26 Αυγούστου 2017

Η τρύπα στα έσοδα φέρνει νέo μνημόνιο νέα μέτρα το 2018



Η τρύπα στα έσοδα φέρνει νέα μέτρα το 2018

Αυτό που δεν φαίνεται να κατανοούν στην κυβέρνηση είναι ότι η υπερφορολόγηση θα οδηγήσει στο στράγγισμα των νοικοκυριών.

Και προφανώς θα πρέπει οι σύμβουλοι των κυβερνώντων να τους εξηγήσουν πόσο πολύ επιβαρύνουν οι φορολογικές επιβαρύνσεις τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και πόσο θα δυσκολέψουν την οικονομική ζωή του τόπου τα νέα μέτρα που έχουν ληφθεί και προβλέπουν την ισοπέδωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.





Αντιθετως, το κατανοούν απόλυτα, ΑΛΛΑ... ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ.
ΤΟ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!



Καλλιόπη Σουφλή

 

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

 


Η υστέρηση ύψους 682 εκατ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού στο επτάμηνο του έτους δεν είναι τόσο απλή. Και για αυτό ακριβώς τον λόγο δημιουργεί πονοκεφάλους στο οικονομικό επιτελείο. 


Βέβαια, τις «μπόμπες» μόνοι τους τις ήπιαν. Μόνοι τους δημιούργησαν τον πονοκέφαλο. 

Η υπερφορολόγηση, οι καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, η αδυναμία ολοκλήρωσης κάθε αξιολόγησης με αποτέλεσμα αυτές να διαρκούν ακόμα και οκτώ μήνες, δημιουργούν αυτή την εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση, δίνοντας ταυτόχρονα πάτημα στους δανειστές, κυρίως στο ΔΝΤ να ζητήσει ενδεχομένως επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για το 2018.

Με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σχεδόν ένας στους τρεις φορολογούμενους δεν κατάφεραν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. 


Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι εάν θα καταφέρουν να πληρώσουν τη δεύτερη δόση ή εάν θα ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων. 

Για αυτό όμως θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου καθώς τότε θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση αλλά και η πρώτη δόση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων.

Αυτό που δεν φαίνεται να κατανοούν στην κυβέρνηση είναι ότι η υπερφορολόγηση θα οδηγήσει στο στράγγισμα των νοικοκυριών. 


Κάθε ένα ευρώ νέου φόρου λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Δηλαδή, το κόστος για κάθε νοικοκυριό είναι πολύ μεγαλύτερο από το ένα ευρώ φόρου. 

Οι δικαιολογίες ότι τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι, δεν έχουν καμία βάση. 

Και προφανώς θα πρέπει οι σύμβουλοι των κυβερνώντων να τους εξηγήσουν πόσο πολύ επιβαρύνουν οι φορολογικές επιβαρύνσεις τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και πόσο θα δυσκολέψουν την οικονομική ζωή του τόπου τα νέα μέτρα που έχουν ληφθεί και προβλέπουν την ισοπέδωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Και δυστυχώς όσοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να ξεπεράσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα (3,5% του ΑΕΠ) μάλλον θα πρέπει να διαβάσουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού του επταμήνου. Να δουν ότι με τόση μεγάλη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και με τον τουρισμό να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, τα επιπλέον 184 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν (έσοδα από ΦΠΑ) σε σχέση με τον στόχο είναι εξαιρετικά λίγα.

Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι 671.000 φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Θα μπορούσε να πει κάνει ότι και πέρυσι αντίστοιχος αριθμός φορολογούμενων δεν πλήρωσε την πρώτη δόση.


 Ωστόσο το 70% αυτών είναι καινούργια ΑΦΜ ληξιπρόθεσμων οφειλετών. Δηλαδή δεν χρωστούσαν στο ελληνικό δημόσιο μέχρι σήμερα. Και προστίθενται στη μεγάλη λίστα με τους 2 εκατ. «παλαιούς» οφειλέτες του δημοσίου (με χρέη από τον Ιούνιο του 2017 και πριν), που χρωστούν περισσότερα από 95 δισ. ευρώ. Μάλιστα τα περισσότερα από τα χρέη δημιουργήθηκαν από το 2010 και μετά δηλαδή στα χρόνια των μνημονίων.

Την ίδια στιγμή οι δαπάνες είναι «πιεσμένες» κυρίως αυτές που αφορούν στα κοινωνικά επιδόματα αλλά και οι νοσοκομειακές δαπάνες. 


Αυτό σημαίνει ότι οι φορείς δεν έχουν λάβει από το υπουργείο Οικονομικών τα απαραίτητα κονδύλια για να μπορέσουν αφενός να αποδώσουν τα επιδόματα στους δικαιούχους αφετέρου για να λειτουργήσουν έστω και υποτυπωδώς τα δημόσια νοσοκομεία. Υπό αυτές τις συνθήκες έχει δημιουργηθεί ένα πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα 3,024 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,098 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά και στους δανειστές της χώρας, οι οποίοι έχουν βγάλει ήδη τα τεφτέρια τους και υπολογίζουν αν ο προϋπολογισμός του 2018 μπορεί να επιτευχθεί χωρίς επιπλέον μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην ελληνική οικονομία αλλά και στο οικονομικό επιτελείο που δεν αποκλείεται να υποχρεωθεί να λάβει επιπλέον μέτρα για το επόμενο έτος. 



Παρά το γεγονός ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τέθηκαν οι στόχοι για το 2018 και για τα επόμενα έτη (με τη λήψη πρόσθετων μέτρων συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ), μία καθυστέρηση θα αυξήσει και πάλι την αβεβαιότητα συρρικνώνοντας την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση τα έσοδα του προϋπολογισμού που βαίνουν μειούμενα.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου