Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018

Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: Καταρχήν συμφωνία εφ΄όλης της ύλης - Διαψεύστηκαν τα απανταχού «γεράκια»


 Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: Καταρχήν συμφωνία εφ΄όλης της ύλης - Διαψεύστηκαν τα απανταχού «γεράκια» (Δείτε live)

Καταρχήν συμφωνία εφ΄όλης  της ύλης μεταξύ Ν.Τραμπ και Β.Πούτιν στο Ελσίνκι είχαμε πριν από λίγο, όπως μεταδίδεται από τα διεθνή ΜΜΕ.

Το κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια και μετά τη συνάντηση ήταν ιδιαίτερα θετικό διαψεύδοντας τα  «γεράκια» του βαθέως κράτους των ΗΠΑ, αλλά και όσους παρέσυραν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε «βίαιες» ενέργειες κατά της Ρωσίας απελαύνοντας τους δύο Ρώσους διπλωμάτες.

Η συνάντηση και η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, με τους δύο ηγέτες να τα βρίσκουν για Συρία και Ουκρανία κατά κύριο λόγο αλλά και για  Βενεζουέλα και Ελλάδα δευτερευόντως.
«Ήταν μια πολύ καλή αρχή για όλους», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που υποστήριξε ότι κατά τη συζήτηση έγινε πολύ καλό πρώτο βήμα.

Η δήλωση Τραμπ έγινε ενώπιον δημοσιογράφων, γύρω από το τραπέζι της συνεδρίασης.
Γύρω του βρίσκονταν ανώτατοι αξιωματούχοι κατά την έναρξη του «γεύματος εργασίας» μετά τη δίωρη κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες παρουσία μόνο των διερμηνέων τους.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται ότι θα παραθέσουν κοινή συνέντευξη  Τύπου μετά το τέλος της συνάντησης.

Της συνάντησης είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο, ή τουλάχιστον έτσι εμφανίστηκε από τα ΜΜΕ.
Στα λίγα λόγια που αντάλλαξαν, ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι είναι καιρός να μιλήσουν για τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι θα πρέπει να συζητήσουν δύσκολα πολυεθνικά θέματα. «Υπάρχουν αρκετά από αυτά, για να αρχίσουμε να τους δίνουμε προσοχή» υπογράμμισε.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη σε μια «έκτακτη» σχέση με τον Πούτιν.
«Νομίζω πως θα έχουμε στο τέλος μια έκτακτη σχέση.  Το να τα πάμε καλά με τη Ρωσία είναι καλό πράγμα, δεν είναι κακό πράγμα» τόνισε.

Η συνάντηση, παρ' όλα αυτά, έχει ήδη λάβει μεγάλη -συμβολική, κυρίως- σημασία, καθώς συγκρίνεται με την πρώτη σύνοδο κορυφής μεταξύ των Ρόναλντ Ρίγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, επί Ψυχρού Πολέμου.
Το ιστορικό πλαίσιο είναι διαφορετικό από εκείνο της σημερινής συνάντησης Τραμπ - Πούτιν, αλλά, δεδομένης της... ξεχωριστής προσωπικότητας του Αμερικανού προέδρου και των ιδιαίτερων αντιλήψεών του (που ξεφεύγουν από την παραδοσιακή γεωπολιτική ισορροπία Δύσης-Ανατολής) αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

Τα μέτρα ασφαλείας στο Ελσίνκι είναι δρακόντεια. Η σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο της πρωτεύουσας της Φινλανδίας και αναμένεται να διαρκέσει τρεις ώρες. Θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, οι διοργανωτές του μεγάλου τετ-α-τετ έφτασαν στο σημείο μέχρι και να… εξαφανίσουν τους γλάρους, που συνήθως βρίσκονται στην πλατεία μπροστά από το προεδρικό παλάτι!

Και δεν είναι το μοναδικό μέτρο ασφαλείας. Οι κάτοικοι των σπιτιών κατά μήκος της διαδρομής από την οποία θα περάσουν οι αυτοκινητοπομπές των δυο ηγετών διατάχθηκαν όχι μόνο να μη βγουν στα μπαλκόνια τους, αλλά ούτε καν να... κοιτάξουν από τα παράθυρά τους! Και φυσικά, δεν πρέπει και να ανοίξουν τα παράθυρα…
Pronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου