25 Φεβρουαρίου 2017

Ο προδότης που θα καταργούσε τα ΜΑΤ μένει πρωθυπουργός με τις "πλάτες" των ΜΑΤ και δηλώνει: Η Ελλάδα σταμάτησε πια να είναι η χώρα της καρπαζιάς



ΓΙΑ  ΓΕΛΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ... ΑΝ ΔΕΝ ΖΟΥΣΕ Ο ΛΑΟΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΡΑΜΑ 



«Η κυβέρνηση προσπαθεί να ολοκληρώσει με επιτυχία τη δεύτερη αξιολόγηση χωρίς πρόσθετη λιτότητα. Η δουλειά που γίνεται αποδίδει καρπούς. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, για ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα, έγινε σεβαστή και αποδεκτή από όλους», είπε μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης της ερώτησης που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, αναφορικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup.

«Με την απόφαση αυτή κλείνει ο κύκλος της λιτότητας και μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο παραγωγής νέου πλούτου με στόχο τη δραστική μείωση της ανεργίας μέσω σταθερών και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια. Έχουμε ήδη αναλάβει πρωτοβουλία για ένα πρόγραμμα ενεργητικής καταπολέμησης της ανεργίας που μπορεί να δημιουργήσει μέσα από τις επενδύσεις χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα δυόμισι χρόνια», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
«Η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, κάνει μια μεγάλη προσπάθεια σε δυο παράλληλα μέτωπα» είπε αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση. Από τη μία είναι η προσπάθεια να πετύχει τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος και από την άλλη να ολοκληρώσει με επιτυχία και χωρίς πρόσθετη λιτότητα τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση. Η προσπάθεια αυτή αποδίδει καρπούς, τόνισε. «Νομίζω ότι είναι πλέον παραδεκτό από όλους, τόσο από τους θεσμούς που συμμετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα όσο όμως και από τους σημαντικότερους διεθνείς οργανισμούς, ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται και η οικονομία ανακάμπτει σταθερά» είπε.
«Σας θυμίζω», συνέχισε ο  Τσίπρας, «τις κασσανδρικές καταστροφολογικές προβλέψεις μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης, όταν είχε θεσμοθετηθεί ο περιβόητος δημοσιονομικός διορθωτής, ο “κόφτης”. Είχαν σπεύσει όλοι να προεξοφλήσουν, ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πιάσουμε αυτούς τους στόχους, άρα ο λεγόμενος κόφτης θα εφαρμοστεί, θα πετσοκόψει συντάξεις, και εισοδήματα. Θυμάμαι τα ψευδή δημοσιεύματα του καλοκαιριού, ότι έχουμε πέσει έξω στα έσοδα ότι έχουμε καταστραφεί, και οσονούπω θα ενεργοποιηθεί ο “κόφτης”. Όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης αλλά ενεργοποιήθηκε ο δότης. Δώσαμε», σημείωσε με έμφαση, και συνέχισε:
«Εφάπαξ 13η σύνταξη 620 εκατ. ευρώ προς τους χαμηλοσυνταξιούχους παρά τις αντιρρήσεις κάποιων εκ των πιστωτών, όχι όλων, αλλά και την αντίρρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την αδιανόητη στάση της να μην πάρει θέση ψηφίζοντας “παρών” σε ένα μέτρο, για πρώτη φορά σε επτά χρόνια προγράμματος, παροχής στους χαμηλοσυνταξιούχους».

Είναι η βάση πάνω στην οποία διαμορφώνονται οι συνθήκες για να κλείσει με επιτυχία και χωρίς την αποδοχή παράλογων απαιτήσεων η δεύτερη αξιολόγηση».
«Τη θέση ότι δεν θα δεχθούμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα, την λοιδορήσατε»
Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στις αποφάσεις του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, τις χαρακτήρισε «καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».
«Είναι μια κατ» αρχήν συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους επικεφαλής των Θεσμών» είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: «Συνομολογήθηκαν οι βασικές αρχές στις οποίες θα κινείται η συμφωνία για την αξιολόγηση και στην οποία θα καταλήξουν μετά από διαπραγμάτευση των τεχνικών λεπτομερειών, τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία επιστρέφουν στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Επιστρέφουν λοιπόν την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα οι Θεσμοί προκειμένου να επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία. Η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε στη θέση ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας όχι μόνο δεν δικαιολογεί τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας αλλά αντίθετα μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε φραγμό στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας οι οποίες άλλωστε καταγράφονται και στις εκτιμήσεις όλων των Θεσμών.

Αυτή τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης την οποία εκφράσαμε, εγώ, ο υπουργός των Οικονομικών και όλη η κυβέρνηση με όλους τους τρόπους σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα δεχθούμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα, την λοιδορήσατε», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός και συνέχισε.
«Όταν το είπα σε συνέντευξή μου σε εφημερίδα, με αποκαλέσατε ψεύτη μέσα και έξω από τη Βουλή και σε ΜΜΕ και η ηπιότερη κριτική που άκουσα ήταν ότι αποτελούσε, “διαπραγματευτική πρακτική”. Αυτή λοιπόν η θέση για ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητας στην ήδη επιβαρημένη ελληνική οικονομία έγινε σεβαστή», τόνισε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Σεβάστηκαν τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας οι οποίες είναι το αποτέλεσμα των θυσιών του ελληνικού λαού».
Αν με ρωτάτε εάν συμφωνώ σε αυτό θα σας πω “όχι”. Όμως όταν πας σε μια διαπραγμάτευση είναι προφανές ότι για να κερδίσεις κάτι θα αναγκαστείς να κάνεις παραχωρήσεις. Όμως μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν πολύ κρίσιμες διαπραγματεύσεις που επιβάρυναν τον ελληνικό λαό με λιτότητα που αφαίρεσε το 25% του πλούτου από το 2010 έως το 2015, το αποτέλεσμα ήταν πάντοτε να χάνουμε, ποτέ να κερδίζουμε. Έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό» είπε ο πρωθυπουργός.

Η κριτική στη ΝΔ
Κριτική προς τη ΝΔ για τη στάση της σε όλες τις φάσεις των διαπραγματεύσεων αυτής της κυβέρνησης, επεφύλασσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων για το Eurogroup, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού». Κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα απ» ό,τι έγινε από το 2015 έως σήμερα και ότι η Ελλάδα «δεν είναι πια η χώρα της καρπαζιάς που παραλάβαμε», «δεν είναι ικέτης».
Παράλληλα, απάντησε σε επιμέρους θέματα που έθεσε ο Βασίλης Λεβέντης σχετικά με το ασφαλιστικό και τη φορολογία, αναγνωρίζοντας ότι επιβλήθηκαν βάρη σε κάποιες ομάδες, και ζητώντας ωστόσο να μην ασκείται μηδενιστική αντιπολίτευση αλλά να αναγνωριστεί στην κυβέρνηση ότι δεν επιβαρύνθηκε η πλειοψηφία και πως οι αποφάσεις ελήφθησαν μέσα σε ένα συγκεκριμένο ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο που κληροδοτήθηκε το 2015.
Ο πρωθυπουργός τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να σηκώσει το βάρος της ευθύνης και να το σηκώσει μόνη της, όπως εδώ και δύο χρόνια, δίνοντας μια μάχη απέναντι σε παράλογες απαιτήσεις, με την κοινωνία όρθια.
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση κρίνεται από το λαό, όπως όμως και η αντιπολίτευση. Σχολίασε ότι η στάση της Ένωσης Κεντρώων είναι κεντρώα, με κριτική και στους μεν και στους δε, και εξαπέλυσε «πυρά» κατά του κ. Μητσοτάκη. Είπε συγκεκριμένα πως όταν ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε την προεδρία του κόμματός του, κατά την α» αξιολόγηση, έλεγε ότι δεν βιάζεται και πως όμως στη συνέχεια πιέστηκε από διάφορα εκδοτικά συμφέροντα που βιάζονταν για τα δάνειά τους και, έτσι, ενώ ήταν πασιφανές σε όλους ότι ήταν παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ από τότε, αντί να βγει να πάρει θέση, σφύριζε αδιάφορα και άρχισε ξαφνικά να λέει για εκλογές. Στη β» αξιολόγηση, είπε, επανέλαβε το ίδιο και χειρότερα, παραπέμποντας στη στάση της ευρωομάδας της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο. «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Είναι μια στάση αντιπατριωτική»
Κλιμακώνοντας την κριτική του στον κ. Μητσοτάκη, είπε ότι υπάρχει μια γερμανική λέξη αμετάφραστη στα ελληνικά, η οποία σημαίνει «ντροπή για κάτι που κάνει κάποιος άλλος»: «Με αυτή τη λέξη θέλω να αποδώσω το συναίσθημα που εγώ αισθάνομαι για τη στάση του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο» πριν από το Eurogroup. «Είναι μια στάση αντιπατριωτική», τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα εάν θα έχανε ή θα κέρδιζε το πολιτικό σύστημα της χώρας και η ίδια η αντιπολίτευση αν τόσο στην α» αξιολόγηση όσο και στη β» έβγαινε ο κ. Μητσοτάκης και έλεγε ότι διαφωνεί μεν με την κυβέρνηση αλλά ότι στηρίζει την εθνική προσπάθεια να μην επιβληθούν παράλογες απαιτήσεις. «Τώρα που τα καταφέραμε, θα είχαν τη δυνατότητα να βγουν και να πουν ότι “τα κατάφεραν γιατί τους στηρίξαμε”». Διερωτήθηκε γιατί η ΝΔ δεν υιοθέτησε αυτή τη στοιχειώδη λογική, για να απαντήσει ότι «το πάθος της επιστροφής στις καρέκλες για να επιστρέψουν να κάνουν ό,τι έκαναν τόσα χρόνια, είναι ισχυρότερο από το πατριωτικό καθήκον».
«Αυτό που δεν καταλαβαίνουν ορισμένοι είναι ότι το 2015 δεν είναι το ίδιο με το 2017 για τη χώρα. Έχουν γίνει πολλά και σημαντικά» τόνισε, προσθέτοντας ότι κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχει η δυνατότητα της πολιτικής διαπραγμάτευσης, για να επισημάνει ότι η όποια διέξοδος βρέθηκε τώρα, έγινε σε αυτό το πεδίο και όχι στο πεδίο των τεχνοκρατών. «Η χώρα δεν είναι μόνη, δεν είναι πια ικέτης», σημείωσε, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι δεν κατάλαβε τι έγινε με τις επισκέψεις σπουδαίων ηγετών στο διάστημα 2015-2017, όπως του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, του Βλαντιμίρ Πούτιν, του πάππα Φραγκίσκου, του Φρανσουά Ολαντ και των ηγετών του Νότου, των Γιούνκερ και Τουσκ. «Η Ελλάδα σταμάτησε πια να είναι η χώρα της καρπαζιάς όπως την παραλάβαμε το 2015 και παίζει σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο», υπογράμμισε, μιλώντας για την ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθείται. «Δεν κατάλαβαν τίποτα», «έπαθαν στραπάτσο», είπε και ζήτησε από όλες τις πτέρυγες να συνειδητοποιήσουν ότι η χώρα θα βγει από την κρίση «γιατί είμαστε αποφασισμένοι κι αυτό το καταλαβαίνει πια και ο τελευταίος Έλληνας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου