04 Αυγούστου 2017

Κόψτε ..και άλλο όλες τις συντάξεις-Προκλητική συνέντευξη, και εγκληματικό αίτημα Στουρνάρα

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΑ

Κόψτε ..και άλλο τις συντάξεις-Προκλητική συνέντευξη

Προκλητική συνέντευξη του διοικητή της ΤτΕ  Γιάννη Στουρνάρα σε μεγαλοστέλεχος συμβουλευτικής

 
Απίστευτο αίτημα από Στουρνάρα, που με πρόφαση την Παιδεία βάζει πάλι στο στόχαστρο τους απόμαχους της εργασίας

Νέο «τσεκούρι» στις συντάξεις, προκειμένου οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από το Ασφαλιστικό να διατεθούν για την Παιδεία και την αγορά εργασίας, ζητεί ουσιαστικά ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, μέσω μαραθώνιας συνέντευξης που παραχώρησε όχι σε κάποιον δημοσιογράφο, αλλά σε μεγαλοστέλεχος συμβουλευτικής εταιρίας!
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κεντρικός τραπεζίτης υποστηρίζει ότι το κοινωνικό κράτος θα πρέπει να γυρίσει την πλάτη στους ηλικιωμένους και να διοχετεύσει «στην πρώτη και τη δεύτερη ηλικία» μεγάλο μέρος των δαπανών για το Ασφαλιστικό. «Εδώ το κοινωνικό κράτος εστιάζεται περισσότερο στην τρίτη ηλικία και πολύ λιγότερο στην πρώτη και τη δεύτερη. Αλλά το μέλλον μας είναι τα παιδιά» δηλώνει ο κ. Στουρνάρας στην 50λεπτη βιντεοσκοπημένη συνέντευξη στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Accenture Greece Κυριάκο Σαμπατακάκη.
Επιπλέον, αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν θα ήθελαν τη Δικαιοσύνη ανεξάρτητη» και επιτίθεται ευθέως σε όσους αντιδρούν στην αξιολόγηση και στα ωράρια… ζούγκλας, υποστηρίζοντας ότι «κερδίζουμε από ανοιχτά ωράρια λειτουργίας γιατί είμαστε τουριστική χώρα».
Ο διοικητής της ΤτΕ, ο οποίος μόλις τον περασμένο Μάρτιο τάχθηκε ευθέως υπέρ της αύξησης των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης και της ενίσχυσης των επαγγελματικών ταμείων και της ιδιωτικής ασφάλισης, ζητάει να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες για συντάξεις, προβάλλοντας το εξής «πονηρό» επιχείρημα: «Χρειαζόμαστε επιδόματα για να σπουδάσουν τα παιδιά. Χρειαζόμαστε επιδόματα για να γίνει η μετάβαση από ένα εργασιακό πρότυπο σε ένα άλλο. Αυτό θέλει επιμόρφωση. Χρειάζονται πόροι. Αν τους πόρους όλους τους πηγαίνεις μόνο σε συντάξεις, δεν μένουν πόροι για την αγορά εργασίας».
Αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά δρώμενα, ο κ. Στουρνάρας «θυμήθηκε» να επιτεθεί στη Γερμανία για τα μεγάλα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της: «Υπάρχουν σήμερα χώρες που έχουν 7% του ΑΕΠ πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών επί αρκετά χρόνια και δεν λαμβάνουν μέτρα για να το περιορίσουν. Αυτό κάνει δυσκολότερη τη ζωή των χωρών-μελών που είχαν έλλειμμα και προσπαθήσαμε, βάζω και την Ελλάδα μέσα κυρίως, να το μειώσουμε. Γιατί; Διότι και στις χώρες αυτές υπάρχει λαϊκισμός και τους λένε “σας τρώνε τα λεφτά σας οι άνθρωποι στον ευρωπαϊκό Νότο”. Είναι ψέματα αυτό. Δάνεια έχουμε πάρει, δεν έχουμε πάρει χάρισμα».
Η (αν μη τι άλλο πρωτότυπη) συνέντευξη έχει έντονο «αυτοβιογραφικό» χαρακτήρα και σε πολλά σημεία φτάνει στα όρια της «αγιογραφίας», καθώς ο διοικητής της ΤτΕ καλείται να παρουσιάσει τα μυστικά της επιτυχίας του, ενώ εξομολογείται ότι θα ήθελε να τον θυμάται ο κόσμος ύστερα από 25 χρόνια σαν κάποιον που προσπάθησε να βοηθήσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
«Δεκάρικος» για θεσμούς, Δικαιοσύνη, αξιολόγηση
Στη συνέντευξή του ο κ. Στουρνάρας παρεμβαίνει, εμμέσως πλην σαφώς, στην κόντρα κυβέρνησης – δικαστών και υποστηρίζει ότι οι θεσμοί στην Ελλάδα «παρά τη μεγάλη πρόοδο, υστερούν».
«Οι Ελληνες στο εξωτερικό μεγαλουργούν, διότι οι θεσμοί τούς βοηθούν. Βέβαια, υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Ακόμα, όμως, υπάρχουν οχυρά κατά της αριστείας. Αυτό είναι μεγάλο λάθος» σχολιάζει ο διοικητής της ΤτΕ και αφήνει αιχμές προς την κυβέρνηση, δηλώνοντας: «Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν θα ήθελαν τη Δικαιοσύνη ανεξάρτητη, για παράδειγμα. Αυτό είναι σημαντικό λάθος. Υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι θέλουν τα πανεπιστήμια χωρίς αξιολόγηση. Και αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος. Τα σχολεία ακόμα. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι φοβούνται τον ανταγωνισμό. Αυτό είναι λάθος. Υπάρχουν άνθρωποι ακόμα που θέλουν κλειστά επαγγέλματα, που θέλουν πολύ περιορισμένα ωράρια λειτουργίας. Είμαστε μια τουριστική χώρα, κερδίζουμε από ανοιχτά ωράρια λειτουργίας, δεν χάνουμε».
Ο κ. Στουρνάρας χαρακτηρίζει τον λαϊκισμό το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη και σημειώνει: «Για να επιβιώσει το ευρώ, θα πρέπει να γίνουν μερικές αλλαγές. Μερικές αλλαγές που μας φέρνουν πιο κοντά»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου