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ότι «με την επιλογή των ΑΝΕΛ ως εταίρο ολοκληρώθηκε η ρήξη». Συμπεραίνει, δε, ότι «στην ανησυχία τους για το προφίλ τους κανένα (από τα ήδη αποδυναμωμένα) κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται διατεθειμένο να συναινέσει στα δύσκολα μέτρα».
Σύμφωνα με την έκθεση του Ιδρύματος «ανήκει στις παραδοξότητες της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα το γεγονός ότι τα αποδυναμωμένα -για διαφορετικούς λόγους- κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν στην εσωστρέφεια και επικεντρώνονται στην πολιτική πόλωση, αν και θα μπορούσαν να παίξουν, με τον τρόπο τους, έναν εποικοδομητικό ρόλο με το να παρουσιάσουν πολιτικές εναλλακτικές.
Τέλος σχολιάζει πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος που μένει σαν ισχυρή πολιτική προσωπικότητα και στο κοινοβούλιο αλλά και στο κόμμα του αλλά επειδή ηγείται στη Βουλή μίας ισχνής πλειοψηφίας, υπάρχει ο κίνδυνος για κατάρρευση ανά πάσα στιγμή.



crashonline.gr

1 σχόλιο: