18 Φεβρουαρίου 2015

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών πρός το Δημόσιο : Καταργούνται οι προσαυξήσεις, αλλαγές στα όρια προσωποκράτησης

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο: Καταργούνται οι προσαυξήσεις, αλλαγές στα όρια προσωποκράτησης

18/02/2015 - 12:40


«Παγώνει» και η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για οφειλέτες
(upd)Ευνοϊκή ρύθμιση ανοικτή σε όλους, μικρούς και μεγάλους οφειλέτες η οποία ωστόσο δίνει άφεση αμαρτιών ακόμη και σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής για τις οποίες υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις, ανακοίνωση η κυβέρνηση.Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε σήμερα η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη κουρεύονται μέχρι του ορίου του 50% πρόστιμα, προσαυξήσεις ακόμη και κεφάλαιο για χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως 31 Δεκεμβρίου του 2013.
Προϋπόθεση για να ενταχθεί ένας οφειλέτης σε αυτό το σχήμα της ρύθμισης είναι να μην έχει δημιουργήσει χρέη από συγκεκριμένες κατηγορίες φόρων, όπως για παράδειγμα οφειλές από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος κλπ.
Γενικότερα η ρύθμιση προβλέπει:
* Μείωση της ελάχιστης δόσης από 50 ευρώ σε 20 ευρώ ή ακόμη και 10 εάν ο οφειλέτης έχει χρέη σε περισσότερες από μία Δ.Ο.Υ.
* Στις 100 δόσεις εντάσσονται όλα τα χρέη καθώς καταργούνται όλοι οι προηγούμενοι περιορισμοί.
* Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οι οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ.
* Στις περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις σε χέρια τρίτων, ο οφειλέτης μπορεί να απαλλαγεί από αυτά με την πληρωμή του 25% του κεφαλαίου που οφείλει από 50% που είναι σήμερα.
* Μικρά χρέη έως 300 ευρώ χαρίζονται αν αποδειχθεί στις επιτροπές ότι οι φορολογούμενοι είναι οικονομικά αδύναμοι ( δεν λογίζεται τα επιδόματα ανεργίας, πολυτεκνικά κλπ.)
* Χρέη ως 5.000 ευρώ μπαίνουν άτοκα στην ρύθμιση, ενώ για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ το επιτόκιο το οποίο επιβαρύνει το ποσό της ρυθμισμένης οφειλής μειώνεται στο 3% από 4,56 της υφιστάμενης ρύθμισης.
* Φορολογούμενοι που έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια μπορούν να παραιτηθούν από τα ένδικα μέσα και να προχωρήσουν στην ρύθμιση εφόσον κρίνουν ότι είναι συμφέροντα.

Tι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Καταργούνται οι προσαυξήσεις που επιβαρύνουν την αρχική οφειλή προς το Δημόσιο, αν καθυστερήσει κάποιος να πληρώσει, σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσιάζει αυτήν την ώρα η αναπληρώτρια  Υπουργός  Οικονομικών, Νάντια  Βαλαβάνη, με την παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα και του Αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα επιβαρύνονται μόνο με ετήσιο επιτόκιο 8,75% και όχι με τις επιπλέον προσαυξήσεις 10%, 20% και 30% που επιβαρύνονται λόγω των καθυστερήσεων.
Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να ρυθμιστούν τα χρέη για 3.500.000 οφειλέτες, ενώ επίσης "παγώνει" και η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για οφειλέτες.
Θυμίζεται ότι για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να προχωρήσει σε προσωποκράτηση, ενώ με τις αλλαγές που προωθούνται το όριο αυτό εξετάζεται να ανέβει στις 50.000 ευρώ.
Όπως έχει αναφέρει πριν από λίγες ημέρες το Υπουργείο Οικονομικών, στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως 31 Δεκεμβρίου 2014, ενώ το ετήσιο σύνολο των καταβολών δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη (βάσει του προηγούμενου οικονομικού έτους).
Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 30% αν η ρύθμιση αφορά και ασφαλιστικές εισφορές.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου