21 Μαρτίου 2016

Φορο-σοκ από τη νέα έκτακτη εισφορά από τα €18.000


katatheseis


Η επιβολή ενιαίας κλίμακας στα εισοδήματα εξετάζεται πλέον από τους δανειστές, ενώ επιπλέον η κυβέρνηση πρότεινε την αναπροσαρμογή της περυσινής έκτακτης εισφοράς, προκειμένου να εξασφαλιστούν ετήσια έσοδα 1,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα λοιπόν με τον σχεδιασμό, θα αθροίζονται όλα τα εισοδήματα, δηλαδή μισθωτές υπηρεσίες και μπλοκάκια.

Οι κυβερνητικές προτάσεις δίνουν οριακές μειώσεις στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, οι οποίες κυμαίνονται από 9 (για εισόδημα 17.000 ευρώ) έως και 69 ευρώ (για εισόδημα 13.000 ευρώ), αλλά αλλάζουν τα… φώτα σε όσους δηλώνουν εισόδημα 50.000 ευρώ, όπου η εισφορά από 1.000 ευρώ σήμερα κάνει άλμα στα 2.026 ευρώ, σύμφωνα με το euro2day.gr.

Ο μόνιμος, άλλωστε, λογαριασμός της εισφοράς προκαλεί ίλιγγο με ετήσια έσοδα 1,3 δισ. ευρώ, στα οποία έρχονται να προστεθούν και έξτρα φόρου 600 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στις φοροκλίμακες.

Η κλίμακα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης την οποία πρότεινε τελικά η κυβέρνηση στους δανειστές προβλέπει αφορολόγητο 12.000 ευρώ και κλιμακωτούς συντελεστές.

Επίσης σχεδιάζεται αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων από το 10% στο 15%, ενώ «ψήνονται» αυξήσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης με έμφαση σε καύσιμα και Ι.Χ.

Ανατροπές, αναφέρουν πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε το Mega και για όσους έχουν εισόδημα τόσο από μισθούς όσο και από «μπλοκάκι». Οι αρχικές κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ανέφεραν ότι δεν θα προστίθενται τα εισοδήματα από τις δύο πηγές αλλά θα το κάθε εισόδημα θα φορολογείτο ξεχωριστά με τη δική του κλίμακα. Αν τελικά αυτό δεν ισχύσει, οι επιβαρύνσεις θα είναι δραστικές για αυτή την κατηγορία φορολογουμένων, με μικρομεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Από την ενιαία κλίμακα θα εξαιρεθούν οι αγρότες, αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια (κατ’ επάγγελμα αγρότες), όπως επίσης τα εισοδήματα από ενοίκια.

aixmi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου