02 Μαρτίου 2018

ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ! Ψήφισαν (στα μουλωχτά) 3 νέους βοηθούς επισκόπους για τον Ιερώνυμο

Σάββατο, 3 Μαρτίου 2018







Αυτό και αν είναι είδηση! 

Και μάλιστα μία καλή είδηση! 


Δυό νέες θέσεις βοηθών επισκόπων προστίθενται στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα θεσπίστηκε και θέση βοηθού επισκόπου στην Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών ζητήματων. 

Μέχρι στιγμής για το θέμα αυτό δεν  υπήρξε κάποια ανακοίνωση ή ενημέρωση απο πλευράς της Αρχιεπισκοπής ή της Ιεράς Συνόδου.

Συγκριμένα, την προηγούμενη Δευτέρα, στο άρθρο 44 του νομοσχεδίου για την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής( έχει πλέον ψηφιστεί και αποτελεί νόμο του κράτους), ανάμεσα στα άλλα ψηφίστηκε και η σχετική νέα εξέλιξη η οποία προβλέπει τις θέσεις των τριών νέων βοηθών επισκόπων.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 44 που τιτλοφορείται «Θέµατα Εκκλησίας της Ελλάδος» αναφέρεται πως στον ν. 2817/2000 όπου προβλέπονται τρεις θέσεις Βοηθών Επισκόπων, «τις οποίες δύνανται να καταλαμβάνουν αντιστοίχως οι κατέχοντες μία από τις ακόλουθες επιτελικές θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος: 

α) του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, 

β) του Διευθυντή του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 

γ) του Διευθυντή του Διορθόδοξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος», το «τρεις» έγινε «τέσσερις» και προστίθεται «

δ) του εκπροσώπου επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Ο Βοηθός Επίσκοπος της παρούσας διάταξης εξακολουθεί να λαµβάνει τις αποδοχές, που λάµβανε πριν την εκλογή του στη θέση αυτή, και το ασφαλιστικό καθεστώς του δεν μεταβάλλεται.».

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε η θέση του «εκπροσώπου επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος»θεσπίστηκε για να καταληφθεί από τον επίσκοπο Χριστιανουπόλεως Προκόπιο, ώστε να αποδεσμεύσει τη θέση του βοηθού Επισκόπου που κατέχει στην Ι. Μητρόπολη Νικαίας, ώστε να εκλεγεί σε αυτήν ο Πρωτοσύγκελλος της Ι Μητροπόλεως Νικαίας Αρχιμ. Χρυσόστομος Παναγόπουλος.


ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ


Μέχρι σήμερα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών είχαμε τέσσερις θέσεις βοηθών επισκόπων στις οποίες είχαν προστεθεί και οι θέσεις των Τιτουλαρίων Μητροπολιτών Ευρίπου Βασιλείου και Αχελώου Ευθυμίου, οι οποίες,όμως, θεωρούνταν προσωποπαγείς.

Ύστερα από αίτημα τη Εκκλησίας της Ελλάδος , το υπουργείο Παιδείας προσέθεσε τις δύο επιπλέον αυτές θέσεις ως μόνιμες στον αριθμό των βοηθών επισκόπων της Αρχιεπισκοπής οι οποίες γίνονται πλέον έξι.

Με βάση την εξέλιξη αυτή η θέση βοηθού που κατείχε ο Ευρίπου και καταργήθηκε μετά την κοίμηση του Μητροπολίτη Ευρίπου Βασίλειουαναμένεται να καλυφθεί.

Οπότε πολύ σύντομα θα έχουμε νέες εκλογές! Όσοι Επισκοπής ορέγεστε σπεύσατε … !

Αναδημοσιεύουμε το σχετικό άρθρο με το οποίο πέρασαν οι αλλαγές αυτές:


Άρθρο 44
Θέµατα Εκκλησίας της Ελλάδος

1. Στην περίπτωση α΄ της παρ. 8 του άρθρου 15 του ν. 2817/2000 «Εκπαίδευση ατόµων µε ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και άλλες διατάξεις» (Α΄ 78) η φράση «τρεις (3)» αντικαθίσταται από τη φράση «τέσσερις (4)» και µετά το στοιχείο γ΄ της ίδιας περίπτωσης προστίθε ται στοιχείο δ΄, το οποίο έχει ως εξής: 
«δ) του εκπροσώπου επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Ο Βοηθός Επίσκοπος της παρούσας διάταξης εξακολουθεί να λαµβάνει τις αποδοχές, που λάµβανε πριν την εκλογή του στη θέση αυτή, και το ασφαλιστικό καθεστώς του δεν µεταβάλλεται.»

2. Οι συσταθείσες πριν την έναρξη ισχύος του ν. 590/1977 «Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος» (Α΄ 146) θέσεις Βοηθών Επισκόπων, στις οποίες εξελέγησαν οι Επίσκοποι Αχελώου και Ευρίπου, µετά την κένωσή τους διατηρούνται ως θέσεις Βοηθών Επισκόπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και διέπονται από τις διατάξεις των παραγράφων 1, 3 και 4 του άρθρου 27 του ν. 590/1977 (Α΄ 146). 

Οι Επίσκοποι, που θα εκλεγούν στις θέσεις αυτές, θα λαµβάνουν όποιες αποδοχές είχαν, πριν την εκλογή τους.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου