Τώρα ξεκινάει η απόλυτη κόλαση για τα Σκόπια. Η Μόσχα δεν πρόκειται να ανεχθεί την προπαγάνδα της κυβέρνησης Ζάεφ και μια λιτή αλλά γεμάτη όλο νόημα ανακοίνωση, στέλνει τελεσίγραφο στα Σκόπια να σοβαρευτούν.

Ως πολιτικά ανεύθυνη χαρακτήρισε η Ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια, τη δήλωση του επικεφαλής της κυβέρνησης, ότι Ρώσοι επιχειρηματίες ενίσχυσαν οικονομικά ‘αντάρτες’ για να διαμαρτυρηθούν στη ‘Μακεδονία’, γράφει το σκοπιανό πρακτορείο Mak Fax.

«Με τη δήλωση του ο Ζάεφ αμφισβητεί την ειλικρίνεια των προσπαθειών της κυβέρνησης της Μακεδονίας να οικοδομήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Με λύπη μας ανακοινώνουμε ότι η ρωσοφοβία ολοένα και περισσότερο γίνεται εργαλείο στην εξωτερική πολιτική και στην εσωτερική πολιτική», έγραψε η ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια στο λογαριασμό της που διατηρεί στο Twitter, όπως αναφέρει το echedoros-a.gr.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ζάεφ, δήλωσε ότι μέλη της ομάδας «Κόμιτι» που συνελήφθησαν τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης μπροστά από το Κοινοβούλιο κατά της συμφωνίας με την Ελλάδα. Στο αστυνομικό τμήμα δήλωσαν ότι Ρώσοι επιχειρηματίες του έδωσαν χρήματα και για αυτό βγήκαν στους δρόμους.

«Αυτά τα νεαρά αγόρια από ‘Κόμιτι’ όταν επιτέθηκαν σε αστυνομικούς, κλήθηκαν στην αστυνομία για μια δήλωση, έτσι ανέφεραν ότι επιχειρηματίες από τη Ρωσία δίνουν χρήματα και για αυτό βρίσκονταν εκεί και ότι δεν είχαν τίποτε εναντίον ή οτιδήποτε άλλο», δήλωσε ο Ζάεφ στη σημερινή εκδήλωση που σηματοδότησε την έναρξη της κατασκευής εργοστασίου της αμερικανικής εταιρείας Dura- Automotive Systems.
Δείτε το twitter της Πρεσβείας:

Το παιχνίδι πλέον έχει χοντρύνει για τα καλά στην περιοχή μαας. Η Μόσχα δεν θα ανεχθεί άλλο τις ακροβασίες Σκοπίων-Αθήνας που έχουν επιλέξει να συρθούν πίσω από το άρμα της Δύσης.

Εδώ και καιρό είχε γίνει σαφές ότι γύρω από τα δυτικά Βαλκάνια υπήρχε μια μεγάλη γεωπολιτική αντιπαράθεση. Η επέκταση του ΝΑΤΟ σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων αντιστοιχούσε στην επιθυμία κατοχύρωσης της αμερικανικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή.

Η Σερβία έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, όχι μόνο στη βάση των κοινών πολιτιστικών και θρησκευτικών αναφορών, αλλά και στη βάση οικονομικών σχέσεων, με ρωσικές εταιρείες να έχουν παρουσία ιδίως στο χώρο της ενέργειας. Η ρωσική θέση κατά της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου βοήθησε επίσης σε αυτή την κατεύθυνση.

Είναι γεγονός ότι η Σερβία αποφεύγει να δείξει μονομέρεια, επιδιώκοντας μια διπλή ισορροπία ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, χωρίς ωστόσο να πρόκειται στο άμεσο μέλλον να κινηθεί προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η ένταξη της πΓΔΜ και τυπικά στη συμμαχία θα σημαίνει ότι ολοκληρώνεται μια ισχυρή ΝΑΤΟïκή και αμερικανική παρουσία στο χώρο των Δυτικών Βαλκανίων που αντικειμενικά θα περιορίζει τις δυνατότητες της Ρωσία να αναπτύσσει μια δική της πολιτική. Στο πλαίσιο του «νέου Ψυχρού Πολέμου» τέτοιες εξελίξεις αποκτούν ξεχωριστή σημασία.

Η ρωσική διπλωματία έδινε πάντα ιδιαίτερη βαρύτητα στην πΓΔΜ και την εξασφάλιση ότι δεν θα ενταχθεί στην αμερικανική επιρροή.
Στόχος της Ρωσίας είναι να δημιουργήσει τον Βαλκανικό δρόμο, αλλά και να διαρρήξει το τείχος που έχουν δημιουργήσει οι δυτικοί. Η Γερμανία πάντα ήθελε να διατηρήσει ως Εθνική της Οδό την διαδρομή Βερολίνο, Βαλκάνια, Τουρκία μέχρι και το Ιράκ.

Το παιχνίδι όπως φαίνεται, τώρα ξεκινάει!



Με πληροφορία απο : pentapostagma.gr