18 Ιανουαρίου 2016

Άρον άρον η κυβέρνηση αλλάζει τον εκλογικό νόμο για να προλάβει τις εξελίξεις και να κόψει τη δυναμική Κυριάκου

Επιμέλεια: Μανώλης Μάνου


Γρήγορα -γρήγορα  η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και μείωση του αναγκαίου ποσοστού εισόδου στη βουλή στο 2%

Ολο το εναπομείναν ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ προβληματισμένο με τις πολιτικές εξελίξεις και τη δυναμική που δείχνει να δημιουργεί η εκλογή Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
Οι δημοσκοπήσεις που με το καλημέρα φέρνουν τη Νέα Δημοκρατία με σαφές προβάδισμα έχουν προκαλέσει αναστάτωση και οι αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν τρόπο να προλάβουν τις εξελίξεις.

Οπως αναφέρει - και σύμφωνα με πληροφορίες   του  Πρώτου Θέματος η κυβέρνηση εξετάζει την αλλαγή του εκλογικού νόμου σύντομα, πιθανόν και αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση, δηλαδή την άνοιξη.

Το σκεπτικό των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος είναι πως η κατάργηση ή ο σημαντικός περιορισμός του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα (υπάρχουν 2 σενάρια, κατάργησης ή μείωσης σε μπόνους 20 εδρών) θα δυσκολέψει τη Νέα Δημοκρατία να σχηματίσει κυβέρνηση ενώ θα μειώσει την πόλωση καθώς θα είναι αδύνατο το σενάριο της αυτοδυναμίας στις προσεχείς εκλογές.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι σε συνδυασμό με το σχέδιο για μείωση του ποσοστού εισόδου από 3% σε 2% κλείνει το μάτι στα μικρότερα κόμματα όπως Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ , ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων που θα ψήφιζαν υπέρ ενός εκλογικού νόμου απλής ή σχεδόν απλής αναλογικής και μάλιστα με το όριο του 3% να τους διώχνει τον πονοκέφαλο αν θα βρεθούν και στην επόμενη βουλή.
Μια τέτοια εξέλιξη θα αποδυνάμωνε τις συζητήσεις για συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία κομμάτων ή προσωπικοτήτων από κόμματα του ευρύτερου πολιτικού κέντρου , ενώ παράλληλα θα οδηγούσε σε πολυδιάσπαση το πολιτικό σκηνικό και θα έφερνε την κυβέρνηση πιο κοντά με αρκετά κόμματα και την Νέα Δημοκρατία στο περιθώριο αν δεν εσυμφωνήσει με το νέο εκλογικό νόμο.

Ουσιαστικά ένα πιο αναλογικό σύστημα (με μηδέν μπόνους, ή έστω μειωμένο στις 20 έδρες, όπως εξετάζεται) όπως επισημαίνει το protothema.gr μπορεί να οδηγήσει σε ένα μοντέλο «τύπου Πορτογαλίας», όπου πρόσφατα συγκροτήθηκε κυβέρνηση χωρίς με τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος στις εκλογές (είχε νικήσει το δεξιό κόμμα), αλλά με κορμό το δεύτερο (το σοσιαλιστικό).

Με ένα πιο αναλογικό σύστημα, σημασία έχει κυρίως η εύρεση συμμαχιών και η ικανότητα κάποιου κόμματος στις συνεργασίες και λιγότερο η πρωτιά – συμβαίνει και στην Ισπανία αυτό τον καιρό, που το δεξιό κόμμα του Ραχόι, παρότι νίκησε στις εκλογές δεν μπορεί να συγκροτήσει κυβέρνηση γιατί δεν βρίσκει συμμάχους.

Επί της ουσίας ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα μειώνει τη σημασία της πρωτιάς και κατ’ επέκταση και τη σημασία μίας δημοσκοπικής υπεροχής, την οποία φαίνεται ότι μπορεί να έχει η Νέα Δημοκρατία ήδη.

Τ σχέδια για νέο εκλογικό νόμο εντός του 2016 με μείωση του αριθμού των βουλευτών και του μπόνους των 50 εδρών προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε συνέντευξή του στο Mega.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στο θέμα των ποσοστών που χρειάζεται ένα κόμμα για να εκλέξει βουλευτή σε μια περιφέρεια με στόχο τη δικαιότερη δυνατή αντιπροσώπευση.

Ανέφερε ως παράδειγμα την Κομοτηνή, όπου παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία είναι δεύτερο κόμμα, δεν έχει εκλέξει βουλευτή.

Σημείωσε πως στο τραπέζι των συζητήσεων θα μπουν περισσότερα από 7 – 8 ζητήματα ώστε τελικά ο νέος νόμος να προτρέπει τους πολίτες να ψηφίσουν και όχι να τους στρέφει προς την αποχή.
Η επισήμανση για τη συμμετοχή των πολιτών παραπέμπει σε ένα σαφώς πιο αναλογικό σύστημα, καθώς όσο πιο αναλογικό είναι τόσο δεν ισχύει η θεωρία της «χαμένης ψήφου», που συχνά αποθαρρύνει τους πολίτες να πάνε στις κάλπες.

Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συζήτησε το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα την Παρασκευή, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ έχει ενδιαφέρον εάν το θέσει και στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την αυριανή συνάντησή τους.
18 Ιαν 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου