10 Απριλίου 2015

Ζητούν ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης ΟΑΕΕ



Με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων συναντήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ανοιχτό άφησε χθες το ενδεχόμενο τελικά να περάσει και να ισχύσει η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης στον ΟΑΕΕ ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης. Στη συνάντηση που είχε χθες ο Δ. Στρατούλης με τους εκπροσώπους της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και δεδομένου ότι και από την πλευρά τους ετέθη το θέμα (όπως έχει κάνει το σύνολο των εργοδοτικών οργανώσεων), δεσμεύτηκε να διεξάγει αναλογιστική μελέτη. «Αν διαπιστωθεί ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα εσόδων στον ΟΑΕΕ, τότε θα θεσμοθετήσουμε το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής στην ασφαλιστική κλάση στον ΟΑΕΕ» φέρεται να είπε ο κ. Στρατούλης.
Αυτό πάντως που συντελέστηκε είναι να αποσυρθεί η διάταξη που επέκτεινε αλληλεγγύως την ευθύνη για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία στο σύνολο των μελών του Δ.Σ. μιας ανώνυμης εταιρείας.
Οπως είπε ο υπουργός, εκτιμήθηκε ότι ένα τέτοιο μέτρο (πρόκειται για το άρθρο 31 του νομοσχεδίου για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας) θα δυσχέραινε τη συμμετοχή μελών στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων.
Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων κατέθεσε υπόμνημα στον αν. υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης με τις θέσεις της επιμελητηριακής κοινότητας σε σχέση με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και της νέα ρύθμισης των 100 δόσεων.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και πρόεδρος της ΚΕΕ, Κ. Μίχαλος, εξέφρασε την ικανοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου για τη ρύθμιση, σημειώνοντας προς τον υπουργό ότι οι διατάξεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλουν στην προσπάθεια των επιχειρήσεων, που σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Βέβαια δεν έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει κάτι περισσότερο για όσους χρωστούν. Ετσι κατέθεσε την άποψη ότι έπρεπε να υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις οι οποίες συμπυκνώνονται:
Στη μείωση του επιτοκίου σε χαμηλότερο επίπεδο του 3%. Θέση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, είναι ότι θα έπρεπε να κυμαίνεται και σίγουρα να μην ξεπερνά το 2%. Ο κ. Στρατούλης από την πλευρά του είπε ότι θα μπορούσε να συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά σε κάποιο άλλο χρονικό διάστημα και όχι την παρούσα στιγμή.
•Στην πρόβλεψη bonus επιπλέον μείωσης 5% των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των συνεπών επιχειρήσεων.
Για άλλη μία φορά κάποιος εκπρόσωπος των επιχειρηματιών έθεσε θέμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να αυξηθεί η απασχόληση. Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε στον κ. Στρατούλη, η ΚΕΕ ζητά μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%, με στόχο την ενθάρρυνση νέων προσλήψεων σε όλες τις επιχειρήσεις που καταβάλλουν ανελλιπώς τις ασφαλιστικές εισφορές τους και ένταξη επίσης σε καθεστώς μείωσης όσων επιχειρήσεων υπαχθούν στον διακανονισμό παλαιών οφειλών και για ένα δωδεκάμηνο τηρούν τους όρους του διακανονισμού. Παράλληλα προτάθηκε, με στόχο να ενθαρρυνθεί η επιχειρηματικότητα, να μειωθούν κατά 50% οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει μια νέα επιχείρηση κατά τα 3 πρώτα έτη της λειτουργίας της.
Ανασφάλιστη εργασία
Προφανής στόχος, σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, τέτοιων μέτρων είναι η αύξηση της απασχόλησης και η δημιουργία νέων επενδύσεων. Πάντως τόσο ο κ. Στρατούλης όσο και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Ρωμανιάς, απέρριψαν την πρόταση λόγω των μεγάλων προβλημάτων ρευστότητας που παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τέλος, αναφορικά με τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία η ΚΕΕ τάχθηκε αλληλέγγυα στην καταπολέμησή της, αφού όπως ειπώθηκε δεν βάλλει μόνο κατά της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά λειτουργεί και σε βάρος της υγιούς επιχειρηματικότητας. Αυτό που προτείνουν τα Επιμελητήρια είναι η ενίσχυση με εξειδικευμένο προσωπικό των ελεγκτικών μηχανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου