20 Μαΐου 2017

Είστε απλά τραγικά γελοίοι..Έκπτωση φόρου για δωρεές σε … βουλευτές & εκλογικά κόμματα

Είστε απλά τραγικοί..Έκπτωση φόρου για δωρεές σε … βουλευτές


Ενώ καταργούν την έκπτωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες, κρατούν «ενεργή» την έκπτωση φόρου για όσους δωρίζουν χρήματα σε βουλευτές και εκλογικά κόμματα.

Η διάταξη που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο είναι σαφής: «Το ποσόν της ιδιωτικής χρηματοδότησης που δίδεται στους δικαιούχους χρηματοδότησης (σ.σ πολιτικά κόμματα, βουλευτές κλπ) εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα του χρηματοδότη σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 19 του ν. 4172/2013».

 
Το τι σημαίνει αυτό είναι προφανές: αν κάνεις εγχείρηση ανοικτής καρδιάς ξοδεύοντας τα πάντα για να επιβιώσεις, δεν δικαιούσαι έκπτωση φόρου. Αν όμως δωρίσεις ένα σεβαστό ποσό στον πολιτευτή της επιλογής σου, όλο και κάτι θα μείνει. Η έκπτωση φόρου, θεσπίστηκε με τον νόμο του 2014 για τη χρηματοδότηση των κομμάτων που ψηφίστηκε επί Νέας Δημοκρατίας.

Και η σημερινή κυβέρνηση όμως δεν φαίνεται να τολμά να καταργήσει την προκλητική διάσταση. Τουλάχιστον, από τον τρόπο που είναι διατυπωμένη η διάταξη, φαίνεται να αποκαθίσταται ένας άλλος παραλογισμός: το γεγονός ότι η δωρεά προς τον βουλευτή είχε τώρα πολύ καλύτερη μεταχείριση από τη δωρεά σε νοσοκομεία, ιδρύματα κλπ. Τι έλεγε μέχρι τώρα ο νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων; «Το ποσόν της ιδιωτικής χρηματοδότησης που δίδεται στους δικαιούχους χρηματοδότησης εκπίπτει ολόκληρο από το φορολογητέο εισόδημα του χρηματοδότη». Αυτό σήμαινε ότι η έκπτωση φόρου μπορούσε να φτάσει μέχρι και στο 45% του συνολικού ποσού της δωρεάς.
Με τη νέα διατύπωση της διάταξης, από τη στιγμή που η δωρεά προς τους βουλευτές συνδέεται με τη φορολογική νομοθεσία, θα ισχύει και για τις συγκεκριμένες δωρεές ότι και για τις υπόλοιπες: Το ποσό του φόρου μειώνεται κατά 10% επί των ποσών δωρεών, εφόσον οι δωρεές υπερβαίνουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους το ποσό των 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό 5% του φορολογητέου εισοδήματος.
Από τα… ψιλά γράμματα του κειμένου των 940 σελίδων προκύπτουν και άλλα απίστευτα και όμως αληθινά: η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ που στα χαρτιά φαίνεται 30%, στην πράξη θα είναι 10%.

ΕΝΦΙΑ: Η έκπτωση του 30% που γίνεται… 10%
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ελάχιστα χρήματα να διαθέσει για την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ (αν και εφόσον υπάρξει έκπτωση από το 2020) παρ’ όλα αυτά κατέθεσε διάταξη που προβλέπει την «εύηχη» έκπτωση του 30% στο συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ. Αυτή η έκπτωση θα δίνεται σε όλους όσους πληρώνουν ΕΝΦΙΑ έως 700 ευρώ τον χρόνο (ή έως 1400 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια). Το 30% όμως, θα ισχύσει τελικώς μόνο για όσους πληρώνουν ΕΝΦΙΑ έως 233 ευρώ. Και αυτό διότι μπαίνει «κόφτης» έκπτωσης στα 70 ευρώ. Έτσι, σε αυτόν που πληρώνει 700 ευρώ, η έκπτωση θα είναι 10% και τίποτα περισσότερο.


Από

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου