Σε μία απίστευτη δήλωση προχώρησε ο Α. Τσίπρας. Μάλλον θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν βρέχει, αλλά ο κόσμος τους φτύνει. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται πλέον με την πλάτη στο τοίχο μετά την συμφωνία με τους Σκοπιανούς.

Δεν ανέμενε αυτό τον πανεθνικό ξεσηκωμό και άρχισε να ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα, καθώς αποκάλεσε ως… ακραίους όλους όσοι διαμαρτύρονται στην εκχώρηση της Μακεδονίας μας.
Για τις έντονες διαμαρτυρίες και τα επεισόδια που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα κλήθηκε να απαντήσει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να παραλληλίσει τα επεισόδια με την άνοδο των ακραίων δυνάμεων στην Ευρώπη, ενώ απέδωσε ευθύνες ξανά στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της.
«Είναι αλήθεια ότι εδώ και καιρό και στη Β. Ελλάδα και αλλού υπάρχει έξαρση φανατισμού ακραίων ομάδων που συγκροτούν τις θέσεις και τις απόψεις τους γύρω από έναν επίπλαστο πατριωτισμό. Είναι ένα φαινόμενο που το βλέπουμε και στην Ευρώπη και δυστυχώς και στην Ελλάδα» είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι στη χώρα μας «έχει πάρει και μια πολύ ακραία μορφή με υψηλά ποσοστά μιας φιλοναζιστικής οργάνωσης και που τοποθετείται διαρκώς με ακραίες θέσεις για το πολίτευμα».
Ο κ. Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στις ευθύνες του αποκαλούμενο «δημοκρατικού τόξου».
«Η θέση και η στάση που αναπαράγει μια λογική διχασμού για οποιουσδήποτε λόγους είτε για εσωτερικά προβλήματα είτε για σκοπιμότητες είναι μια αδιέξοδη πολιτική που όσοι την ακολουθούν θα τη βρουν σύντομα κοντά τους» προειδοποίησε.
Εσπευσε μάλιστα να αποδώσει «μεγάλες ευθύνες στην πλευρά της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη» καθώς όπως είπε «έπρεπε να περάσει ενάμισης μήνας για να διαγράψει τον δήμαρχο του Αργους, ενώ υπάρχουν και άλλα στελέχη που έχουν ακραία ρητορική, όπως ο αντιπρόεδρος του κόμματος της ΝΔ (σ.σ. Αδωνις Γεωργιάδης).
«Αυτοί που φωνάζουν είναι μεμονωμένες μειοψηφίες. Η μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία καταδικάζει αυτές τις πρακτικές και απομονώνει τους ακραίους» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Δήλωση-σοκ για Σκόπια
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πέραν της συζήτησης για τη μετανάστευση, με την απόφαση που ελήφθη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία το 2019, στην οποία πρωτοστάτησε η Ελλάδα, η ΕΕ ανακτά τον ρόλο της στα Βαλκάνια δίνοντας όραμα στην περιοχή.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις Ζάεφ, ότι οι «γείτονες» εξασφάλισαν το δικαίωμα να αποκαλούνται Μακεδόνες, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «έχουν το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται όπως θέλουν, όπως και οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να τους αποκαλούν όπως θέλουν».
Τι είπε για τον Ερντογάν

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ρωτήθηκε αν όντως ο Τούρκος πρόεδρος του έχει θέσει θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.

«Είναι γνωστές οι απόψεις του κ. Ερντογάν. Εγώ τον πήρα για να τον συγχαρώ και του έθεσα το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, λέγοντάς του ότι είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχει αυτό το αγκάθι στις σχέσεις μας. Τον διαβεβαίωσα ότι είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στις σχέσεις καλής γειτονίας και ότι δεν πρέπει να αναζητά εχθρούς ανάμεσά μας» είπε ο κ. Τσίπρας και παραδέχθηκε:
«Μου είπε ότι έχει το γνωστό πρόβλημα (σ.σ. για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς), του απάντησα όπως έπρεπε να του απαντήσω. Για να είμαι ειλικρινής όμως, δεν έκανε απόλυτο παραλληλισμό των δύο θεμάτων, είπε απλώς ότι υπάρχει και αυτό το θέμα στο τραπέζι».

Τέλος, όπως αποκάλυψε ο Ερντογάν του είπε πως «είναι μια ευκαιρία να τα πούμε από κοντά στην επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ (σ.σ. 11 και 12 Ιουλίου)» για να καταλήξει: «Ας ελπίσουμε ότι θα είναι εποικοδομητική αυτή η συνάντηση».


pentapostagma.gr