15 Απριλίου 2015

Χυμός Cranberry: Τα 8 οφέλη του superfood για την υγεία

Συντάκτης: Λιανα Γεωργωσοπούλου

Προσθέστε το χυμό cranberry στη λίστα με τα ψώνια… και επωφεληθείτε από τα αντιοξειδωτικά, τη βιταμίνη C και τα θρεπτικά στοιχεία του superfood! Πρόκειται για ένα φρούτο που «ανταγωνίζεται» ισάξια άλλες υπερτροφές, όπως το πράσινο τσάι, το σκόρδο και το παντζάρι, καθώς καταπολεμά τις ασθένειες, αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και ενδυναμώνει την καρδιά. Παρακάτω θα βρείτε οκτώ λόγους για να γεμίσετε ένα ποτήρι με χυμό cranberry, ξεκινώντας την ημέρα σας με ενέργεια, βιταμίνες και καλή υγεία...
Καταπολεμά τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Πολλές γυναίκες μέσης ηλικίας ή έγκυες, που έχουν κριθεί επιρρεπείς στην κυστίτιδα και την ουρολοίμωξη, πίνουν χυμό cranberry για να αποφύγουν τα βακτήρια που «κολλούν» πάνω στα τοιχώματα της κύστης. Χάρη στις φυσικές ενώσεις του φρούτου, τις προανθοκυανιδίνες, τα βακτήρια απομακρύνονται από την περιοχή και «κλείνουν» την πόρτα στην κυστίτιδα και τις πέτρες στα νεφρά. Τουλάχιστον, σύμφωνα με πείραμα του Πανεπιστημίου “Maryland Medical Center”, ο χυμός μούρων μειώνει περισσότερο τον αριθμό των επιβλαβών βακτηρίων στην κύστη των ηλικιωμένων γυναικών σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.
Χαρίζει δύναμη στην καρδιά και τα αγγεία
Τα βατόμουρα περιέχουν μεγάλη ποσότητα πολυφαινολών, δηλαδή αντιοξειδωτικών ενώσεων που συμβάλλουν στη συνολική υγεία… και μειώνουν την πιθανότητα καρδιακής νόσου. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μαρτυρούν ότι μια χούφτα cranberries μέσα στο 24ωρο διαθέτει τα ίδια οφέλη για την καρδιά με το κόκκινο κρασί, αφού ελαττώνει την αρτηριακή πίεση. Με άλλα λόγια, οδηγεί έμμεσα στην καλή κυκλοφορία του οξυγόνου στο αίμα, με αποτέλεσμα να προστατεύει από τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις καρδιακές προσβολές.
Ισορροπεί τα επίπεδα κακής και καλής χοληστερόλης
Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού cranberry είναι ικανή να απογειώσει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL) στο αίμα και να μειώσει την κακή χοληστερόλη (LDL). Μερικές φορές η LDL προκαλεί απόφραξη στις αρτηρίες, γεγονός που συχνά οδηγεί σε διάφορα προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό, προληπτικά, πιείτε ένα ποτήρι cranberry την ημέρα και χαρίστε δύναμη στην άμυνα του οργανισμού σας.
Κινείται κατά της γρίπης και του κρυολογήματος
«Φάρμακο» για την γρίπη και την καταπολέμηση των λοιμώξεων θεωρείται ο φρέσκος χυμός cranberry, αφού θεραπεύει από τον πονόλαιμο και το κρυολόγημα. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι όσοι πίνουν ένα ποτήρι χυμό cranberry την ημέρα εμφανίζουν πιο σπάνια πυρετό και συμπτώματα γρίπης σε σχέση με τους υπόλοιπους. Αυτό συμβαίνει γιατί το εκχύλισμα των μούρων και το υψηλό ποσοστό του σε  προανθοκυανίδίνες ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Κρατά τη σιλουέτα σας και περιέχει πρωτεΐνες - βιταμίνες
Ο χυμός μούρων είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και σαλικυλικό οξύ, περιέχοντας παράλληλα μόνο 45 θερμίδες/ποτήρι. Άλλωστε, αξιοσημείωτο είναι ότι διαθέτει 87.13 gr νερού ανά 100 gr χυμού. Είναι σημαντικό ότι γεμίζει το σώμα με ενέργεια, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, με πρωταγωνιστές, βέβαια, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το σίδηρο, το φώσφορο, το νάτριο, το κάλιο και το ψευδάργυρο. Την ίδια στιγμή, διαθέτει βιταμίνες όπως είναι η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη, η βιταμίνη Β-6, Ε και Κ. Έτσι, όχι μόνο χαρίζει υγιεινά συστατικά στον οργανισμό, αλλά παράλληλα αποτελεί το ιδανικό σνακ για όσους λένε «ναι» στη δίαιτα.
Κινείται κατά του καρκίνου και των ελεύθερων ριζών
Τα cranberries είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Οι πολυφαινολικές ενώσεις που βρίσκονται στο κέντρο του καρπού και το χυμό του μάχονται τους καρκινικούς όγκους, ενώ το σαλικυλικό οξύ μειώνει το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Ωστόσο, απαιτείται τακτική κατανάλωση του χυμού, έτσι ώστε να καταπολεμηθούν οι ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στο DNA.
Διαθέτει αντι-γηραντικά οφέλη
Οι επιστήμονες του USDA υποστηρίζουν ότι τα φυτοθρεπτικά συστατικά των cranberries διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην προστασία ενάντια στα προβλήματα που αναπτύσσονται με το πέρασμα των χρόνων, όπως είναι η απώλεια μνήμης και η έλλειψη συντονισμού. Παράλληλα, οι θεραπευτικές ιδιότητες τους δημιουργούν μια «ασπίδα» προστασίας στα κύτταρα του δέρματος, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα συμπτώματα γήρανσης και οι ρυτίδες.
Εμποδίζει την ανάπτυξη πλάκας και τερηδόνας στα δόντια
Σύμφωνα με νέες μελέτες, ο χυμός cranberry αναστέλλει την «προσκόλληση» των βακτηρίων στα δόντια εξαιτίας της προανθοκυανιδίνης. Η χημική ένωση προστατεύει από την περιοδοντική νόσο και την ανάπτυξη πλάκας, διατηρώντας τη στοματική υγιεινή σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά του χυμού, αφού πολλά προϊόντα του εμπορίου έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου