Επίθεση στους άνεργους έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τον τίτλο «Δουλειές Ξανά».
Ο πρωθυπουργός μίλησε για «επαγγελματίες ανέργους» ενώ ισχυρίστηκε ότι χιλιάδες βρίσκονται χωρίς δουλειά όχι εξαιτίας των μισθών πείνας, αλλά επειδή δεν έχουν τα κατάλληλα προσόντα.
«Στα τέλη του 2021 περισσότεροι από τους μισούς εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ δεν είχαν βρει δουλειά για πάνω από ένα έτος. Μιλάμε για σχεδόν 600.000 συμπολίτες μας με 1/3 να είναι δηλωμένοι άνεργοι για παραπάνω από 5 χρόνια ενώ 50.000 είναι κατά δήλωσή τους σε αυτήν την κατάσταση για πλέον της μίας δεκαετίας. Και όμως την ίδια στιγμή που έχουμε ένα δομικό πρόβλημα μακροχρόνιας ανεργίας αυτή η ανεργία συνυπάρχει με κενές θέσεις εργασίας. Δεν αναφέρομαι μόνο σε εξιδεικευμένες δουλειές όπως αυτές που δημιουργούνται στους κλάδους της τεχνολογίας αλλά αρκετές δουλειές που θα μπορούσαν να καλυφθούν εάν οι υποψήφιοι διέθεταν βασικές δεξιότητες» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:
«Και σήμερα με την ανεργία να είναι στο 12,8%, 7 στους 10 εργοδότες μάς δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να κάνουν προσλήψεις επειδή δεν βρίσκουν εργαζόμενους με ειδικά προσόντα. Σε κλάδους ανταγωνιστικούς όπως ο τουρισμός οι εργοδότες μάς λένε ότι έχουν πρόβλημα κάλυψης των αναγκών σε εργατικό δυναμικό την ίδια στιγμή η χώρα έχει ανεργία 12,8%».
Αυτό που «ξέχασε» να πει ο πρωθυπουργός είναι η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του τουρισμού, μία κατάσταση που σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Επισιτισμό-Τουρισμό, χαρακτηρίζεται από μισθούς πείνας και όρους εργασίας που μοιάζουν με γαλέρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε σε άλλο σημείο ότι «εμείς βλέπουμε τα επιδόματα ως μία αναγκαία βοήθεια που πρέπει να έχει ένα μεταβατικό χαρακτήρα. Δεν θέλουμε μόνιμους επαγγελματίες ανέργους οι οποίοι να εξαρτώνται από το κράτος».
Κατά τα άλλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε αόριστα ότι θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία 1,5 δισ. του ΟΑΕΔ για φθηνή στέγη σε εργαζόμενους, είπε για άλλη μία φορά ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός από την 1η Μαίου, ενώ δεν έκανε την παραμικρή αναφορά για την τροπολογία του Κωστή Χατζηδάκη που καλεί τους συνταξιούχους να βγάζουν οι ίδιοι τις συντάξεις τους.
ΣΥΡΙΖΑ: «Πόσο αποκομμένος από την κοινωνική πραγματικότητα…»
Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση του Κ.Μητσοτάκη με την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό «αποκομμένο από την κοινωνική πραγματικότητα».
«Δημιουργεί μεγάλη έκπληξη, ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη, πόσο αποκομμένος από την κοινωνική πραγματικότητα βρίσκεται, σε ποιους εργαζόμενους και σε ποιους ανέργους απευθύνεται με την τοποθέτησή του, όταν έχουμε έναν κόσμο της εργασίας και την κοινωνική πλειοψηφία της χώρας μας κυριολεκτικά να έχει γονατίσει τους τελευταίους 8 μήνες από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση και όταν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε χώρα φθηνής ελαστικής εργασίας, επισφάλειας και αβεβαιότητας για τον κόσμο της εργασίας», είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και συμπλήρωσε:
«Μίλησε ο κ. Μητσοτάκης για τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνησή του για τους εργαζόμενους. Προφανώς εννοεί την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, αμέσως μετά τις εκλογές, την κατάργηση κάθε προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, την κατάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και βέβαια το επιστέγασμα, τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη με την πλήρη διάλυση του ωραρίου του 8ωρου, κάθε έννοιας συνδικαλιστικού δικαιώματος και τη πλήρη διάλυση του ΣΕΠΕ».
Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέχισε λέγοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε «για στήριξη των μισθών, όταν βέβαια με το νόμο Χατζηδάκη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέβαλε 2 ώρες απλήρωτη εργασία, κατέλυσε κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης. Μας είπε ότι καλεί τους εργοδότες και τους κοινωνικούς εταίρους να στηρίξουν την αύξηση των μισθών. Επί δύο χρόνια η Ελλάδα είχε παγωμένο και καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό. Έκανε μια αύξηση 1η Γενάρη της τρέχουσας χρονιάς, 13 ευρώ μικτά το μήνα και όταν με τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ η μείωση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού πριν το πόλεμο είναι 15%».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου