Η Ρωσία σίγουρα πλέον θα αλλάξει την ατζέντα της στην περιοχή και θα έρθουν νέες θύελλες για την Ελλάδα στον γεωπολιτικό τομέα.
Οι χθεσινές παρεμβάσεις τόσο της Μόσχας, όσο και των ΗΠΑ ξκαθάρισαν το τοπίο.
Σε πρώτη φάση η Μ. Ζαχάροβα δήλωσε τα εξής:
«Προχωρούμε πάντοτε με την αρχή ότι τέτοιου είδους ενέργειες, όπως οι απελάσεις διπλωματών έχουν συμμετρικές συνέπειες. Αυτές οι ενέργειες δεν προσθέτουν τίποτα θετικό στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, θεωρούμε την ίδια στιγμή πως οι διμερείς σχέσεις έχουν δική τους αξία. Εμείς μιλάμε για συνεργασία προς όφελος των λαών των δύο χωρών», ανέφερε η κ. Ζαχάροβα, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.
Εν συνεχεία την σκυτάλη ανέλαβαν οι ΗΠΑ:
Την στήριξή του στην Ελλάδα εκφράζει το State Department για το θέμα της απέλασης των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, με την κατηγορία παράνομων ενεργειών , κατά της εθνικής ασφάλειας, οι οποίες κρίνονται ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.
Όπως τονίζει σε tweet της η εκπρόσωπος του State Department, Heather Nauert, που τονίζει πως «Ελλάδα απέλασε δυο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε ακόμη δύο, οι οποίοι προσπάθησαν να παρέμβουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Στηρίζουμε την Ελλάδα που υπερασπίζεται την κυριαρχία της»
Ελληνικοί κυβερνητικοί κύκλοι γνωστοποίησαν ότι η «παράνομη δράση» των Ρώσων σχετιζόταν με τα συλλαλητήρια για το όνομα της ΠΓΔΜ και είχε χαρακτήρα υπονόμευσης της κυβερνητικής πολιτικής. Οι Ρώσοι «διπλωμάτες» κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να επηρεάσουν δημάρχους και μητροπολίτες στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και να χρηματίσουν κρατικούς αξιωματούχους. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «παρέμβαση στα εσωτερικά μας» και ζήτησε σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας. Είναι φανερό ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν μπει σε φάση ψυχρότητας.
Γερμανικά ΜΜΕ αποθεώνουν Τσίπρα-Κοτζιά
«Στην Αθήνα, δύο πολιτικοί είναι υπεύθυνοι για την εξεύρεση της λύσης στο ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ: Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έλαβε την πολιτική απόφαση να αγνοήσει τα εθνικιστικά δόγματα και να επιτρέψει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης.
Ωστόσο, ο πραγματικός αρχιτέκτονας της συμφωνίας από ελληνικής πλευράς είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς», γράφει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ (χρησιμοποιείται ο όρος “Βόρεια Μακεδονία”) είναι ένα διπλωματικό αριστούργημα, που σε μεγάλο μέρος αποτελεί δικό του δημιούργημα και θα μπορούσε να του εξασφαλίσει μια θέση στα βιβλία της ιστορίας της περιοχής. Ο Νίκος Κοτζιάς, συνομιλώντας με την FAZ-Woche, δηλώνει βέβαιος ότι θα υπάρξει πλειοψηφία για την επικύρωση της συμφωνίας στο ελληνικό κοινοβούλιο, αφού υπέρ αυτής είναι και τμήματα της αντιπολίτευσης. Δεν θα πρόκειται μεν τότε για πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού, “αλλά δεν αναφέρεται πουθενά στο Σύνταγμα ή στους άγραφους κανόνες της Δημοκρατίας ότι χρειαζόμαστε μια τέτοια πλειοψηφία. Μετράει η πλειοψηφία των βουλευτών του κοινοβουλίου και μια τέτοια πλειοψηφία για τη συμφωνία θα υπάρξει”. Αμέσως μετά ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη τη ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ: «Εφόσον οι γείτονες μας θα έχουν εκπληρώσει τα καθήκοντά τους, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πει “Όχι”. Θα μπορέσουν τότε να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ κι εμείς δεν θα μπορούμε πια να το εμποδίσουμε. Κι ούτε και θέλουμε να το εμποδίσουμε».
«Μερικοί χαρακτηρίζουν ειρωνεία της ιστορίας το ότι ειδικά ο Τσίπρας και το κυβερνών κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσαν να δωρίσουν στο ΝΑΤΟ ένα νέο μέλος», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Ο Κοτζιάς δεν θεωρεί χρήσιμες τέτοιες εκφράσεις», προσθέτει η εφημέριδα: «Δεν δωρίζουμε στο ΝΑΤΟ ένα νέο μέλος, αλλά επιλύουμε ένα πρόβλημα, επειδή το θεωρούμε σωστό και καλό – καλό για την Ευρώπη, καλό για τα Βαλκάνια και καλό για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας», τονίζει ο Ν.Κοτζιάς.
Το παρασκήνιο της Συμφωνίας των Πρεσπών
Ο πρωθυπουργός ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ένα βίντεο που εξιστορεί το παρασκήνιο για τος πως φθάσαμε στη συμφωνία με τα Σκόπια και την υπογραφή της στις Πρέσπες. Στο βίντεο περιλαμβάνεται η τηλεφωνική συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ στις 12 Ιουνίου, για το ραντεβού αλλά και συζητήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στις αναρτήσεις του στο Twitter ο πρωθυπουργός αναφέρει:
“Με τη Συμφωνία κατοχυρώνουμε πάγιες ελληνικές διεκδικήσεις που αφορούν όχι μόνο το εθνικό μας παρελθόν, αλλά και το παρόν και το μέλλον. Μιας ισχυρής Ελλάδας, φάρου πολιτισμού, ιστορίας & αξιών, μιας Ελλάδας πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη” .
Το βίντεο ξεκινάει με πλάνα από τις Πρέσπες και στην συνέχεια «μπαίνει» στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ο πρωθυπουργός στ’ αγγλικά ρωτάει τον Ζόραν Ζάεφ αν ξέρει την περιοχή που λέγεται Πρέσπες.
«Εδώ είναι Βαλκάνια. Θα αντιμετωπίσω δυσκολίες, θα αντιμετωπίσεις δυσκολίες αλλά μια μέρα η Ιστορία θα μας δικαιώσει», λέει ο πρωθυπουργός στον Ζόραν Ζάεφ.
Δείτε το βίντεο:στο pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου