Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) δημοσίευσε μια έκθεση την περασμένη εβδομάδα, η οποία κατέγραψε εννέα νέες περιπτώσεις πολιομυελίτιδας που προκλήθηκαν από τα εμβόλια σε τέσσερις αφρικανικές χώρες στη Νιγηρία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την Αγκόλα και το Κονγκό.
Συνολικά 16 χώρες είχαν παρόμοια κρούσματα. Αυτό περιλαμβάνει περιπτώσεις σε άλλες αφρικανικές επαρχίες και στην Ασία σε μέρη όπως οι Φιλιππίνες, η Κίνα και η Μιανμάρ. Έχει αυξηθεί η καταμέτρηση των περιπτώσεων πολιομυελίτιδας που προκαλούνται από εμβόλια σε 157.
Το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, οι δύο χώρες όπου η πολιομυελίτιδα εξακολουθεί να είναι ενδημική, έχουν αναφέρει 107 περιπτώσεις πολιομυελίτιδας “άγριου τύπου”.
Σύμφωνα με το Associated Press, όλες οι τρέχουσες περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι έχουν προσβληθεί από πολιομυελίτιδα μέσω του εμβολίου, έχουν προκληθεί από έναν ιό Τύπου 2, του οποίου η άγρια μορφή έχει εξαλειφθεί από το 2015.
Το Ανεξάρτητο Όργανο Παρακολούθησης, ομάδα που συστάθηκε από την ΠΟΥ για την εκτίμηση της εξάλειψης της πολιομυελίτιδας, προειδοποίησε σε μια έκθεση του τρέχοντος μηνός ότι ο ιός της πολιομυελίτιδας που προέρχεται από εμβόλια “εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στη Δυτική Αφρική, προκαλώντας γεωγραφικά όρια και προκαλώντας θεμελιώδη ερωτήματα και προκλήσεις για όλη τη διαδικασία εκρίζωσης”.
Η ομάδα δήλωσε ότι οι υπάλληλοι είχαν ήδη «αποτύχει τελείως» στο να ανταποκριθούν σε έναν πρόσφατα εγκεκριμένο στόχο να σταματήσουν το ξέσπασμα πολιομυελίτιδας που προκλήθηκε λόγω του εμβολίου μέσα σε 120 ημέρες από την ανίχνευση. Περιέγραψε την αρχική στάση του ΠΟΥ και των εταίρων της να σταματήσουν αυτές τις περιπτώσεις εμβολιασμένης πολιομυελίτιδας ως «χαλαρή» και είπε ότι «χρειάζεται νέα σκέψη» για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Ο ΠΟΥ και άλλοι οργανισμοί χρησιμοποιούν εμβόλια από το στόμα με ζωντανό ιό, ενώ οι δυτικές χώρες χρησιμοποιούν ένα ακριβότερο ενέσιμο εμβόλιο που περιέχει έναν αδρανοποιημένο ιό και το οποίο υποτίθεται είναι πιο ασφαλές.
igata.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου