Όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τις Εθνικές Ιατρικές Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης του Ισραήλ μεταξύ 2019 και 2021, τα οποία αξιολόγησαν κλήσεις έκτακτης ανάγκης ή EMS, μεταξύ 16 έως 39 ετών σε όλο το Ισραήλ «με πιθανούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της μόλυνσης COVID-19 και των ποσοστών εμβολιασμού».
Διαπίστωσαν ότι υπήρξε αύξηση κατά 25% στις κλήσεις EMS μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Μαΐου 2021, σε σύγκριση με τα έτη 2019 και 2020. Το Ισραήλ, το οποίο χρησιμοποιεί κυρίως το εμβόλιο mRNA της Pfizer, ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού COVID-19 στα τέλη Δεκεμβρίου 2020.
«Ο εβδομαδιαίος αριθμός κλήσεων έκτακτης ανάγκης συσχετίστηκε σημαντικά με τα ποσοστά της 1ης και 2ης δόσης εμβολίου που χορηγήθηκαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, αλλά δεν συσχετίστηκε με τα ποσοστά μόλυνσης από την COVID-19», διαπίστωσαν.
«Αν και δεν τεκμηριώνουν αιτιώδεις σχέσεις, τα ευρήματα εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τις προκαλούμενες από τα εμβόλια μη ανιχνεύσιμες σοβαρές καρδιαγγειακές παρενέργειες και υπογραμμίζουν την ήδη διαπιστωμένη αιτιώδη σχέση μεταξύ των εμβολίων και της μυοκαρδίτιδας, μιας συχνής αιτίας απροσδόκητης καρδιακής ανακοπής σε νεαρά άτομα».
Συνιστούν ότι κατά την αξιολόγηση πιθανών παρενεργειών του εμβολίου και των επιπτώσεων της COVID-19, οι αξιωματούχοι θα πρέπει να ενσωματώνουν τα δεδομένα του EMS και τα σχετικά δεδομένα για τον εντοπισμό πιθανών νέων τάσεων στον τομέα της υγείας, όπως η αύξηση των κλήσεων του EMS, και «να διερευνούν αμέσως τις πιθανές υποκείμενες αιτίες».
photo intime
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου