03 Νοεμβρίου 2017

Kυνική ομολογία ΣΥΡΙΖΑ:Γ. Χουλιαράκης: «Φορολογήσαμε συνειδητά τη μεσαία τάξη…»


Γ. Χουλιαράκης: «Φορολογήσαμε συνειδητά τη μεσαία τάξη…»

Στην κυνική ομολογία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φορολόγησε συνειδητά τη μεσαία τάξη, τους συνεπείς και έντιμους φορολογούμενους αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. 

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατά τη διάρκεια επεξεργασίας του προσχεδίου του Προϋπολογισμού ο κ. Χουλιαράκης ομολόγησε ότι η πολιτική της κυβέρνησης ήταν η φοροεξόντωση της μεσαίας τάξης για να ενισχυθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα, όσοι διαθέτουν εισοδήματα κάτω από 4.800 ευρώ. Μάλιστα, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση!

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν θα υπάρξει κανένα νέο μέτρο στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, παρά μόνο όλα όσα προβλέπει το προσχέδιο. Πάντως, ήδη από την Κομισιόν μιλούν για κενό 550 -700 εκατ. ευρώ (0,3%-0,4% του ΑΕΠ) στον προϋπολογισμό του 2018. «Στο τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί δεν θα προστεθεί ούτε ένα επιπλέον μέτρο. Τα πρωτοσέλιδα για επιπλέον μέτρα 1 δις ή 2,4 δις δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός περιέγραψε την πορεία εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια και παρέθεσε τον οδικό χάρτη της «καθαρής» εξόδου. Ουσιαστικά, μίλησε για ένα «μαξιλάρι» της τάξης των 12 με 15 δις ευρώ, έναν κουμπαρά, ο οποίος θα αποτελεί την οδό διαφυγής της χώρας σε περίπτωση μιας νέας κρίσης χρέους. Συγκεκριμένα, είπε ότι προκειμένου να μπορούμε να βγούμε με ασφάλεια στις αγορές χωρίς νέα προληπτική γραμμή στήριξης μετά το καλοκαίρι του 2018 θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ασφάλειας, έτσι ώστε αν προκύψει νέος κλονισμός σε διεθνείς χρηματαγορές σε κάθε περίπτωση να μπορούμε ανακυκλώνουμε δημόσιο χρέος χωρίς ρίσκο. «Είναι συνήθως της τάξης των δανειακών υποχρεώσεων 12 μηνών (1- 1,5 χρόνου) περίπου 12 με 15 δις», εξήγησε και ξεκαθάρισε ότι τα 9 δις θα προκύψουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και τα υπόλοιπα από ιδία κεφάλαια, ήτοι από το πλεόνασμα.

Παράλληλα, ο κ. Χουλιαράκης προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν θα μοιράσει το πλεόνασμα στο σύνολό του, φοβούμενη μια αναθεώρηση των αριθμών. Ειδικότερα, από το πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ θα μοιραστεί το 0,6-0,7% και το υπόλοιπο θα «μείνει στα δημόσια ταμεία ως μαξιλάρι ασφαλείας για το ενδεχόμενο αναθεώρησης στόχου προϋπολογισμού του 2017».
 
Τέλος, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι η διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% «εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους», και ως εκ τούτου «η παράταξή μας θα ήθελε σημαντικά μικρότερους».
Αλέξανδρος Διαμάντης

(φωτογραφία: SOOC)
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου