400 παιδιά και έφηβοι ασυνόδευτοι ή από προσφυγικές οικογένειες θα φοιτήσουν τη σχολική χρονιά 2019-2020 στο Νομό Κοζάνης στις Δ.Υ.Ε.Π (Δομές Υποστήριξης και Εκπαίδευσης Προσφύγων) και στις Τάξεις Υποδοχής. Οι ροές είναι συνεχόμενες, αυξομειώνεται ο αριθμός τους και υπάρχουν ακόμα ανακατατάξεις με τα τελικά ΦΕΚ για τη λειτουργία είτε ίδρυση πολλών δομών να μην έχουν ακόμα δημοσιευτεί από το αρμόδιο υπουργείο.
140 στα Γρεβενά
Στα Γρεβενά θα παρακολουθήσουν μαθήματα περίπου 140 παιδιά στο 3ο, 7ο δημοτικό Γρεβενών και στο δημοτικό της Κρανιάς. Για τα παιδιά γυμνασίου και λυκείου(60 περίπου τον αριθμό) θα λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο, όπως και στο ΕΠΑΛ Γρεβενών, ενώ υπάρχουν και κάποια που θα πάνε σε νηπιαγωγεία. Στις τάξεις υποδοχής το πρόγραμμα είναι κανονικό , ενώ προστίθενται και τρεις ώρες εκμάθηση ελληνικής γλώσσας.
150 στην Καστοριά / 35 στον Άγιο Παντελεήμονα Φλώρινας
Στην Καστοριά ο αριθμός των παιδιών ανέρχεται σε 150 περίπου και ακόμα αναζητούνται οι δομές. Στον Άγιο Παντελεήμονα Φλώρινας για τα 35 παιδιά θα δημιουργηθεί τάξη υποδοχής στο Γυμνάσιο Αμυνταίου ή ΔΥΕΠ.
70 στην Κοζάνη
Στο Νομό Κοζάνης ως γνωστόν φιλοξενούνται παιδιά ή έφηβοι πρόσφυγες σε Αιανή, Πεντάλοφο και Νεάπολη. Οι 21 έφηβοι της Αιανής δεν θα εκπαιδευτούν φέτος στο 4ο εσπερινό ΕΠΑΛ και αναζητείται η δομή που θα τους φιλοξενήσει. Να αναφέρουμε ότι το 4ο εσπερινό ΕΠΑΛ Κοζάνης, λειτουργεί απογευματινές ώρες μετά τις 17:30 και συστεγάζεται μαζί με το 1ο ΕΠΑΛ Κοζάνης που λειτουργεί τις πρωινές ώρες , εκεί που λειτουργεί και το Δ.Ι.Ε.Κ. Κοζάνης τις μεσημεριανές ώρες και το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Κοζάνης. Δηλαδή στις τέσσερις δομές είχε προστεθεί μια ακόμα, γι αυτό και φέτος γίνονται συζητήσεις για αλλαγή της δομής. Για τα 25 κορίτσια στον Πεντάλοφο θα δημιουργηθούν δύο τάξεις υποδοχής στο διαπολιτισμικό σχολείο της περιοχής, ενώ στη Νεάπολη για τα επτά παιδιά του γυμνασίου θα δημιουργηθεί μια τάξη υποδοχής στο Γυμνάσιο Νεάπολης και για τα υπόλοιπα 15 περίπου του δημοτικού Δ.Υ.Ε.Π στο Δημοτικό Νεάπολης. Υπάρχουν και κάποια που θα πάνε νηπιαγωγείο.
Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι οι Δομές Υποστήριξης και Εκπαίδευσης Προσφύγων λειτουργούν απογευματινές ώρες μεταξύ 14:00-18:00, ενώ οι τάξεις υποδοχής στο κανονικό ωράριο του σχολείου. Είθισται οι μαθητές που παρακολούθησαν μια δομή εκπαίδευσης (ΔΥΕΠ) όπως συνέβη στα Γρεβενά να εντάσσονται μετά σε τάξεις υποδοχής.
Τίτλος σχόλιο:fyllokaiftero1blogspot.com
Πηγή: prlogos.gr / Ιωάννα Παπαδημητρίου
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΕΔΩ https://www.svouranews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου