Καταθέτουν συμπληρωματικό προϋπολογισμό από τα αποθεματικά.
Πληθωρισμός στο 8% διαλύει την ελληνική οικονομία, με την κυβέρνηση να αποκαλύπτει ότι καταθέτει συμπληρωματικό προϋπολογισμό αλλά με φειδώ γιατί είμαστε στην αρχή της κρίσης!
Αντιμέτωπη με την ακρίβεια βρίσκεται η κοινωνία μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης να “τρέξουν” να συνταχθούν με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας κάνοντας πως δεν έβλεπαν τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η κίνηση για την χώρα.
Με την ελληνική οικονομία να κινείται σε σκηνικό απόλυτης αβεβαιότητας το οικονομικό επιτελείο ξαναγράφει τον προϋπολογισμό αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η έκρηξη του πληθωρισμού που θα σπάσει το φράγμα του 8% τον Μάρτιο έχουν ανατρέψει όλες τις αρχικές προβλέψεις.
Παράλληλα εξαντλήθηκε όλος ο δημοσιονομικός χώρος που είχε η κυβέρνηση για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Υπό την πίεση αυτή, το οικονομικό επιτελείο καταθέτει την εβδομάδα που έρχεται συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 2 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων που ανέρχονται σε 40 δισ. ευρώ, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι αυξημένες δαπάνες για τα μέτρα που έλαβε ή ετοιμάζεται να λάβει η κυβέρνηση.
Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών σε συνθήκες τέτοιας μεταβλητότητας θα πρέπει να υπάρχουν δημοσιονομικές εφεδρείες για την αντιμετώπιση των έξτρα αναγκών, καθώς έχει συμπληρωθεί μόλις το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς και τα δύσκολα είναι μπροστά.
Ένα μέρος των 2 δισ. ευρώ θα καλύψει τη δαπάνη για μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί, όπως το επίδομα των 200 ευρώ σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, θα τροφοδοτήσει την παράταση του προγράμματος Συν-Εργασία για ακόμη δύο μήνες, ήτοι για τον Απρίλιο και για τον Μάιο, ενώ θα διατεθούν και για άλλα μέτρα που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, όπως αυτά για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
Νέο πακέτο μέτρων
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο πακέτο μέτρων για τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας, αλλά και της αποσυμπίεσης των εγχώριων παραγωγών και κτηνοτρόφων από τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις.
Για τις καλλιέργειες, εξετάζεται η κάρτα αγρότη που θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για αγορά λιπασμάτων έναντι συγκεκριμένου ποσού, χωρίς συμψηφισμό, με πιθανές φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι και η διατήρηση μέχρι το τέλος του 2022 του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές, με κόστος 250 εκατ. ευρώ.
Επιδότηση πετρελαίου και τον Μάιο
Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσό που αγγίζει τα 400 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθεί για τις αυξημένες δαπάνες του δημοσίου τομέα και του στρατού σε καύσιμα, ενώ εξετάζεται η επέκταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης και για τον μήνα Μάιο.
Μείωση ΦΠΑ
Όσον αφορά τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα πρώτης ανάγκης, η απόφαση -που έχει μεγάλο κόστος- θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα υπάρξει, από την πορεία του πολέμου αλλά και από τα στοιχεία που θα προκύψουν από την Έρευνα Οικογενειακού Προϋπολογισμού της ΕΛΣΤΑΤ.
Στις σημερινές δυσμενείς συνθήκες, όλοι οι δημοσιονομικοί στόχοι καθίστανται εξαιρετικά εύθραυστοι, καθώς όσο συνεχίζεται ο πόλεμος αλλά και η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση τόσο η κυβέρνηση θα υποχρεώνεται να παρεμβαίνει με μέτρα ενισχύσεων των εισοδημάτων, που οδηγούν σε διεύρυνση του ελλείμματος αλλά και αύξηση του δημοσίου χρέους.
Και είμαστε μόνο στην αρχή…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου