13 Δεκεμβρίου 2015

ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ''ΘΕΣΜΩΝ'' ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ




(Κυρ. 12/12/15 - 11:46)
ΤΟ ΕΡΓΟ Ο ''ΚΑΛΟΣ'' ΚΑΙ Ο ''ΚΑΚΟΣ'', ΧΩΡΙΣ ''ΑΣΧΗΜΟ'' ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ  
ΣΤΟΧΟΣ Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΕΙΝΑΣ  

Ένα βρώμικο παιχνίδι του ''καλού'' και του ''κακού'', χωρίς ''άσχημο'', παίζουν ''θεσμοί'' και κυβέρνηση σε βάρος των συνταξιούχων και όλων των ασφαλισμένων.  
Στόχος αυτής τη φαρσοκωμωδίας, στην πλάτη του ελληνικού λαού, είναι να εθίσουν σιγά – σιγά του πολίτες ότι έρχονται συντάξεις πλήρους εξαθλίωσης, ώστε στο τέλος, μάλλον Γενάρη ή Φλεβάρη, να είναι ''έτοιμη'' η κοινωνία να αποδεχθεί ως θείο δώρο ότι ''καλύτερο'' της προσφερθεί, έστω και αν η εξαθλίωση έχει μετατραπεί σε σύνταξη βαριάς πενίας!!!  
Στο πλαίσιο αυτό διακινούνται κάθε λογής σενάρια που στόχο έχουν να εθίσουν στο μοιραίο και τη λαιμητόμο και βεβαίως να σταθμίσουν αντιδράσεις.  
Ένα μεγάλο αγωνιστικό κοινωνικό μέτωπο είναι πριν απ' όλα απαραίτητο τούτες τις ώρες, το οποίο όχι μόνο μπορεί να αντισταθεί αλλά και να σαρώσει σχέδια και σενάρια των πιστωτών και τις κυβέρνησης για το σφαγιασμό της σύνταξης και του ασφαλιστικού μας συστήματος.

ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΑΝΑΣ 

Στη συνέχεια το fyllokaiftero1.blogspot.com αναδημοσιέυει απο  την  Iskra που αναδημοσιεύει ρεπορτάζ από εφημερίδες και ιστοσελίδες κύρια αναφορά στην ''Αγορά'', που αφορούν σενάρια του ΔΝΤ για την σφαγή των συντάξεων.  

Τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και στις κύριες συντάξεις επαναφέρει το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό, απειλώντας ουσιαστικά με τη σκληρή αυτή στάση να τινάξει στον αέρα την αξιολόγηση της οικονομίας.  
Η απαίτηση αυτή του ΔΝΤ ετέθη εκ νέου τώρα στις επαφές της τρόικας με τα στελέχη τόσο του υπουργείο Οικονομικών όσο και του υπουργείου Εργασίας, συνδέοντας ευθέως τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος με τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Με βάση τη ρήτρα αυτή, οι συντάξεις θα συνδεθούν ευθέως με τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα είναι υποχρεωμένοι να προσαρμόζουν τις συνταξιοδοτικές παροχές στο ύψος των εσόδων του και όταν δεν μπορούν να ανταποκριθούν, θα προχωρήσουν σε μείωση τους.  
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση κατ' έτος της δημόσιας δαπάνης για συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 1,8 δις ευρώ, δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των ταμείων. Θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα δημιουργούνται νέα χρέη στα ταμεία, που στη συνέχεια θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος.  
Οι δανειστές, με κύριο εκφραστή των πιέσεων την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, θεωρούν ότι παρά τις έως σήμερα σημαντικές μειώσεις συντάξεων, τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τη γενικότερη αποδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από το 2010 και μετά, τα προβλήματα των ταμείων δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά. Γι' αυτόν τον λόγο ασκείται πίεση να ''θυσιαστούν'' οι συντάξεις στο όνομα της βιωσιμότητας του χρέους και της ''ελάφρυνσης'' των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας.  
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης – όπως μέρος των εσόδων του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ή τα έσοδα από τυχερά παιχνίδια, φορολογικά πρόστιμα κ.α- θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη στήριξη των θνησιγενών ασφαλιστικών ταμείων και της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, δίνοντας λύση με προοπτική στο ''καυτό'' πρόβλημα.  
Τα ''αποκαλυπτήρια'' της ελληνικής πρότασης για τη συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αλλά και η επίσημη θέση των εκπροσώπων των δανειστών θα γίνουν το α' δεκαήμερο του Ιανουαρίου.  
Παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις, αυτή τη στιγμή πιέσεις των δανειστώ δημιουργούν ένα δυσοίωνο σκηνικό.  
Τρία σενάρια – φωτιά βρίσκονται στο τραπέζι για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης, που σήμερα δίδεται ύστερα από 15 χρόνια εργασίας. Συγκεκριμένα:  
1) Τη σταδιακή αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη τόσο της κατώτατης όσο και της βασικής – εγγυημένης από το κράτος - σύνταξης, στις 6.000 ημέρες (20ετία) από τις 4.500 ημέρες (15ετία). Εφόσον ''κλείδωσε'' στην 20ετία (ή στις 6.000 ημέρες), θα υποχρεωθούν να ασφαλίζονται ''περισσότεροι για περισσότερο χρόνο'', αυξάνοντας τα συνολικά έσοδα των ταμείων. Η αύξηση του ελάχιστα απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης θεωρείται από την πλευρά των δανειστών αναγκαία για ''να αυξηθεί η συμμετοχή στην απασχόληση και στην ασφάλιση'', ενώ, ταυτόχρονα, εξυπηρετεί τον στόχο της καταπολέμησης της ανασφάλιστης εργασίας.  
Επίσης, η αύξηση των χρόνων ασφάλισης θα περιορίσει τον αριθμό των συνταξιοδοτούμενων με την κατώτατη σύνταξη (η οποία ενσωματώνει μεγάλο μέρος παροχής χωρίς αντίστοιχη καταβολή εισφορών) και θα είναι σύμφωνη με τη δέσμευση που έχει αναληφθεί για περιορισμό των μη ανταποδοτικών παροχών και στενότερη σύνδεση των συντάξεων με τις εισφορές. Στο πλαίσιο αυτό θέμα της κατάργησης του ''μπόνους'' των 220 ευρώ που δίδεται στις κατώτατες συντάξεις του πρώην ΤΕΒΕ (με 15 έτη ασφάλισης προκύπτει κατώτατη σύνταξη 768 ευρώ, έναντι 488,65 ευρώ του ΟΑΕΕ).  
2) Τη δραστική μείωση της κατώτατης σύνταξης -με 15 έτη ασφάλισης – στα 384 ευρώ, δηλαδή στο ύψος της εθνικής σύνταξης, χωρίς αναλογικό τμήμα αναπλήρωσης για τα 15 χρόνια. Εφόσον το μέτρο αυτό εφαρμοστεί και στους ήδη συνταξιούχους, οι μειώσεις των αποδοχών τους θα είναι δραματικές.  
3) Τη χορήγηση εθνικής σύνταξης με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Την πρόταση απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση.  
Δεδομένη και από τις δύο πλευρές (τρόικα και κυβέρνηση) θεωρείται η μείωση των επικουρικών συντάξεων, με τη διαπραγμάτευση να αφορά στο ύψος των επερχόμενων περικοπών, προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση γα μη χρηματοδότηση του ΕΤΕΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Γενεών (ΑΚΑΓΕ).  
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να γίνει αποδεκτή η χρηματοδότηση του ΕΤΕΑ από τα έσοδα από τόκους αποθεματικών, ομολόγων και μετοχών, τα έσοδα από ενοίκια ακινήτων και από επιστροφές συντάξεων.  
Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει κλιμακωτές μειώσεις στις επικουρικές από 2% έως 30%, που θα επιβληθούν, σύμφωνα με τους υπολογισμού, σε περισσότερους από 800.000 δικαιούχους που λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου