Στα όρια του κοινοβουλευτικού φιάσκου αναμένεται να εξελιχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, σήμερα το μεσημέρι, στη Βουλή για το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου,
που έχει ξεσηκώσει θύελλα κοινωνικών, επιστημονικών και πολιτικών
αντιδράσεων - ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. ψάχνουν εναγωνίως τους 151 αφού ακόμα
και οι κυβερνητικοί βουλευτές διαφωνούν
Μέχρι και την τελευταία στιγμή, οι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης που έχουν εκφράσει ανοικτά τις διαφωνίες τους, αναμένεται να βρεθούν υπό στενό κλοιό πιέσεων, ώστε να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.
ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου στα 15 έτη, για την οποία έχουν εκφράσει τους ισχυρούς προβληματισμούς τους τουλάχιστον πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τους Γ. Γεννιά, Γ. Μιχελογιαννάκη, Μ. Μπόλαρη, Δ. Γάκη, Ν. Κασιμάτη.
Η Γεωργία Γεννιά ήταν η πρώτη που τάχθηκε δημόσια κατά της «διόρθωσης» Κοντονή, την ώρα που ίσως υπάρξει κι άλλη «έκπληξη» από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Υπενθυμίζεται πως από το στρατόπεδο των 153 βουλευτών της συμπολίτευσης έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν το άρθρο για την αλλαγή φύλου ανηλίκων, οι 9 βουλευτές των ΑΝΕΛ ενώ με διαφοροποίηση «απειλούν» και τουλάχιστον 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Γεννιά, Γ. Μιχελογιαννάκης, Μ. Μπόλαρης και Ν. Κασιμάτη).
Στην συγκεκριμένη ομάδα είχε ενταχθεί και ο κ. Δημήτρης Γάκης ο οποίος μιλώντας αργά το βράδυ της Δευτέρας είπε τελικά πως θα ψηφίσει αν τόνισε πως «θα ήμουν ευτυχής να μην υπήρχε η διάταξη για τους ανήλικους».
Οι τοποθετήσεις των βουλευτών και πολιτικών αρχηγών
Απαντώντας στο αίτημα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι μπορεί να συναινέσει στο Προεδρικό Διάταγμα εάν αυτή η επιτροπή συστήνεται με Προεδρικό Διάταγμα, μετά από πρόταση των υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας, που θα εξετάζει εξατομικευμένα κάθε περίπτωση. «Εάν συμφωνείται, είμαι έτοιμος να δεχτώ», είπε ο κ. Κοντονής. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Μπαργιώτας δήλωσε «επιμένουμε σε αυτό που καταθέσαμε».
Περιμέναμε κάτι ουσιαστικό να ακούσουμε για την άρνηση της ΝΔ να ψηφίσει τουλάχιστον επί της αρχής το νομοσχέδιο, σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατηγόρησε, δε, τη ΝΔ ότι έχει αλλεργία με τα ατομικά δικαιώματα και ότι κατέστρωσε ένα σχέδιο νόμου στο πόδι. Έκανε λόγο για υποκρισία και φθηνό μικροπολιτικό λόγο από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «για να βρεθείτε σε αντιστοίχιση με ακραίους κύκλους που έχουν ξεσπαθώσει κατά της ρύθμισης που αφορά συνανθρώπους μας», αλλά και για ακραίες φωνές από την Εκκλησία.
Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα για το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε άρον άρον το εν λόγω νομοσχέδιο στη Βουλή, λίγο πριν καταθέσει τον προϋπολογισμό, «σε μια προσπάθεια να κρύψετε την αποτυχία σας σε όλους τους τομείς».
Έκανε λόγο για πολιτικό παιχνίδι από την πλευρά της κυβέρνησης, για ένα νομοσχέδιο πρόχειρο και ανεύθυνο και της καταλόγισε ότι επιδιώκει να νομοθετήσει και πάλι χωρίς να διασφαλίσει τις πολιτικές συναινέσεις και ότι προβοκάρει την Εκκλησία της Ελλάδας.
Ο ίδιος σημείωσε ότι θα αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας «για να δούμε εάν υπάρχει αρραγής κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δεδηλωμένη στο Κοινοβούλιο» και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Είναι κωμικό να έρχεστε σε αυτή την αίθουσα και να μας παραδίδεται μαθήματα φιλελευθερισμού. Αυτά τα μαθήματα να τα παραδώσετε στους ΑΝΕΛ».
Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το ανεύθυνο νομοσχέδιο της κυβέρνησής σας και όταν γίνουμε κυβέρνηση θα ψηφίσουμε τη δική μας πρόταση, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η βασικότερη αξία της Δημοκρατίας είναι η προάσπιση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειοψηφιών», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το κόμμα του θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.
Όπως δήλωσε, η ομάδα των πολιτών που προσδιορίζονται ως τρανς περιθωριοποιούνται και στιγματίζονται και πρόσθεσε: «Έχουμε καθήκον να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματά τους. Δεν είναι ένα καπρίτσιο η αλλαγή φύλου, ή θα το κάνει κάποιος γιατί είναι της... μόδας. Είναι ένας μονόδρομος για την πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων».
Σχολιάζοντας τη στάση της Εκκλησίας για το νομοσχέδιο, ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για ορισμένους ακραίους «που από τη μία ημέρα εκθειάζουν τη Χρυσή αυγή και από την άλλη επιτίθενται στους πολιτικούς που τάχα δεν υπερασπίζονται τα ιερά και τα όσια της πατρίδας» για να προσθέσει ότι η αγάπη και η αλληλεγγύη στους συνανθρώπους είναι η βάση των θρησκευτικών αξιών.
«Η σημερινή ψήφος είναι ψήφος για αξιοπρέπεια, ισοπολιτεία, ενσυναίσθηση και ανθρωπιά. Ας κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στους ευάλωτους, αδύναμους και αδικημένους συνανθρώπους μας», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.
Αναφερόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, επεσήμανε ότι πρέπει να ακούμε αυτούς που από άμβωνος κηρύττουν την αγάπη, την ισότητα και την φιλαλληλία».
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Κώστας Χατζηδάκης έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο πρόχειρο, που καταφεύγει σε υπερβολές και ακρότητες. «Η κυβέρνηση επιχειρεί να λαϊκίσει και να διχάσει την κοινωνία για να πείσει δήθεν ότι έχει προοδευτικό πρόσημο», προσέθεσε.
Ενδοκυβερνητική ρωγμή
Εν μέσω των αντιδράσεων ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, κατέθεσε νομοτεχνική αλλαγή, σύμφωνα με την οποίαδεν θα γνωμοδοτεί για τους ανήλικους η επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», αλλά η επιτροπή που θα συσταθεί για δύο χρόνια και θα συγκροτείται από παιδοψυχίατρο, ψυχίατρο, ενδοκρινολόγο, παιδοχειρουργό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό με ειδίκευση στο συγκεκριμένο θέμα.
Πάντως, το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει ήδη ενδοκυβερνητική ρωγμή, καθώς οι ΑΝΕΛ ανακοίνωσαν χθες, δια του εισηγητή τους, ότι θα καταψηφίσουν το επίμαχο τρίτο άρθρο που περιλαμβάνει το δικαίωμα αλλαγής φύλου σε ενήλικες και ανήλικους. Εξαίρεση αποτελεί ο Κώστας Ζουράρις, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει τη νέα ρύθμιση
Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Αντιθέτως, παρά το γεγονός ότι ακούγεται έντονα στους διαδρόμους της Βουλής ότι η διάταξη για τα 15 έτη θα «διορθωθεί» ακόμα περισσότερο. Δηλαδή, θα εισαχθούν κι άλλα κριτήρια, εκτός από την έγκριση ειδικών του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.
Η στάση των κομμάτων
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος του στο νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι θα το καταψηφίσει. Παράλληλα, κατέθεσε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ορίζει ως προϋποθέσεις για την αλλαγή φύλου, την επιστημονική γνωμάτευση για την ενσυνείδητη επιλογή του ατόμου, τη δυνατότητα κρίσης μόνο μία φορά, τα δύο στάδια εξέτασης στο δικαστήριο και όριο ηλικίας τα 18 έτη.
Ο κύβος ερρίφθη για τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει στις 13:00 στη Βουλή.
Μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του κόμματος, Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητάει την απόσυρση του επίμαχου άρθρου, που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής φύλου στα 15 έτη, και σε περίπτωση που η κυβέρνηση αρνηθεί, προτείνει αλλαγές, ώστε όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις να προσδιοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με υπουργική απόφαση, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο.
Η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επί της επίμαχης διάταξης θα είναι «παρών», διευκρίνισε. Επιπλέον ανέφερε ότι τόσο η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, που βρίσκεται σε περιοδεία στη Κρήτη, όσο και ο ίδιος, αλλά και ο εισηγητής του νομοσχέδιου Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και ο βουλευτής Γιάννης Τσελέπης, επειδή θα απουσιάζουν, θα αποστείλουν επιστολική ψήφο.
Με τα έως τώρα δεδομένα, το επίμαχο άρθρο 3 για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου στα 15 έτη, θα ψηφιστεί από ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι και θα καταψηφιστεί από ΝΔ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων, που εξέφρασαν δια των εισηγητών τους τις έντονες αντιδράσεις και επιφυλάξεις τους χθες, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Έξαλλος ο Βασίλης Λεβέντης
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων πήρε ξεκάθαρη θέση απέναντι στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ απευθυνόμενος προς τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τα ακόλουθα: «Εσείς αν ζείτε σε μια γειτονιά, πόσο εύκολα θα αποκαλέσετε έναν 15χρονο από Χρήστο, Χριστίνα; Αυτή η Χριστίνα θα μπορεί να κάνει ομαλές σχέσεις;».Έντονη ήταν η κριτική του κατά της στάσης που κρατά η κυβέρνηση εναντίον της Εκκλησίας: «Μιλάτε με απαξιωτικό ρόλο για την Εκκλησία. Λάθος, η Εκκλησία θέλει μόνο να σέβεστε τις αρχές της, υπάρχουν αξίες, υπάρχουν αρχές!».
Ο κ. Λεβέντης απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση του είπε:
«Είναι παράνοια, είναι ψυχιατρική ασθένεια... Τους δίνετε κάτι που πάει κοντρα στη φυση. Ο Θεός καθόρισε τα φύλα σε άρρεν ή θήλυ. Είναι ανώμαλα πράγματα αυτά, να αλλάζει ο άνθρωπος μόνος του τα φύλα. Είναι ωραία πράγματα αυτά κ. Βούτση;», τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Βούτση για να πάρει την απάντηση:
«Ναι είναι ωραία!».
Ο κ. Λεβέντης εξοργίστηκε και ανταπάντησε: «Ντροπή σας. Αυτά να τα κάνετε και να τα λέτε στον περίγυρό σας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΒΕΝΤΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου