04 Ιουλίου 2024

Με απόφαση-«βόμβα» το ΣτΕ ανατρέπει τους αυθαίρετους δασικούς χάρτες και «σώζει» χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ακύρωσης για να τα αποδεσμεύσουν!

Με απόφαση-«βόμβα» το ΣτΕ ανατρέπει τους αυθαίρετους δασικούς χάρτες και «σώζει» χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εξέδωσε μία απόφαση-«βόμβα» με βάση την οποία χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία το κράτος τα είχε χαρακτηρίσει «δασικά» σε κυρωμένο Δασικό Χάρτη, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ακύρωσης για να το αποδεσμεύσουν!

.

pronews.gr

Καστοριά: ΝΕΟ ΣΟΚ με αρκούδα στην περιοχή Πέτρα - Ένα νέο περιστατικό με αρκούδα, σημειώθηκε χθές


Φωτογραφία αρχείου

Ένα νέο περιστατικό με αρκούδα, σημειώθηκε σήμερα, Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024, κοντά στο Limneon Resort & Spa στην Πέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του alphafm.gr όλα συνέβησαν όταν το μεγαλόσωμο ζώο, διέσχισε το δρόμο και παραλίγο να προκαλέσει σοβαρό τροχαίο ατύχημα σε διερχόμενο ΙΧ αυτοκίνητο.

Χάρη όμως στη χαμηλή ταχύτητα που κινούνταν το ΙΧ και στα γρήγορα αντανακλαστικά της οδηγού, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Οι οδηγοί που περνούν από το σημείο και όχι μόνο, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

 

 

03 Ιουλίου 2024

Του καθηγητή ΑΝΤΩΝΗ ΦΩΣΚΟΛΟΥ: Για να τελειώνουμε με το πανάκριβο παραμύθι γύρω από την κλιματική αλλαγή

.

Κλιματική Αλλαγή: Φυσικό Διαχρονικό Φαινόμενο ή Ανθρωπογενές Δημιούργημα

,

κλιματική αλλαγή που είναι αντικείμενο μελέτης των φυσικών επιστημών έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από μια ομάδα ανθρώπων που δεν έχουν γνώση θετικών επιστημών και από επιστήμονες που υπηρετούν ξένα συμφέροντα. Έχει συνδεθεί η κλιματική αλλαγή με την απειροελάχιστη αύξηση του ατμοσφαιρικού CO2 το οποίο αποδίδεται στην καύση των υδρογονανθράκων χωρίς δυστυχώς να τεκμηριώνεται επιστημονικά αυτή η άποψη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Του καθηγητή ΑΝΤΩΝΗ ΦΩΣΚΟΛΟΥ
ΠΗΓΗ: ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Πρώτον η καύση των υδρογονανθράκων δεν είναι η μοναδική πηγή έκλυσης CO2 όπως εσκεμμένα πρεσβεύουν οι διεστραμμένοι επιστήμονες και πιστεύουν οι πολιτικοί. Η μεγαλύτερη έκλυσης CO2 προέρχεται από τους ωκεανούς που περιέχουν 30 τρις τόνους CO2, έναντι της ατμόσφαιρας που περιέχει 3.22 τρις τόνους CO2, (412 ppm X 7.81Gt CO2/ ppm). Όταν η θάλασσα θερμαίνεται από τον ήλιο τότε το CO2 διαφεύγει από την θάλασσα και πάει στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την αρχή του Le Chatelier. Ποιά είναι η συμμετοχή του εκλυόμενου από τους ωκεανούς CO2 στην ατμόσφαιρα είναι άγνωστο, αλλά πολύ σημαντική.

Advertisement

Οι θιασώτες της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. επικαλούνται την ατμοσφαιρική συγκέντρωση του CO2 κατά την προβιομηχανική εποχή, πριν το 1720, που ήταν 280 ppm. Δυστυχώς αυτή η περίοδος ήταν η χειρότερη στην ιστορία της ανθρωπότητας διότι λόγω ψύχους αποδεκατίστηκε η ανθρωπότητα. Η μέση γήινη θερμοκρασία ήταν 13.50 Κελσίου έναντι της ιδεώδους που είναι 15.00 Κελσίου, εικόνα 1.

Τότε, 1645-1710, πάγωσαν οι λίμνες και οι ποταμοί όλου του κόσμου και πέθαναν από την πανώλη και το ψύχος 100 εκ. άνθρωποι από τα 400 εκ. που ήταν ο πληθυσμός της γης. Λόγω λοιπόν ψύχους είχαμε τότε και την πολύ μειωμένη συγκέντρωση των 280 ppm, διότι το ατμοσφαιρικό CO2 αποθηκεύτηκε στους ωκεανούς, αρχή του Le Chatelier. Άρα η αναφορά στην συγκέντρωση του ατμοσφαιρικού CO2 κατά την προβιομηχανική περίοδο είναι ατυχέστατη και υποβολιμαία. Φαίνεται όμως πέραν πάσης αμφιβολίας η σχέση της θερμοκρασίας με την συγκέντρωση του ατμοσφαιρικού CO2.

Δεύτερον, το ζωικό βασίλειο, άνθρωποι και ζώα, εκλύουν CO2. Το κάθε άτομο για να επιβιώσει χρειάζεται ημερησίως 2500 θερμίδες με αποτέλεσμα ετησίως ο κάθε άνθρωπος εκλύει στην ατμόσφαιρα 10 τόνους CO2 που προέρχεται από την ημερήσια χρήση/καύση των 2500 θερμίδων που χρειάζεται για να επιβιώσει. Ναι ο κάθε ζων οργανισμός είναι μια μικρή ΔΕΗ.

Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός της γης υπερβαίνει τα 8 δις άτομα το σύνολο του εκπεμπόμενου CO2 από το ανθρώπινο γένος υπερβαίνει τα 80 δις τόνους, ήτοι 80Gt/έτος. Και βεβαίως όλα τα ζώα οικόσιτα και μη, αγελάδες, βουβάλια, βίσονες, ελάφια πρόβατα, κατσίκες γουρούνια, ελέφαντες, λιοντάρια, κοκ, επειδή όλοι μας είμαστε ετερότροφοι οργανισμοί, εκλύουμε στην ατμόσφαιρα τουλάχιστον άλλους 80 δις τόνους CO2. Σύνολο 160 δις τόνους ετησίως, έναντι των 39 δις τόνων CO2 πού προέρχονται από την χρήση των υδρογονανθράκων και την παραγωγή τσιμέντου.

Και πέραν αυτών των πηγών που παράγουν ατμοσφαιρικό CO2 υπάρχουν οι εκλύσεις από τα ηφαίστεια, καύση των δασών, οξείδωση της οργανικής ουσίας του εδάφους που προέρχεται από την καλλιέργεια των εδαφών, όργωμα, δισκοσβάρνισμα, κοκ.

Άρα συνολικά έχουμε τουλάχιστον 6 πηγές που προσφέρουν ατμοσφαιρικό CO2 και όχι μία. Η συμμετοχή των υδρογονανθράκων στο ατμοσφαιρικό CO2 είναι λιγότερη από το 10%. Αυτή η πραγματικότητα αποκρύπτεται για να κατηγορήσουμε/απαγορεύσουμε την χρήση των υδρογονανθράκων.

Από αυτές τις εκατοντάδες δισεκατομμύρια τόνων CO2 που εκλύονται στην ατμόσφαιρα παραμένουν μόνο 15.7 δισεκατομμύρια τόνοι, ετήσια αύξηση του ατμοσφαιρικού CO2 κατά το πολύ 2 ppm (στοιχεία από το Αμερικανικό παρατηρητήριο Mauna Loa). Και εδώ γεννιούνται δύο ερωτήματα.

Πρώτον, που πάνε οι υπόλοιποι εκατοντάδες δισεκατομμύρια τόνοι του ατμοσφαιρικού CO2, τουλάχιστον πάνω από 300 δις τόνοι, και δεύτερον, ποια είναι η πηγή η από που προέρχονται αυτά τα 15.7 δισεκατομμύρια τόνοι CO2 που παραμένουν ετησίως στην ατμόσφαιρα; Προέρχονται από την καύση των υδρογονανθράκων η από τις υπόλοιπες πηγές που εκλύουν CO2 στην ατμόσφαιρα;

Το μεγαλύτερο ποσοστό του ατμοσφαιρικού CO2 επανέρχεται κάθε χρόνο στην γη με την βροχή. Το βρόχινο νερό είναι όξινο, pH 5.2, και πολύ άνετα μπορεί να προσδιοριστεί η ποσότητα του ατμοσφαιρικού CO2 που επανέρχεται στην γη. Αυτή η όξινη βροχή οδηγεί στην αποσάθρωση των πετρωμάτων και την δημιουργία εδάφους.

Το ερώτημα που αφορά την προέλευση του παραμένοντος ατμοσφαιρικού CO2, δηλαδή αν προέρχεται από τους υδρογονάνθρακες η τις άλλες πηγές που επίσης εκλύουν CO2 παραμένει εσκεμμένα αναπάντητο για να κατηγορήσουμε τους υδρογονάνθρακες και να επιβάλλουμε στην ανθρωπότητα φόρους. Κατά την κυρία Ursula van der Leyen χρειαζόμαστε να επιβάλλουμε φόρους αξίας $3 τρις. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ


,

 

Διαδώστε την ιστοσελίδα της αλήθειας!! !

                           

                                                                          Bioflorina - Biokott

 

Καστοριά: Πυρκαγιά σε φωτοβολταϊκό πάρκο έξω από το χωριό Μεσοποταμία - βίντεο


Μια πυρκαγιά, που πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων, ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης 3 Ιουλίου 2024, στον δρόμο μεταξύ του χωριού Μεσοποταμίας και Αγίας Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η πυρκαγιά ξεκίνησε από ένα φωτοβολταϊκό πάνελ, όπως φαίνεται και στο βίντεο που εξασφάλισε το ertnews και πήρε γρήγορα διαστάσεις, καθώς υπήρχαν ξερά χόρτα στην περιοχή. Ευτυχώς, δίπλα στο φωτοβολταϊκό πάρκο έκαναν εργασίες σε ένα οικόπεδο εργάτες, που αντιλήφθηκαν άμεσα την πυρκαγιά και ενημέρωσαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καστοριάς.

Στο σημείο έσπευσαν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καστοριάς, αντιπύραρχος Δημήτρης Παπουτσίδης, τρία πυροσβεστικά οχήματα και επτά πυροσβέστες, οι οποίοι μπόρεσαν άμεσα να σβήσουν τις φλόγες και ξεκίνησαν έρευνες για να εξακριβωθούν τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά.

Τέλος, στο συμβάν έσπευσε και συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ Καστοριάς, το οποίο έκοψε την παροχή ρεύματος για λόγους ασφαλείας.

Ρεπορτάζ: Μάριος Κωνσταντινίδης


 

                                              Επιγραφές ΡΕΚλΑΜΑ

Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Λ. Αυγενάκης ως επίδειξη εξουσίας , επιτέθηκε λεκτικά και σωματικά σε εργαζόμενο στο αεροδρόμιο


Επίδειξη εξουσίας με νταηλίκια από τον, , πρώην υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος επιτέθηκε τόσο λεκτικά, όσο και σωματικά σε εργαζόμενο στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος στην Αθήνα – Απειλούσε αστυνομικούς με «δυσμενή μετάθεση»…

Με το ένα πόδι εκτός ΝΔ ο Λευτέρης Αυγενάκης - Το μεσημέρι δίνει εξηγήσεις στη ΝΔ (βίντεο)
 

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα το Voice News στο οποίο φαίνεται ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Λευτέρη Αυγενάκη να χειροδικεί σε υπάλληλο αεροπορικής εταιρείας στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Το ασύλληπτο πραγματικά περιστατικό συνέβη την περασμένη Παρασκευή, 10:00 το πρωί στην πύλη της πτήσης του από Αθήνα για Ηράκλειο.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης μπέρδεψε την πύλη και έχασε την πτήση του, ενώ είχαν προηγηθεί τρεις αναγγελίες με το όνομά του.

Όντας έξαλλος χειροδίκησε γι’ αυτόν τον λόγο εναντίον του υπαλλήλου, ενώ παράλληλα άρχισε να… επιτίθεται και στον εξοπλισμό του αεροδρομίου.

Μάλιστα αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν πως ο βουλευτής της ΝΔ, σε κατάσταση αμόκ, επιτέθηκε λεκτικά και σε αστυνομικούς, απειλώντας τους πως θα τους «μεταθέσει δυσμενώς» και επικαλούμενος την ασυλία του.

Μισή συγνώμη, ρίχνει τις ευθύνες στον υπάλληλο

Από την πλευρά του ο Λευτέρης Αυγενάκης με σημερινή του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποφεύγει να σχολιάσει το βίντεο που κυκλοφόρησε και περιορίζεται στο να ζητήσει μισή συγγνώμη, αλλά και να επιρρίψει ευθύνες προς τον υπάλληλο.

Ο πρώην υπουργός ζητά «συγγνώμη για την ένταση και την αναστάτωση», αλλά κατηγορεί τον εργαζόμενο για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά και κάνει λόγο μόνο για διαφωνία και λεκτική ένταση, ενώ για μία ακόμη φορα, ένας θύτης επικαλείται την «κακιά στιγμή»

Αίσθηση, πάντως προκαλεί το γεγονός ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δύο εκδοχές της ανακοίνωσης στο Χ από τον πρώην υπουργό. Στην πρώτη ο Λευτέρης Αυγενάκης μιλά για «αδιανόητη αντιεπαγγελματική συμπεριφορά» και αφού εξιστορεί τη δική του πλευρά καταλήγει «λυπάμαι αλλά η αλήθεια δεν κρύβεται».

Η πρώτη εκδοχή η οποία αργότερα διαγράφτηκε:

Στη δεύτερη εκδοχή στο κείμενο του βουλευτή της Ν.Δ. δεν γίνεται αναφορά σε «αντιεπαγγελματική συμπεριφορά», ενώ γενικά το ύφος είναι σε ελαφρώς χαμηλότερους τόνους.

Λυπάμαι ξεκάθαρα και ζητω συγνώμη για την ένταση και την αναστάτωση που προκλήθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο με υπάλληλο εταιρείας, στην προσπάθεια μου να μπορέσω να επιβιβαστώ στην πτήση μου για το Ηράκλειο.

Την ίδια στιγμή όμως, είμαι έκπληκτος από τις υπερβολές και ανακρίβειες που διακινούνται σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για περιστατικό «άγριου  ξυλοδαρμού», «λιποθυμιών», «χειροδικιών» απο μέρους μου. 

Πράγματι υπήρξε ένα περιστατικό λεκτικής έντασης με υπάλληλο της εταιρείας καθώς  δεν μου επέτρεψε να επιβιβαστώ επικαλούμενος ότι είχε ολοκληρωθεί η επιβίβαση, ενώ όπως με τα μάτια μου διαπίστωνα οι επιβάτες ήταν στη φισούνα επιβίβαση.

Τέλος αρνείτο κατ’ επανάληψη να μου επιτρέψει την δυνατότητα επικοινωνίας με προϊστάμενό του ή άλλο υπεύθυνο της αεροπορικής εταιρείας ως ύστατη προσπάθεια να καταφέρω να ταξιδέψω στην ώρα μου, κάτι που με οδήγησε να προσπαθήσω να πάρω το τηλ από τα χέρια του για να μιλήσω ο ίδιος. 

Ωστόσο το περιστατικό παρέμεινε σε επίπεδο διαφωνίας και λεκτικής έντασης μόνο.

Αναλυτικά η καταγγελία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο (Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε)

«Υπήρξε ΝΑΙ ή ΌΧΙ περιστατικό βιαιοπραγίας πρώην Υπουργού σε βάρος υπαλλήλου γνωστής αεροπορικής εταιρείας στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος;

Τις τελευταίες ώρες μια σοβαρότατη καταγγελία έχει φτάσει στην Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε, σύμφωνα με την οποία εμπλέκεται πρώην Υπουργός της Κυβέρνησης σε περιστατικό βιαιοπραγίας σε βάρος υπαλλήλου εδάφους γνωστής αεροπορικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τα όσα μας μεταφέρονται πρόκειται για ένα επεισόδιο που φαίνεται να έλαβε χώρα πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, με φερόμενο ως πρωταγωνιστή πρώην Υπουργό και θύμα της καταγγελλόμενης βιαιοπραγίας μέλος του προσωπικού του αεροδρομίου που βρισκόταν στην πύλη εξόδου.

Ο πρώην Υπουργός φαίνεται να μπέρδεψε την πύλη, με αποτέλεσμα να κλείσει η πτήση. Είχαν προηγηθεί τρεις αναγγελίες με το επώνυμο του τέως υπουργού, όμως και πάλι δεν εμφανίστηκε στην έξοδο.

Ο εν λόγω, σύμφωνα με όσα μας μεταφέρουν, ταξίδευε από την Αθήνα με προορισμό έναν από τους νομούς της Κρήτης. Με καθυστέρηση αρκετής ώρας λοιπόν βρέθηκε μπροστά στους εργαζόμενους του αεροδρομίου και άρχισε να φωνάζει, σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο της καταγγελίας.

Κάποια στιγμή, όπως μας μεταφέρουν, η κατάσταση φαίνεται να ξέφυγε, με τον πρώην υπουργό να χτυπά με την άκρη του κινητού του στο κεφάλι μέλος του προσωπικού το οποίο έπεσε λιπόθυμο στο γκισέ ελέγχου των εισιτηρίων, με τους υπόλοιπους υπαλλήλους να προσφεύγουν στη συνδρομή της αστυνομίας.

Όμως και μπροστά στα όργανα, όπως μας μεταφέρουν, ο τέως υπουργός φαίνεται να πούλησε «τσαμπουκά» απειλώντας τον έναν εκ των δοκίμων ότι θα τον μεταθέσει. Μάλιστα όταν επιχείρησαν να τον ηρεμήσουν φώναζε «μην με ακουμπάτε έχω ασυλία». Οι καταγγέλλοντες ισχυρίζονται ότι το σκηνικό έχει βιντεοσκοπηθεί.

Εμείς απλά ρωτάμε δημόσια: Υπήρξε ΝΑΙ ή ΌΧΙ περιστατικό βιαιοπραγίας πρώην Υπουργού σε βάρος υπαλλήλου γνωστής αεροπορικής εταιρείας στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος;

Ζητάμε την άμεση παρέμβαση των πολιτικών ηγεσιών των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταφορών, καθώς επίσης της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να διατάξουν άμεση διερεύνηση του περιστατικού και να ελεγχθεί το οπτικοακουστικό υλικό της τελευταίας εβδομάδας των πυλών εξόδου για τις πτήσεις από Αθήνα σε προορισμούς της Κρήτης. Ειδικά ζητάμε να ελεγχθούν εκείνες οι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού πτήσεις, στις οποίες επέβαιναν πρώην υπουργοί και νυν βουλευτές της σημερινής Κυβέρνησης.

Καλούμε τον φερόμενο ως εμπλεκόμενο, εφόσον αυτό το περιστατικό έχει λάβει χώρα και αναγνωρίζει τον εαυτό του στις καταγγελίες, να βρει το πολιτικό θάρρος και το σθένος να επιβεβαιώσει ο ίδιος το περιστατικό, αναλαμβάνοντας την πλήρη πολιτική και ποινική ευθύνη της πράξης του.

Καλούμε επίσης την αεροπορική εταιρεία, για την οποία μας μεταφέρουν ότι έχει ήδη ενημερωθεί η ανώτατη διοίκησή της, να λειτουργήσει (εφόσον επιβεβαιώνεται το περιστατικό) προστατευτικά για το μέλος του προσωπικού της και όχι υπέρ του πρώην υπουργού και της συγκάλυψης.

Για το θέμα, αν χρειαστεί, θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία που ήδη συλλέγουμε. Ελπίζουμε όλοι να σταθούν στο ύψος της ευθύνης τους και να ρίξουν φως σε ένα περιστατικό για το οποίο έχουν περάσει αρκετά εικοσιτετράωρα στο σκοτάδι…»

Με πληροφορίες από το Verso.gr

 

02 Ιουλίου 2024

Η ευθεία επίθεση Σαμαρά στον Μητσοτάκη - Ολη η ομιλία Αντώνη Σαμαρά στο Πολεμικό Μουσείο (ΒΙΝΤΕΟ)

.INTIME

Ο Α. Σαμαράς

«Πυρά» εφ’ όλης της ύλης από Σαμαρά και Καραμανλή σε κυβέρνηση και Μητσοτάκη- Το σκηνικό μιας προαναγγελθείσας σύγκρουσης


Ο Σαμαράς «κατέβασε» πολιτική πλατφόρμα στην εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο με αιχμές κατά του Μητσοτάκη - Κριτική και από Καραμανλή, χωρίς προσωπικές επιθέσεις - Οι παρουσίες στην εκδήλωση και η αμηχανία

karamanlis-samaras-2

 

Το σκηνικό των προσελεύσεων και του κλίματος χθες το απόγευμα στο Πολεμικό Μουσείο προσομοίαζε σε σκηνικό προδιαγεγραμμένης ρήξης δύο πρώην πρωθυπουργών με την κυβέρνηση. Μπροστά ένα ετερόκλητο κοινό, από ανθρώπους είναι σήμερα στη ΝΔ, κάποιους που παραμένουν με το ένα πόδι, άλλους που έφυγαν στην πορεία των ετών, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της Ελληνικής Λύσης, της ΝΙΚΗΣ, την Αφροδίτη Λατινοπούλου και αρκετούς ιερωμένους, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής εξαπέλυσαν μύδρους, πολιτικούς και προσωπικούς, κατά της κυβέρνησης, αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να βρίσκεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο, σε μια επίσκεψη εντελώς απροειδοποίητη, που ώθησε τον παρόντα υπουργό στο Πολεμικό Μουσείο Άδωνι Γεωργιάδη να φύγει…κακήν κακώς από την εκδήλωση.

Μετά τα όσα ειπώθηκαν, λοιπόν, τα πράγματα εντός ΝΔ δεν είναι ίδια. Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, θέλει να αποφύγει βιαστικές και εν θερμώ κινήσεις, για τις οποίες δεν φημίζεται κιόλας ο κ. Μητσοτάκης. Περισσότερο, ο πρωθυπουργός και οι συν αυτώ μοιάζουν να μην θέλουν να παίξουν το παιχνίδι με τους όρους που προτάσσουν οι «πρώην», ακόμα και αν ορισμένες επισημάνσεις τους «περνούν» αυτή την περίοδο σε ένα προβληματισμένο εσωκομματικό ακροατήριο-μια τάση που εκφράστηκε και στην πρόσφατη Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Η πλατφόρμα Σαμαρά

Η περίπτωση του κ. Σαμαρά, πάντως, είναι μοναδική για το Μέγαρο Μαξίμου και αποσυνδέεται τρόπο τινά από αυτή του κ. Καραμανλή, αν και στελέχη της πλευράς Σαμαρά υποστηρίζουν ότι λίγο έως πολύ οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είπαν τα ίδια. Μπορεί επισήμως κυβερνητικοί κύκλοι να μην σχολίαζαν το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Σαμαρά, παροικούντες το Μαξίμου, πάντως, έλεγαν εκ των υστέρων ότι ο πρώην πρωθυπουργός έφτασε να υιοθετεί ακόμα και fake news για «αποστρατιωτικοποίηση νησιών» και «εκκένωση βραχονησίδων για…οικολογικούς λόγους». Μένει να φανεί κατά πόσο οι απαντήσεις θα δοθούν και επισήμως, αν και αυτό δεν λύνει το πρόβλημα ότι όσα ειπώθηκαν, ειπώθηκαν


Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην πρωθυπουργός «κατέβασε» μια πολιτική πλατφόρμα στην εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου «Οι απόρρητοι φάκελοι του Καραμανλή». Επιτέθηκε ευθέως στον πρωθυπουργό για την υπόθεση του γάμου των ομοφύλων, λέγοντας ότι «δεν ξέρω ποιους ακούει αλλά ας καταλάβει ότι κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος», ενώ έδειξε ότι δεν ξέχασε τα άδεια έδρανα στην ομιλία του επί του νομοσχεδίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προβοκάτσια. «Αφού λοιπόν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έτσι ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρό της, γιατί να μην σας θεωρήσει ο κόσμος αλαζόνες κύριοι;», διερωτήθηκε ο κ. Σαμαράς. Επιτέθηκε στο μοντέλο του επιτελικού κράτους, ζήτησε επιστροφή στις ρίζες της ΝΔ, υποστήριξε τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ενώ ως προς τα εθνικά θέματα περιέγραψε μια ηττημένη Ελλάδα που δέχεται «τη μια ταπείνωση μετά την άλλη». Προειδοποίησε, δε, ότι είναι παρών, ασχέτως «μεγάλων θέσεων»-μια έμμεση αναφορά στα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας ότι υπηρετεί την πατρίδα και την παράταξη. Με άλλα λόγια, περιέγραψε εαυτόν ως τη φωνή της Δεξιάς εντός της ΝΔ.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς έθεσε και ένα ακόμα ζήτημα με το βλέμμα στο μέλλον: «ποιες πολιτικές συμμαχίες θα συνάψει, αν χρειαστεί, η παράταξη, με ποιους, και σε ποια ιδεολογική κατεύθυνση;», διερωτήθηκε. Η απάντηση για τον ίδιον είναι προφανής, με το βλέμμα στα δεξιά της ΝΔ.

Παγετώνες διαρκείας

Το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει το Μέγαρο Μαξίμου με την ολομέτωπη επίθεση του κ. Σαμαρά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δεν θέλησε χθες να σχολιάσει εξερχόμενος, αν και λογικά θα το κάνει σήμερα σε προγραμματισμένη ραδιοφωνική του συνέντευξη το μεσημέρι. Ο κ. Μητσοτάκης θα σταθμίσει αν θα θελήσει να απαντήσει απόψε το βράδυ, από το δείπνο του Economist, στο οποίο συνομιλεί με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα. Κατά διαβολική σύμπτωση, το δείπνο γίνεται σε έναν χώρο συνδεδεμένο βαθιά με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το Golf της Γλυφάδας.

Σε κάθε περίπτωση, η ρήξη Μαξίμου-Σαμαρά μοιάζει οριστική, ακόμα και αν δεν λέγεται ευθέως. Το μεν Μαξίμου επιδιώκει να υποβαθμίζει τα όσα λέει και πράττει ο πρώην πρωθυπουργός, ο δε πρώην πρωθυπουργός, όσο δεν παίρνει απάντηση, αναβαθμίζει τη ρητορική του την επόμενη φορά που του δίνεται η ευκαιρία. Η σχέση των δύο πλευρών μοιάζει με ελατήριο που συμπιέζεται, χωρίς κανείς να μπορεί να εκτιμήσει πότε μπορεί να «σπάσει». Ειδικά οι αναφορές του κ. Σαμαρά σε πτυχές των εθνικών θεμάτων, πάντως, έκαναν ανθρώπους με επαφή με τον πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου να μιλούν για αναφορές που παραπέμπουν σε…Βελόπουλο ή Λε Πέν.

Ομιλία Κώστα Καραμανλή στο Πολεμικό Μουσείο


Τα «ευρωπαϊκά» καρφιά Καραμανλή

Ο κ. Καραμανλής δεν ήταν όσο ντιρέκτ ήταν ο κ. Σαμαράς, αν και η δική του ομιλία είχε επίσης «χειρουργικές» αναφορές. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός έκανε μια πολιτική κριτική, χωρίς προσωπικές επιθέσεις, η οποία εντάσσεται σε ένα πλαίσιο εσωκομματικής συζήτησης. Η κριτική, πάντως, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή και όχι μόνο για τα εθνικά θέματα, τα οποία ο κ. Καραμανλής παγίως «σηκώνει».

Ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε μια συγκεκριμένη στρατηγική: μιλώντας για τα ευρωπαϊκά, κανείς μπορούσε εύκολα να κάνει την αναλογία και με τα εθνικά. «Η αυταρέσκεια και η αλαζονεία, ο δύσκολα συγκαλυπτόμενος ελιτισμός δεν φανερώνουν μόνο ρηχότητα και επιπολαιότητα. Φανερώνουν στην ουσία υπεροψία για την άλλη άποψη, δογματικές αγκυλώσεις, περιφρόνηση για τους πολλούς, τις αγωνίες, τα προβλήματα, τις προσδοκίες τους», είπε ο κ. Καραμανλής και προσέθεσε: «όταν δαιμονοποιείται η άλλη άποψη, όταν αντιμετωπίζονται ως εχθροί οι ανησυχούντες, τότε η οριστική ρήξη μαζί τους είναι αναπόφευκτη».

Ο ίδιος, πάντως, έχει πολιτικά αποστασιοποιηθεί από την κυβέρνηση εδώ καιρό, επιλέγοντας να αποχωρήσει και από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Οι παρουσίες και η αμηχανία

Ενδιαφέρον είναι ότι ελάχιστοι υπουργοί επέλεξαν να παρακολουθήσουν τις δύο ομιλίες, αν και δεν υπήρχε «απαγορευτικό» από το Μέγαρο Μαξίμου. Πέραν του Παύλου Μαρινάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη, εμφανίστηκε και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Παρόντες και τρεις υφυπουργοί, άνθρωποι του κύκλου του κ. Σαμαρά, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Κώστας Καραγκούνης και ο Διονύσης Σταμενίτης.

Από τους βουλευτές, πάντως, πάνω από 30 εμφανίστηκαν στο Πολεμικό Μουσείο, ενώ πιο ενδιαφέρουσα ήταν ίσως η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία, βεβαίως, απέφυγε να χαιρετίσει τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με τη σειρά του της επεφύλαξε και το αναμενόμενο καρφί στην ομιλία του για το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κόσοβο.

Ήταν, πάντως, φανερή η αμηχανία αρκετών βουλευτών στην έξοδο από την εκδήλωση, μετά τα εξόφθαλμα καρφιά Σαμαρά, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις τηλεοπτικές κάμερες. Ανδρέας Κατσανιώτης, Χρήστος Μπουκώρος, Στράτος Σιμόπουλος, Σταύρος Κελέτσης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιάννης Οικονόμου, Ευριπίδης Στυλιανίδης, και Ελίζα Βόζενμπεργκ υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει εσωκομματικό θέμα στη ΝΔ. «Ήταν ενδιαφέροντα όσα ακούσαμε, δεν υπάρχει ζήτημα για την κυβέρνηση», εκτίμησε η κ. Μπακογιάννη. Τη σιωπή, παρά τις ερωτήσεις, επέλεξαν δύο πρώην πρόεδροι της ΝΔ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Αντιθέτως, η νεοεκλεγείσα ευρωβουλευτής, πρόεδρος της Φωνής Λογικής Αφροδίτη Λατινοπούλου αποθέωσε στις κάμερες τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, θέλοντας να μπει στο «κάδρο» της όλης ΝΔ, από την οποία και ίδια προέρχεται.

Δεδομένα, πάντως, το εσωκομματικό σκηνικό εντός της ΝΔ μοιάζει να ανακατεύεται έτι περαιτέρω και ιδίως στην περίπτωση του κ. Σαμαρά, θα εξελιχθεί μια κατάσταση «εποχής των παγετώνων». Εκτός αν κάποια από τις δύο πλευρές επιλέξει να «σπάσει» τον πάγο. Με βάση τις πρώτες ενδείξεις, αυτό δεν θα είναι το Μέγαρο Μαξίμου.

Πηγή:  Πρώτο Θέμα

Διαδώστε την ιστοσελίδα της αλήθειας!! !

                           

                                                                          Bioflorina - Biokott

                                                        

Αυξάνονται και πληθύνονται οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ στους 5, πιθανότατα να γίνουν και 7 - Θα μπορουσε να είναι και ο... Α. Λοβέρδος (!!!)

 

 
Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στους 5,  πιθανότατα να γίνουν  και 7 τις επόμενες ημέρες.
 
 Στους  πρώτους τρεις (Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Δούκας) για το αξίωμα του προέδρου προστέθηκαν χθες η Μιλένα Αποστολάκη και ο Μιχάλης Κατρίνης, χωρίς να αποκλείεται το ίδιο να πράξουν προσεχώς οι Νάντια Γιαννακοπούλου και Αννα Διαμαντοπούλου/
 
Θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Λοβέρδος. αν δεν ήταν τόσο βιαστικός με την δημιουργία νέου κόμματος, τι λιγότερο έχει από τους άλλους υποψηφίους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ; .εντάξει την προηγούμενη φορά που το έκανε  έχασε και τα παράτησε  θέλοντας να παραστήσει τον κεντρώο, από ακραίος σοσιαλιστής που είναι, με μνημονιακό  πρόσημο.
 
Ολοι οι υποψήφιοι έκαναν δηλώσεις στα ΜΜΕ για την δυνατότητα του καθενός να ξαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, κανεις δεν αναφέρθηκε στα χρέη του ΠΑΣΟΚ τα οποία είναι κοντά στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Η Μιλένα Αποστολάκη δήλωσε  μάλιστα << Νιώθω έτοιμη για πρωθυπουργός >>



Πολίτες σε απόγνωση- Πρόστιμα 300 ευρώ σε όσους καθάρισαν τα οικόπεδά τους αλλά δεν μπόρεσαν να «ξεφορτωθούν ασφαλώς» κλαδιά και ξερόχορτα!


Οι πολίτες προσπαθούν να είναι νόμιμοι και βγαίνουν πάλι... παράνομοι!

Πρόστιμα ύψους 300 ευρώ σε όσους καθάρισαν τα οικόπεδά τους αλλά δεν μπόρεσαν να «ξεφορτωθούν ασφαλώς» κλαδιά και ξερόχορτα!

Ο υποχρεωτικός καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων, εφαρμόστηκε με ένα σημαντικό νομοθετικό κενό, δηλαδή χωρίς την πρόβλεψη ασφαλούς διάθεσης της βιομάζας από τους καθαρισμούς των οικοπέδων με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι δύστυχοι ιδιοκτήτες ακινήτων με πρόστιμα ύψους 300 ευρώ

Το κόστος για τον πολίτη  για την μεταφορά των κλαδιών και των ξερόχορτων μπορεί να είναι από 150 έως και  500  σε κάποιες περιπτώσεις ενώ δεν υπάρχουν χώροι εναπόθεσης. Γίνεται αλαλούμ με μια κυβερνητική απόφαση  απόλυτης προχειρότητας που πληρώνουν οι πολίτες όχι μόνο οικονομικά αλλά και ψυχολογικά.

Ενας άνεργος, η  ένας συνταξιούχος  ο οποίος έτυχε να έχει ως κληρονομιά ένα οικόπεδο,  δεν έχει την  πρακτική (σωματική) δυνατότητα, και την  οικονομική δυνατότητα καθαρισμού του οικοπέδου του, που το μικρότερο  συνολικό κόστος  είναι τουλάχιστον 350 ευρώ για κοπή περισυλλογή χόρτων κλαδιών και πέταμα , είναι σε απόγνωση, και οι πολίτες αυτοί είναι εκατοντάδες χιλιάδες .

    Χρόνια τώρα αποτελεί  μια υποχρέωση που είναι καθαρά των Δήμων οι οποίοι λαμβάνουν τεράστια ποσά από τα διάφορα δημοτικά τέλη, αλλά και το κράτος!

 

 Πάρα πολύ άσχημα επιχείρησε να επιβάλει την κυβέρνηση την πυροπροστασία καθώς αρχικά απαιτούσε υπέρογκα ποσά από τους πολίτες για να «μετασχηματίσουν» τα σπίτια τους (το κόστος κατά μέσο όρο ξεπερνούσε τα 28.000), όπως αυτή αυθαίρετα έκρινε και έκανε υποχρεωτικό καθαρισμό των οικοπέδων χωρίς όμως να υπάρχουν τα απαραίτητα προαπαιτούμενα.

Με λίγα λόγια οι συνεπείς ιδιοκτήτες που καθάρισαν τις ιδιοκτησίες τους, παραβιάζουν χωρίς να το θέλουν τη νομοθεσία για την ανακύκλωση και τους κανονισμούς καθαριότητας των Δήμων και η παραβίαση αυτή τιμωρείται με το συγκεκριμένο πρόστιμο!

Ειδικότερα ο νόμος 4819/2021 και οι Κανονισμοί Καθαριότητας των Δήμων προβλέπουν πρόστιμο 300 ευρώ σε όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν φροντίσει για την ασφαλή διάθεση της βιομάζας από τον καθαρισμό του οικοπέδου τους.

Ο νόμος 4819/2021 ισχύει και είναι στη δικαιοδοσία των Δήμων να τον εφαρμόσουν.

«Υπάρχει στο νόμο για τα ακαθάριστα οικόπεδα νομοθετικό κενό, το οποίο πρέπει τάχιστα να καλυφθεί, τουλάχιστον για να μην επαναληφθούν τα ίδια και μεγαλύτερα προβλήματα ανεξέλεγκτης απόθεσης βιομάζας και του χρόνου», τονίζει ο Γιώργος Ηλιόπουλος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ), που είναι επιστημονικός μη κερδοσκοπικός φορέας, όπως αναφέρει το ecopress και εξηγεί ότι:

«Στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τους καθαρισμούς οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων και στις δηλώσεις ιδιοκτητών στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας δεν προβλέφθηκε να ενταχθεί ως υποχρέωση των ιδιοκτητών η ασφαλής παράδοση της βιομάζας από τους καθαρισμούς.

Υποχρέωση, η οποία πρέπει να εκπληρώνεται από τους ιδιοκτήτες μέσω των Δήμων, με προκαθορισμένο ραντεβού τους εντός 48 ωρών, όπως προβλέπεται από το ειδικό παράρτημα του νόμου 4819/21 για την ανακύκλωση αλλά και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2021 για τις υποχρεώσεις πολιτών, που πρέπει να περιλαμβάνονται στους Κανονισμούς καθαριότητας των Δήμων. Νομοθετικές ρυθμίσεις που ισχύουν κανονικά και όμως δεν προβλέφθηκαν στο νόμο και στη διαδικασία για τα οικόπεδα, που έθεσε σε εφαρμογή το πουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας».

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι τα ραντεβού 48 ωρών με τον Δήμο, για όσους ξέρουν, είναι ένα είδος ανέκδοτου.

Ο Δήμος έρχεται όποτε τον… βολεύει!

Το αποτέλεσμα είναι η εύφλεκτη βιομάζα από εντός να έχει μεταφερθεί εκτός των οικοπέδων.

«Το αποτέλεσμα είναι, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών, που έσπευσε να εφαρμόσει τα μέτρα καθαρισμού των οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων για να γλιτώσει τα πρόστιμα των 1000 έως 54.000 ευρώ, έχει θεωρήσει ότι εκπλήρωσε την υποχρέωσή της, χωρίς να φροντίσει για την ασφαλή διάθεση της βιομάζας του καθαρισμού.

Δηλαδή το πρόβλημα της εύφλεκτης βιομάζας για πυρκαγιές δεν αντιμετωπίστηκε αλλά από εντός μεταφέρθηκε εκτός των ορίων των οικοπέδων, σε πεζοδρόμια, δρόμους και άλλους κοινόχρηστους χώρους.

Πρόβλημα πολύ σοβαρό, καθώς βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού, σε μια περίοδο που έχουμε πολλές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα και έχουν δημιουργηθεί πολλές και μεγάλες εστίες για πυρκαγιές και ρύπανση».

Τεράστιοι όγκοι βιομάζας από τους καθαρισμούς 500.000 οικοπέδων, που αντιστοιχούν σε συνολική έκταση άνω του 1 εκατομμυρίου στρεμμάτων έχουν στοιβαχτεί έξω από τα οικόπεδα σε πεζοδρόμια, δρόμους και άλλους κοινόχρηστους χώρους, με συνέπεια να αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα για πυρκαγιές και εστίες ρύπανσης.

Έχουν την παραμικρή ιδέα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη τι χρειάζεται για να μαζέψουν οι δήμοι αυτόν τον απίστευτο όγκο εύφλεκτου υλικού;

Φυσικά είναι κάτι το οποίο έπρεπε να έχει γίνει ήδη… χθες, καθώς η φωτιά δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο, ούτε συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα ξεσπάσει.

 Με πληροφορία από το pronews.gr

01 Ιουλίου 2024

Ο καφές θα φτάσει τα 5€ μέσα σε κατάστημα

Δύο καφέδες την ημέρα για δύο άτομα θα κοστίζουν 20 ευρώ.

 Εναν καφέ σε τιμή γεύματος  θα πληρώνουν οι καταναλωτές από σήμερα μετά την αύξηση του ΦΠΑ  24%  Η κυβέρνηση  αντί της μείωσης της ακρίβειας την αυξάνει, σε επίπεδα σοκ  χωρίς προηγούμενο. Δύο καφέδες την ημέρα για δύο άτομα θα κοστίζουν 20 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  ο φρέντο εσπρέσο στην καφετέρια θα  πωλείται στα 4 με 4,70 ευρώ από 3,5 ευρώ ενώ η τιμή του φρέντο καπουτσίνο  θα ανέβει στα – 4,90 ευρώ από 4 ευρώ σήμερα και ανάλογα με το κατάστημα.

Επίσης ο ελληνικός καφές που μέχρι χθες κόστιζε 2,70 ευρώ από σήμερα θα πωλείται τουλάχιστον 2,90 ευρώ. Στις άνω τιμές 4,70 ευρώ -2,90 ευρώ. είναι αυτονόητο ο,τι ο πελάτης θα αφήνει ως φιλοδώρημα  τα 0,10 και 0,30 λεπτά του ευρώ αναγκαστικά για ευνόητους λόγους. 

Ούτε στις εποχές των μνημονίων έχει συμβεί η ανατίμηση αυτή λόγο του ΦΠΑ στο 24% για έναν ταπεινό καφέ σε έναν ανθρώπινο τραπέζι καταστήματος, όπως αναφέρουν οι καταστηματάρχες της εστίασης . 

Ο καφές στην χώρα μας  είναι  από σήμερα, ο ακριβότερος στην Ευρώπη, η επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% τον καθιστά σε είδος πολυτελείας (όπως και τα άλλα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ) και αποτελεί ένας ακόμη έμμεσος φόρος.΄Το ίδιο ισχύει και στα  στα μη αλκοολούχα ποτά, όπως τους χυμούς το τσάϊ, το κακάο κτλΗ κυβέρνηση περιμένει ίσως "σκεφτόμενη με τον γνωστό της τρόπο", οι επιχειρήσεις να απορροφήσουν και να μην "περάσουν"  την αύξηση που επέβαλε στους πολίτες ως έμμεσο φόρο.

 Να σημειωθεί ο,τι αναμένετε και άλλη αύξηση  των ροφημάτων καφέ από τον Σεπτέμβριο, λόγο αύξησης της τιμής της πρώτης ύλης του καφέ.


                        

Διαδώστε την ιστοσελίδα της αλήθειας!! !

                                              Bioflorina - Biokott

Καστοριά - Άργος Ορεστικό - Θλίψη για τον θάνατο 62χρονου - Πριν πέντε ημέρες σημειώθηκαν άλλοι δυο θάνατοι 67χρονου και 60χρονου



Σε ηλικία μόλις 62 ετών ”έφυγε” από τη ζωή ο Ιωάννης Κυρκότσογλου. Η κηδεία του έγινε σήμερα, Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 και ώρα 11:00, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Άργος Ορεστικό.

 Καλό παράδεισο, θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια.

 

Καφές: Δύο ταχυτήτων ακόμη πιο πικρός από σήμερα

Ο ΦΠΑ στον καφέ έρχεται με δύο ταχύτητες σε λίγες ημέρες και πιο συγκεκριμένα από 1η Ιουλίου. Ειδικότερα, μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στον καφέ στο χέρι ενώ επιστρέφει στον υψηλό συντελεστή 24% ο σερβιριζόμενος καφές. Έτσι εάν ο πελάτης παραγγείλει έναν καφέ και καθίσει στο τραπέζι θα χρεώνεται ακριβότερα με ΦΠΑ 24% ενώ αν τον πάρει στο χέρι θα επιβαρυνθεί με ΦΠΑ 13%.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λόγω δημοσιονομικών περιορισμών έπρεπε να επιλέξει σε ποιον συντελεστή θα έκανε παρέμβαση με γνώμονα που καταγράφονται τα μεγαλύτερα οφέλη για τους καταναλωτές.

Αυτό που βάρυνε στη λήψη της τελικής απόφασης ήταν το γεγονός ότι πάνω από το 60% της κατανάλωσης καφέ πραγματοποιείται μέσω delivery και takeaway. Oπότε προκειμένου οι όποιες ανατιμήσεις σημειωθούν, επηρεάσουν όσο το δυνατόν λιγότερους καταναλωτές, επελέγη η επιστροφή του ΦΠΑ στο 24% για καφέ στην εστίαση που επιπλέον φέρνει έσοδα στα δημόσια ταμεία ύψους 43 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις της εστίασης προειδοποιούν με αυξήσεις καθώς η μετάταξη του φόρου στον υψηλό συντελεστή θα μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου στους πολίτες και ζητούν την οριζόντια διατήρηση ΦΠΑ στο 13% στον καφέ καθώς και στα μη αλκοολούχα ποτά.

«Μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθούμε με ποια λογική προχωράτε σε αυτή την αύξηση, όταν ήδη ο καφές επιβαρύνεται και με ειδικό φόρο κατανάλωσης (από το 2017). Ο αυξημένος ΦΠΑ, από τις επιχειρήσεις εστίασης που θα κληθούν να τον εφαρμόσουν, θα μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου στον καταναλωτή, δεδομένου ότι η διεθνής τιμή του καφέ το τελευταίο εξάμηνο έχει αυξηθεί στην μεν ποικιλία Arabica κατά 17% στη δε ποικιλία Robusta κατά 50%!», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Όπως τονίζεται στην επιστολή που απέστειλε η ΠΟΕΣΕ στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, θα ενισχυθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός και η ακρίβεια που διακηρυκτικά αποτελεί για την κυβέρνηση το σημαντικότερο πρόβλημα που θέλει με αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίσει.