08 Αυγούστου 2015

7 ελλείψεις θρεπτικών συστατικών μπορούν να σας αρρωστήσουν (Α΄ Μέρος)

7 ελλείψεις θρεπτικών συστατικών μπορούν να σας αρρωστήσουν (Α΄ Μέρος)

Συντάκτης: Σάννα Νάνου

7 ελλείψεις θρεπτικών συστατικών μπορούν να σας αρρωστήσουν (Α΄ Μέρος)Παρά την ντροπιαστική αφθονία τροφίμων, πολλοί εξακολουθούν εν αγνοία τους να πάσχουν από διατροφικές ανεπάρκειες. Η δεύτερη έκθεση διατροφής του CDC καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν μια σειρά από συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που συχνά απουσιάζουν από τη διατροφή μας. Η ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών δεν έχει μόνο μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία, αλλά μπορεί να σας κάνει υποτονικούς. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από συμπτώματα, από φτωχή μνήμη και αιμορραγία των ούλων έως μειωμένη παραγωγικότητα στην εργασία και κατάθλιψη.
1. Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται φυσικά σε πολλά ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, του κρέατος, των πουλερικών, των αυγών και των γαλακτοκομικών ειδών. Γενικά δεν βρέθηκε στις φυτικές τροφές. Ευτυχώς για τους χορτοφάγους, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και κάποια διατροφικά προϊόντα ζύμης περιέχουν επίσης βιταμίνη Β12. Η βιταμίνη είναι απαραίτητη για τον σωστό σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη νευρολογική λειτουργία και τη σύνθεση του DNA. Η ανεπάρκεια αυτής της σημαντικής βιταμίνης είναι συνήθης επηρεάζοντας έως 15% του γενικού πληθυσμού.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 14 ετών είναι 2,4 μικρογραμμάρια (mcg).
Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν μεγαλοβλαστική αναιμία, κόπωση, αδυναμία, δυσκοιλιότητα, απώλεια της όρεξης και απώλεια βάρους. Νευρολογικά προβλήματα όπως μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια μπορεί επίσης να προκύψουν. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στη διατήρηση της ισορροπίας, κατάθλιψη, σύγχυση, άνοια, κακή μνήμη και πόνος του στόματος ή της γλώσσας. Η βιταμίνη Β12 έχει επίσης συνδεθεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
2. Βιταμίνη C
7 ελλείψεις θρεπτικών συστατικών μπορούν να σας αρρωστήσουν (Α΄ Μέρος)Τα περισσότερα ζώα είναι σε θέση να συνθέσουν βιταμίνη C εσωτερικά, αλλά όχι ο άνθρωπος. Τα εσπεριδοειδή, οι  ντομάτες και οι πατάτες αποτελούν τις σημαντικότερες πηγές της βιταμίνης C. Άλλες καλές πηγές είναι οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, οι φράουλες, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το πεπόνι. Η βιταμίνη C δεν βρίσκεται φυσικά σε δημητριακά, αλλά προστίθεται σε ορισμένα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.
Το σώμα χρησιμοποιεί βιταμίνη C για τη βιοσύνθεση του κολλαγόνου, ενώ επίσης εμπλέκεται στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Εκτός από τις βιοσυνθετικές και αντιοξειδωτικές λειτουργίες της, η βιταμίνη C παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για ενήλικες άνω των 19 ετών είναι 90 χιλιοστόγραμμα (mg) για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες.
Η έλλειψη βιταμίνης C προκαλεί σκορβούτο, τα συμπτώματα του οποίου περιλαμβάνουν κόπωση, φλεγμονή των ούλων, χαλάρωση ή απώλεια των δοντιών, πόνο στις αρθρώσεις και κακή επούλωση των πληγών. Μπορεί επίσης να ταλαιπωρεί τους αλκοολικούς ή τους ηλικιωμένους των οποίων η ικανότητα να απορροφήσουν τη βιταμίνη C έχει μειωθεί από υπερβολική φαρμακευτική αγωγή ή κακές διατροφικές συνήθειες.
3. Βιταμίνη D
Δεν υπάρχουν πολλές τροφές που εκ φύσεως περιέχουν βιταμίνη D. Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί, και ιχθυέλαια από συκώτι ψαριών είναι οι καλύτερες φυσικές πηγές της βιταμίνης. Σε μικρότερο βαθμό, η βιταμίνη D βρίσκεται επίσης σε βοδινό συκώτι, τυρί, κρόκους αυγών και μανιτάρια.
7 ελλείψεις θρεπτικών συστατικών μπορούν να σας αρρωστήσουν (Α΄ Μέρος)Η βιταμίνη D ρυθμίζει το ασβέστιο στο σώμα και βοηθά στη διατήρηση ισχυρών οστών. Συμμετέχει στην υγιή κίνηση των μυών, το νευρικό σύστημα βασίζεται σε αυτήν και βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς βοηθά στη μείωση της φλεγμονής.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τη βιταμίνη D είναι 600 IU για άνδρες και γυναίκες μεταξύ 19 και 70 χρόνων.
Στα παιδιά, η ανεπάρκεια βιταμίνης D προκαλεί ραχίτιδα, η οποία έχει γίνει λιγότερο συχνή από το 1930. Η ραχίτιδα σημαίνει ότι τα οστά γίνονται μαλακά και λυγίζουν. Στους ενήλικες, η ανεπάρκεια βιταμίνης D οδηγεί σε οστεομαλακία, προκαλώντας πόνο των οστών και μυϊκή αδυναμία. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει επίσης συνδεθεί με ημερήσια υπνηλία.



flowmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου