12 Οκτωβρίου 2016

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Χάθηκαν 6.000 μελίσσια στις πλημμύρες της Μεσσηνίας



Γράφει η Κέλλυ Δημητρούλια

Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση είναι πολλοί από τους μελισσοκόμους της Μεσσηνίας ύστερα από την καταστροφική πλημμύρα που παρέσυρε σχεδόν 6.000 μελίσσια από παραποτάμιες περιοχές που επλήγησαν. Ο αριθμός θεωρείται αρκετά μεγάλος και η ζημιά που έχει προκληθεί πολλαπλή, καθώς δεν χάθηκαν μόνο τα μελίσσια αλλά και η παραγωγή σε πολλές περιπτώσεις, αφού οι μελισσοκόμοι σε μια ήδη δύσκολη χρονιά δεν είχαν ολοκληρώσει τη συλλογή του μελιού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας Γιώργο Λάγιο, πολλά μελίσσια χάθηκαν γιατί οι κυψέλες βρίσκονταν ακόμα χαμηλά σε περιοχές κοντά σε νερό, δηλαδή ποτάμια ή ρέματα που φούσκωσαν. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα μεταφέρονταν σε πιο ορεινές περιοχές, ενώ μόνο λίγοι ήταν τυχεροί και είχαν κάνει έγκαιρα τη μεταφορά.


Επιπλέον, οι μελισσοκόμοι καλούνται να πληρώσουν 2 ευρώ ανά κυψέλη για την αναγγελία της ζημιάς προκαταβολικά, χωρίς να ξέρουν αν τελικά θα αποζημιωθούν. Ποσό ιδιαίτερα μεγάλο, αν λάβει κανείς υπόψη πως υπάρχουν μελισσοκόμοι που έχουν χάσει ακόμα και 150 κυψέλες. Πέραν όμως των ασφαλισμένων κυψελών που χάθηκαν, υπάρχουν και ανασφάλιστες, αφού οι παραγωγοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος ασφάλισης. Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, αφού ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει μόνο τα ασφαλισμένα μελισσοσμήνη. Να σημειωθεί δε πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις κυψέλες που χάθηκαν, παρότι αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο για τον παραγωγό.


Η φετινή χρονιά αποδεικνύεται από τις δυσκολότερες για τους μελισσοκόμους της Νότιας Πελοποννήσου, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν και δεν τρύγησαν μέλι στις περισσότερες περιοχές. Τώρα ελπίζουν απ’ όσα μελίσσια σώθηκαν να πάρουν μέλι τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Διαφορετικά θα περιμένουν την επόμενη σεζόν, ελπίζοντας να βγάλουν τότε τα… σπασμένα, αφού το επάγγελμα έχει σημαντικό κόστος και ρίσκο, μιας και χρειάζονται συχνές μετακινήσεις σε μακρινές περιοχές.

Κ.Δ.

ΠΗΓΗ ΜΕΣΩ:ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΣΜΟΣ
www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου