Η έλλειψη της βιταμίνης έχει συνδεθεί στο παρελθόν με το διαβήτη, την υπέρταση και την καρδιοπάθεια και τώρα στη λίστα αυτή έρχεται να προστεθεί και η στυτική δυσλειτουργία.
Σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσίασαν ερευνητές από το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, τα περιστατικά στυτικής δυσλειτουργίας είναι συχνότερα σε άνδρες που έχουν διαπιστωμένη έλλειψη της βιταμίνης στον οργανισμό τους.
Ο λόγος για τη βιταμίνη D, γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», δεδομένου ότι ο οργανισμός μας τη συνθέτει όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία. Βιταμίνη D λαμβάνουμε βέβαια και μέσω της διατροφής μας.
«Η έλλειψη βιταμίνης D είναι εύκολο να διαπιστωθεί με εξετάσεις και εύκολο να διορθωθεί μέσω αλλαγών στις καθημερινές συνήθειες, όπως η γυμναστική, η διατροφή, η λήψη συμπληρωμάτων και η μέτρια έκθεση στον ήλιο», δηλώνει η Δρ Έριν Μίχος, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, συμπληρώνοντας πως «ο έλεγχος των επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο για την εκτίμηση του κινδύνου στυτικής δυσλειτουργίας».
Μένει βέβαια να αποδειχθεί, σύμφωνα με την Δρ Μίχος, κατά πόσο η διόρθωση της έλλειψης θα οδηγήσει σε μείωση του κινδύνου στυτικής δυσλειτουργίας και σε αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας. Τα ευρήματα των ερευνητών θεωρούνται πρώιμα και θα πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πλαίσιο μελλοντικών μελετών.
Τόσο η στυτική δυσλειτουργία όσο και η έλλειψη βιταμίνης D αποτελούν μεμονωμένους δείκτες αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου, οπότε τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν την εκτεταμένη ευεργετική δράση της βιταμίνης στην αγγειακή λειτουργία σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των αγγείων που τροφοδοτούν τους ιστούς της καρδιάς αλλά και των γεννητικών οργάνων.
Η Δρ Μίχος και οι συνεργάτες της ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό περίπου 3.400 ανδρών ηλικίας 20 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε δημοσκόπηση για την υγεία και τη διατροφή, με διάρκεια από το 2001 έως το 2004.
Κανένας από τους άνδρες δεν είχε εμφανώς εκδηλώσει καρδιοπάθεια, ποσοστό 30% είχαν έλλειψη βιταμίνης D και ποσοστό 16% δήλωσαν πως εκδήλωναν συμπτώματα στυτικής δυσλειτουργίας. Έλλειψη βιταμίνης D (επίπεδα κάτω από 20 νανογραμμάρια ανά ml αίματος) διαπιστώθηκε σε ποσοστό 35% των ανδρών που εκδήλωναν συμπτώματα στυτικής δυσλειτουργίας, ενώ στους άνδρες με κανονική στυτική λειτουργία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 29%. Τα ποσοστά αυτά δεν επηρεάστηκαν όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ' όψιν άλλους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη στύση, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, ο διαβήτης, οι φλεγμονές και η υπέρταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου