29 Οκτωβρίου 2016

Αλλα τρεία ξεπουλήματα της δημόσιας περιουσίας ολοκληρώνει ο εντολοδόχος υπουργός της γερμανικής τρόικας


 
Ποιοι υπουργοί «κλείδωσαν» στην κυβέρνηση Τσίπρα |.
Αναζήτηση βάσει εικόνας
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Σκουρλέτης

 


Οικονομικό αλλά και πολιτικό μήνυμα εκπέμπουν τρεις ιδιωτικοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη βαριά σκιά της απόφασης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.

■Μέσω Χρηματιστηρίου, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η προγραμματισμένη μεταβίβαση του 90% των μετοχών της «Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ» στο επενδυτικό σχήμα Apollo Investment Holdco, το οποίο κατέβαλε 298,8 εκατ. ευρώ για το 67,23% που κατείχε η Εθνική Τράπεζα. Απέκτησε επίσης εξωχρηματιστηριακά το 21,23% που διαχειριζόταν το ΤΑΙΠΕΔ, ανεβάζοντας το συνολικό τίμημα στα 393,15 εκατ. ευρώ.
Στο επενδυτικό σχήμα μετέχουν με 50% η κρατική Abu Dhabi Investment Council και το επίσης κρατικό ασφαλιστικό ταμείο του Κουβέιτ, με 33,75% ο τουρκικός όμιλος Dogus Group και με μικρότερα ποσοστά άλλοι Αραβες επενδυτές.

■Με μια προσφορά, που κατατέθηκε την Πέμπτη από την κοινοπραξία της ελληνικής ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ με την ινδική GMR, εκτιμάται ότι θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για την κατασκευή και την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου.
Ο διαγωνισμός, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2009, έχει αναβληθεί έντεκα φορές, ενώ χρειάστηκε να
αλλάξουν βασικοί όροι, όπως η συμμετοχή του Δημοσίου



Τα έργα, μαζί με τις συνδέσεις με το οδικό δίκτυο της περιοχής, έχουν προϋπολογισμό της τάξης του

ενός δισ. ευρώ και, με δεδομένο ότι έχουν γίνει οι βασικές απαλλοτριώσεις, προβλέπεται να
ολοκληρωθούν το 2024.
 Αρχικό ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει η γαλλική Vinci σε συνεργασία με την «Ακτωρ», η ελληνο-
κυπριακή «J&P-Αβαξ» με τη γαλλική Bouegue, καθώς και ο κινεζικός όμιλος CSCEC.

Αιτήματα για νέα αναβολή είχαν υποβάλει οι δύο πρώτες κοινοπραξίες. Πηγή της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ διευκρίνισε στην «Εφ.Συν.» ότι έχει υποβάλει πολύ συμφέρουσα προσφορά για το Δημόσιο, ενώ παρατήρησε ότι και άλλοι διαγωνισμοί (Ελληνικό, ΟΛΠ κ.λπ.) έχουν προχωρήσει με μία συμμετοχή.
■Την Πέμπτη ολοκληρώθηκε η διαδικασία πώλησης του 24% του ΑΔΜΗΕ, με τίμημα 320 εκατ. ευρώ που προσέφερε η κινεζική εταιρεία State Grid. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΔΕΗ.

Την Πέμπτη, πάντως ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε πως «η εξέλιξη της διαδικασίας δικαιώνει την επιλογή μας για το μοντέλο λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ, το οποίο εξασφαλίζει τον δημόσιο έλεγχο επί των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος, είναι υλοποιήσιμο και προσελκύει το ενδιαφέρον στρατηγικών επενδυτών».
Να σημειωθεί ότι η μνημονιακή υποχρέωση επέβαλε την ιδιωτικοποίηση του 66%...



Χαρά Τζαναβάρα, efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου