01 Ιουνίου 2015

Οι ένοχοι της δυσκοιλιότητας

Συντάκτης: Σάννα Νάνου,

Οι ένοχοι της δυσκοιλιότηταςΤι μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα; Πρόχειρα καταγράφω τους προφανείς ενόχους. Κατηγορώ μία δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες, την ασυνέπεια επίσκεψης τουαλέτας, τη μειωμένη πρόσληψη νερού, την έλλειψη άσκησης. Ωστόσο, η δυσκοιλιότητα είναι αποτέλεσμα και άλλων ενόχων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φαρμάκων και συμπληρωμάτων, καθώς και δυνητικά σοβαρών ιατρικών καταστάσεων. Ακολουθούν 9 πιθανοί ένοχοι υπεράνω υποψίας.
Υποθυρεοειδισμός
Ο υποθυρεοειδισμός ή μια υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα επιβραδύνει τις μεταβολικές διαδικασίες, ακόμη και του εντέρου. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο καθένας με προβλήματα θυρεοειδούς έχει δυσκοιλιότητα ή ότι η δυσκοιλιότητα συνδέεται πάντα με τον θυρεοειδή.
«Όταν βλέπω ένα νεαρό άτομο που είναι δυσκοίλιο περισσότερο από το κανονικό και πραγματικά διαμαρτύρεται, έχω την τάση να εξετάζω τον θυρεοειδή του» λέει η Carla Η. Ginsburg, MD, καθηγήτρια ιατρικής στο Harvard Medical School στη Βοστόνη.
Βιταμίνες
Οι βιταμίνες σε γενικές γραμμές δεν προκαλούν δυσκοιλιότητα, αλλά ορισμένα συστατικά, όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος, μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα.
Οι γιατροί τονίζουν ότι ένας ασθενής  πρέπει να σταματήσει τη λήψη του σιδήρου [ή ασβεστίου], εκτός και αν είναι ανάγκη. Σε αυτήν την περίπτωση προτείνεται η λήψη καθαρτικών με μέτρο.
Κατάχρηση καθαρκτικών
Ορισμένα υπακτικά δρουν διεγείροντας τη δραστηριότητα του εντέρου. Τέτοια διεγερτικά καθαρτικά πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιούνται για μεγάλες χρονικές περιόδους, τα διεγερτικά καθαρτικά μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρτηση, που σημαίνει ότι το σώμα σας απλά δεν θα λειτουργήσει σωστά χωρίς αυτά.
Υψηλές ποσότητες γαλακτοκομικών
Μια διατροφή υψηλή σε τυρί, χαμηλή σε φυτικές ίνες και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα όπως τα αυγά και το κρέας μπορεί να επιβραδύνει την πέψη σας. Η προφανής λύση; Μειώστε την πρόσληψη των εν λόγω τροφίμων και αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών σε 20 έως 35 γραμμάρια την ημέρα.
«Αν πρόκειται να καταναλώσετε τυριά, κόκκινο κρέας και αυγά, ανακατέψτε τα σε ορισμένες σαλάτες ή άλλα τρόφιμα που έχουν φυτικές ίνες» συμβουλεύει ο Dr. Park. Και αποφύγετε τα fast foods και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι γενικά χαμηλά σε φυτικές ίνες.
Οι ένοχοι της δυσκοιλιότηταςΑντικαταθλιπτικά
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να συσχετίζεται με τη νέα γενιά αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, τον εκλεκτικό αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI). Εάν, λοιπόν, έχετε αυτή την παρενέργεια, σκεφτείτε τη χρήση ενός ήπιου καθαρτικού.
Κατάθλιψη
Κατά ειρωνικό τρόπο, η ίδια η προϋπόθεση ότι τα αντικαταθλιπτικά έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.
Όπως ο υποθυρεοειδισμός, έτσι και η κατάθλιψη προκαλεί μια γενική επιβράδυνση των κανονικών διαδικασιών του σώματος επηρεάζοντας το έντερο. Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, που μπορεί να συνδέεται στενά με την κατάθλιψη, είναι επίσης επιρρεπή στη δυσκοιλιότητα, λέει ο Dr. Park.
Η πίεση του αίματος και τα αλλεργιογόνα φάρμακα
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι η παρενέργεια μερικών κοινών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Τα διουρητικά, για παράδειγμα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση με την αύξηση της παραγωγής ούρων. Ωστόσο, το νερό είναι απαραίτητο για να διατηρήσει τα κόπρανα μαλακά, και να τα αποβάλλει από το σώμα.
Τα αντιισταμινικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της αλλεργίας μπορεί να είναι ένα πρόβλημα.
Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) περιλαμβάνει δύο χρόνιες παθήσεις, τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα. Και οι δύο μπορεί να προκαλέσουν κράμπες, απώλεια βάρους, αιματηρές κενώσεις και άλλα προβλήματα υγείας, όπως δυσκοιλιότητα. Πιο ειδικά, στην ελκώδη κολίτιδα, η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι ένα σημάδι της φλεγμονής στο ορθό και στη νόσο του Crohn μπορεί να είναι ένα σημάδι απόφραξης στο μικρό έντερο.
Διαβήτης και νευρολογικές παθήσεις
Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβη των νεύρων επηρεάζοντας την ικανότητα ενός ατόμου να αφομοιώνει τρόφιμα, λέει Dr. Park. Οι περισσότεροι άνθρωποι με προχωρημένο διαβήτη το γνωρίζουν. Ακόμα, είναι λογικό να κάνετε έναν έλεγχο σακχάρου στο αίμα σε κάποιον που είναι δυσκοίλιος.
Παράλληλα, και οι νευρολογικές παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου