18 Δεκεμβρίου 2016

Στο θηριώδες 40% το ποσοστό των Ελλήνων που λένε "καλύτερα εκτός ευρώ", στο 83% η αμφισβήτηση της ΕΕ



Η πανελλαδική έρευνα της Palmos Analysis, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, καταδεικνύει τη δυσπιστία που διέπει τις σχέσεις των Ελλήνων με τους ευρωπαϊκούς θεσμού και συγκεκριμένα με την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων και συγκεκριμένα το 84% θεωρεί ότι η ΕΕ κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη αναφορικά με το εάν η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε κρίνεται θετική ή αρνητική για τη χώρα, με ποσσοστά 44% και 45% αντίστοιχα. Ταυτόχρονα 6 στους 10 τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, ενώ 4 στους 10 λένε καλύτερα εκτός ευρώ!

Παρόμοια εικόνα για το ευρώ, έχουμε και από την πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB, 


Στο ερώτημα «θέλετε η χώρα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ;», το 61,3% απαντά σίγουρα ναι/μάλλον ναι, ενώ το 34,6% μάλλον όχι/σίγουρα όχι.



Το ερώτημα για την αντιμνημονιακή πολιτική πτέρυγα της χώρας, και ιδιαίτερα για αυτή που καθαρά θέτει θέμα εξόδου από το ευρώ (ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ με μισόλογα) είναι γιατί δεν εκφράζεται στους σχηματισμούς τους αυτό το ποσοστό.......
Μία απάντηση μπορεί να είναι ότι σε μία δημοσκόπηση (με την όποια αξιοπιστία τους) απαντάς εύκολα ενώ στην πράξη το θέμα της εξόδου της ευρώ φαντάζει (και με την προπαγάνδα των ΜΜΕ και των ευρωλιγούριδων) πιο δύσκολο, περίπλοκο και δεν την επιλέγουν στην κάλπη.
Μία συμπληρωματική απάντηση που στέκει είναι ότι τα κόμματα της "Εξόδου" δεν δίδουν ένα πολιτικό πρόγραμμα που μετά τις δυσκολίες της ρήξης θα φέρει μία πραγματική αλλαγή των κοινωνικών σχέσεων προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας. Γιατί και σήμερα η κυρίαρχη αντίθεση που υποβόσκει ακόμα και στα πιο απολιτίκ στρώματα της κοινωνία είναι αυτή Κεφαλαίου-Εργασίας με τον όποιο τρόπο την αντιλαμβάνονται στην καθημερινότητα τους (ανεργία, χαμηλά μεροκάματα, υψηλή φορολογία, κτλ).

 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου