05 Δεκεμβρίου 2016

Ο Αλέξης φεύγει!....

...σαν τον Τσαουσέσκου αν θα φύγει...μόνο


Η τελευταία «στρατηγική επιλογή» του Αλέξη Τσίπρα είναι να αντέξει μέχρι τις γερμανικές εκλογές  και να δει τον δόκτωρ Σόιμπλε να καταπίνει το μπαστούνι του. Μέχρι τότε ελπίζει να γίνει ένας χαμός με Λεπέν, Γκρίλο και ό,τι άλλο προκύψει. Ο Αλέξης ποντάρει στο χάος, αλλά δεν θα προλάβει, να μας πάρει μαζί του! Βρισκόμαστε μία ανάσα από τις εκλογές.

Η τύχη εγκαταλείπει τον Αλέξη Τσίπρα, ξεγυμνώνοντας  την πιο ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση που έχει περάσει ποτέ από αυτή την χώρα. Ο ελληνικός λαός συνειδητοποιεί κάθε ημέρα που περνάει πως το συμφέρον του είναι να απαλλαγεί το συντομότερο  από τον Αλέξη και την παρέα του. Δεν είναι τυχαία η κατακραυγή που προκάλεσε το ταξίδι – πρόκληση στην Κούβα. Κάθε ενέργεια του Αλέξη είναι μία αφορμή για να εκφραστεί η οργή του κόσμου. Η κατάσταση αυτή δεν είναι αναστρέψιμη.

Ο Αλέξης χρειάζεται χρόνο. Ποντάρει στην πιθανότητα μιας σοβαρής αναταραχής στην Ευρώπη, προσδοκώντας ότι θα μπορέσει στην διάρκειά της να ελιχθεί και να παραμείνει έτσι στην εξουσία. Ο χρόνος αυτός δεν υπάρχει. Ούτε για τον Τσίπρα ούτε – δυστυχώς- για την ίδια την χώρα.

Η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές: Είτε να υποχωρήσει σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών και να δει τα ποσοστά της να υποχωρούν σε μονοψήφιο νούμερο, είτε να προσφύγει άμεσα στις κάλπες. Όποιον δρόμο κι αν πάρει το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: Η πτώση της.

Το μόνο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν θα επιμείνει στην επιλογή να ψηφίσει τώρα τα πάντα και να οδηγηθεί έτσι στην δημοσκοπική εξαφάνιση ή αν θα προσπαθήσει να διασώσει κάτι μέσα από τις εκλογές. Αν επιλέξει δηλαδή να αναδιοργανωθεί μετά από μια βαριά αλλά διαχειρίσιμη εκλογική ήττα και να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία έπειτα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Κατά πάσα πιθανότητα θα επιχειρήσει το πρώτο, να αποφύγει τις άμεσες εκλογές μέσα από έναν ακόμη επώδυνο συμβιβασμό. Αλλά ακόμη κι έτσι είναι εξαιρετικά απίθανο να καταφέρει στην συνέχεια να αποφύγει τις εκλογές και να φτάσει να δει τον Σόιμπλε να καταπίνει οτιδήποτε…

Στην πραγματικότητα έχει τελειώσει ο πολιτικός χρόνος του κ. Τσίπρα, καθώς έχει χάσει τα ερείσματα στην κοινωνία. Γι αυτό και η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη υπό τις παρούσες συνθήκες. Αν κάτι εξακολουθεί να κρατάει ακόμη τον Αλέξη στην εξουσία είναι η θέληση των ίδιων των… δανειστών! Το παρελθόν, πάντως, έχει διδάξει ότι η διάθεση των ισχυρών συχνά αλλάζει και τις περισσότερες φορές απροειδοποίητα. Κυρίως όταν παύει η χρησιμότητα των ανθρώπων που έχουν χρησιμοποιήσει και έχει έρθει έτσι η ώρα να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων.

Η χώρα αντιμετωπίζει πληθώρα προκλήσεων σε όλα τα επίπεδα. Χρειάζεται άμεσα μία ισχυρή και υπεύθυνη κυβέρνηση. Χρειάζεται να απαλλαγεί το συντομότερο δυνατόν από την επικίνδυνη κυβέρνηση Τσίπρα,  για  να εκπροσωπηθεί το ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία και το οποίο θέλει να αφήσει πίσω τις ονειρώξεις της μεταπολίτευσης για την υπεροχή της Αριστερής σκέψης και να προχωρήσει στην οικοδόμηση της Ελλάδας του ρεαλισμού.
Θανάσης Μαυρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου