19 Ιουλίου 2016

Δεκατέσσερα πλοία του τουρκικού στόλου «αγνοούνται», με αποτέλεσμα να έχει σημάνει «συναγερμός»

Αγνοούνται 14 τουρκικά πολεμικά πλοία - Το διαψεύδει η Τουρκία


Πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι δεκατέσσερα πλοία του τουρκικού στόλου «αγνοούνται», με αποτέλεσμα να έχει σημάνει «συναγερμός». Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση το αρνείται.
Με τις εκκαθαρίσεις και τις μαζικές συλλήψεις στη γείτονα χώρα να βρίσκονται σε εξέλιξη, στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επικρατεί χάος, καθώς δεν είναι λίγοι οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.
Η ίδια εικόνα χάους επικρατεί και στον τομέα των διαθέσιμων μέσων του τουρκικού στρατού, καθώς ουκ ολίγα εξ αυτών (ελικόπτερα, τεθωρακισμένα, μαχητικά αεροσκάφη κ.α) χρησιμοποιήθηκαν από τους στασιαστές.
Σύμφωνα με τους Times, τα «αγνοούμενα» πλοία ήταν σε ενεργό υπηρεσία είτε στο Αιγαίο είτε στη Mαύρη Θάλασσα την Παρασκευή. Ωστόσο, δεν γύρισαν πίσω στα λιμάνια τους, ούτε έχουν προσπαθήσει να επικοινωνήσουν με τον τουρκικό Ναυτικό, παρότι είναι πολύ πιθανό να μπορούν να εντοπιστούν από τα ραντάρ ή από δορυφόρο.

Μάλιστα, εικάζεται ότι κάποια από αυτά ή και όλα ίσως κατευθυνθούν προς ελληνικά λιμάνια, προκειμένου οι ναύτες που τα αποτελούν να ζητήσουν άσυλο από τις ελληνικές Αρχές
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς επισημαίνει πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με πολεμικά πλοία των οποίων η τύχη αγνοείται μετά το πραξικόπημα.
Σημείωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ αγνοούσε τα περί πραξικοπήματος μέχρι την εκδήλωσή του. Η δήλωση έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη δήλωση του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, το οποίο ανέφερε ότι είχε παρατηρήσει κινήσεις και είχε δώσει εντολές αποτροπής από το απόγευμα της Παρασκευής.
Νωρίτερα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει στο πρακτορείο RIA Novosti πως η ναυτική διοίκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεν είχε λάβει αίτημα για συνδρομή στον εντοπισμό τουρκικών πολεμικών πλοίων τα οποία φέρονταν να αγνοούνταν μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Hyrriet, αγνοούνται επίσης δύο ελικόπτερα, αλλά και 25 Τούρκοι κομάντος, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν, ενώ κατευθύνονταν προς το θέρετρο που παραθέριζε ο Ερντογάν.
«Δύο ελικόπτερα απογειώθηκαν τη νύχτα της 17ης Ιουλίου, ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί αν κατευθύνονταν προς τη Μαρμαρίδα. Προσγειώθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία κι έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη τους», αναφέρει ο Abdulkadir Selvi, δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποστολή των ελικοπτέρων ήταν να σώσουν τους 25 κομάντος, μετά την αποτυχημένη απόπειρά τους να δολοφονήσουν το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Μαρμαρίδα.
Το ίδιο συμβαίνει και με τον ναύαρχο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Βεϊσέλ Κόσελε, που δεν έχει δώσει σημεία ζωής από την Παρασκευή το απόγευμα, λίγο πριν ξεσπάσει το πραξικόπημα. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν ο ναύαρχος συμμετείχε στο πραξικόπημα ή εάν κρατείται κάπου παρά τη θέλησή του, μετά τις αναφορές του τουρκικού Τύπου ότι εθεάθη να επιβιβάζεται σε ένα από τα «χαμένα» πολεμικά πλοία όταν του είπαν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Με πληροφορία απο : newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου