21 Ιανουαρίου 2017

Τρόμος στο Βερολίνο από τον Ν.Τραμπ: «Οι δαίμονες ελευθερώθηκαν από τις αλυσίδες τους»

HANDELSBLATT: «ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΉΤΑΝ ΟΜΙΛΙΑ. ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΚΗΡΥΞΗ ΠΟΛΕΜΟΥ»

20:42
21/01/2017


Translate this page: EN FR DE ES RU AR

"Τρόμος" έχει καταλάβει το Βερολίνο και την Καγκελαρία από τις πρώτες κινήσεις του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αλλά και το οικονομικό του πρόγραμμα βλέποντας κυριολεκτικά εφιάλτες.

Εφιάλτες μάλιστα που φτάνουν στο σημείο της υπερβολής. Η Άνγκελα Μέρκελ μόλις και μετά βίας προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία της λέγοντας ότι ο «Τραμπ έκανε με σαφήνεια γνωστές τις προθέσεις του θα προσπαθήσουμε όμως να βρούμε λύσεις συμβιβασμού στα φλέγοντα θέματα του εμπορίου και των αμυντικών δαπανών».

Πιο συγκεκριμένα η Μέρκελ είπε για την ομιλία Τραμπ:

«Κατέστησε σαφείς τις πεποιθήσεις του στην ομιλία της ορκωμοσίας του.

Εγώ λέω δύο πράγματα όσον αφορά αυτήν την ομιλία: πρώτον, πιστεύω σταθερά ότι είναι το καλύτερο για όλους να εργαζόμαστε μαζί βασισμένοι σε κανόνες, κοινές αξίες και με κοινή δράση στο διεθνές οικονομικό σύστημα, το διεθνές εμπορικό σύστημα και να συνεισφέρουμε στις στρατιωτικές συμμαχίες.

Και δεύτερον, τα επόμενα χρόνια η διατλαντική σχέση δεν θα είναι λιγότερο σημαντική απ' ότι ήταν τα προηγούμενα. Και θα εργαστώ για αυτό. Ακόμη και όπου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, συμβιβασμοί και λύσεις μπορούν να βρεθούν όταν ανταλλάσσουμε ιδέες με σεβασμό».

Την ίδια ώρα όμως ο γερμανικός Τύπος δεν κρατά τις αποστάσεις που θέλει η Μέρκελ προειδοποιώντας για  «πολεμικό κλίμα».

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα το άρθρο του Gabor Steingart  διευθυντή της εφημερίδας 

Handelsblatt, της μεγαλύτερης γερμανικής οικονομικής εφημερίδας, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «Οι δαίμονες ελευθερώθηκαν από τις αλυσίδες τους», όπου γίνεται μια έντομη κριτική  στον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Steingart σχολιάζοντας την ομιλία Τραμπ μετά την ορκωμοσία του σημείωσε: «Αυτό δεν ήταν ομιλία. Αυτό ήταν κήρυξη πολέμου»., για να συνεχίσει την έντονη κριτική του λέγοντας:
«Απειλητική στον τόνο της. Ψυχρή και υπολογιστική λογική, εξανεμίζοντας κάθε ελπίδα.

Ο Ν.Τραμπ χρησιμοποίησε τον παραδοσιακό λόγο της ορκωμοσίας για να ταχτοποιήσει τους ανοικτούς λογαριασμούς του με το αμερικανικό πολιτικό κατεστημένο, λογαριασμούς που πάνε πίσω δεκαετίες ολόκληρες.

Με τέσσερις πρώην Αμερικανούς προέδρους να βρίσκονται λίγα μέτρα πιο πίσω του ο νέος Αμερικανός πρόεδρος απήγγειλε ένα λαϊκίστικο μανιφέστο».

Ο Steingart συνεχίζει σημειώνοντας πως κάθε προσπάθεια για «συμβιβασμό» (σ.σ. για το οποίο μίλησε η Μέρκελ) θα αποτύχει καθώς «ο νέος πρόεδρος του ατ΄ρσει μια καλή μάχη και όχι ο συμβιβασμός. Δεν θέλει να στρογγυλεύει τα πράγματα. Στην εσωτερική του πολιτική η ατζέντα του
Τραμ μοιάζει με εμφύλιο πόλεμο στην εξωτερική ως η αυγή μιας νέας εποχής παγετώνων».

Στη συνέχεια ο διευθυντής της Handelsblatt αναφέρει τους εχθρούς του Τραμπ:

Αντίπαλος πρώτος: Η άλλη Αμερική, που εκφράζεται μέσω των διαδηλώσεων.

Αντίπαλος δεύτερος: Τα ΜΜΕ και το κατεστημένο. Ανάμεσα σε δημοσιογράφους, ΜΜΕ ακόμη και το Hollywood ο Τραμπ έχει ελάχιστους φίλους.

Αντίπαλος τρίτος: Το Αμερικανικό πολιτικό σύστημα Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι οι οποίοι ψάχνουν το παρελθόν του.»

Και ο Steingart καταλήγει: «Οι ΗΠΑ βρίσκονται σήμερα προ μιας νέας  εποχής έντονης εσωτερικής πόλωσης.  

Οι δαίμονες σε αυτή την μάχη μεταξύ αδελφών έχουν ελευθερωθεί από τις αλυσίδες τους. Το μεγαλείο που ο Τραμπ αναζητά δεν θα γεννηθεί κάτω από αυτές τις συνθήκες και ένας παγωμένος άνεμος φυσά σε όλη την Γη.»

Είναι φανερό με το πιο μέρος έχει συνταχθεί ο οικονομικός Τύπος στην Γερμανία.
Το ερώτημα όμως είναι για την  Μέρκελ μετά τηξ «κήρυξη πολέμου» από τον Τραμπ εάν ο γερμανικός λαός θα τη υποστηρίξει παίρνοντας  αποστάσεις από την «Αμερικανό λαϊκιστή» πολιτικό  ή αν σε αυτό το παγκόσμιο κίνημα  που μεγαλώνει  κατά του  κατεστημένου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στις δημοσκοπήσεις του κόμματός της.

Και το σημαντικότερο: Πως θα απαντήσει στον «πόλεμο» αυτό εάν η πολιτική της του «Συμβιβασμού» αποτύχει παταγωδώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου